Ne znam, ja sam pricao sa 10-tak ljudi u zadnje vrijeme i svi kazu da je ZSE bez veze i da su samo culi price da su ljudi izgubili pare, a od nikog da se obogatio ili bar nesto zaradio. Znam da nije reprezentativni uzorak, ali price o brzom bogacenju se brzo sire usmenom predajom, a bez toga spekuliranje nema smisla i jako su bitne za nove ulagace na burzi, kojih nema.
Uglavnom, neki s kojima sam pricao ulazu u strane dionice, a neki u Crypto. Da ne kazem da su se neki i obogatili na Crypto-u, kupili stanove itd, sto se ne moze reci za dionice na ZSE.
Zlatno vrijeme hrv dionica 2004 -2007. je proslo i nece se vise ponoviti, cisto jednostavno jer je vecina starih ulagaca spusila pare i pokusavaju spasiti sto se spasiti da, a novi ulagaci imaju neke nove igracke kao Crypto valute i dionice poput Tesle i Gamestop i uopce ni ne pomisljaju na kupovinu hrvatskih dionica.
A sada ide moje iskustvo, dakle na ZSE ima 10-tak dionica koje imaju podrsku fondova i koje je moguce kupiti i prodati u dostatnoj kolicini za male ulagace poput nas sa par desetaka, stotina do milijun kuna. Ostale dionice su b klasa koje mozes uvijek kupiti, ali ih prodati mozes na posebne dane u godini kada vlada pojacan interes i ako tada ne uskocis mozes ostati dugo zarobljen unutra, sto nije ni lose ako je firma dobra i isplacuje dividendu, ali je obicno rijec o problematicnim firmama, gubitasima i vjecitim "sada ce biti bolje" firmama, gdje se samo sto nije desio turnover ili iskorak u pozitivu, samo sto se to uglavnom nikad ne desi ili jako rijetko 1/100.
Ne kazem da se ne moze nesto zaraditi na valovima, ali trebas imati znanje, iskustvo na ZSE i osjecaj za feeling kada kupiti i kada prodati, sto je vec malo teze steci, pogotovo za nove ulagace.
nedavno sam čitao analizu na Arhivanalitiku gledano od 2000 godine do danas Crobex ima veći rast od S&P 500 međutim od 2008 ide mu dosta loše, trentno je naše trzište dosta podcjeneno kako pratim youtube canale ozbiljni investitori savjetuju da se novac iz Amerike prebaci na ovakva trzišta potput zse di ima stvarno podcjenenih dionica kao trenutno zaba hpb adpl