1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • 1
  • 624
  • 625
  • 626
  • 840
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 25, 2022 at 7:55 AM
    • #12,481

Samo u jednadžbu sada dodaj poprilicno velike milijarde eura sufinanciranja projekata iz EU fondova, koje nam trenutno dođu kao samar budali.

Imamo srecu u nesreci da je trenutno tako, nadam se da ce se i nastaviti sa EU potporama u godinama koje dolaze da nam i gospodarstvo živne i priblizi se nekom EU prosjeku 💪. Trebamo se pokriti usima, sutiti i moliti boga da potraje sto duze sve ovo

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,312
    • October 25, 2022 at 8:03 AM
    • #12,482

Ovo je stagflacija, ne zvala se ja zloćo

A jedino je ona gora od recesije. Recesija pročišćava, potom se rađa oporavak, ovo je mrcvarenje rok trajanja neodređeno

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 25, 2022 at 9:52 AM
    • #12,483

Ja čekam već mjesecima da rokne ne bi li nadokupljivao blue chipove po akcijskim cijenama, samo nikako da crobi osjetno rokne. Do tada lagano nadokupljujem mrvicu po mrvicu, wanna be dollar cost average metodom samo što više čekam to mi se više čini da ne bude ništa od rokanja ili ako i bude to će biti lagani pad. Vani se vrti neusporedivo veća lova, više je margin kredita, kad krene neka panika lakše rokne, mi smo za sada nekako zacementirani. Ak svi pričaju da ćemo roknuti možda ipak bude obrnuti scenario. Nije čovjek pametan šta napraviti. S druge strane imamo svježe uspomene na doba korone kad je ZSE zatvarala trgovanje 10-15 min nakon otvaranja i kad je u par dana sve došlo na sniženje od 20-50%. Nisam pametan...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 25, 2022 at 9:57 AM
    • #12,484

A vjerovatno zato što je crobi roknuo pred 10-15 godina i od tada se nije ni oporavio. Ako na sve dodaš i rast, inflaciju bez ovogodišnje.. kao i popriličan rast svih vani, onda još čekati da ti netko proda na ovim razinama... bit će zanimljivo. Iako se uvijek nađe netko kome treba lova pa će prodati.

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • October 25, 2022 at 10:38 AM
    • #12,485
    Quote from zlocesti

Ovo je stagflacija, ne zvala se ja zloćo

A jedino je ona gora od recesije. Recesija pročišćava, potom se rađa oporavak, ovo je mrcvarenje rok trajanja neodređeno

Ovo nije stagflacija nego obična depresija... ;)

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • October 25, 2022 at 1:27 PM
    • #12,486
    Quote from st-brajo

kakve veze ima yield na državni dug sa privatnim dugom?

Ja sam napisao da ulazak u Eurozonu ima za posljedicu niže kamate stope kako državi, tako i domaćim firmama, iz očiglednih razloga. Također ova tvoja tvrdnja je djelomično točna, jer kamata na državni dug je osnova za izračun kreditnog rejtinga svih poduzeća u većinski državnom vlasništvu, te jedinica regionalne samouprave i njihovih firmi, tipa ZG, te ZG holding-a. Doduše, oni ionako ulaze na kraju pod javni dug.

Kamatne stope za firme/fizič.osobe se izračunavaju na temelju EURIBOR-a , te nešto manje LIBOR-a (koji se ukida zbog manipulacija), a koji se formira na temelju monetarne politike ECB-a.

I nije samo HNB branio tečaj, to rade više manje svi, radili su Švicarci jedno vrijeme, Danci to rade, rade Bugari, Rusi to rade, Kinezi isto, Japan, Indija. Jedina razlika je što jedni to rade prema euru, ili kombinaciji eura i dolara, drugi samo prema dolaru. Što je sasvim normalno jer se brani konkurentnost izvoza, te povoljan uvoz strateških sirovina.

A da ne govorim koliko je to bitno kad subjekt nije zadužen u domaćoj valuti. Svi smo vidjeli kako to izgleda kad tečaj divlja na primjeru švicarca.

Bez ovoga nema stabilnog gospodarstva.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • October 25, 2022 at 1:32 PM
    • #12,487
    Quote from Roki

Ja čekam već mjesecima da rokne ne bi li nadokupljivao blue chipove po akcijskim cijenama, samo nikako da crobi osjetno rokne. Do tada lagano nadokupljujem mrvicu po mrvicu, wanna be dollar cost average metodom samo što više čekam to mi se više čini da ne bude ništa od rokanja ili ako i bude to će biti lagani pad. Vani se vrti neusporedivo veća lova, više je margin kredita, kad krene neka panika lakše rokne, mi smo za sada nekako zacementirani. Ak svi pričaju da ćemo roknuti možda ipak bude obrnuti scenario. Nije čovjek pametan šta napraviti. S druge strane imamo svježe uspomene na doba korone kad je ZSE zatvarala trgovanje 10-15 min nakon otvaranja i kad je u par dana sve došlo na sniženje od 20-50%. Nisam pametan...

