1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SAPN (SAPONIA d.d.)

• tizian1
  • February 12, 2020 at 8:49 PM
  • Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • April 19, 2022 at 12:39 PM
    • #1,041
    Quote from bjane
    Quote from havi

Pa sinovi ionako vec godinama ne upravljaju firmom, to kaj je Grbesic bolestan po mojoj procjeni ne igra osim u glavama spekulanata.

Ovdje je problem rasta cijena sirovina i nagrizanje marzi.

Jer ako njih nece biti , nece biti ni prodaje, cak i kada bi ona bila opcija .

Mislim da trenutno nije ta opcija.

Saponija-kemiska industrija.

Ako ćemo o NPM,onda neće ni jedan sektor zaobići.!?

Možda bi trebalo naglasiti ,tko sjedi u upravi i kakav kadar upravlja firmom.

Veoma bitna stavka.Ovdje rade na visokoj razini.

Zašto bi većinski prodavao svoj udio?

Dionica koji bi trebala biti u portfelju svakog ozbiljnog investitora.

Roba ,koju Saponija proizvodi potrebna je svaki dan.

Display More

Prodao bi zbog neizljecive bolesti, a nema kome ostaviti. Pitanje prodaje je samo pitanje trenutka, jer ako nece on sada, onda ce sinovi.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 19, 2022 at 1:21 PM
    • #1,042

@ bjane

I Klara prodaje kruh i špeceraj u trgovinama Prehrane i Mlina i pekara iz Siska pa nebih nikada imao njihove dionice.

Firma mora imat vrijedne brandove da bi postigla premiju na valuaciju. Kandit nikada nece relativno gledano postizat procjene i vrednovanje Krasa.

Tako nece ni Saponija Henkela ili nekog usporedivog.

To ne znaci da Saponija nema vrijednost nego da je treba pazljivo procijeniti i ne zanositi se usporedbama jer izravne usporedbe nema.

Mislim da Saponiju nitko nikad ne bi kupio u komadu ( mozda neki fond bi ) , al da se neki njezini dijelovi daju dobro unovciti, prilicno sam siguran..

No , opet se postavlja pitanje kaj to znaci za prosjecnog manjinskog dionicara Saponije ako se recimo proda Kandit i na koji ce nacin on onda valorizirati ulaganje u dionice Saponije., ak me razumijete kaj zelim rec.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • April 19, 2022 at 2:06 PM
    • #1,043

Oko Saponije su se već davno " motali " potencijalni kupci. Saponija ima brandove. Prodajom sastavnica zatvara kredite i maksimalizira proft, kao što će ga maksimalizirati sa energetskom tranzicijom, a i profitabilnost će se povećati na način povećanja cijena za konačnog potrošača. Pročitajte izvješće pa dodjie do nekakve moguće cijene u eventualnoj prodaji koja se može i ne mora ostvariti. Kozmetička i farma industrija kao " hard to make industrije " se ne mogu uspoređivati sa Klarom.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 19, 2022 at 3:00 PM
    • #1,044

Da je sapn ikome tako jako vrijedna , davno bi se prodala.

Kidibabi fantaziranja da je sve svakome zanimljivo su tek zelje pojedinaca.

Razuman investitor ce traziti dodanu vrijednost, geografsku ili sektorsku izlozenost ili snagu branda.

koliko je brand sapn vrijedan, pokazati ce sadasnji i buduci rezuzltati jer ako dodje do skvizanja marzi onda to znaci da brand nije dovoljno snazan ( vrijedan ) da se rastuci troskovi mogu direktno prevaliti na potrosaca vec ih firma mora djelomicno ili u cijelosti apsorbirati.

Takav brand nema tu snagu da bude price leader i da bez obzira na cijenu potrosac ga uvijek izabire na polici ( to zvuci malo utopisticki ali je ovdje navedeno kao krajnji primjer elasticnosti potraznjeza pojedinim superbrandovima)

Vec u sljedecim izvjescima ce biti jasno da li se troskovni trendovi iz prethodnog kvartala nastavljaju ili ih sapn uspjesno prevaljuje na potrosace.

Ajmo promatrat, napisali bi kolege sa teme brodara.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • April 19, 2022 at 3:07 PM
    • #1,045
    Quote from havi

Da je sapn ikome tako jako vrijedna , davno bi se prodala.

Kidibabi fantaziranja da je sve svakome zanimljivo su tek zelje pojedinaca.

Razuman investitor ce traziti dodanu vrijednost, geografsku ili sektorsku izlozenost ili snagu branda.

koliko je brand sapn vrijedan, pokazati ce sadasnji i buduci rezuzltati jer ako dodje do skvizanja marzi onda to znaci da brand nije dovoljno snazan ( vrijedan ) da se rastuci troskovi mogu direktno prevaliti na potrosaca vec ih firma mora djelomicno ili u cijelosti apsorbirati.

Takav brand nema tu snagu da bude price leader i da bez obzira na cijenu potrosac ga uvijek izabire na polici ( to zvuci malo utopisticki ali je ovdje navedeno kao krajnji primjer elasticnosti potraznjeza pojedinim superbrandovima)

Vec u sljedecim izvjescima ce biti jasno da li se troskovni trendovi iz prethodnog kvartala nastavljaju ili ih sapn uspjesno prevaljuje na potrosace.

Ajmo promatrat, napisali bi kolege sa teme brodara.

Display More

Nije se prodala zato što vlasnici NISU ŽELJELi prodati, želja kupca je bila prilična.

Meni je ova dionica postala " duplača " u roku od manje od 2 godine. Tako da je dalje razmatram u revijalnom tonu. I znam koliko vrijedi :) Kada sam je kupovala imala sam target koji je dostigla. Ali o tome kada će, kome će i hoće li je vlasnici prodati je pitanje. Tada će vrijediti više nego sada. Ako će >Saponija imati problema u nabavi repro i u enrgiji, još će više imati Henkel. A o onim Austrijskim i Njemačkim firmama da ne govorimo. Jedina stvarna konkurencija biti će im Italija.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 19, 2022 at 3:22 PM
    • #1,046
    Quote from havi

nije isto dal netko u dionici ima 10 000 kuna ili 100,200-500 pa samim time ne može trejdat i ulazit više puta nego je prisiljen cekat dok se neka situacija ne razvije ili odustane skroz od tog ulaganja.

Naravno ovisi i o stilu ulaganja,

Netko će cekat godinu dvije a netko nema vremena tjedan dana.

Poucak opte, kras pa i sapn,

Ovo sam napisao 18.02. 2020. cijena je bila nekih 320 kuna i TK cca 210 miliona kuna .

i odvozao se do cca 9xx na krilima corone , raznih vijesti i slicno.

Nisam siguran da firma radi tri puta bolje .

Kad netko zeli jako neku robu , onda sam pridje prodavacu . Gotovo 100 % sam siguran da se sapn nije prilazilo.

A nakon ove spoznaje , neke price o premiji padaju u vodu.

Ne znam koliko sapn vrijedi jer ne vidim kupca za nju u cjelini. Kao zbroj dijelova ima svoju vrijednost al opet treba naci kupce za sve dijelove .

Na primjeru Maraske smo vidjeli da to ne ide ni brzo ni lako .

Ali prije toga cemo vidjeti poslovne trendove koji su prema meni najvazniji za buduce kretanje cijene.

Moguce da sam u krivu , al ne bih se bas okladio protiv sebe samog, ak me razumijete.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • April 19, 2022 at 3:56 PM
    • #1,047

havi, da si 2020. godine napisao da Sapn ima potencijal za 3x veću cijenu, onda bi citiranje starih postova imalo smisla. Ovo što si sad citirao je univerzalna floskula koja vrijedi za svaku dionicu, pogotovo nelikvidniju.

• KressoM
    Student
    Reakcija primljeno
    238
    • April 19, 2022 at 4:24 PM
    • #1,048

Prvu dionicu SAPN kupio sam 14.1.2013. Kupovao sam (u ukupno 15 kupnji) 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019 i 2021. Prodao nisam niti jednu jedinu dionicu. Od prve kupnje bilo je nekoliko "smakova svijeta"...

Nije da se hvalim, samo da pokazem kako izgleda dugoročno value ulaganje...

O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 19, 2022 at 4:59 PM
    • #1,049

lebowski

Floskula, nefloskula činjenica je kolega da postoji jedan kupac koji umjetno podrzava cijenu i zapravo skviza ostale dioničare. I da svi ostali kalkuliraju sto će se dalje dogadjati jer ako se taj jedan povuče, a on ima vrlo dalek horizont ulaganja i može to učiniti i sutra, onda su svi skupa u problemu. Naprosto nada, ufanje i vjera nisu dovoljni za zaradu. A tu dolazimo do drugog postulata ulaganja (nakon prvog da dionicu najprije treba otkriti i kupiti), a taj je da je nakon valorizacije treba i prodati.

Zato kolega Kresso, vama svaka čast al ja ne bih toliko dugo ostao u ovako nelikvidnoj dionici, a posebno imajući u vidu ovo gore napisano, moja osobna ocekivanja da je “bal od rezultata” barem privremeno završen i da naprosto u ova nesigurna vremena ne treba ganjati onih zadnjih 5 ili 10% nego pokupiti lovu sa stola dok je to još moguće.

Nikad se nisam kladio na neciju bolest i slične price, pa neću ni ovaj put! A vama i svima ostalima, svako dobro i još mnogo uspješnih i dobrih ulaganja.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • April 19, 2022 at 5:48 PM
    • #1,050

havi, pa cijena je dotaknula dno prije godinu-dvije kad je bio covid baš zato što je netko izlazio iz SAPN. Tvrditi da cijena raste zato što netko ulazi, a ignorirati da cijena pada zato što je netko izlazio je dosta jednostrano.

Svakako, SAPN ima iznimno velikog većinskog vlasnika i jako je nelikvidna dionica.

Ali, SAPN je pod bivšim vodstvom napravila velike dugove i veliku ovisnost prema Agrokoru, to je bio otponac za pad cijene. Poslovanje s gubitkom, nelikvidnost dionice i covid, fantastičan recept za pretjerani pad.

Nova uprava je došla, posložila stvari neočekivano dobro i neočekivano brzo, pa smo u jednom trenutku došli do toga da imamo dionicu iz kemijskog/prehrambenog sektora s negdje P/E 4 ili tu negdje.

I onda dionica skoči 200-300 posto od dna. Na opće čuđenje nekih, ali fundamentalno potpuno opravdano.

Nada, ufanje i bogisus svakako nisu osnova za zaradu, ali pročitat tu i tamo financijska izvješća često pomogne, barem donekle.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 19, 2022 at 7:14 PM
    • #1,051

Nitko ne spori da je Saponija poslovala bolje, da je napravila iskorak u investicijama i poslovanju, al zato je i cijena nakon propasti Agrokora porasla 5 puta. Prihodi nisu rasli, a profitabilnost je možda dosegnula vrh. Ne znam, to će pokazati vrijeme. Al nakon snažnog i značajnog rasta cijene ja ne očekujem da će ona rasti kao u prošlosti. I zaista ne znam kakva je investicijska teza mirovinskih fondova no gledajuci njihovo ponašanje na nekim drugim izdanjima tipa Podravka ili Atlantic grupa, i oni će u nekom trenutku vjerojatno povuci ručnu. Ali ako prihodi i profitabilnost nastave rasti onda zaista nema velike zabrinuatosti za daljnje kretanje cijene dionice.

bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • April 19, 2022 at 7:33 PM
    • #1,052

Prihodi će rasti,to je sigurno.

Porastom cijene proizvoda,na koji utječe stanje u kojem se nalazimo.!

Treba nadodati ,proizvodi Saponije su cjenovno konkurentni i među najjeftinijima.

Takav proizvod je poželjan za većinu populacije .Kupnja na akcijama postaje trend i to dugoročni.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • April 19, 2022 at 9:48 PM
    • #1,053

Ako dodje do eskalacije sukoba s NATO paktom sve ce padati, ali najmanje ono sto vrijedi i prodavaci magle ( banke, osiguranja ). Saponija vrijedi.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • April 19, 2022 at 9:56 PM
    • #1,054

Ako dođe do eskalacije sukoba s Rusijom, u vidu globalnog rata, ma kako "konvencionalan" bio, cijene dionica će biti najmanji problem.

Pa tako i Saponije

LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • April 21, 2022 at 2:26 PM
    • #1,055

Nagrada za Dajanu i Saponiu:

Dajana Mrčela iz Saponije dobitnica priznanja SDG Pioneer Croatia UN Global Compacta | PROGRESSIVE MAGAZIN
    progressive.com.hr

...uz prigodni video.

LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • April 29, 2022 at 3:37 PM
    • #1,056

Maraskina dobit bolja nego prosle godine. 2.2 miliona, a prosle godine 0.5 miliona.

52% (znaci nesto veisre od 1.1 milion) ide Saponiji.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/MRSK/FI-MRSK-1a94de2e465cc4c43983c67ede3390f1.pdf

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 29, 2022 at 9:04 PM
    • #1,057

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/SAPN/FI-SAPN-b30e378acb554c3a0c5fd1a63fed4c4a.pdf

Evo i prvog kvartala.

LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • May 1, 2022 at 11:39 AM
    • #1,058

Dobar izvjestaj.

Ocekivani pad dobiti, no s obzirom koliko su cijene energije i sirovina narasle, taj pad i nije veliki.

Više su prodavali nego proizvodili jer trenutno je očito skupo proizvoditi.

Uprava radi sto i treba raditi, upravlja poslovanjem i osigurava stabilnost u izazovnim vremenima.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • May 4, 2022 at 10:31 PM
    • #1,059
    Quote from Marin83

Naravno da prošlogodišnji rezultati ne podržavaju ovu cijenu..dobit podržava cijenu od max 800kn, uopće mi nije jasno zašto kupac kupuje po ovim cijenama.

kako bilo ja bi na ovim razinama ozbiljno kratio poziciju, također čestitke onome tko je jučer prodavao između 1000-1100 kn.

Dakle nije ni prošlo ni 15 dana od ovog mogu upisa i cijena je sa 1100kn pala na 920kn jučer...identično sam pisao prije 15 dana i za ERNT kada je bio na 2000kn, pa je 15 dana poslin na 1850kn.

LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • June 1, 2022 at 1:22 PM
    • #1,060
    ‘Saponia je veliko gradilište, naš novi projekt vrijedan je više od 62 milijuna kuna’
    www.poslovni.hr

"Saponia će nakon ove krize biti modernija, snažnija, digitalizirana kompanija, tehnološki naprednija, s jasnim planom smanjenja utjecaja na okoliš, zadovoljnijim zaposlenicima, suvremenijim i energetski učinkovitijim pogonima… Ja to vidim kao priliku i čvrsto u to vjerujem."

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      442
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago