Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
Bila je ovo sjajna godina, CROBEX +27,98 %, a CROBEXtr čak +32,87%!
Oni koji su se bavili stock pickingom (i bez puno trejdanja, buy-and-hold) lako su mogli ostvariti i puno više od indeksnog fonda jer CROBEX ima par slabijih komponenti koje se moglo i trebalo izbjeći u aktivnom portfelju. A bilo je i dobrih prilika vam indeksa (bar onog sastava s početka godine, neke su ušle kasnije).
-
For the record - Game 2023 is over!
Bila je ovo super godina - Nadam se da ste svi zadovoljni rezultatima i da ste godinu završili sa dobiti iznad indexa.Svima sretna i uspješna trgovina u Novoj godini!
.
-
Heads of EU issue joint call for stronger euro, capital markets union - evo nešto za sljedeću godinu. Dakle nije slučajno ono što naš premijer nedavno o jačanju tržišta kapitala, to je došlo iz smijera EU politike.
Nakon ovako dobre godine za ZSE dobro je čuti za ova nastojanja oko daljnjeg oživljanja tržišta kapitala narednih godina. -
Evo kolega kako kažu nitko ne gubi na burzi, da se pohvalim , dobio sam dar za novu godinu od LRHC. Ostalo mi 10 kom kupljenih po 160, jučer na portfelju isto 10 game umjesto lrhc i cijena zamislite 16 e. Nisam dobio službeno nikakvu obavijest o umanjivanju cijene dionice za 10 puta. Ima li tko iskustva s tim i jeli netko isto prošao kao ja. Rezime 1500 e isparilo u sekundi.
-
A mogli ostvariti i puno manje ako su godinu prije zavrsili sa minusom pa ovu cijelu cekali nulu a na kraju se ni to nije ostvarilo.. kao meni..
Ps adpl i arntBila je ovo sjajna godina, CROBEX +27,98 %, a CROBEXtr čak +32,87%!
Oni koji su se bavili stock pickingom (i bez puno trejdanja, buy-and-hold) lako su mogli ostvariti i puno više od indeksnog fonda jer CROBEX ima par slabijih komponenti koje se moglo i trebalo izbjeći u aktivnom portfelju. A bilo je i dobrih prilika vam indeksa (bar onog sastava s početka godine, neke su ušle kasnije).
-
You never count your money
When you're sittin' at the table -
A mogli ostvariti i puno manje ako su godinu prije zavrsili sa minusom pa ovu cijelu cekali nulu a na kraju se ni to nije ostvarilo.. kao meni..
Ps adpl i arntBila je ovo sjajna godina, CROBEX +27,98 %, a CROBEXtr čak +32,87%!
Ovaj ADPL se čini prilikom, ali opet onda slušam Putina kako govori da će uzeti( ne nacionalizirat) imovinu zapadnih firmi i onda više nisam siguran, jel dobra investicija....kad bi barem još malo pao npr. na 13 eura , trebalo bi kupiti barem 1000 dionica.
A nisu ni turisti sigurnost nikakva, Dodik prijeti odcjepljenjem RS, to je po meni velika potencijalna opasnost, jer Putin huška i treba mu otvaranje novog fronta, da od sebe odbije pritisak. A i bošnjački hegemonizam i unitarizam u BiH je velika opasnost, jer mogu osjetiti da je sada njihov trenutak da ostvare prevlast u BiH.
-
Da smo uključeni na ovu listu (da postoji neki strani poznati ETF koji prati CROBEXtr) bili bismo ove godine sedmi na svijetu, točno između Brazila i Irske. Ili čak šesti, mislim da bi u dolarima izraženo taman za dlaku pretekli Irsku.
-
Evo kolega kako kažu nitko ne gubi na burzi, da se pohvalim , dobio sam dar za novu godinu od LRHC. Ostalo mi 10 kom kupljenih po 160, jučer na portfelju isto 10 game umjesto lrhc i cijena zamislite 16 e. Nisam dobio službeno nikakvu obavijest o umanjivanju cijene dionice za 10 puta. Ima li tko iskustva s tim i jeli netko isto prošao kao ja. Rezime 1500 e isparilo u sekundi.
Stavite u utorak na HITA OTC po 130 i ispariti će u sekundi (ako nitko drugi budem ja kupio), a kada vrate na burzu kako su obečali bi trebala cijena nazad na 160+...
-
-
Da smo uključeni na ovu listu (da postoji neki strani poznati ETF koji prati CROBEXtr) bili bismo ove godine sedmi na svijetu, točno između Brazila i Irske. Ili čak šesti, mislim da bi u dolarima izraženo taman za dlaku pretekli Irsku.
Argentina bi iduće godine mogla imati i dodatnu nulu iza ovih 50%, ako u međuvremenu netko ne skine glavu novom predsjedniku. Gledao sam nedavno na YT filmić o njihovim ekonomskim bravurama unazad 100 godina, nevjerojatno je kako je zemlja koja je u 20.stoljeće uplovila kao jedna od najbogatijih na svijetu, iz njega izašla kao društvo u kojem je default države gotova redovna godišnja pojava, kao peto godišnje doba.
Naravno, nisu preko noći došli u to stanje, rezultat je to više desetljeća socijalističkih bajki u kojima možeš imati sve, a platiti samo nešto ili čak ni to.
Nova garnitura ima priliku i znanje sve okrenuti naopačke, ako ih u međuvremenu netko ne skrati za glavu. Prema onome što najavljuju, slijedi nešto slično onome što je Čile napravio početkom 80ih kada je Pinochet osigurao mir na ulicama (brutalnom represijom), a ekipa iz Chicaga postavila državu na zdrave noge.
Mi nismo imali tu sreću da nam državom/vladom upravlja netko iole ekonomski pismen. Zadnji koji je to imao, bio je Valentić, koji je po meni daleko ispred svih naših premijera, ali je državno uređenje tada bilo takvo da je bio malo važniji od Čuvara državnog pečata... Danas premijer ima utjecaj, ali nema elementarna znanja o ekonomiji
-
Argentina bi iduće godine mogla imati i dodatnu nulu iza ovih 50%, ako u međuvremenu netko ne skine glavu novom predsjedniku. Gledao sam nedavno na YT filmić o njihovim ekonomskim bravurama unazad 100 godina, nevjerojatno je kako je zemlja koja je u 20.stoljeće uplovila kao jedna od najbogatijih na svijetu, iz njega izašla kao društvo u kojem je default države gotova redovna godišnja pojava, kao peto godišnje doba.
Naravno, nisu preko noći došli u to stanje, rezultat je to više desetljeća socijalističkih bajki u kojima možeš imati sve, a platiti samo nešto ili čak ni to.
Nova garnitura ima priliku i znanje sve okrenuti naopačke, ako ih u međuvremenu netko ne skrati za glavu. Prema onome što najavljuju, slijedi nešto slično onome što je Čile napravio početkom 80ih kada je Pinochet osigurao mir na ulicama (brutalnom represijom), a ekipa iz Chicaga postavila državu na zdrave noge.
Mi nismo imali tu sreću da nam državom/vladom upravlja netko iole ekonomski pismen. Zadnji koji je to imao, bio je Valentić, koji je po meni daleko ispred svih naših premijera, ali je državno uređenje tada bilo takvo da je bio malo važniji od Čuvara državnog pečata... Danas premijer ima utjecaj, ali nema elementarna znanja o ekonomiji
Tuđman je priznao da ne zna ništa o ekonomiji pa je dao Valentiću slobodne ruke da se bavi gospodarstvom. Koliko znam Valentić je bio taj koji je odlučio nerealno dignut vrijednost kune kako bi mogli jeftinije uvozit. Toliko o njegovoj stručnosti...
-
-na dan 25.12.2023 tečaj DEM/HRK 3.8520
-5 mjesec 1994 tečaj DEM/HRD 3716
-11 mjesec 1993 tečaj DEM/HRD 3718
---------------------------------------------------
Kao što se vidi kuni nije nitko nerealno digao cijenu, jer takva cijena je već bila u doba HRD. HRD je gubio na vrijednosti prema DEM, jer je inflacija u nas bila 10-15 puta veća, nego ona u Njemačkoj.
I onda se 1993 dogodilo ovo:
Program obaranja hiperinflacije najavljen je u večernjim satima na današnji dan, 3. listopada 1993. Razlika je što je te godine bila nedjelja, a ne srijeda. Iako se kao službeni početak broji prvi radni dan, ponedjeljak 4. listopada 1993., u nedjelju 3. listopada oko 20h, tadašnji premijer Nikica Valentić – najtalentiraniji komunikator među svim hrvatskim premijerima prije i poslije – pojavio se u posebnoj emisiji u najgledanijem TV terminu i najavio anti-inflacijski program kojim će oboriti hiperinflaciju.
I još dva desetljeća prije toga hiperinflacije, prosječna godišnja stopa inflacije 1971.-1991. iznosila je 69%.
Te neke teze zadnja dva desetljeća da je HRK trebalo devalvirati nemaju veze sa ničim...pobogu HNB je svako ljeto intervenirala da kuna previše ne ojača, a ne da ne oslabi. Turizam je taj koji je našu valutu držao jakom prema EUR-u.
U državi koja je želila iskorijenit hiperinflaciju i koja je trgovinski bila naslonjena na Europu, prvo na DEM, na potom na EUR, je imperativ da imaš stabilan tečaj prema DEM, odnosno EURU.
U 21 stojeću turisti su ti, koji su svojom potražnjom prema HRK, određivali njenu vrijednosti prema EUR-u. HNB je tu samo smanjivala razlike u tečaju ljeto-zima, tako što bi ljeti kupovala eure, a zimi te iste eure prodavala.
-
nije kuna trebala devalvirati na HRD preiod već HNB raditi otkup državnih obveznica denominiranih u dollaru/euru i raditi kontrolu krivulje prinosa.
i to od 2008. naovamo, a ne raditi mjenjačke poslove na FX marketu.
tj., trebalo je održavati kamate na prihvatljivim razinama, uz kontrolu inflacije oko 2% godišnje, prvenstveno kroz kamate na državni dug.
onda bi se to preselilo i na privatni dug, i na tečaj.
i to samo ako je strategija bila dignuti proizvodnju, prvenstveno poljoprivrednu.
ali, sad vidimo da je glavni mandat HNB-a bio učiniti hrvatsku što više ovisnom o uvozu i na tome im treba čestitati 👏
sreća u nesreći je baš to što nas izvači turizam, IT, doznake gastarbajtera, itd., tj. sve ono što ne ovisi o nama interno već eksterno, a i to će trajat do točke kada više nismo konkuretni.
evo, sad nas izvače EU fondovi di tendere za infrastrukturu dobivaju Kinezi, Turci, itd.
energetske firme nam kupili Mađari, a mi se uvijek čudili kako je sve u Mađarskoj jeftinije nego kod nas.
ali, glavno da smo mi jaku kunu, i to toliko jaku da više nemamo ni svoje banke.
kako to da s tom kunom nismo mi išli okolo akvizirati već je akviziralo nas?
a di je još, uz sve to, devastacija ljudskog kapitala?
što se Argenitine tiče, njima baš treba jaka valuta i Valentićev scenarij, jer imaju, za razliku od nas, izvrstan ljudski i resursni kapital, koji može samo prosprerirati.
dok nama treba inflacija, jer jedino što sad možemo je inflacijom brisati dugove, a barem su političari eksperti u tome, ko Oprah Show: every uhljeb gets a raise!
i tu je dobro što Plenki ne ferma ECB/Lagarde, koja kaže da države moraju obuzdati fiskalno, i to u godini izbora 🤡
a privatni sektor će se, da preživi i bude konkurentan, morati prilagoditi situaciji 🤷
-
Hrvatska je totalno zadužena, hiperinflacija, ovo ono, ljudi masovno iseljavaju....
A onda u nekom paralelnom svemiru čitam da Hrvatska nikad nije imala bolji kreditni rejting, da Vlada RH planira sljedeće godine smanjiti zaduženost na ispod 60% BDP-a, da je rast hrvatskog BDP-a drugi najjači u EU...
Pa sad više ne znam u kojem svemiru živim... -
To crnjačenje je sport kod nas, naravno da ima nereda, mogli smo i morali puno bolje, ali bez obzira na sve ekonomski nikad u povijesti nismo stajali bolje. Ali naravno to se ne smije reći
-
Brojevi ne lažu. Naravno, ima tu detalja, konteksta, ali sve u svemu brojevi govore neke bitne i pozitivne činjenice.
…oko 3% prosječnog godišnjeg rasta u razdoblju od 2019. do 2023. Hrvatsku pozicionira uz Irsku, Cipar i Maltu pri vrhu ljestvice država članica EU. -
ja sam samo naveo neke weak points, jer ova ekonomija ne funkcionira za većinu.
od tuda i stalno kmečanje da se uvede porez na SVE nekretnine, iako će efekti toga biti kontraproduktivni.
recimo, onaj tko razumije o čemu pričam i koji tako upravlja svoja ulaganja je, svima omraženi, gospodin Pavo.
ako netko do sada nije primjetio, fokus njegovih ulaganja su energija, poljoprivreda i infrastruktura potrebna za sve to + šta do svega dolazi otkupom dugova, dok vi ulažete kupnjom equity-a.
a realnost je pokazala tko na kraju, u cijeloj priči, bolje prođe.
i ja bih rekao da je to tema koja nas čeka kroz 2024. i 2025.
pazite se firmi s velikim kratkoročnim dugom, gdje su CFO-ovi u Lockdown-u spavali zimski san, a ne gledali kako dug, po nikad nižim kamatama, zaključati na što dulji rok 💡
-
ali bez obzira na sve ekonomski nikad u povijesti nismo stajali bolje. Ali naravno to se ne smije reći
jer se stari skojevci odma uznemire. Prva moja baba, a ni otac nije daleko...
-
brajo
nemoj molim te samo mađare spominjati koji su u sr...ma već barem deset godina!!! njih orban vodi samo u jednom pravcu..... mi smo za njih barem ono što austrija za nas što se tiče kvalitete života! ovaj dio uz austrijsku granicu ok, budimpešta priča za sebe kao i zagreb kod nas, ali sve ostalo... plači majka i z decom! što istočnije svakih 50km desetak godina unatrag.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun