1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ADRS (Adris grupa d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 8:26 PM
  • havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 6, 2023 at 7:58 AM

A otkad je to CROS državna tvrtka? Gdje to država ima kontrolu nad CROS-om? Daj nas uputite, molim vas.

Jedan od najvećih krivaca za ponašanje cijene smo mi, ulagači. Mi ne kupujemo dovoljno, pogotovo institucionlci. Jedini inatitucionalac koji jače kupuje domaće dionice od mirovinaca je PBZ-CROS, a on ne smije držati dionice povezanog društva. Zato svaki put kad uperite prstom prema Rovinju, razmislite malo io tome da unatoč boljim rezultatima interesa i dalje nema. Kupuje trezor, dijeli se dividenda ali ništa, nichts, niente, nada… dakle, AV i vladajuća svita nisu jedini krivci za ovakvu situaciju, već i mi sami koji nerijetko ne valoriziramo promjene u poslovanju i društvu. S druge strane kapitalizacija je velika i malo tu skoro pa ne može ništa i dok god vladajući šutaju burzu i tlače nas Agrokorom i sličnim sranjima, bojim se da ni za ADRS odnosno njegovu cijenu nema tako skorog boljetka.

Konačno, treba shvatiti da sve što Adris radi je tradicionalan biznis. A tradicionalni biznisi nemaju superfantastične povrate i nemaju rast nego vrijednost cijene. Al to je čak i manje bitno kad se investiranje svodi na dobacivanje dionica od jednog do drugog pojedinca uz potporu trezora.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • March 6, 2023 at 8:13 AM
    Quote from vodoinstalater
    Quote from Junius

Znaš što...mene je stah da burza ne okrene smjer, dok čekam u dionici koja bi trebala tek odraditi rast po svim parametrima, ali iz nekog razloga nije. I onda si hebao ježa. Em si propustio rast, em si pobrao gubitak.

Upravo je ADRIS takva dionica. Za nas koji smo već u poodmaklim godinama tu nema kruha. Osim toga krajnje je vrijeme da se državi postavi pitanje zbog čega još uvijek ne stavlja na prodaju 1/3 CROSa? Ovakva situacija izvlačenja novca iz državne tvrtke i način raspolaganja tim novcem ide isključivo u prilog AV i njegovoj svojti. Dokle....vidi li to ova Vlada ili namjerno zatvara oči.

Izvlačenja novca iz državne firme? Nakon što ju je preuzeo ADRS? Pa čitav CROS, kad je bio u vlasništvu države, nije mogao prebaciti 160 milja kuna zarade godišnje.

• vodoinstalater
    Student
    Reakcija primljeno
    175
    • March 6, 2023 at 9:10 AM
    Quote from havi

A otkad je to CROS državna tvrtka? Gdje to država ima kontrolu nad CROS-om? Daj nas uputite, molim vas.

Jedan od najvećih krivaca za ponašanje cijene smo mi, ulagači. Mi ne kupujemo dovoljno, pogotovo institucionlci.

Eto u prvoj rečenici sve si napisao - država, nekadašnji vlasnik Croatie treba se u potpunosti riješiti preostalih dionica. Nakon svrgnuća GM o tome se više uopće ne priča. Molim sada mi lijepo napiši koliko dividende godišnje država ubire od dividende CROS-a?

Tko smo to mi - mali ulagači, šačica posljednjih Mohikanaca? Pa institucionalci vide da tu nema kruha za njih. Plinio je posljednji koji se nešto borio ali je odustao

Quote from lebowski
    Quote from vodoinstalater

Izvlačenja novca iz državne firme? Nakon što ju je preuzeo ADRS? Pa čitav CROS, kad je bio u vlasništvu države, nije mogao prebaciti 160 milja kuna zarade godišnje.

Da, a koju korist ima država od držanja dionica CROSA? Dobit CROSA kroz ADRIS - AV prosljeđuje svojoj svojti

Edited once, last by vodoinstalater: Merged a post created by vodoinstalater into this post. (March 6, 2023 at 9:13 AM).