Pa dosta vam je ZSE izdanja palo 20-40% od ATH ove godine. Da bi palo više od toga trebaju baš biti neke jake negativne okolnosti koje će jako utjecati na poslovanje firme, tipa sankcije Rusiji u pogledu ADPL, corona i zatvaranje u slučaju turista, ili jaki pad brodarskih indeksa u slučaju brodara.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 25, 2022 at 11:27 PM
    • #12,488
    Quote from Roki

Ja čekam već mjesecima da rokne ne bi li nadokupljivao blue chipove po akcijskim cijenama, samo nikako da crobi osjetno rokne (...) samo što više čekam to mi se više čini da ne bude ništa od rokanja (...) Ak svi pričaju da ćemo roknuti možda ipak bude obrnuti scenario.

^^
    :S

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,312
    • October 26, 2022 at 10:21 AM
    • #12,489

500 tisuća kuna prometa .

Pa ovo liči na brak. :)

Oni koji su unutra željeli bi van, oni koji nisu željeli bi unutra. A nitko snage za odlučni korak :S

A neš' ti burze :S

Sve skupa, kilavo

Tedechi pominje 1937. godinu, održana je nekakva konferencija učenih ljudi, upalo mi j eu oči da imamo u pola manju profitnu maržu od peer grupa u inozemstvu.

Ha.

Ako ja spušim Atgr, i vlasnik će 8)

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • October 26, 2022 at 10:27 AM
    • #12,490
    Quote from zlocesti

500 tisuća kuna prometa .

Pa ovo liči na brak. :)

Oni koji su unutra željeli bi van, oni koji nisu željeli bi unutra. A nitko snage za odlučni korak :S

A neš' ti burze :S

Sve skupa, kilavo

Tedechi pominje 1937. godinu, održana je nekakva konferencija učenih ljudi, upalo mi j eu oči da imamo u pola manju profitnu maržu od peer grupa u inozemstvu.

Ha.

Ako ja spušim Atgr, i vlasnik će 8)

Display More

Neki bi unutra-van bez braka i bez ove riječi u zadnjoj recenici 😅😅😂

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 26, 2022 at 11:30 AM
    • #12,491
    Quote from Junius
    Quote from st-brajo

kakve veze ima yield na državni dug sa privatnim dugom?

Ja sam napisao da ulazak u Eurozonu ima za posljedicu niže kamate stope kako državi, tako i domaćim firmama, iz očiglednih razloga. Također ova tvoja tvrdnja je djelomično točna, jer kamata na državni dug je osnova za izračun kreditnog rejtinga svih poduzeća u većinski državnom vlasništvu, te jedinica regionalne samouprave i njihovih firmi, tipa ZG, te ZG holding-a. Doduše, oni ionako ulaze na kraju pod javni dug.

Kamatne stope za firme/fizič.osobe se izračunavaju na temelju EURIBOR-a , te nešto manje LIBOR-a (koji se ukida zbog manipulacija), a koji se formira na temelju monetarne politike ECB-a.

I nije samo HNB branio tečaj, to rade više manje svi, radili su Švicarci jedno vrijeme, Danci to rade, rade Bugari, Rusi to rade, Kinezi isto, Japan, Indija. Jedina razlika je što jedni to rade prema euru, ili kombinaciji eura i dolara, drugi samo prema dolaru. Što je sasvim normalno jer se brani konkurentnost izvoza, te povoljan uvoz strateških sirovina.

A da ne govorim koliko je to bitno kad subjekt nije zadužen u domaćoj valuti. Svi smo vidjeli kako to izgleda kad tečaj divlja na primjeru švicarca.

Bez ovoga nema stabilnog gospodarstva.

Display More

tečaj švicarca je podivljao baš zato šta su odlučili maknuti peg prema Euru.

doduše, to bi sad moglo ići i u obrnutom smjeru, jer se SNB malo previše zaigrao.

usporedbe radi, HNB je prema njima teška pasiva, uostalom mi smo imali neki okvirni peg prema Euru, a sad imamo fiksni, al svakako su valutni rizici kune prema Euru bili predimenzionirani i bili su korišteni za pumpanje marži.

to je, vjerujem, jasno svima koji su nešto išli kupovati kod stranih brand-ova koji imaju podružnice otvorene i kod nas.

inače, najbolje branjenje tečaja je odgovorna kombinacija fiskalne i monetarne politike, tj. pažnja da javni dug prema BDP-u ne ode preko 90% i kontroliranje inflacije porezima i poticajima prema realnoj ekonomiji, te peganje yieldova centralnih banaka kad prinosi odu iznad razina koje realan rast BDP-a može pratiti.

kad se netko ne drži "pravila igre" onda se događaju izvrsne prilike na forex marketu, tipa shortanje yena, yuana, funte, eura, vjerojatno i franka, a longanje dollara, koji je, još uvijek rezervna svjetska valuta i save haven u nesigurnim vremenima.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 26, 2022 at 8:23 PM
    • #12,492

$1.0087

za ovo bi se bio okladio da se nikada više neće desiti. i ova burza je postala samo golo sredstvo manipulacije. ništa s ničim više veze nema.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • October 26, 2022 at 8:44 PM
    • #12,493
    Quote from verdi

$1.0087

za ovo bi se bio okladio da se nikada više neće desiti. i ova burza je postala samo golo sredstvo manipulacije. ništa s ničim više veze nema.

Display More

Da, slažem se s vama za strane burze da su sa ovim algoritamskim trgovanjem postale čista manipulacija i špekulacija, Tesla jedan dan padne za 7-8%, a dan poslije naraste 7-8%, danas Microsoft i Google padaju 7-8%, a sutra....ali ono što je po meni bitno je glavni trend koji vlada, te se njemu možemo lakše prilagoditi. Ovo gore što ste stavili je pretpostavljam omjer Eur/$ koji se povećava kako Eur opet polako raste...ZSE ne prati tu ogromnu volatilnost kao vani, ali je promet u zadnje vrijeme drastično pao.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 26, 2022 at 8:53 PM
    • #12,494
    Quote from verdi

$1.0087

Display More

Sutra je ECB meeting na kojem se naravno ocekuje da ce ECB dizat kamate 0,75% pa je u fokusu euro, vec nakon njega sljedeci tjedan ide FED meeting pa bi mogao brzo opet malo se spustiti nize

Evo taman kad sam to gledao naisao sam i na

Monetary developments in the euro area: September 202

26 October 2022

Annual growth rate of broad monetary aggregate M3 increased to 6.3% in September 2022 from 6.1% in August

Annual growth rate of narrower monetary aggregate M1, comprising currency in circulation and overnight deposits, decreased to 5.6% in September from 6.8% in August

Annual growth rate of adjusted loans to households stood at 4.4% in September, compared with 4.5% in August

Annual growth rate of adjusted loans to non-financial corporations stood at 8.9% in September, compared with 8.8% in August

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/stats…36984da.en.html

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • October 26, 2022 at 9:13 PM
    • #12,495

Kad mislite da bi najbolje bilo zamjeniti veliku cifru kuna u dolare, odmah nakon meetinga europske banke ili cekati sljedeci tjedan? Svakako mislim prije sastanka Feda, jer nakon uvik dolar ojaca.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 27, 2022 at 12:17 AM
    • #12,496
    Quote from KicanCRO

Kad mislite da bi najbolje bilo zamjeniti veliku cifru kuna u dolare. (...) Svakako mislim prije sastanka Feda, jer nakon uvik dolar ojaca.

Nakon sastanka ojača ako i kada FED podigne kamtne stope. Pitanje je hoće li i ako hoće, za koliko će podignuti.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • October 27, 2022 at 1:07 AM
    • #12,497
    Quote from Normani
    Quote from KicanCRO

Kad mislite da bi najbolje bilo zamjeniti veliku cifru kuna u dolare. (...) Svakako mislim prije sastanka Feda, jer nakon uvik dolar ojaca.

Nakon sastanka ojača ako i kada FED podigne kamtne stope. Pitanje je hoće li i ako hoće, za koliko će podignuti.

Čini mi se da se negdje spominjalo da će ECB dignuti za 0,75% sutra, a FED 0,75% idući tjedan + još 0,5% do kraja ove godine

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • October 27, 2022 at 1:20 AM
    • #12,498

Spominje se iduci tjedan 0,75 i da bi onda usporili u Prosincu, da su zadovoljni sa pokazateljima. Ocito je zato i malo zivnula americka burza.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • October 27, 2022 at 1:20 PM
    • #12,499

malo lažnog optimizma na Zse uooće ne škodi.......lajkam.... :thumbup: .......mada je i dalje sve to slabo jel za pravi rast treba i prava likvidnost a za to treba izvadit veću lovu na sunce u ova oblačna vremena za burze......

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • October 27, 2022 at 1:37 PM
    • #12,500
    Quote from hugh

malo lažnog optimizma na Zse uooće ne škodi.......lajkam.... :thumbup: .......mada je i dalje sve to slabo jel za pravi rast treba i prava likvidnost a za to treba izvadit veću lovu na sunce u ova oblačna vremena za burze......

Sad ce mirovinci u kupovinu od TPNG i SUKCa..u Petrol..

• 1
    • 624
    • 625
    • 626
    • 840

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. MDKA (Medika d.d.) 820

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 11:21 AM
    2. Odgovora
      820
      Pregleda
      300k
      820
    3. zlocesti

May 9, 2025 at 11:21 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      822k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 9, 2025 at 11:17 AM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 278

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 9, 2025 at 8:04 AM
    2. Odgovora
      278
      Pregleda
      106k
      278
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:04 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• MDKA (Medika d.d.)

zlocesti May 9, 2025 at 11:21 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 9, 2025 at 11:17 AM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:04 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme