1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • 1
  • 619
  • 620
  • 621
  • 840
  • Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 15, 2022 at 3:31 PM
    • #12,381
    Quote from karlos
    Quote from Marielena

Da, i treba banki vratiti i kamate odnosno propuštenu dobit.

Mislim da ljudi 2008 nisu dobro prošli. Možda sada neće biti tako.

Uff, jeste li ikad u životu imali kakav kredit,

Ili je početak života bio lagodan, roditelji stvorili bazu pa nije bilo potrebe za time?

Nikakvu propuštenu dobit ne plaćaš banci, u svakom trenutku možeš zatvoriti kredit, odnosno platiti ostatak glavnice i priča je završena.

Zašto bi banka prodavala nekretninu? Pa neće ona dobiti bolju cijenu…

Ako stvari krenu loše, ne treba čekati da postanu još lošije, nego reagirati puno ranije i između dva zla izabrati manje….

Nažalost, mnogi su primorani uzeti kredit za stan ili kuću, za život, obitelj, djecu… pa nije valjda bolje da 15 god plaćaju stanarinu i nakon toliko god opet nemaju ništa, tj imaju, naslijede od staraca, jednih ili drugih i eto, stvar riješena, Al bitno da nemaju kredita 😁

Display More

Slažem se sa svime izrečenim, osim da se u svakome trenutku može zatvoriti kredit. To se može samo ako se ima dovoljno slobodne gotovine sa strane da se njome može to zatvoriti ili ako je se nema, ali se ima nekoga tko je spreman kupiti nekretninu pod hipotekom, vjerujući prodavatelju da će odmah s tim novcem koji je primio zatvoriti taj kredit pa će banka dati brisovno očitovanje.

Problem je u tome što toliko casha rijetko tko ima, a i onaj tko ima, pitanje je kako bi i pod kojim modalitetima ulazio u kreditni posao jer kredit diže onaj tko (dovoljno) novca nema, a ne onaj tko ga ima.

Problem je također u tome da danas vlada veliki cinizam u hrvatskome društvu i praktički je nemoguće naći nekoga tko je dovoljno lud da kupi nekretninu pod hipotekom, a istovremeno i dovoljno pošten da sve to uredno plati. I taj mora imati brdo te iste gotovine o kojoj pričamo. Kako je on do nje došao? Ima ju ili kroz neki svoj kredit, koji osigurava nekom svojom imovinom i ostalim sredstvima osiguranja?

Sve to štima u teoriji, ali u praksi su krediti vrag.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 15, 2022 at 4:31 PM
    • #12,382
    Quote from Normani
    Quote from Infinity

Imam prijatelja koji godinama skuplja keš za kupiti stan.

Koliko god skupim uvik mi fali 10-ak tisuća € kaže….

Dobronamjerno sam mu odavno predložia da uzme dio na kredit pa stan u najam i tako bi ga ima i brže otplatia.

Sad ga nema i vec 2 godine plaća najam drugome a keš mu i dalje propada.🥴

Ova situacija s covidom je ljude ponukala da ulože novce u nekretnine jer kamate u bankama su minimalne, nekad negativne, pa je investicija najbolja u nekretnine.” Vulić smatra da građani više kupuju i zbog niskih kamata za štednju u bankama pa smatraju da im se više isplati ulagati u nekretnine.

Na pitanje treba li čekati s kupnjom ili ne, Vulić odgovara: “Ako se nastavi ova situacija, ono što danas kupite za pet, dogodine ćete kupiti za šest. S obzirom na cijene kvadrata stanova, ako kupite stan po cijeni od 3.000 eura i iskalkulirate da ćete ga isplatiti kroz najam, logično je da će vlasnici podizati cijene najma.”

https://n1info.hr/biznis/sto-se-…-i-po-20-posto/

Display More

Ako se nastavi ova situacija. Tvrdnja da cijene imovinskih klasa pa tako i nekretnina idu samo u jednome smjeru - gore - je hipoteza. A hipoteza nije isto što i stvarnost. Viđeno numerus puta do sada.

Quote from st-brajo
    Quote from Yieldchaser

Vrlo niska kamatna stopa + APN + PDV za novo = preplaćeno.

Ljudi zaboravljaju da ako porastu kamatne stope, a porast će, cijene svega će pasti.

Ako dođe recesija, još će jače pasti.

Porastu stope i najednom vraćam kredit za nešto što sada svojom tržišnom vrijednošću nije dovoljno za prisilno namirenje za slučaj da odjednom ne mogu vraćati. A upravo se u recesijama događa ovo što je verdi naglasio.