• jorganson
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • March 6, 2023 at 9:22 AM

cijenu ADRS koči niska cijena MAIS koje ADRS ima 92,26% i po sadašnjoj cijeni ona čini 25 eura u cijeni ADRS.kada bi MAIS sa omjerom cijene i knjigovodstvene vrijednosti kopirala PLAG i RIVP cijena bi joj bila oko 55 eura i ušla bi u cijenu ADRS sa 33 eura odnosno podigla bi cijenu adrisa za 8 eura.

pošto adris drži tako velik udjel u maistri tom se dionicom slabo trguje i cijena stoji na mjestu od 2017 g.

čitajući izvješće za 2019 piše da je adris u turizam i hotele do tada uložio 10 milijardi kuna i u iduće 3 godine planira uložit još 3 milijarde.

kada to podjelimo sa brojem dionica maistre vidimo kako će dotična biti skupa udavača kada se bude prodavala.

na to treba dodati barem 2 milijarde uložene u CROS i plus Cromaris .kada to zbrojimo to je oko 2 milijarde eura .i sada koliko vrijedi adris?

• jorganson
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • March 6, 2023 at 9:41 AM

po mome gornjem postu Adris vrijedi 122 eura po dionici. možda više možda manje najbolje se pokaže kod prodaje.

sjećam se kada je adris kupovao HUP Zagreb cijena na burzi je otišla gore oko 35%.adris ima para i mislim da će u budućnosti prije kupovati nego

prodavati.možda kreni u energetiku.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 6, 2023 at 9:48 AM

A koliko dividendi bilo koji dioničar ili suvlasnik dobiva od Maistre ili Cromarisa (tu je Adris mislim 100%)?

Očito je njima logično da se u holding ili koncern strukturi novčani tokovi slijevaju preko pozajmice, a ne povratom kroz kapital. Dioničari holdinga imaju dividendni povrat, a ne podređenih kompanija. Pored toga, CROS je financijska institucija koja živi od ulaganja vlastitog kapitala. Nisam išao u analizu koliko su oni učinkoviti u tome i imaju li i koliko viška kapitala da bi ga vraćali dioničarima. Neki osiguravatelji vraćaju značajne iznose dioničarima, tipa Triglav ili Sava, a eto neki ne. Al CROS za razliku od Triglava i Save nije samostalni osiguratelj nego dio većeg sustava koji ostvaruje kontrolu i njime upravlja. Očito kod ulaganja u Adris treba voditi računa o tome da se ulagatelj ne dovede u poziciju “čekanja Godota”.

Nekadašnji vlasnik više ne ostvaruje kontrolu a treba li se riješiti dionica to je njegova procjena. A tko je GM?

Adris ima svojih problema i kao privatno vođena kompanija sigurno ne pojam transparentnosti ni korporativnog upravljanja. AV jw složio grupu istomišljenika i kupio njihovu naklonost iz redova većih dioničara i on vlada na taj način. I to je tako i čini se da dok je on živ da se to neće promijeniti i to je jedini bitan trenutak koji će odrediti daljnju budućnost kompanije. Do tada, možete biti unutra i čekati ili vani i pratiti ili ne raditi ništa. Ili kupovati s nadom da ništa ne traje vječno, pa ni AV.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 6, 2023 at 10:35 AM
    Quote from jorganson

po mome gornjem postu Adris vrijedi 122 eura po dionici. možda više možda manje najbolje se pokaže kod prodaje.

sjećam se kada je adris kupovao HUP Zagreb cijena na burzi je otišla gore oko 35%.adris ima para i mislim da će u budućnosti prije kupovati nego

Adris isplaćuje 2 eura dividende po dionici, i ima zaradu od 3,5 eura po dionici. P/E mu je 15-20, ovisno gledamo li ADRS ili ADRS2. Omjer duga i kapitala je dosta visok, oko 130%. Znate li koliki bi P/E bio na 122 eura po dionici ? P/E = 35, pa tko bi normalan to kupovao ?

Imam dionice Adrisa, ali ovo bubetanje previsokih evaluacija je suludo. Adris je po meni već sada malo precijenjen, ali ne previše. Ovdje visokog rasta dobiti neće biti, jednostavno Adris nema odakle početi zarađivati mnogo više, nije ovo tehnološka kompanija.

Svakako, samo vi napumpajte dionicu što više, rado ću vam iskrcati.

• Invest
    Student
    Reakcija primljeno
    70
    • March 6, 2023 at 10:47 AM
    Quote from Paulie
    Quote from jorganson

Adris isplaćuje 2 eura dividende po dionici, i ima zaradu od 3,5 eura po dionici. P/E mu je 15-20, ovisno gledamo li ADRS ili ADRS2. Omjer duga i kapitala je dosta visok, oko 130%. Znate li koliki bi P/E bio na 122 eura po dionici ? P/E = 35, pa tko bi normalan to kupovao ?

Imam dionice Adrisa, ali ovo bubetanje previsokih evaluacija je suludo. Adris je po meni već sada malo precijenjen, ali ne previše. Ovdje visokog rasta dobiti neće biti, jednostavno Adris nema odakle gdje početi zarađivati mnogo više.

Display More

Bravo, već je to precijenjeno.

• MK!
    Početnik
    Reakcija primljeno
    17
    • March 6, 2023 at 11:36 AM
    Quote from Invest
    Quote from Paulie

Imam dionice Adrisa, ali ovo bubetanje previsokih evaluacija je suludo. Adris je po meni već sada malo precijenjen, ali ne previše. Ovdje visokog rasta dobiti neće biti, jednostavno Adris nema odakle gdje početi zarađivati mnogo više.

Bravo, već je to precijenjeno.

Zašto je već precijenjeno? Na recentnoj razini cijena, konkretno EUR 55,6 za ADRS2, P/E iznosi 11,95, P/B 0,65 i P/S (x) iznosi 1,1. Dividende će zasigurno biti, a nadolazeća sezona će vrlo vjerojatno biti standardno dobra - postoje određeni rizici naravno, no ti rizici su primjenjivi na sve sudionike na tržištu, a ne isključivo na Adris. Dodatno, kod Adrisa po meni uvijek postoji neka šansa M&A akcije, prije sa strane kupca, no ne bih rekao ni da je strana prodavatelja potpuno isključena.

FELIZ EBITDA

• Dr.Kalica
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • March 6, 2023 at 11:59 AM

Da ADRS nema prostora za rast. Majko mila.

Sudeći po bookingu, ove godine će biti više noćenja nego li prošle. Gradi se i novi hotel. Preuređuje stari. Doslovno čim se sagradi novi hotel eto prostora za rasti.

CROMARIS-u treba isto javiti da nema prostora za rasti. Neka se tuna stane razmnožavati. Nestaje morske površine i ljudi više neće jesti zdravo.

Požurite, treba netko obavjestiti Cromaris.

Croatia osiguranje je grob. Tu možda i nema prostora. Ali ove ostale branše mogu eksplodirati koliko još prostora ima.

Ali eto, krenite prodavati onda. I samo što Trezor nije prodao svojih 8%. Jako precjenjena.

Vrijedi barem 5 maraka a ono na 56-58 EUR. Jedva čekam vašu prodaju da me jadnog neukog nahranite na bidu. AKo je moguće ispod 52, bilo bi idealno.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 6, 2023 at 12:01 PM

Zna li netko kaj je sa onim hotelom Zagreb, na Bundeku ?

Mislim da je Leko mislio to srusit i radit neku stambenu zgradu, koliko se sjecam.

Ne znam koji su sada planovi sa tim, lokacija je odlicna .

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 6, 2023 at 12:07 PM
    Quote from Dr.Kalica

Sudeći po bookingu, ove godine će biti više noćenja nego li prošle. Gradi se i novi hotel. Preuređuje stari. Doslovno čim se sagradi novi hotel eto prostora za rasti.

CROMARIS-u treba isto javiti da nema prostora za rasti. Neka se tuna stane razmnožavati. Nestaje morske površine i ljudi više neće jesti zdravo.

Croatia osiguranje je grob. Tu možda i nema prostora. Ali ove ostale branše mogu eksplodirati koliko još prostora ima.

Ali eto, krenite prodavati onda. I samo što Trezor nije prodao svojih 8%. Jako precjenjena.

Vrijedi barem 5 maraka a ono na 56-58 EUR. Jedva čekam vašu prodaju da me jadnog neukog nahranite na bidu. AKo je moguće ispod 52, bilo bi idealno.

Display More

Pa što da se radi novi hotel ? To vam je samo teški trošak do minimalno 2026. godine. Spucat će se još preko 100 milijuna eura. Pričate o hotelu kao da će ove godine imati goste.

Cromaris ima jadnu dobit i još jadniju neto profitnu maržu. Iskreno, od svih biznisa najbolje je osiguranje. Turizam nema loše marže, ali zahtjeva ogromna ulaganja.

• jorganson
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • March 6, 2023 at 12:26 PM

vrijednost adrisa je u nekretninama maistre i CROS koje nisu fer vrednovane. koliko su otišle cijene nekretnina gore proteklih godina.

čovjek kupi ili napravi apartman i ove godine daje u najam za120 eura po danu a cijena apartmana kao nekretnine mu naraste 10% godišnje.

adris napravi hotel od 285 jedinica i naplaćivat će ove godine 500 eura po jedinici i njegov hotel kao nekretnina ne raste.

vrijednost svih adrisovih hotela a svi su ili će biti visoke kategorije kao i nekretnine CROS a tu spadaju i sve stanice za tehnički pregled vozila

nisu fer vrednovane. u prethodnom postu sam samo ukazao na to koliko je gdje upucano para i kolika je to velika cifra i ta lova nije bačena

badava jer ona se negdje krije i nije nam vidljiva dok ne dođe do preuzimanja i tek tada se sve obračuna.

ako hotel od 285 jedinica u splitu bude popunjen 70% tokom godine to je 200 jedinica puta 500 eura ili 100 000 eura na dan ili 36,5 miliona

po godini.plus dodatni sadržaji u sklopu hotela. pola od te cifre neka je godišnji trošak .ne bi pravili hotele najviše kategorije da se to ne isplati.

ova cijena smještaja od 500 eura je rečena u turizam hr emisiji.

• jorganson
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • March 6, 2023 at 1:15 PM

da se osvrnem na kolegu Paulie i njegovo spominjanje adrisova duga.imate analizu intercapitala na tportalu od 20. 5 .2022.pa malo pročitajte.

u toj analizi piše da bi se adris mogao zadužiti još za još 533 miliona eura da bi preša granicu od 3 puta EBITDA koja je mjerilo zaduženosti.tu granicu su već prešli ADPL,ARNT,,RIVP...pročitajte članak neće škoditi.

zaboravio sam dodati da od svih perjanica naše burze najmanje su zaduženi HT pa onda ADRS pa onda ostali.

• vodoinstalater
    Student
    Reakcija primljeno
    175
    • March 6, 2023 at 2:19 PM

Da je u Adrisu sve bajno i sjajno strani ulagači bi se otimali za njegove dionice a likvidnost na burzi bi bila kudikamo veća. AV, opijen uspjehom pretvorbe i privatizacije TDR-a nakon toga donosi niz loših strateških odluka i u konačnici svrstava se među ispodprosječne managere: tvornica cigareta u Iranu, tvornica u Kanfanaru, nepravovremena prodaja duhanskog biznisa (nije prihvatio prvu ponudu za prodaju a koja je bila trostruko veća od konačno postignute cijene) smo su neki od promašaja. AV i dalje bez posljedica prži kapital nastao na sumnjivoj privatizaciji i pretvorbi, malim dioničarima tu i tamo baci neku mrvicu. Tek je GM (Goran Marić) pokušavao da za preostale dionice CROS -a bude plaćena fer cijena ali nakon njegova svrgnuća i to je zamrlo. Sve nabrojeno su razlozi zbog kojih cijena dionica ne prati vrijednost i tako će biti dok je AV živ. Meni je ovo jubilarna 20-ta godina kako sam u posjedu ADRIS dionica. Na početku 2004./2005. zauzimala je prvo mjesto u portfelju. Danas je na posljednjem sa tek simboličnih par stotina komada. Mladi, ako mogu nek čekaju otključavanje vrijednosti. Ja sam prestar i ne vjerujem više u bajke. AV niti približno nije takva veličina kao što je bio Anđelka Leko (oni koji su dulje na TK shvaćaju smisao ove rečenice).

• Invest
    Student
    Reakcija primljeno
    70
    • March 6, 2023 at 3:30 PM
    Quote from Paulie
    Quote from Dr.Kalica

Display More

Pa što da se radi novi hotel ? To vam je samo teški trošak do minimalno 2026. godine. Spucat će se još preko 100 milijuna eura. Pričate o hotelu kao da će ove godine imati goste.

Cromaris ima jadnu dobit i još jadniju neto profitnu maržu. Iskreno, od svih biznisa najbolje je osiguranje. Turizam nema loše marže, ali zahtjeva ogromna ulaganja.

Display More

čisto jedna opaska, Marjan će ih doći i preko 200 milija eura, kakvih 100.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • March 6, 2023 at 4:12 PM

Možda krene u energetiku a ja velim možda krene i na mars. Koje sve advokat ima AV ovdje na forumu a ja opet velim da je adris popušio cjeli TDR a da nije kupio novu akviziciju koja bi zarađivala kao duhan a i duhan je prodao prekrasno. Država je srušila/spasila agrokor i vrijeme je da se prekine samovlada vlasnika koji nije vlasnik i da država naplati svoju imovinu. Dionicu AVRov. Stop. Treba staviti na promatranje.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 6, 2023 at 4:19 PM

A koja je to akvizicija koja je razina profitabilnosti nekadašnjeg duhana u najboljim vremenima? Ja mislim da i CROS i Maistra naprimjer vrijede dobivene love za duhan, ako ne i vise. Samo nema bas mnogo onih koji to razumiju jer je Adris tamo neka dionica sa strane u kojoj se nikad ništa ne dogadja. A sto se recimo dogodilo u HT ili čak i ERNT, osim internih reorganizacija i snažnijeg uključivanja u grupu?

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 6, 2023 at 4:57 PM

Ajd malo napravite usporedbu koliko su bili poslovni prohodi Adrise recimo u 2008. i 2013. pa usporedite s današnjicom? I kako je izgledala bilanca? Koliko je bila aktiva, a koliki kapital?

Svi misle da su mogli bolje i više. Al AV je sebi osigurao kontrolu i zanemarili li epizodu s Agrokorom (koju naravno ne smijemo zanemariti) on je uglavnom stvarao vrijednost. Možda je to bilo presporo i za dio dioničara nezadovoljavajuće, al ja mislim da je on stvorio više vrijednosti nego to pokazuje tržišna cijena dionice. Al kada on više ne bude ključna osoba tvrtke onda će investitori honorirati rastom cijene jer će vjerojatno na “prijestolje” doći bolji i uspješniji…. 😁

Jedna veća “otvorena” firma na burzi je ATPL. Mislim, nju je moguće osvojiti na burzi ili nekom kombinacijom više ključnih dioničara. Sve ostale komapnije imaju kontrolnog dioničara ili grupu njih. I to nije uvijek prednost nego može biti i ozbiljan nedostatak. Najsmješnije mi je kad čitam neke ulagače koji preferiraju dionice s malim ffloatom jer je onda veća vjerojatnost za rast cijene. Je, možda u našim jadnjikavim okolnostima. Al svugdje u razvijenom svijetu, a pogotovo preko bare, investitori vole javne, vlasnički diverzificirane kompanije bez kontrolnih dioničara.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • March 6, 2023 at 7:50 PM

Tv dnevnik nakon 7 godina od početka ulaganja u hotel Marjan danas je počelo djelomično rušenje hotela. Otvorenje hotela predviđa se 2026.znači preko 10 godina traje posao. Koliko je do danas koštalo je netransparentno isto kao što je netransparentno danas rečeno u tv dnevniku. Djelomično rušenje što je to.

Ako to ne zna adris možda zna DV koji je prodao dionice adrisa na vreme i otišao iz adrisa kao i PC. Mašala.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 18, 2025 at 4:55 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Bull_over_Bear

May 18, 2025 at 4:55 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      907k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

Bull_over_Bear May 18, 2025 at 4:55 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago