Pa daje im je jel proizvode i rade mnogo vise nego uobičajeno. Neće im valjda ne platiti trud i zalaganje.
SAPN (SAPONIA d.d.)
-
-
-
U ovim vremenima se ne treba razbacivati vec cuvati novce. Mislim da bi i djelatnici shvatili. Glavni razlog je ako propadne prodaja Maraske sto je lako moguce pritiskat ce kredit.
-
Saponiju neće, možda hoće Koestlin, al Saponiju neće. Prodaja neće propasti, može se samo odgoditi dok se situacija oko Corone ne smiri.
-
Opet se postojeci dionicar iz Top10 igra s prodajom i kupnjom..malo kupi pa proda.
Uhvati li istog panika sa cca 1600 kom moze spustiti cijenu bar 20%. Ja se nadam da nece popustiti. Al ako popusti rado cu dokupiti.
-
A zašto bi ga uhvatila panika kad je jasno da on trejda s dionicom. On ti je sigurno neće rušiti, al to ne znaci da neće netko treći.
S druge strane, zanimljivo je kako je Saponija iz vlastitih resursa uspjela značajno povećati proizvodnju proizvoda za dezinfekciju. I tu im je dosta pomogla ili pomaze činjenica da pored proizvodnje kemijskih proizvoda imaju i vlastitu proizvodnju alkohola, kao i još nekih dodatnih tvari potrebnih za samostalnu proizvodnju dezinficijensa. -
Vidjet ćemo, mislim da nema razloga za toliki pad. Sapn je među firmama koje bi trebale profitirati od svega ovoga.
da, upravo zbog toga je među dionicama koje su najviše pale!
-
Vidjet ćemo, mislim da nema razloga za toliki pad. Sapn je među firmama koje bi trebale profitirati od svega ovoga.
da, upravo zbog toga je među dionicama koje su najviše pale!
gledajući isključivo po dućanima primijetio sam da je očajna opskbljenost dezificijensima za ruke (antibakterijski tekući sapuni, vlažne maramice, i sl.), točnije nema ih ni za lijek.
onda sam proučio malo tko to proizvodi i osim Plive i Labuda (BD62) za sapune, ove druge stvari proizvode neke firme iz kućne radinosti koje nemaju ni približne kapacitete kao Saponia ili se tu oslanjamo isključivo na uvoz.
Saponia sa ovim asortimanom koji ima (sredstva za pranje) najviše ovisi o turističkoj sezoni koje ove godine neće biti.
znači, oni uopće nisu spremni dočekali Corona sezonu i teško da će kompenzirati gubitke od turističke sezone.
Labud (BD62) se tu puno bolje snašao, al on bježi s burze.
sad im ova prodaja Maraske ispada nešto pod mus, a ne nešto gdje mogu novac uložiti u razvoj.
prava šteta, jer firma ima dobar potencijal koji nikako da se ispolji.
-
Ma daj, Saponija ovisi o turističkoj sezoni koja napravi ukupno 70 milijuna nocenja? A ne o 4 miljuna gradjana Hrvatske koji godišnje napravi 1,46 milijardi nocenja jer tu naprosto žive i koriste proizvode Saponije svakodnevno. Btw. Saponija ti i u BiH no1 prodavač i distributer ove vrste proizvoda u FMCG programu. Znaci kako ti to tumačiš, Saponija ovisi o 5% potencijalne prodaje koja ionako uglavnom ide strancima i malim manufakturama koje proizvode lokalno šamponski i ostali higijenski program.
Inace, Saponija ti ima izuzetno dobro razvijen komercijalni program za čišćenje i dezinfekciju u industriji i opcenito za poslovne namjene. Zdravstveni sustav i ostale javne prostore. To možeš provjeriti na njihovoj web stranici.
A da ne spominjem procjene s liznutim prstom u zraku kako je tko docekao “Coronu”... koje analitičari zavaljeni s daljinskim upravljačem u fotelji sipaju iz puste dokolice i bezidejnosti.Svasta će ovdje ljudi napisati sto naprosto nema nikakvog racionalnog ni stvarnog uporišta. A nije niti vjerodostojno, a vjerojatno ni istinito.
-
nije mi cilj ocrniti firmu jer ju imam na radaru, ali je činjenica da su se o ovoj Corona situaciji mogli puno bolje snaći i da bi im to bio najbolji mogući marketing.
činjenica je da ništa za dezinfekciju ruku oni na maloprodajnoj bazi nemaju ili ti proizvodi iz nekog razloga ne dolaze na police trgovaca.
tim više što izvoze u regijon i što i tamo postoji potreba za takvim proizvodima.
btw., nigdje još nisam čuo da je bolje prodavati sirovinu nego gotov proizvod.
-
Labud je 5-7 puta manja firma od Saponije. Ovisno o segmentu s time da Labud ne pokriva niti 30% širine Saponijnog asortimana. I još jednom ti pisem, najprije prouči sto se sve radi, a ne pisati na osnovu dojmova. Pozdrav.
-
-
Koliko vidim imamo 2 veca prodavaca na Saponiji. Skupa na skoro 6000kom.
Smijer je sad jasniji.
-
nije mi cilj ocrniti firmu jer ju imam na radaru, ali je činjenica da su se o ovoj Corona situaciji mogli puno bolje snaći i da bi im to bio najbolji mogući marketing.
činjenica je da ništa za dezinfekciju ruku oni na maloprodajnoj bazi nemaju ili ti proizvodi iz nekog razloga ne dolaze na police trgovaca.
tim više što izvoze u regijon i što i tamo postoji potreba za takvim proizvodima.
btw., nigdje još nisam čuo da je bolje prodavati sirovinu nego gotov proizvod.
evo da ih malo pohvalim.
nakon što su pri početku ove situacije bili u potpunosti zanemarili regiju Dalmacija, sada se vide pozitivni pomaci.
okrenuli su se suradnji sa svojim firmama i sada preko Brodomerkura distribuiraju svoje proizvode za veleprodaju i preko Tommy-a za maloprodaju (provjerljivo preko službene Facebook stranice SAPN)
međutim, danas je izvješće objavio Koestlin (suvlasnik Maraske skupa sa SAPN) i prodaja Maraske se uopće ne spominje u izvješću niti se vidi financijski.
obzirom na kredite koje SAPN ima, a od kojih je većina bila od strane HBOR-a, nadam se da će izvješće pokazati što je s tim (jesu li sada kredite, i HBOR-a i komercijalnih banaka, refinancirali sa ovim povoljnim Korona kreditima), ali izgleda da od prodaje Maraske zasad nema ništa, što možda i nije loša poslovna odluka, ovisno o njenim rezultatima.
-
https://www.saponia.hr/hr/novosti/sre…uku-i-povrsina/
Evo, imaju u ponudi dezinfekcijska sredstva. Vidio sam i reklamu neki dan.
Mislim da sama Saponia može samo profitirat od ovog virusa, ali Saponia grupa, tj. Kandit i Maraska bojim se da će podbacit više nego što će ovi na sredstvima za dezifekciju prebacit.
Kakva su razmišljanja ostalih?
-
Što se tiče izvješća Koestlina, nikad se u njihovim izvješćima Maraska nije spominjala, osim eventualno u onim kvartalima kada su swapana potraživanja. Kada je SAPN u izvješćima imao da se MRSK prodaje, KOES to nije imao.
-
Maraska i Mepas jedini iz grupacije koristili mjere za ožujak (ni BDMR, ni KOES, ni Kandit, ni SAPN)
MARASKA D.D. ZA PROIZVODNJU I PROMET ALKOHOLNIH I BEZALKOHOLNIH PIĆA 07602786563 149 481.000,00 kn
MEPAS d.o.o. za trgovinu i usluge 30682374409 146 474.500,00 kn
-
Maraska i Mepas jedini iz grupacije koristili mjere za ožujak (ni BDMR, ni KOES, ni Kandit, ni SAPN)
MARASKA D.D. ZA PROIZVODNJU I PROMET ALKOHOLNIH I BEZALKOHOLNIH PIĆA 07602786563 149 481.000,00 kn
MEPAS d.o.o. za trgovinu i usluge 30682374409 146 474.500,00 kn
mozda nisu koristili, ali kandit je trenutno na kolektivnom godisnjem 2 tjedna jer su puni, a pala prodaja
-
Pala je prodaja u svim segmentima i tu ne treba biti veliki expert. Ono sto me smeta je konstantno bacanje para u vjetar. Interne pozajmice Brodomerkuru na cca 50 milja. Bas ce to vratiti.
Ima tu jos poprilicno negativnosti koje me sprjecavaju sa kupim dionice.
220kn mi je definitivno preskupo.
-
kolega, ovo što vi navodite su paušalni navodi zbog kojih ste već i dobivali upozorenja.
sjećam se i Vašeg drukanja na 280, pa onda kopernikanski obrat.
o potencijalu ove firme i vezi sa Brodomerkurom sam već pisao na drugoj temi.
ovo je prilika svima kojima potrebne sirovine dolaze od derivata sirove nafte (plastika, deterdženti, i slično) da svoja skladišta napune "do čepa".
ako ćemo za usporedbu uzeti cijenu lož ulja, u samo 2 mjeseca ista je pala za preko 30%.
konkretno, Saponia može koristiti prostore Brodomerkura.
oni samo u splitskoj Sjevernoj luci (tu ima i pristup željeznicom) imaju 2 uvjerljivo najveća hangara, a imaju i još nekih velikih skladišnih prostora koji zjape prazni (ne znam da li se pogon preselio u Nemetin, pa bi mogli koristiti i svoje prostore u Osijeku)
što se plaćanja tiče, Brodomerkur duguje Saponiji cca 10 M Eura.
a imamo i pitanje Maraske.
činjenica je da dok ne izađe izvješće za Q1, a pogotovo za Q2 nitko ovdje ništa ne može pretpostaviti, ni Vi ni ja.
-
stigao izvještaj za 1. kvartal https://zse.hr/UserDocsImages…NotREV-N-HR.pdf
-
Čekamo konsolidirano, za saponiu smo znali da će bolje radit zbog povečane potrebe za dezifincijensima. Vidjet ćemo kako su prošli maraska i kandit.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner