1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • Vule
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    377
    • July 1, 2022 at 3:18 PM
    • #11,661
    Quote from accountant
    Quote from komot

Evo i ja montirao panele za 10 kw elektranu prošli tjedan, ne mogu završit majstori jer im je prevruće na tavanu. I za električnu daciu dobio poticaje. Pa ako moje nelikviduše razočaraju, valjda sunce neće.

nije ti ni sunce više sigurno... gledaš vijesti? nekakva pojačana aktivnost se spominje, moglo bi ti skuriti te panele

ako dođe do kataklizme, u čemu se voze antiheroji po pustinjama?

u Teslama i el. Daciama?

u nabrijanim pilama s velikim gumama pogonjene motorima s unutarnjim izgaranjem

:D 8| 8)

Display More

imas pravo ma kako to smijesno sad zvucalo, rizik je svakim danom veci dolazi ekstremnije vrijeme.. led velicine pingvina ili manji tornado ili kojekakve oluje nama nepoznate.. a 10 godina je dalek put.. ako sad tko spomene osiguranje onda to vec nije isplativo..

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 1, 2022 at 3:38 PM
    • #11,662

e kad smo već kod svakakvih energetskih priča ja sam negdje pročitao ( uzmite ovo sa velikom dozom skepse) da je rosatom na pragu otkrića nukrearnog reaktora koji se samo jednom napuni i onda piči u beskraj. nema ponovnog punjenja nema reciklaže goriva. nisam to prije htio pominjati jer mi to zvuči nevjerojatno. ali ove neke sumnjive igre sa uranom i nedavni članak o tome da će preuzeti poveći bolivijski rudnik litija ukazuju da se na ovom polju intezivno radi. samo da ovisnost o plinu i nafti ne zamjenimo za ovisnost o uranu, litiju i struju. inače danas je u dingolfingu sišla sa proizvodne trake nova bmw i7-ica. cijena prava sitnica 110-140 000€.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 1, 2022 at 10:16 PM
    • #11,663

A svasta pricaju, sad sta je hipe, a sta brza stvarnost budemo vidjeli…

u svakom slucaju zanimljeve se stvari događaju i razvijaju… i zato je jedino smisleno prava postena globalizacija i AI koja ce na dobrim temeljima sve drzati u nekoj ravnotezi da se super zivi na svijetu

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • July 4, 2022 at 9:24 AM
    • #11,664

Na ELabu kažu da se povijest ponavlja?

https://arhivanalitika.hr/wp/wp-content/uploads/2022/07/919_22.07.03.-Yield-curve-monthly-report_5-600x629.png

• Lurker458
    Student
    Reakcija primljeno
    64
    • July 4, 2022 at 9:27 AM
    • #11,665
    Quote from Manu

Na ELabu kažu da se povijest ponavlja?

https://arhivanalitika.hr/wp/wp-content/…t_5-600x629.png

Ali sad nema sistemskog problema ogromnih valuacija tehnoloških firmi bez realnog pokrica. Postoje neki outlieri, no vecina tech kompanija je koliko-toliko ok vrednovana - dok je dot-com razdoblje bila potpuno druga prica

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 4, 2022 at 10:31 AM
    • #11,666

Jel to sad sarkazam ili si ozbiljan?

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • July 4, 2022 at 10:44 AM
    • #11,667

Nizbrdo Atpl, Kodt, uzbrdo Dlkv.

Možemo li luđe?

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Lurker458
    Student
    Reakcija primljeno
    64
    • July 4, 2022 at 10:50 AM
    • #11,668
    Quote from mikromakrto

https://www.businessinsider.com/nasdaq-pe-2000-and-today-2014-8 clanak iz 2014, no treba pogledati danasnje podatke te se vidi da nije ista situacija (2000 i 2022).

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • July 4, 2022 at 11:05 AM
    • #11,669
    Quote from KultLicnosti

Nizbrdo Atpl, Kodt, uzbrdo Dlkv.

Možemo li luđe?

Dlkv se trguje na takvim volumenima da je cijena nebitna.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 4, 2022 at 12:06 PM
    • #11,670
    Quote from mikromakrto

To sam i ja htio pitati.

Previše je rizika za kupnju ičega sad od američkih dionica. Ljudi ne razumiju što okruženje visokih kamatnih stopa napravi valuacijama kompanija, a nemamo uopće načina predvidjeti koliko visoko će te stope ići.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 4, 2022 at 12:13 PM
    • #11,671
    Quote from Yieldchaser
    Quote from mikromakrto

To sam i ja htio pitati.

Previše je rizika za kupnju ičega sad od američkih dionica. Ljudi ne razumiju što okruženje visokih kamatnih stopa napravi valuacijama kompanija, a nemamo uopće načina predvidjeti koliko visoko će te stope ići.

Kad jedna od perjanica tog sektora ima trenutno, nakon pada cijene od 30+%, P/E od skoro 100, nebitno je je li kamata 0%, 2% ili 7%, to nije održivo ni realno u bilo kojem svemiru.

Ja mogu shvatiti da tržište nekada nudi blesave cijene, ali ne mogu shvatiti da netko misli da je to normalno i pokušava to opravdati nekakvim zaradama u budućnosti?! Pa koje bi valuacije trebale biti na snazi da spomenuta firma ima brutalnu zaradu, P/E od 500? Trebala bi vrijediti više od cijelog gospodarstva SADa?

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 4, 2022 at 12:13 PM
    • #11,672
    Quote from Lurker458
    Quote from mikromakrto

https://www.businessinsider.com/nasdaq-pe-2000-and-today-2014-8 clanak iz 2014, no treba pogledati danasnje podatke te se vidi da nije ista situacija (2000 i 2022).

Naravno da ne postoje dvije iste situacije. 2000. su valuacije bile po nekoliko puta previsoke na mnogim papirima, a danas na nekima jesu na nekima su tu negdje. Zašto bih mislio da jedan Microsoft ne bi bio moguć na P/E 12? Ogromna kompanija koja nema puno velikog rasta, a pogotovo ne ako su kamatne stope visoke. Jako sam konzervativan u valuacijama jer se isto već dogodilo. MSFT se tržio na P/E 11 ili 12 pred deset godina. Bilo je ekipe koja je govorila da je Microsoft zbog toga 'mrtav'. Je je...

Ako mi se ukaže prilika da ga kupim na nekoj tako konzervativnoj cijeni, neću oklijevati.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 4, 2022 at 12:24 PM
    • #11,673
    Quote from mikromakrto
    Quote from Yieldchaser

To sam i ja htio pitati.

Kad jedna od perjanica tog sektora ima trenutno, nakon pada cijene od 30+%, P/E od skoro 100, nebitno je je li kamata 0%, 2% ili 7%, to nije održivo ni realno u bilo kojem svemiru.

Ja mogu shvatiti da tržište nekada nudi blesave cijene, ali ne mogu shvatiti da netko misli da je to normalno i pokušava to opravdati nekakvim zaradama u budućnosti?! Pa koje bi valuacije trebale biti na snazi da spomenuta firma ima brutalnu zaradu, P/E od 500? Trebala bi vrijediti više od cijelog gospodarstva SADa?

TSLA se prepolovila od maksimuma, a ja ne vidim da ta kompanija vrijedi više od 100$ po dionici.

Gle, može se dogoditi da kompanija stvarno brutalno naraste na golemom P/E, ali to vrijedi za neku malu, novu kompaniju koja ima neku snažnu komparativnu prednost u sektoru, snažnu upravu, sreću - jako bitan faktor, što onda uključuje i sreću da ima povoljno makroekonomsko okruženje, a koje trenutno nije na vidiku, nego upravo suprotno.

Velike kompanije na velikom P/E mogu za tri godine biti na istim ovim cijenama i manjemu P/E. Što se dogodi? Naprosto sada preplatimo za rast. Rast se dogodi,ai ne koliko smo očekivali i cijena se u biti korigira na način da ne ode nikud. I to je jedan vid korekcije.

A da su valuacije sulude jesu. Čisto primjer Intela. Već dugo mu je valuacija rezultat činjenice da ga investitori zaobilaze, ignoriraju. Cijena mu je nevjerojatno niska u uvjetima kad je tech napuhnut i što je najjače, lako da će još pasti. Ono što grade u Arizoni i tehnologija i kapaciteti koje će Intel imati kroz pet i više godina će ih uzdignuti jako. Plus što trenutno rade share buyback, a to se tako i radi - kad je dionica podcijenjena.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • July 4, 2022 at 12:49 PM
    • #11,674

ako ima broj Plenkija, da pita, u kojoj smo mi točno brzini

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 4, 2022 at 12:53 PM
    • #11,675

U leru, a pokušavamo se popeti na Vratnik

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 4, 2022 at 12:55 PM
    • #11,676
    Quote from Yieldchaser
    Quote from mikromakrto

TSLA se prepolovila od maksimuma, a ja ne vidim da ta kompanija vrijedi više od 100$ po dionici.

Gle, može se dogoditi da kompanija stvarno brutalno naraste na golemom P/E, ali to vrijedi za neku malu, novu kompaniju koja ima neku snažnu komparativnu prednost u sektoru, snažnu upravu, sreću - jako bitan faktor, što onda uključuje i sreću da ima povoljno makroekonomsko okruženje, a koje trenutno nije na vidiku, nego upravo suprotno.

Velike kompanije na velikom P/E mogu za tri godine biti na istim ovim cijenama i manjemu P/E. Što se dogodi? Naprosto sada preplatimo za rast. Rast se dogodi,ai ne koliko smo očekivali i cijena se u biti korigira na način da ne ode nikud. I to je jedan vid korekcije.

A da su valuacije sulude jesu. Čisto primjer Intela. Već dugo mu je valuacija rezultat činjenice da ga investitori zaobilaze, ignoriraju. Cijena mu je nevjerojatno niska u uvjetima kad je tech napuhnut i što je najjače, lako da će još pasti. Ono što grade u Arizoni i tehnologija i kapaciteti koje će Intel imati kroz pet i više godina će ih uzdignuti jako. Plus što trenutno rade share buyback, a to se tako i radi - kad je dionica podcijenjena.

Display More

Zato je i APTL pametno napraviti kupovati svoje dionice kad je dionica podcijenjena a imaš $$$$ koju misliš isplatiti dioničarima

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 4, 2022 at 1:33 PM
    • #11,677
    Quote from D_artagnan
    Quote from Yieldchaser

Zato je i APTL pametno napraviti kupovati svoje dionice kad je dionica podcijenjena a imaš $$$$ koju misliš isplatiti dioničarima

Sigurno bolje nego isplaćivati dividendu od 20kn. Brodari vani, koliko sam istraživao, isplaćuju i dvoznamenkaste dividende. Meni ta ATPL ne djeluje kao buy&hold dionica ko ZABA i sl. pa da bi mi dividenda bila motiv, kao što je motiv današnjim entuzijastima. Na što će ta tržišta ličiti iduće godine u svibnju i kolike će uopće dividende kompanije isplaćivati, to je veliki upitnik. ERNT nas je sve neugodno iznenadio već ovo proljeće. Evo, dočekat ću svoje 64 kune(efektivno komotno ispod 60) za dva tjedna. ATGR je ugodnije iznenadio, ali je pao još više. S vrha ~1900kn na ove razine sada, a ERNT s ~2000kn na sadašnjih ~1750kn. HT je odradio dosta pada, PODR i ADPL se mrcvari cijena... SPAN izgleda relativno oke, ali tko zna budućnost?

• Sinner99
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    327
    • July 4, 2022 at 2:23 PM
    • #11,678

ZABA u minuti proslo 59000 kom uz rast cijene, ima li netko ideju od kud se stvorio taj interes?

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 4, 2022 at 2:25 PM
    • #11,679
    Quote from Sinner99

ZABA u minuti proslo 59000 kom uz rast cijene, ima li netko ideju od kud se stvorio taj interes?

Da. Banka je prošlog tjedna najavila otkup 80.000(valjda) komada, a ovo im najvjerojatnije prodaju fondovi.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 4, 2022 at 3:13 PM
    • #11,680

Pa znaju šta treba napraviti kad je dionica podcjenjena, hebeš divku u tom periodu

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 932

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 11:10 PM
    2. Odgovora
      932
      Pregleda
      492k
      932
    3. borsa

May 28, 2025 at 11:10 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 28, 2025 at 7:16 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 28, 2025 at 7:16 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 28, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. vitoo

May 28, 2025 at 7:08 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 28, 2025 at 3:41 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 28, 2025 at 3:41 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 2:00 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 28, 2025 at 2:00 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

borsa May 28, 2025 at 11:10 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 28, 2025 at 7:16 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 28, 2025 at 3:41 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Što smo danas tržili

tento May 28, 2025 at 1:14 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 27, 2025 at 1:02 PM
  • Best buy