"US recessions have an average duration of 14 months, but J.P.Morgan expects the one that is developing now to take just 3-4 months."
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
https://novac.jutarnji.hr/rasprave-i-rje…anaca/10087282/
Šta je drug htio reći al za motao u celofan
https://arhivanalitika.hr/blog/razum-i-i…alne-epidemije/
Ipak g šonje objašnjava i razotkriva, jako dobro
-
veliki problem je Italija i njena velika smrtnost u početku je to objašnjeno što se širilo po bolnicama, međutim uvedeno su stroge mjere a smrtnost je i dalje velika, ako je virus tu mutirao to je ogroman problem, sa karantenom i izolacijom možemo samo kupiti vrijeme nemozes ljude drzati vječno u karanteni, mislim da su Britanci to shvatili i oni če dopusti da se svi zaraze, međutim brine ova velika smrtnost u Italiji ako budu takve stope smrtnosti onda će stvarno biti gadno, uskoro nam dolazi i zahlađenje, ulaganje u burzu je sada dosta riskantno, jer neznam u kojem će sve smjeru ići toliko je nepoznanica.
A kako to znaš kolika je smrtnost u Italiji?
Tako sto si podijelio brojeve sluzbeno zaraženih i do sada umrlih? E da se to tako utvrđuje svi bi mogli biti epidemiolozi, a moguće poneki i kvantitativni modelari. Malo je to ipak složenije od toga. Sto se tiče smrtnosti, ona vjerojatno ne premašuje 1,5% od sluzbeno evidentiranih i procijenjeno zaraženih koji ne razviju ili imaju vrlo blage simptome. To je značajno vise od sezonske gripe (cca x15), al daleko od Sars-a i MERS-a, takodjer Corona virusa gdje je smrtnost iznosila oko 10 odnosno 50-60%.
Problem u Italiji je problem povezan sa neadekvatnom pripremljenošću zdravstvenog sustava, lokalnih i regionalnih te nacionalnih vlasti kao odgovor na epidemiju. Uz činjenicu da se epidemija sirila, a da o tome nije bilo promptnih spoznaja niti se mogao utvrditi Tzv. nulti prijenosnik odnosno širitelj zaraze. Los i spor odgovor vlasti i kašnjenje dali su virusu dovoljno prostora da se razmaše i nažalost napravi veliku stetu. Odnosno bude rel, velik broj preminulih.Već vise od stoljeća globalno stanovništvo nije vidjelo ovakav tip ugroze, pa su dijelovi svijeta dočekali dolazak pandemije (dovoljno ne)pripremljeni. Nadajmo se da su naši vlastodršci i upravitelji sustavom do sada nešto naučili iz toga i da neće biti lošeg ili lošijih scenarija. Treba biti i ostati razuman, ne paničariti i pridržavati se svih uputa kako se ponašati i postupati u ovakvim situacijama. Dok ne završe.👍
-
Mislim da se već sada s dosta velikom pouzdanošću može tvrditi da od početka epidemije pa do njenog vrhunca protekne oko 3 tjedna nakon čega se broj novih oboljelih počinje smanjivati. Obrazac je gotovo identičan svugdje, u Koreji gdje se prema dostupnim podatcima za sada najbrže ukrotili epidemiju je to razdoblje čak i kraće. Jedino što ljudima ostaje u podsvijesti strah od ponovnog razbuktavanja epidemije kojeg je teže procijeniti.
Ovaj obrazac su financijska tržišta izgleda već uočila.
-
Sve više mislim da je ovo više neprilika nego prilika.
Jutros domaća zadaća, gledam kako je to ranijih godina izgledalo
Našla sam i sticker sa starom izrekom - Pohlepa je neprijatelj Strpljenju.
Jučer su kod nas na tržištu intervenirali fondovi.
Protuepidemijska mjera, očuvanje gospodarskog integriteta. Netko se čak i TK sjetio.
Fed je opet ubrizgao novac.
Mislim da su mirni dani na tržištu kapitala iza nas.
Koji su to fondovi intervenirali?
Možda nešto mirovinci, ako uopće jesu. HT i poneko vece izdanje koje ionako neće osjetiti značajnije posljedice. Prije je da manji fondovi koji nisu mješoviti već dionički rasprodaju da bi došli do likvidnosti za isplatu udjela, ako je došlo do njihova značajnijeg povlačenja. Al obzirom da naši fondovi (barem ovi otvoreni) nemaju niti izbliza toliko imovine kao 2009., očekujem da će se to brzo smiriti. Preptostavljam da nema puno ni poluga vezanih na vlasničke papire, a za Repo ne znam. Ne vjerujem da je ni toga puno. Prije će bit na dužničkim papirima. Al za to HNB i ima svoj facility pa nek kratkoročno kreditira, ako zatreba.Jučer se vidjela potpora mirovinaca iz aviona.
Siguran sam da su tu potporu (ne govorim o normalnom rastu od 5-6%, nego o "potpori" od 20%), kao i uvijek, iskoristili mnogi "zaslužni" kako bi izašli ili skratili pozicije. I sam sam se prišlepao tom valu kreiranom za "zaslužne" kako bi prodao kupljeno dan prije i smanjio gubitak u ovih zadnjih 15ak dana i došao do značajnije cash pozicije.
Možda jesu malo i manji dionički fondovi prodavali radi likvidnosti. Međutim, to može biti samo početak njihove rasprodaje. Tek kada budemo govorili o tome da je vrhunac corona problema i straha iza nas, onda možemo govoriti o smirivanju stanja i na burzi. Kako taj vrhunac svakako nije dosegnut, po meni, i vidjet će te slijedeći tjedan po mnogima drugima, poželjno je biti u što većoj cash poziciji.
Dakle, ono jučer se moralo iskoristiti za prodaju. 15-20% (!!!) rasta u jednom danu, u doba ovakve histerije.
S druge strane, ako ste takav investitor da možete "isključiti monitor" na godinu dana, onda zaboravite na ova "naklapanja" i uživajte.
-
Koji su to fondovi intervenirali?
Možda nešto mirovinci, ako uopće jesu. HT i poneko vece izdanje koje ionako neće osjetiti značajnije posljedice. Prije je da manji fondovi koji nisu mješoviti već dionički rasprodaju da bi došli do likvidnosti za isplatu udjela, ako je došlo do njihova značajnijeg povlačenja. Al obzirom da naši fondovi (barem ovi otvoreni) nemaju niti izbliza toliko imovine kao 2009., očekujem da će se to brzo smiriti. Preptostavljam da nema puno ni poluga vezanih na vlasničke papire, a za Repo ne znam. Ne vjerujem da je ni toga puno. Prije će bit na dužničkim papirima. Al za to HNB i ima svoj facility pa nek kratkoročno kreditira, ako zatreba.Jučer se vidjela potpora mirovinaca iz aviona.
Siguran sam da su tu potporu (ne govorim o normalnom rastu od 5-6%, nego o "potpori" od 20%), kao i uvijek, iskoristili mnogi "zaslužni" kako bi izašli ili skratili pozicije. I sam sam se prišlepao tom valu kreiranom za "zaslužne" kako bi prodao kupljeno dan prije i smanjio gubitak u ovih zadnjih 15ak dana i došao do značajnije cash pozicije.
Možda jesu malo i manji dionički fondovi prodavali radi likvidnosti. Međutim, to može biti samo početak njihove rasprodaje. Tek kada budemo govorili o tome da je vrhunac corona problema i straha iza nas, onda možemo govoriti o smirivanju stanja i na burzi. Kako taj vrhunac svakako nije dosegnut, po meni, i vidjet će te slijedeći tjedan po mnogima drugima, poželjno je biti u što većoj cash poziciji.
Dakle, ono jučer se moralo iskoristiti za prodaju. 15-20% (!!!) rasta u jednom danu, u doba ovakve histerije.
S druge strane, ako ste takav investitor da možete "isključiti monitor" na godinu dana, onda zaboravite na ova "naklapanja" i uživajte.
A gdje se to vidjelo? Daj nam to pojasni?
Ili imas neke insajderske spoznaje obzirom da si kao tako “dobro upućen”? -
Mislim da se već sada s dosta velikom pouzdanošću može tvrditi da od početka epidemije pa do njenog vrhunca protekne oko 3 tjedna nakon čega se broj novih oboljelih počinje smanjivati. Obrazac je gotovo identičan svugdje, u Koreji gdje se prema dostupnim podatcima za sada najbrže ukrotili epidemiju je to razdoblje čak i kraće. Jedino što ljudima ostaje u podsvijesti strah od ponovnog razbuktavanja epidemije kojeg je teže procijeniti.
Ovaj obrazac su financijska tržišta izgleda već uočila.
dolazi do smanjena nakon tri tjedna jer ljudi stoje u kućama ali ne mogu vječno stajat u kućama jedino pravo rješenje je cijepivo u suprotnom imaš da ljudi stoje doma što uništava eknomiju, kad se ponovo ukine karantena bolest će se vratit neće nestat sama od sebe, mozda će se slabije širit ako zatopli i to je to.
-
U nastojanju da dođu do gotovine, ulagači su proteklog tjedna panično rasprodavali dionice, što je u posebno nezgodnu situaciju dovelo investicijske fondove iz kojih su povučeni veliki iznosi gotovine. Nemir među investitorima dodatno su podgrijale glasine da pojedini dionički fondovi postaju nelikvidni. Menadžer u jednom od većih domaćih investicijskih fondova kaže da je zasad sve u redu jer svi fondovi imaju značajne rezerve gotovine.
-
Jučer se vidjela potpora mirovinaca iz aviona.
A gdje se to vidjelo? Daj nam to pojasni?
Ili imas neke insajderske spoznaje obzirom da si kao tako “dobro upućen”?Napisao sam svoje mišljenje a ne insajderske spoznaje. Dovoljan je zdrav razum, veliki prometi i rast od 20% u doba svijetske histerije, zatvaranja hotela, prometnog kolapsa i ostalog stanja.
-
Ja si gledam sad uplatit 3. mirovinski stup... Cijene udjela pale pristojno pale...
-
-
I ovo sa zsustavljnjem trgovine kad padne više od 10%, ok, ali zasto onda sljedeći dan na nekim dionicama rastovi veći od 10%, a nema zaustavljanja trgovine. Prije se obavezno zaustavljala i u minus 10 i plus 10 koliko se sjećam
-
-
Postoje tematski tekstovi koji se objavljuju periodično i ovaj već iskače duže vremena..... Zapšravo ne kužim poantu; ljubavi, ratu i na burzi sve je dozvoljeno
-
Stanje u EU i americi se i dalje pogorsava. U ponedjeljak opet ronimo. Mozda ne bas 10% jer je kod nas jos koliko toliko ok ali rekao bi minimalno 3-4%.
-
„Dokle god je ovakav pritisak iz Europe, dokle god u okruženju toliko raste broj oboljelih, mi moramo sprečavati na granicama i moramo u tome biti rigorozni“, rekao je te zaključio kako, iako je jako nezahvalno davati ikakve procjene, prema sada dostupnim parametrima, možemo očekivati „fazu ravne crte za dva do tri tjedna“.
„Sada smo u na uzlaznom kraku krivulje rasta broja oboljelih. Kada dođemo do ravne crte, kada će biti jednako oboljelih kao i oozdravljenih, nakon toga slijedi pad“, odgovorio je ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Capak na pitanje za koliko se može očekivati pad epidemije. „
dakle, 20etak dana do kulminacije...što se tk tiće, zaklučak nek svaki izvuće sam...
-
svasta je moguce blagi oporavak ili pad medjutim stanje okolo je previse nestabilno da bi bilo konstantnog optimizma u dionicama, ceka se neki bad news koji bi potaknio vecu rasprodaju, neko pogorsanje stanja ili neki veci default ne znam ali samo osjecaj
-
Ronimo 100% dtugi tjedan, Sj. Irska zatvara škole na 16 tjedana , toliko o rješenju situacije kod nas s dvotjednim 'domovanjem'. Lažu i samo lažu
-
ako je istina sto zboris, onda znas da amerima ne bu nis
Ne treba širiti.paniku, Imamo.jiu dosta s turizmom i talijanima
Cini se zasad da sam bio u pravu. promatramo dalje
-
I ovo sa zsustavljnjem trgovine kad padne više od 10%, ok, ali zasto onda sljedeći dan na nekim dionicama rastovi veći od 10%, a nema zaustavljanja trgovine. Prije se obavezno zaustavljala i u minus 10 i plus 10 koliko se sjećam
Crobi nije potegao preko 10% gore, samo neke dionice
-
Tko točno laže?
Pa zatvorili su škole na dva tjedna, ako će biti potrebno produžit će tu zabranu. Sigurno neće dopustiti povratak učenika i studenata na predavanja ako se stanje bude pogoršavalo. A vjerojatno da bude.Ti očito očekuješ da će netko pogledati u čarobnu kuglu pa reci sto će se i kada točno dogoditi?
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner