Da, i treba banki vratiti i kamate odnosno propuštenu dobit.
Mislim da ljudi 2008 nisu dobro prošli. Možda sada neće biti tako.
Vrlo niska kamatna stopa + APN + PDV za novo = preplaćeno.
Ljudi zaboravljaju da ako porastu kamatne stope, a porast će, cijene svega će pasti.
Ako dođe recesija, još će jače pasti.
Porastu stope i najednom vraćam kredit za nešto što sada svojom tržišnom vrijednošću nije dovoljno za prisilno namirenje za slučaj da odjednom ne mogu vraćati. A upravo se u recesijama događa ovo što je verdi naglasio.
To onda stvara problem za banke i nastaje cijela spirala problema koja nam sada prijeti.
Uff, jeste li ikad u životu imali kakav kredit,
Ili je početak života bio lagodan, roditelji stvorili bazu pa nije bilo potrebe za time?
Nikakvu propuštenu dobit ne plaćaš banci, u svakom trenutku možeš zatvoriti kredit, odnosno platiti ostatak glavnice i priča je završena.
Zašto bi banka prodavala nekretninu? Pa neće ona dobiti bolju cijenu…
Ako stvari krenu loše, ne treba čekati da postanu još lošije, nego reagirati puno ranije i između dva zla izabrati manje….
Nažalost, mnogi su primorani uzeti kredit za stan ili kuću, za život, obitelj, djecu… pa nije valjda bolje da 15 god plaćaju stanarinu i nakon toliko god opet nemaju ništa, tj imaju, naslijede od staraca, jednih ili drugih i eto, stvar riješena, Al bitno da nemaju kredita 😁
teorija već odavno kaže da kad bi svi zaduženi odlučili da na neki način prodaju, krate i vrate kredite u bankarskom sustavu ne bi bilo toliko keša. zbog toga se koriste druge financijske poluge. npr. pad vrijednosti kolaterala na tržištu. ko bi se danas pojedinačno odlučio na nešto tako on bi vrlo vjerojatno i uspio. ali ljudi se nećkaju, kalkuliraju i kroz neko vrijeme se dovedu masovno u situaciju da prodajom mogu vratiti samo pola pa su pola još dužni. više puta je viđeno da su u takvoj situaciji carevi oni koji imaju keš, a ne oni koji posjeduju imovinu pod hipotekom.
sve dok ne ostanu bez posla. onda će mu i -5% biti previsoka.
I kaj se najgore može dogodit u takvoj hipotezi, da proda stan s 30 posto ili više zarade, vrati glavnicu banci i još mu ostane 30 000 evra. Alternativno je mogao biti podstanar cijelo vrijeme, ne bi ostao bez stana i nebi imao 30 000 evra na računu. A isto bi ostao bez posla i nebi imao za najamninu.
Ne izgleda lose, samo mora naci nekog kome ce uvaljati to za 30% skuplje, sto je i sada 50-100% skuplje od vrijednosti materijala i radova za izgradnju 🤟💪
Display MoreDa, i treba banki vratiti i kamate odnosno propuštenu dobit.
Uff, jeste li ikad u životu imali kakav kredit,
Ili je početak života bio lagodan, roditelji stvorili bazu pa nije bilo potrebe za time?
Nikakvu propuštenu dobit ne plaćaš banci, u svakom trenutku možeš zatvoriti kredit, odnosno platiti ostatak glavnice i priča je završena.
Zašto bi banka prodavala nekretninu? Pa neće ona dobiti bolju cijenu…
Ako stvari krenu loše, ne treba čekati da postanu još lošije, nego reagirati puno ranije i između dva zla izabrati manje….
Nažalost, mnogi su primorani uzeti kredit za stan ili kuću, za život, obitelj, djecu… pa nije valjda bolje da 15 god plaćaju stanarinu i nakon toliko god opet nemaju ništa, tj imaju, naslijede od staraca, jednih ili drugih i eto, stvar riješena, Al bitno da nemaju kredita 😁
sve bajno i krasno dok su ovakve cijene, a sta kad se desi pad vrijednosti, 20-30%.. onda ce biti frka i plakanje kao sa svicarcima pred 10-15 godina
Ili mislite da je odrziv balon sa + 20% godisnje 🤣🤣
Ma ja sam samo rekao blago onima do grla zaduženim u hipotekarnom kreditu s fiksnih 2-3 posto. Pod tim sam pretpostavio da već nekoliko godima otplaćuju stan. Znači, stan je poskupio barem 30 posto, zbog inflacije moraju rast plaće i otplata postaje lakša. Znači netko ko nije uložio svoj novac je zaradio poprilično. Takva situacija je već otprije poznata, doduše puno ekstremnija, kada su ljudi u bivšoj državi kredite vračali u protuvrijednosti kutije cigareta. Zbog visoke inflacije, rata kredita im se u relativnom smislu smanjivala, a nekretnina je čuvala vrijednost.
Blago onima do grla zaduženima u stambenim kreditima s fiksnom kamatnom stopom 2-3 posto.
Ponavljaju se "zlatne osamdesete" po pitanju stambenih kredita (na 20 godina), nakon pet godina preostala glavnica kredita mi je iznosila 1/3 mjesečnog osobnog dohotka!
Počeli su šaptati o promjenjivoj kamatnoj stopi, pa sam ga otplatio istog trenutka!
nemojmo zaboraviti da u tim 80:tim krediti nisu bili baš toliko i svakome dostupni. trebalo je dobrih veza za dočepati se kredita. istina bok ja znam i ljude koji su imali sreće i na nikakav način nisu bili uvezani sa tadašnjim sistemom. većina tadašnjih kuća su građene realnim novcem u okruženju gdje je bio deficit građevinskog materijala.
nemojmo zaboraviti da u tim 80:tim krediti nisu bili baš toliko i svakome dostupni. trebalo je dobrih veza za dočepati se kredita. istina bok ja znam i ljude koji su imali sreće i na nikakav način nisu bili uvezani sa tadašnjim sistemom. većina tadašnjih kuća su građene realnim novcem u okruženju gdje je bio deficit građevinskog materijala.
Stambene zadruge su doslovno štancale ne samo zgrade nego i cijela naselja, a tko je bio kreditno sposoban (kao i danas), bez problema je mogao dići kredit, a procedura je bila brza i jednostavna!
Sve govorim iz osobnog iskustva i iskustva okruženja u kojem sam živio!
bilo je tu svega i svačega. od zelenih planova do prevara u kojim su sudjelovali ljudi koji su poslije postali elita.
bilo je tu svega i svačega. od zelenih planova do prevara u kojim su sudjelovali ljudi koji su poslije postali elita.
Super je što danas toga nema!
Ma ja sam samo rekao blago onima do grla zaduženim u hipotekarnom kreditu s fiksnih 2-3 posto. Pod tim sam pretpostavio da već nekoliko godima otplaćuju stan. Znači, stan je poskupio barem 30 posto, zbog inflacije moraju rast plaće i otplata postaje lakša. Znači netko ko nije uložio svoj novac je zaradio poprilično. Takva situacija je već otprije poznata, doduše puno ekstremnija, kada su ljudi u bivšoj državi kredite vračali u protuvrijednosti kutije cigareta. Zbog visoke inflacije, rata kredita im se u relativnom smislu smanjivala, a nekretnina je čuvala vrijednost.
3% godišnje ti je 30+% kamate na kredit zavisno o ugovorenim godinama otplate, dakle kupovina stana na kredit, kada zbrojiš kamate je u startu najmanje 30+% skuplja i bez obzira na inflaciju, stvar je ipak u prihodima, ako prihodi ne prate inflaciju onda ti kolega računica baš nešto ne drži vodu a komparirati trendove onda i yu dinar sa euro danas pa špekulirati otpisom kredita za kutiju šibica, mislim da taj film nitko nigdar više ne bu gledal
Imam prijatelja koji godinama skuplja keš za kupiti stan.
Koliko god skupim uvik mi fali 10-ak tisuća € kaže….
Dobronamjerno sam mu odavno predložia da uzme dio na kredit pa stan u najam i tako bi ga ima i brže otplatia.
Sad ga nema i vec 2 godine plaća najam drugome a keš mu i dalje propada.🥴
Dobronamjerno sam mu odavno predložia da uzme dio na kredit pa stan u najam i tako bi ga ima i brže otplatia.
Slazem se, dici stambeni kredit je isplativa investicija, narocito ako si u mogucnosti rentati.
Moj prvi stambeni ima ratu 3500kn. Prije 20god to mi je bilo 70% plaće. Naravno ako ste zaposleni u "normalnoj" firmi ili ste kompetentni i konkurenti na trzistu rada da plaća ide gore. Sada je udio kredita od plaće znacajno manji. Rata fiksna ili promjenjiva za rok trajanja kredita od 20-30 god se izlivelira. Ionak smo imali 15 god niskih kamata pa na promjenjivu sam dobro prosao jer se drasticno smanjila kta. Također uračunajte godišnju inflaciju za vijek trajanja kredita. Da imate cash sa strane (klasicni štediša) to nagriza novac. 3% u 20 god je uduplavanje. Znaci ako ste stedili sa strane 20 god, izgubili ste pola vrijednosti novca.
Kada rentam, inflation hedge - beton je najbolji. Sve ode gore pa dignes stanarinu. Za života (radnog vijeka) odraditi 1-2 stambena kredita je moguce naravno ako ti drugi otplacuje dobar dio rate. Ni ne govorim o porastu cijene (kvalitetne) nekretnine. Naravno, govorim o populaciji koja si moze to priuštiti.
I ja imam sličan problem novac ulažem u dionice i čekam da mi dionice porastu pa da prodam dvadesetak posto portfeljija i kupim stan, no na žalost dionice nikako da porastu, a najtužnije što mi uvijek ispada da moram rasprodati cijeli portfeljij za trenutnu vrijednost stana. 😢 I da banka me smatra kreditno nesposobnim😢😢😢😢😢
Novac ulažem u dionice i čekam da mi dionice porastu pa da prodam dvadesetak posto portfeljija i kupim stan, no na žalost dionice nikako da porastu, a najtužnije što mi uvijek ispada da moram rasprodati cijeli portfeljij za trenutnu vrijednost stana. 😢
Tko čeka - dočeka. Stan, zar je toliko hitno da ne možeš čekati? Ako je hitno i važno, onda nema druge nego rasprodati portfelj.
Što se tiče porasta dionica, ima ovdje dosta kešoljubaca koji su u međuvremenu u potpunosti ili djelomično rasprodali dionice i sada čekaju signal. Kada oni počnu (žurno) kupovati, onda ćeš doći na svoje.
Ova situacija s covidom je ljude ponukala da ulože novce u nekretnine jer kamate u bankama su minimalne, nekad negativne, pa je investicija najbolja u nekretnine.” Vulić smatra da građani više kupuju i zbog niskih kamata za štednju u bankama pa smatraju da im se više isplati ulagati u nekretnine.
Na pitanje treba li čekati s kupnjom ili ne, Vulić odgovara: “Ako se nastavi ova situacija, ono što danas kupite za pet, dogodine ćete kupiti za šest. S obzirom na cijene kvadrata stanova, ako kupite stan po cijeni od 3.000 eura i iskalkulirate da ćete ga isplatiti kroz najam, logično je da će vlasnici podizati cijene najma.”
https://n1info.hr/biznis/sto-se-…-i-po-20-posto/
Vrlo niska kamatna stopa + APN + PDV za novo = preplaćeno.
Ljudi zaboravljaju da ako porastu kamatne stope, a porast će, cijene svega će pasti.
Porastu stope i najednom vraćam kredit za nešto što sada svojom tržišnom vrijednošću nije dovoljno za prisilno namirenje za slučaj da odjednom ne mogu vraćati. A upravo se u recesijama događa ovo što je verdi naglasio.
To onda stvara problem za banke i nastaje cijela spirala problema koja nam sada prijeti.
banke su dobro kapitalizirane i odjeli za rizike su dobro odradili "domaću zadaću" (insajd info, kad već nitko neće da se time pohvali )
veći problem su fondovi, šta mirovinski, šta ostali i tu leži prava "spirala smrti"
Ima ovdje dosta kešoljubaca koji su u međuvremenu u potpunosti ili djelomično rasprodali dionice i sada čekaju signal. Kada oni počnu (žurno) kupovati, onda ćeš doći na svoje.
darac11
Što sam ti rekao? Kešoljupci se dobro zabavljaju.
Međutim, koliko smo vidjeli zadnjih godina, stalno dolazi do nenadanih promjena koje je teško predvidjeti. Kolo sreće se stalno okreće.
Display MoreVrlo niska kamatna stopa + APN + PDV za novo = preplaćeno.
banke su dobro kapitalizirane i odjeli za rizike su dobro odradili "domaću zadaću" (insajd info, kad već nitko neće da se time pohvali )
veći problem su fondovi, šta mirovinski, šta ostali i tu leži prava "spirala smrti"
Dobro OMF i DMF nisu neki problem za dionički market, jer tamo nitko ne može povući udjel, eventualno prebacit iz fonda u fond, problem su ovi otvoreni investicijski fondovi, kad ekipa navali na šaltere gotovi budu, još sad net bankarstvo likvidiraš poziciju u 3 minute, pa kad krenu prodavat dionice da dođu do novca, ruše sve dionice koje imaju do karikature.
Za korone je HNB spasio sve obvezničke i mješovite fondove, jer im je otkupljivao obveznice bez ikakvih pitanja.