1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 10, 2023 at 10:50 PM
    • #13,721
    Quote from Junius

Srećom i polako spušta nogu.

di si bijo 2020.? :S

btw., čini mi se da bi telekomi mogli gadne pare okrenuti idući tjedan, kad ekipa panično krene tražiti ima li možda još netko tko je counterparty rizičan :S

Quote from Junius

Baš me zanima koliko će ZABA odolijevati, koja je napumpana u dva mjeseca sa 8,5€ na 12€ iliti cijelih 41% :D

meni je kod Zabe jedina utjeha šta mi se čini da je matica tu u većim problemima nego ona sama, pa se možda ona nekome proda umjesto kolaterala.

kad krene ludnica, svašta je moguće :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (March 10, 2023 at 10:53 PM).

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • March 10, 2023 at 10:57 PM
    • #13,722
    Quote from st-brajo
    Quote from Junius

Srećom i polako spušta nogu.

di si bijo 2020.? :S

Igrom slučaja u gotovini, tjedan prije sve prodao ,jer bio zadovoljan prinosima. Ostao nešto sitno bio samo u ZABA-i.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 10, 2023 at 10:59 PM
    • #13,723
    Quote from Junius

Igrom slučaja u gotovini, tjedan prije sve prodao ,jer bio zadovoljan prinosima. Ostao nešto sitno bio samo u ZABA-i.

a ja u ADPL.

umro sam kad je sa 130 pao na 90 kn.

zato ga sad ni ne diram dok ne vidim šta će bit :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • March 10, 2023 at 11:06 PM
    • #13,724

Inače ovo su Ameri elegantno odradili...danas objavili kao će odmah sljedeći tjedan u S&P index-e uvaliti široki dijapazon banaka, kako bi ih index fondovi krenuli kupovati i oporavili cijene, te tako smirili market.

Te sam termin objave da je propala Silicon Valley Bank je dan u petak, nakon zatvaranja burzi, tako da ulagači imaju cijeli vikend da se smire i da ih pusti panika do pon..

Maksimalan damage control od strane Amera. :thumbup:

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 10, 2023 at 11:10 PM
    • #13,725
    Quote from Junius

Inače ovo su Ameri elegantno odradili...danas objavili kao će odmah sljedeći tjedna u S&P index-e uvaliti široki dijapazon banaka, kako bi ih index fondovi krenuli kupovati i opravili cijeni, te tako smirili market.

Te sam termin objave da je propala Silicon Valley Bank je dan u petak, nakon zatvaranja burzi, tako da ulagači imaju cijeli vikend da se smire i da ih pusti panika do pon..

ovdi će samo bit veselo ako ispadne da su ovi krediti startupima imali rejting AAA.

onda bi svugdi moglo postati aaa =O

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 11, 2023 at 1:22 AM
    • #13,726
    Quote from st-brajo
    Quote from Manu

Dogodilo im se isto ono što i našim mirovinskim fondovima C kategorije. Samo što u našem slučaju neće snositi posljedice fondovi nego njihovi osiguranici.

Paradoks je da je problem izazvan naglim rastom kamata. Znači da će sada Fed morati dvaput razmisliti prije nego skoči za dodatnih 0.5%.

Ne mogu se istovremeno podizati kamate i čuvati portfelji nakrcani obveznicama. A banaka punih obveznica ima sigurno još.

ja se, na to, baš i ne bi kladio, obzirom da na fiskalnoj strani prijedlozi idu od novih poreza (deflacija, ali i opozicija Republikanaca tome) do oprosta studentskih dugova (koji bi mogli poslužiti kako dobar "kick" ako burza gadno rokne, ali će prouzrokovati i inflaciju, jer je općepoznato da mladi svoj novac troše brzo).

btw., mislim da je ovima prije presudio udio loših kredita i njihovo defaultiranje (jer je poznato da su startupi doslovce spalionice novca), pa su obveznice bili prisiljeni prodavati da izvuku živu glavu, nego same obveznice.

obzirom da konstantno raste i dug po revolving karticama, znači, najgori mogući potrošački dug, pitanje je samo kad će i tu početi dolaziti do neplaćanja, a onda ćemo ovaj lokalni scenarij početi gledati globalno

Display More

studentski krediti jesu problem. ali tko bi kome i zašto to opraštao? ako netko gubi drugi dobija. kada tada to opraštanje netko mora platiti. ili neka i meni oproste cca 150 000$. ako za taj novac dobiju malo znanja koje ne mogu unovčiti onda je valjda usluga preskupa.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • March 11, 2023 at 7:46 AM
    • #13,727
    Quote from verdi
    Quote from st-brajo

ja se, na to, baš i ne bi kladio, obzirom da na fiskalnoj strani prijedlozi idu od novih poreza (deflacija, ali i opozicija Republikanaca tome) do oprosta studentskih dugova (koji bi mogli poslužiti kako dobar "kick" ako burza gadno rokne, ali će prouzrokovati i inflaciju, jer je općepoznato da mladi svoj novac troše brzo).

btw., mislim da je ovima prije presudio udio loših kredita i njihovo defaultiranje (jer je poznato da su startupi doslovce spalionice novca), pa su obveznice bili prisiljeni prodavati da izvuku živu glavu, nego same obveznice.

obzirom da konstantno raste i dug po revolving karticama, znači, najgori mogući potrošački dug, pitanje je samo kad će i tu početi dolaziti do neplaćanja, a onda ćemo ovaj lokalni scenarij početi gledati globalno

studentski krediti jesu problem. ali tko bi kome i zašto to opraštao? ako netko gubi drugi dobija. kada tada to opraštanje netko mora platiti. ili neka i meni oproste cca 150 000$. ako za taj novac dobiju malo znanja koje ne mogu unovčiti onda je valjda usluga preskupa.

Upravo to! Usluga je preskupa!

Quote from st-brajo
    Quote from Junius

a ja u ADPL.

umro sam kad je sa 130 pao na 90 kn.

zato ga sad ni ne diram dok ne vidim šta će bit :S

A sada si probajte zamisliti kako je meni: sa 200 na 75kn😢, ali sreća moja pa sam pobrao 500 kom po 10eur i 500 kom po 11eur i spustio si prosjek na 14eur😁, sada čekam dividende😁

Edited once, last by darac11: Merged a post created by darac11 into this post. (March 11, 2023 at 7:48 AM).

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 11, 2023 at 7:53 AM
    • #13,728

The industry had become vulnerable after the Federal Reserve’s 4.5% interest rate hike, launched this time last year, blew open a potential $620 billion hole in the sector’s collective balance sheet as the value of banks’ bond holdings tumbled, according to the FDIC.

SVB cash crunch highlights $620 billion hole in banks’ balance sheets
    The spike in interest rates has been devastating for the value of their securities portfolios, meaning many carry around billions in unrealized losses that…
    www.google.com

Files

BANKING-FINANCE-Unrealized-losses-at-U.S.-banks-graphic-from-FDICs-Gruenberg.png 115.31 kB – 0 Downloads
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 11, 2023 at 7:57 AM
    • #13,729
    Quote from darac11

A sada si probajte zamisliti kako je meni: sa 200 na 75kn😢, ali sreća moja pa sam pobrao 500 kom po 10eur i 500 kom po 11eur i spustio si prosjek na 14eur😁, sada čekam dividende😁

ma bježi.

tu sam uletio nakon prvog pada sa 200 na 130 računajući da će im onaj gadni pad nafte drastično smanjit troškove sirovina (jer se plastika radi od nafte), pa mi je ovaj pad na 90 bio baš šok =O

onda sam cijelu tu godinu trejdao ko Parica da se što prije vratim nazad.

to su bili ludi dani, dobro me cura preživila 😅

mislim, na kraju se ipak odlučila udati za mene, pa sam valjda dobro prošao 😅

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 11, 2023 at 8:17 AM
    • #13,730
    Quote from Manu

The industry had become vulnerable after the Federal Reserve’s 4.5% interest rate hike, launched this time last year, blew open a potential $620 billion hole in the sector’s collective balance sheet as the value of banks’ bond holdings tumbled, according to the FDIC.

https://www.google.com/amp/s/fortune.…ance-sheet/amp/

nemoj misliti da je ovo rezervirano samo za USA.

isto radi i ECB, dok BoJ polako diže yield curve control, ali i dalje radi QE.

prvo je u Kini je "puklo" s nekretninama (zato sada oni spuštaju kamate i rade QE da spriječe širenje "zaraze", ne radi se tu o nikakvom stimuliranju, kao što većina misli), onda su na red došli mirovinci u UK (isto zbog dizanja kamata, pa je BoE bila prisiljena raditi QE).

evo kako izgleda bilanca banke:

The assets are items that the bank owns.

This includes loans, securities, and reserves.

Liabilities are items that the bank owes to someone else, including deposits and bank borrowing from other institutions.

dakle, ono što znamo je da ovi su počeli povlačiti depozite, pa je banka bila prisiljena izjednačiti aktivu sa pasivom.

naravno, pitanje je li netko dojavio da je problem sa lošim kreditima, pa su zato ovi počeli povlačit depozite, da i njih ne "poklopi", ali indikativno je da je prije ovog eventa CEO banke rasprodao poziciju :S

https://assets.zerohedge.com/s3fs-public/styles/inline_image_mobile/public/inline-images/bfmB618_0.jpg?itok=MEF6KADy

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • March 11, 2023 at 8:27 AM
    • #13,731
    Quote from Junius

Inače ovo su Ameri elegantno odradili...danas objavili kao će odmah sljedeći tjedan u S&P index-e uvaliti široki dijapazon banaka, kako bi ih index fondovi krenuli kupovati i oporavili cijene, te tako smirili market.

Mos mislit. Panika ce trajati dok ne izdaju novosti da ih drzava spasava, bail out ili ih ne preuzme druga banka.

Te pare koje su izgubljene je efekt na kreditore koji su tamo imali pare i tek od pon ce se vidjeti steta.

Osim toga crypto radi i vikendom.

Circle koji drzi usdc stablecoin ima 8% depozita u SVB. Usdc je izgubio peg sa dolarom i trenutno pada na 0.8.

10 milijardi isparilo.

Pa ti radi vikendom...bank run je zajebana stvar.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 11, 2023 at 8:34 AM
    • #13,732

U ovom slučaju i te kako ima smisla pomoć države jer je cijela situacija, pa i sama inflacija, prouzročena nizom loših poteza politike. Iako ništa od toga za sada. Uostalom, zašto su svi redom uveli ekstraporeze ako već nisu za sprečavanje težih posljedica njihovih oštrih mjera.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 11, 2023 at 8:39 AM
    • #13,733
    Quote from Manu

U ovom slučaju i te kako ima smisla pomoć države jer je cijela situacija, pa i sama inflacija, prouzročena nizom loših poteza politike. Iako ništa od toga za sada. Uostalom, zašto su svi redom uveli ekstraporeze ako već nisu za sprečavanje težih posljedica njihovih oštrih mjera.

pomoć države?

prije mi se čini da će biti "pomoć" štediša.

tko sad ima preko 100k €ura na banci, mislim da mu se gaće dobro tresu.

u svakom slučaju, bilo bi dobro to sad preraspodijeliti na više banaka, čisto ako "institucije" ne odrade svoj posao 🤷

• Tolisimus
    Student
    Reakcija primljeno
    228
    • March 11, 2023 at 8:41 AM
    • #13,734
    Quote from st-brajo
    Quote from Manu

https://www.google.com/amp/s/fortune.…ance-sheet/amp/

nemoj misliti da je ovo rezervirano samo za USA.

isto radi i ECB, dok BoJ polako diže yield curve control, ali i dalje radi QE.

prvo je u Kini je "puklo" s nekretninama (zato sada oni spuštaju kamate i rade QE da spriječe širenje "zaraze", ne radi se tu o nikakvom stimuliranju, kao što većina misli), onda su na red došli mirovinci u UK (isto zbog dizanja kamata, pa je BoE bila prisiljena raditi QE).

evo kako izgleda bilanca banke:

The assets are items that the bank owns.

This includes loans, securities, and reserves.

Liabilities are items that the bank owes to someone else, including deposits and bank borrowing from other institutions.

dakle, ono što znamo je da ovi su počeli povlačiti depozite, pa je banka bila prisiljena izjednačiti aktivu sa pasivom.

naravno, pitanje je li netko dojavio da je problem sa lošim kreditima, pa su zato ovi počeli povlačit depozite, da i njih ne "poklopi", ali indikativno je da je prije ovog eventa CEO banke rasprodao poziciju :S

https://assets.zerohedge.com/s3fs-public/st…g?itok=MEF6KADy

Display More

Joj izjednačiti aktivu s pasivom?!

Znate li kako funkcionira dvojno računovodstvo?

Aktiva = pasiva

Pokušavate reći nešto drugo ali na na krivi način...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 11, 2023 at 8:49 AM
    • #13,735
    Quote from Tolisimus

Joj izjednačiti aktivu s pasivom?!

Znate li kako funkcionira dvojno računovodstvo?

Aktiva = pasiva

Pokušavate reći nešto drugo ali na na krivi način...

jasno je meni sve.

računovodstveno je sve štimalo, jer su vodili po book value, a ne po at the market value, sve dok se depoziti nisu počeli povlačiti.

btw., to je i razlika između računovodstva i investiranja, jer prvi gleda jel sve štima u knjigama, dok drugi gleda ima li negdi odstupanja, pa onda na to i ulaže.

zato su rijetki i razumili di je bila vrijednost u Optimi, iako su knjige pokazivale suprotno 🤷

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • March 11, 2023 at 8:57 AM
    • #13,736

Po ovom što pišu na Twitteru, kol Manu ima pravo: nakrcale su se banke i mirovinci obveznicama, FED počeo dizati kamate preko mjere i 'lomiti' sve pred sobom. Potencijalna rupa se otvara, sad je samo pitanje menadžmenta i balansiranja te aktive i pasive. Predjelo servirano u UK s njihovim mirovincima.

SVB banka je zasad izolirani slučaj jer je venture capital prvi počeo, zbog svojih problema s likvidnosti, povlačiti depozite. SVB prodaje najlikvidnije što ima, obveznice, uz veliki realizirani gubitak (banka je očito brzo rasla pa je dio depozita, koji nisu plasirani, spremila u obveznice u potrazi za nekim povratom). P. Thiel savjetuje kolegama da povuku depozite, tko već nije, jer je btw. preko 97% neosigurano (prelaze $200k uloga). Tako si VCjevi pucaju u nogu, zvone na sva zvona o tome. Dolazi do klasičnog bank run-a.

SVB očito nije tj. vrlo je loše vodila politiku hedžiranja s tim obveznicama plus što ih je imala neobično puno u aktivi.

Naravno da se ovakve stvari mogu ponoviti, tipa tko je sljedeći?

No, ako ste pratili u petak pad yields na US obveznice, i posljedično rast TLT, tržište ima jasnu poruku za J. Pow-a. Još jasnija je i poruka investitora koji su rasprodavali banke (KRE prvenstveno ali i XLF).

U utorak novi CPI.

Nakon toga, uskoro i FED odluka o kamati. J. Pow neće imati lak zadatak ako inflacija ustraje, a prostora za daljni rast kamata više nema.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 11, 2023 at 9:01 AM
    • #13,737
    Quote from accountant

Po ovom što pišu na Twitteru, kol Manu ima pravo: nakrcale su se banke i mirovinci obveznicama, FED počeo dizati kamate preko mjere i 'lomiti' sve pred sobom. Potencijalna rupa se otvara, sad je samo pitanje menadžmenta i balansiranja te aktive i pasive. Predjelo servirano u UK s njihovim mirovincima.

SVB banka je zasad izolirani slučaj jer je venture capital prvi počeo, zbog svojih problema s likvidnosti, povlačiti depozite. SVB prodaje najlikvidnije što ima, obveznice, uz veliki realizirani gubitak (banka je očito brzo rasla pa je dio depozita, koji nisu plasirani, spremila u obveznice u potrazi za nekim povratom). P. Thiel savjetuje kolegama da povuku depozite, tko već nije, jer je btw. preko 97% neosigurano (prelaze $200k uloga). Tako si VCjevi pucaju u nogu, zvone na sva zvona o tome. Dolazi do klasičnog bank run-a.

SVB očito nije tj. vrlo je loše vodila politiku hedžiranja s tim obveznicama plus što ih je imala neobično puno u aktivi.

Naravno da se ovakve stvari mogu ponoviti, tipa tko je sljedeći?

No, ako ste pratili u petak pad yields na US obveznice, i posljedično rast TLT, tržište ima jasnu poruku za J. Pow-a. Još jasnija je i poruka investitora koji su rasprodavali banke (KRE prvenstveno ali i XLF).

U utorak novi CPI.

Nakon toga, uskoro i FED odluka o kamati. J. Pow neće imati lak zadatak ako inflacija ustraje, a prostora za daljni rast kamata više nema.

Display More

pa naravno da su se krcale kad ljudi nisu dizali kredite, a dobili su nezapamćeni fiskali stimulans.

kako bi se drukčije bilanca izravnala?

to je onaj fine tuning između QE-a i QT-a i rast/pada depozita, ali i kredita i njihove kvalitete.

sad će se lijepo vidjeti tko je od banaka imao adekvatne ekonometrijske modele, a tko se, ipak, malo "preračunao" 🤷

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 11, 2023 at 9:19 AM
    • #13,738

Banke se krcaju obveznicama bez obzira na plasmane kredita. Kad ih banke ne bi kupovale države ih ne bi imale kome prodati. Ova naša turbofolk obveznica je izuzetak a ne pravilo. Ali svejedno i ovdje u deset najvećih pozicija dominiraju banke

H253BZAGREBAČKA BANKA D.D.--105,972,2005.73%106.18M
    ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D.--63,583,3003.44%63.71M
    ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D.--59,507,0003.22%59.63M
    AZ OMF KATEGORIJE B--51,616,0002.79%51.72M
    PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.--40,928,3252.21%41.01M
    RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D.--40,000,0002.16%40.08M
    RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D.--24,893,8001.35%24.94M
    OTP BANKA D.D.--21,194,4001.15%21.24M
    ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG D.D.--21,194,4001.15%21.24M
    PBZ CO OMF - KATEGORIJA B--18,022,9000.97%18.06M
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • March 11, 2023 at 9:46 AM
    • #13,739

Kod SVB nije čak toliko problem u neadekvatnim mjerama ograničavanja rizika. Iako su to s prodajom obveznica očito zeznuli.

Pogrešan je SVBov poslovni model općenito: borrow short - invest long. Nekaj su gadno u tom Silicon Valleyu pobrkali.

Mene su učili uvijek moraš paziti na pokrivenost dugoročne imovine s dugoročnim kreditima, dok obrtna sredstva možeš financirati kratkoročno. Ne bi me čudilo da im SEC i bankarski regulator pronađu sto nepravilnosti. Uvijek, ali uvijek... sve završi na ljudskom faktoru.

Zato se nadam da je izoliran slučaj, neznanje. Iako može pokrenuti lavinu, o da!

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 11, 2023 at 10:09 AM
    • #13,740

Pitanje kako će ovo dalje utjecati na tržišta jer će investitori brzo postati svjesni da svako radikalno podizanje kamata sada ima i veliki sistemski rizik i da se Powell više ne smije ponašati kao slon u staklani. Moralni hazard mogao bi opet postati najpopularniji sport za klađenje.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 9, 2025 at 10:30 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 9, 2025 at 10:30 AM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 9, 2025 at 10:21 AM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      510k
      1.1k
    3. accountant

June 9, 2025 at 10:21 AM
    1. 7SLO 21

• Like 1
      • Santo
      • January 14, 2023 at 2:27 PM
      • Investicijski fondovi
      • Santo
      • June 9, 2025 at 9:12 AM
    2. Odgovora
      21
      Pregleda
      9.1k
      21
    3. Bokyklc

June 9, 2025 at 9:12 AM
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      108k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 9, 2025 at 10:30 AM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

accountant June 9, 2025 at 10:21 AM
  • 7SLO

Bokyklc June 9, 2025 at 9:12 AM
  • IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)