da se nadovežem na priču o trž. rada i to europskome, jer sad tu pripadamo:
- moji su roditelji radili od prvog do zadnjeg dana u jednom poduzeću (tad je bio aktualan zakon o poduzećima), jedan od roditelja je doduše promijenio i dva poduzeća, jer mu je bilo bliže kući, na dva kilometra; dakle, bilo je posla, koliko-toliko ujednačene plaće pa se gledala blizina poslu, neke sindikalne povlastice, kase uzajamne pomoći i ostali kerefeki, a da su bili članovi partije (što nisu) možda smo mogli i na skijanje, kuća se kupila uz sretnu okolnost da je glavnicu pojeo tečaj pa se sjećam kad je mama išla u banku i zadnju ratu-anuitet platila kovanicama, od štednje se sklepala i nekakva vikendica,
- ja već nisam imao tu povlasticu jer je došlo tržišno poslovanje, poduzeća su postala društva (d.o.o., d.d.), a posla već nema za svakoga i treba se dobro birati, da se ne završi u raljama nekog tajkuna; rade se često po dva, tri posla sa strane uz osnovni, a osim ako nisi u uredu državne ili lokalne uprave, naradiš se k'o konj uz puno neplaćenih prekovremenih, stan sam uzeo pošteno na CHF i onda su me tobož hrvatske banke, osnovane po hrvatskom ZTD-u odrale k'o majmuna (malo je odredbi sklopljenih ugovora po principu 'uzmi ili ostavi' koje danas banke mogu braniti na sudu), štednju ulažem trenutno na US tržištu kapitala jer su me sa ZSE istjerali neprimjenjivanim i loše prepisanim zakonima (čitaj: pljačkom ranije stvorene vrijednosti za džepove nekolicine likova s vezom u politici i visokom društvu)
- sad gledam sina koji raste i snimam tržište rada: industrijski poslovi odlaze put Kine (nije nužno loše, ovo što ostane po Europi bit će veliki pritisak na nadnice prema dolje); posla neće biti bilo kakvog, osobito ne za svakoga već će se trebati dobro potruditi da se steknu vještine i znanja (IT, jezici, robotika i sl.) za imalo bolju plaću; dobra trećina poslova će nestati (AI, automatizacija, digitalizacija i internet of things) a koliko će se otvoriti novih poglavito u našoj krnjoj tržišnoj ekonomiji, vrlo je vrlo upitno; o imovini stana se može samo sanjati a vidim da uz pomoć ride sharing aplikacija ne treba više niti auto, obrazovanje i zdravstvo će se plaćati iz kredita i polica osiguranja tako da je od 18 godine 'kugla i lanac na nozi'
eto, sretna vam Nova Godina i ne obistinilo se ovo iz zadnje točke, bila nam prosperitetna i poštena za sve, s jednakim mogućnostima, naša RH