To onda stvara problem za banke i nastaje cijela spirala problema koja nam sada prijeti.

banke su dobro kapitalizirane i odjeli za rizike su dobro odradili "domaću zadaću" (insajd info, kad već nitko neće da se time pohvali :S)

veći problem su fondovi, šta mirovinski, šta ostali i tu leži prava "spirala smrti"

Display More

Slažem se da su dobro kapitalizirane i sve to, ali ono što je nama glavno pitanje je kud će cijena dionice banke. Jedan JP Morgan je space shuttle za sve ovo naše pa se ne razveseli baš onaj tko se krca po 155$ kad ga dočeka na 100$. Naravno, da je sve to dugoročno ok, ali nije ugodno gledati minus od 30% i još dalje nastaviti kupovati s preostalim kešom. Potreban je specijalni mindset kojem većina nas stremi, a jako tanka manjina ga prisvoji i prakticira.

Edited once, last by Yieldchaser: Merged a post created by Yieldchaser into this post. (October 15, 2022 at 4:35 PM).

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 15, 2022 at 4:57 PM
    • #12,383
    Quote from Yieldchaser

Tvrdnja da cijene imovinskih klasa pa tako i nekretnina idu samo u jednome smjeru - gore - je hipoteza. A hipoteza nije isto što i stvarnost.

Tko su krajnji dobitnici nekretninskog balona u trenutku njegovog pucanja?

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 15, 2022 at 5:30 PM
    • #12,384
    Quote from Normani
    Quote from Yieldchaser

Tvrdnja da cijene imovinskih klasa pa tako i nekretnina idu samo u jednome smjeru - gore - je hipoteza. A hipoteza nije isto što i stvarnost.

Onaj tko ima cash,ali nije sve crno bijelo.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 15, 2022 at 5:40 PM
    • #12,385
    Quote from havi
    Quote from Normani

Ne, onaj tko ima u tom trenutku cash nije dobitnik, nego nije gubitnik, s mogućnošću da kasnije prilikom pada cijena kupi jeftinije i time možda jednom postane dobitnik. :)

Pitanje je bilo tko su izvorni, temeljni i stvarni dobitnici. Pretpostavljam da su najveći dobitnici kreditori.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 15, 2022 at 5:55 PM
    • #12,386
    Quote from Normani
    Quote from havi

Ne, onaj tko ima u tom trenutku cash nije dobitnik, nego nije gubitnik, s mogućnošću da kasnije prilikom pada cijena kupi jeftinije i time možda jednom postane dobitnik. :)

Pitanje je bilo tko su izvorni, temeljni i stvarni dobitnici. Pretpostavljam da su najveći dobitnici kreditori.

Hm, da, ali kako kaže kolega havi , nije sve crno-bijelo. Pitanje je kako su ti kreditori osigurani. Zadnjih desetak godina, nakon svjetske financijske krize, masa njih traži puno sredstva osiguranja naplate nego 2000ih i ranije, ali svejedno, ako do dođe do teške situacije gdje kreditni dužnici nisu u stanju vraćati kredit, najveći dio naplate se ostvaruje unovčenjem založenih nekretnina u ovrsi, od odnosno stečaju. Tada je pitanje koliko će sve to trajati i kakva je potražnja za kojom nekretninom, kakvi su špekulanti u igri i još mnogo toga.. Iskustveno znam da se ne provedu kreditori baš u svakome scenariju dobro. Ali da, financijski sektor uvijek na kraju bolje prođe od ostalih. To se vidi i po cijenama njihovih dionica. Prve stradaju kad krenu svinjarije, ali kad stvari krenu na bolje, prve se i oporavljaju.

I nisu samo banke ti kreditori. Buffett je prošao jako dobro 2008. i 2009. jer su svi išli kod njega po novac pa kakve su mu morali povlaštene dionice izdavati da bi im dao kapital. Čini se ko simpatični čičica, a tko ga dobro poznaje, veli da je u takvim situacijama bezočni biznismen. Nitko noje došao do takve love, a da je bio svetac.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 15, 2022 at 8:07 PM
    • #12,387

sve gore napisano može imati smisla da nas pogodi neka uobičajena ciklička kriza. a šta ako nas pogodi biblijski potop? sve su krize upravljive ali još nikad nismo imali ovakvu promjenu monetarnog sustava i reduciranje uloge petro dolara kao rezervne valute. o euru ne trebam ni pričati. to je pušing neviđeni. i samo kreatori ne mogu predvidjeti sve ali će postupati po već zacrtanom scenariju sa malim odstupanjima. od dana do dana ima i djelić improvizacije. vidio sam dinare, hrd-e i kune ali to je kap u moru međunarodnog moneternog sustava. u nadolazećem periodu ćemo gledati nešto neviđeno.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 15, 2022 at 9:01 PM
    • #12,388
    Quote from verdi

sve gore napisano može imati smisla da nas pogodi neka uobičajena ciklička kriza. a šta ako nas pogodi biblijski potop? sve su krize upravljive ali još nikad nismo imali ovakvu promjenu monetarnog sustava i reduciranje uloge petro dolara kao rezervne valute. o euru ne trebam ni pričati. to je pušing neviđeni. i samo kreatori ne mogu predvidjeti sve ali će postupati po već zacrtanom scenariju sa malim odstupanjima. od dana do dana ima i djelić improvizacije. vidio sam dinare, hrd-e i kune ali to je kap u moru međunarodnog moneternog sustava. u nadolazećem periodu ćemo gledati nešto neviđeno.

Gdje se skloniti? Ni plemeniti metali mi ne djeluju obećavajuće... Iako, nikad nikad nije loše bit long s fizičkim zlatom.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 15, 2022 at 9:10 PM
    • #12,389

cijena plemenitih metala nema veze sa mozgom i kad tad će se barem malo približiti realnosti. čak i omjer zlato srebro nije adekvatan. po teoriji on je 1:15.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 15, 2022 at 9:24 PM
    • #12,390
    Quote from verdi

cijena plemenitih metala nema veze sa mozgom i kad tad će se barem malo približiti realnosti. čak i omjer zlato srebro nije adekvatan. po teoriji on je 1:15.

Po tome bi srebro trebalo rasti ili zlato padat ?

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 15, 2022 at 9:33 PM
    • #12,391

oba dvoje rasti ali da se uspostavi taj paritet 1:15. kad bi do kraja prihvatili pristalice zlatnog standarda unca bi basnoslovno koštala. neki kompromis će se tu naći. ništa tu nije slučajno.

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • October 16, 2022 at 4:15 PM
    • #12,392
    Quote from darac11
    Quote from Infinity

Dobronamjerno sam mu odavno predložia da uzme dio na kredit pa stan u najam i tako bi ga ima i brže otplatia.

I ja imam sličan problem novac ulažem u dionice i čekam da mi dionice porastu pa da prodam dvadesetak posto portfeljija i kupim stan, no na žalost dionice nikako da porastu, a najtužnije što mi uvijek ispada da moram rasprodati cijeli portfeljij za trenutnu vrijednost stana. 😢 I da banka me smatra kreditno nesposobnim😢😢😢😢😢

Dižete kredit? Evo što sve banke provjeravaju, stvari su se promijenile
    www.poslovni.hr

Nešto su se pocele spominjati dividende za kreditnu sposobnost,skeptican sam ali bi tribalo provjeriti …??

Možda netko ima kakva saznanja?

Blesavo mi je da bar 10% vrijednosti portfelja ne uvažavaju odabranih dionica.

Najbliže se more dobiti lombardni kredit na zalog dionica koji po meni i nije loše iskoristiti ukoliko pofali manji dio keša uz jako dobro pokriće da nebi bilo joh i ajme.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 16, 2022 at 4:22 PM
    • #12,393
    Quote from Infinity

Najbliže se more dobiti lombardni kredit na zalog dionica koji po meni i nije loše iskoristiti ukoliko pofali manji dio keša uz jako dobro pokriće da nebi bilo joh i ajme.

Daj ti meni reci tko daje (ako daje) lombardni kredit na portfelj dionica.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 16, 2022 at 4:36 PM
    • #12,394
    Lombardni kredit temeljem zaloga financijskih instrumenata - Podravska banka
    Naknade su prikazane prema fiksnom tečaju konverzije kune, kojeg je odredilo vijeće Europske unije, i iznosi 1 euro = 7,53450 kuna.
    www.poba.hr

Ovi izgleda daju, a dal' je povoljno , svako nek prosudi sam za sebe.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    903
    • October 16, 2022 at 6:26 PM
    • #12,395
    Quote from Infinity
    Quote from darac11

I ja imam sličan problem novac ulažem u dionice i čekam da mi dionice porastu pa da prodam dvadesetak posto portfeljija i kupim stan, no na žalost dionice nikako da porastu, a najtužnije što mi uvijek ispada da moram rasprodati cijeli portfeljij za trenutnu vrijednost stana. 😢 I da banka me smatra kreditno nesposobnim😢😢😢😢😢

https://www.poslovni.hr/trzista/dizete…ijenile-4354429

Nešto su se pocele spominjati dividende za kreditnu sposobnost,skeptican sam ali bi tribalo provjeriti …??

Display More

Ali nisam siguran u taj podatak (meni i te kako pasalo jer kad na moju plaču zbrojiš dividendu onda bi bio kreditno sposoban skoro do maksimuma).

Mislim da je onaj koji je radio taj članak pobrkao dividende od dionica i dividende od D.o.o. - a! Jer do sada su banke prilikom izračuna kredite sposobnosti prihvaćale dividende iz D.o.o. - a. Dok dividende iz D.D.-a nisu prihvačale. Mislim da bi napametnije bilo poslat mail banci s tim upitom🤔

Quote from havi

https://www.poba.hr/gradani/lombar…h-instrumenata/

Da ali taj kredit je kratkoročni (do godine dana), a meni bi trebao dugoročni i da ga mogu otplaćivat u ratama (i možda malo niža kamata !cca 9 % je ipak malo previše).

Edited once, last by darac11: Merged a post created by darac11 into this post. (October 16, 2022 at 6:29 PM).

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • October 16, 2022 at 6:53 PM
    • #12,396
    Quote from darac11
    Quote from Infinity

https://www.poslovni.hr/trzista/dizete…ijenile-4354429

Display More

Ali nisam siguran u taj podatak (meni i te kako pasalo jer kad na moju plaču zbrojiš dividendu onda bi bio kreditno sposoban skoro do maksimuma).

Mislim da je onaj koji je radio taj članak pobrkao dividende od dionica i dividende od D.o.o. - a! Jer do sada su banke prilikom izračuna kredite sposobnosti prihvaćale dividende iz D.o.o. - a. Dok dividende iz D.D.-a nisu prihvačale. Mislim da bi napametnije bilo poslat mail banci s tim upitom🤔

Quote from havi

https://www.poba.hr/gradani/lombar…h-instrumenata/

Da ali taj kredit je kratkoročni (do godine dana), a meni bi trebao dugoročni i da ga mogu otplaćivat u ratama (i možda malo niža kamata !cca 9 % je ipak malo previše).

Display More

Lombardni se moze plačati samo kamata pa nakon godinu dana produžiti kredit za još godinu (dodatni trošak)….Istina skup je i rizičan ali “ako”imaš cca 5% prinos od divd malo bolje izgleda ukupna godišnja kamata.. za nijansu 😅

Naravno kad dode koja dividenda zatvarati dio kredita…

Možda nije najbolje vrime za razmišljati u ovom smijeru???

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 17, 2022 at 8:34 AM
    • #12,397
    Quote from darac11
    Quote from Infinity

Pa zar nije sve brutalno poraslo tamo početkom godine, netom prije rata? Ili vi očekujete crobi na 3000 pa će te onda u rasprodaju?

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 17, 2022 at 11:09 AM
    • #12,398

Nešto mi šteka Trader. Je li problem ZSE? Prometi su jako skromni, iako to nije za čuđenje u zadnje vrijeme.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • October 17, 2022 at 11:17 AM
    • #12,399

meni isto, zovem al se čuje samo glupa muzika i ne da mi se čekati

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • October 17, 2022 at 11:17 AM
    • #12,400
    Quote from Yieldchaser

Nešto mi šteka Trader. Je li problem ZSE? Prometi su jako skromni, iako to nije za čuđenje u zadnje vrijeme.

Zaba treder?

• 1
    • 619
    • 620
    • 621
    • 840

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 174

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 16, 2025 at 1:27 PM
    2. Odgovora
      174
      Pregleda
      56k
      174
    3. Dado

May 16, 2025 at 1:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 12:17 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      905k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 12:17 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:03 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      829k
      1.9k
    3. piho

May 16, 2025 at 11:03 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 454

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 10:45 AM
    2. Odgovora
      454
      Pregleda
      199k
      454
    3. bjane

May 16, 2025 at 10:45 AM
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.1k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 9:48 AM
    2. Odgovora
      3.1k
      Pregleda
      1M
      3.1k
    3. SILVIO2024

May 16, 2025 at 9:48 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado May 16, 2025 at 1:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 12:17 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 16, 2025 at 12:20 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 15, 2025 at 10:38 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago
  • Što smo danas tržili

5,992 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago