od mora do stola
ADRS (Adris grupa d.d.)
-
-
-
Jedna od najgorih dionica koje imam. Nakon 10g usao u minus u odnosu na kupovno cijenu (ne racunajuci dividende.). Toliko o dugorocnom ulaganju. Katastrofa.
A računajući dividendu?
-
od mora do stola
investicija na njihovoj solarnoj elektrani snage 700 kW u njihovu pogonu u Ninu. Radi se o projektu vrijednom pet milijuna kuna koji će osigurati 10% njihovih ukupnih potreba za električnom energijom
Odokativno im je el.potrošnja +3mkn /mj
-
Ma super je to sve kaj piše samo, kolika je ono neto dobit cromarisa? Piše u članku da je uloženo milijardu i pol kuna. Sve ispod 100 milijuna kuna neto dobiti bih ja rekao da je neuspjeh. A koliko se sjećam, daleko su oni od tih 100 milijuna, jako daleko. A i tih 100 je nekakav minimum.
-
Ma super je to sve kaj piše samo, kolika je ono neto dobit cromarisa? Piše u članku da je uloženo milijardu i pol kuna. Sve ispod 100 milijuna kuna neto dobiti bih ja rekao da je neuspjeh. A koliko se sjećam, daleko su oni od tih 100 milijuna, jako daleko. A i tih 100 je nekakav minimum.
Dobar je to biznis, triba nešto vrimena da riba i odraste za prodaju i imati malo sriće da jako jugo ne napravi neku veću štetu..
Možda je trnutno malo kompliciraniji period ali se nebi žalia imati udio Cromarisa za budućnost
-
To je zato što ne poznaješ industriju. U marikulturi neto dobit od oko 5-10% u odnosu na prihode je OK rezultat. Cromaris za 2021g je imao oko 2.1% što je naravno loše. Realno dobar rezultat bi bio neto dobit od 30-50 milijuna kuna uz primjer prihoda iz 2021g. Sve ostalo su nerealna očekivanja.
-
To je ona razlika u vrednovanju vec postojece firme i nekoga tko nesto gradi od pocetka i mi sami te postojece etablirane firme na marketu cesto umanjujemo vrijednost bez razloga, ali mozemo reci da je i jeftini novac tome kumovao, a sada ce doci vrijeme kada nece tek tako nastajat nove firme koje mogu tek tako ugrozit poziciju postojecih naprosto jer ce novac biti skup.
-
To je zato što ne poznaješ industriju. U marikulturi neto dobit od oko 5-10% u odnosu na prihode je OK rezultat. Cromaris za 2021g je imao oko 2.1% što je naravno loše. Realno dobar rezultat bi bio neto dobit od 30-50 milijuna kuna uz primjer prihoda iz 2021g. Sve ostalo su nerealna očekivanja.
Ma ne pratite što pišem. Naveo sam da je ulaganje bilo milijardu i pol, a ne prihod. Znači gledano s pozicije adrisa kao ulagača, on je uložio milijardu i pol da bi imao 30 do 50 milijuna neto dobiti, a nema niti toliko. Pa kakav je to roi ili roa ili roe kako vam drago? Pa bolje uložiti u desetogodišnje državne obveznice i prst u uho. A slično se ponašaju i s hotelom Marjan i ostalim investicijama. Sve sami stručnjaci počevši od Vlahovića. Ko da su državno poduzeće prema rezultatima rada, što se na kraju vidi i po cijeni dionice. Da ne pričamo o pušioni na Agrokoru, svi su izvukli ponderirano više od Adrisa. A gubitak je bio koliko ono milijardu kn, cromaris treba 30 godina radit za to.
-
Bogu za plakati. Toliko ulupanog novca u investicije koje i dalje traže daljnje investiranje a pomalo raste i dug pod geslom da je kredit sada jeftin. Iz Rovinja već 10 godina stižu iste vijesti o uspješnom poslovanju i dvoznamenkastom rastu poslovanja a o konstantnom padu dionice i poslovnim promašajima ni riječi. Uglavnom statusquo. Ako neće biti neke uspješne akvizicije koja će odmah donositi prihode i bolju dividendu u stagflacija dionica ostaje nezanimljiva.
-
Bogu za plakati. Toliko ulupanog novca u investicije koje i dalje traže daljnje investiranje a pomalo raste i dug pod geslom da je kredit sada jeftin. Iz Rovinja već 10 godina stižu iste vijesti o uspješnom poslovanju i dvoznamenkastom rastu poslovanja a o konstantnom padu dionice i poslovnim promašajima ni riječi. Uglavnom statusquo. Ako neće biti neke uspješne akvizicije koja će odmah donositi prihode i bolju dividendu u stagflacija dionica ostaje nezanimljiva.
Na hotel Marijan će se isto potrošiti ogromna količina novca, osobito sada kada je cijena građevinskih radova išla u nebo. Mnoge Adrisove investicije imaju jako niski povrat, počevši od Cromarisa.
Također mi se ne sviđa količina zaduženja koja je već nekoliko godina dosta visoka. Neće bankrotirati, ali to je uteg za buduće poslovanje tvrtke.
Ne sviđa mi se ni netransparentnost Adrisa pogotovo vezano uz posudbu Agrokoru i tužbu koja je na VS RH, ni to što manjinskim dioničarima Maistre i Croatia Osiguranja ne isplaćuju dividendu, već se ponašaju kao tvrtka maćeha koja sebi novce izvlači drugim mehanizmima umjesto kroz dividendu.
Sve u svemu, može se držat pasivno zbog dividende, ali zaista nije dionica za obogatiti se. S obzirom kolika je inflacija ta dividenda je sada sigurno ne anulira.
Mislim da će rezutltati za ovu sezonu biti dosta dobri, i očekujem bolje brojke za 3Q nego lani. Ono što mi se ne sviđa je kako se upravlja tom zaradom.
-
-
Ma ne pratite što pišem. Naveo sam da je ulaganje bilo milijardu i pol, a ne prihod. Znači gledano s pozicije adrisa kao ulagača, on je uložio milijardu i pol da bi imao 30 do 50 milijuna neto dobiti, a nema niti toliko. Pa kakav je to roi ili roa ili roe kako vam drago? Pa bolje uložiti u desetogodišnje državne obveznice i prst u uho. A slično se ponašaju i s hotelom Marjan i ostalim investicijama. Sve sami stručnjaci počevši od Vlahovića. Ko da su državno poduzeće prema rezultatima rada, što se na kraju vidi i po cijeni dionice. Da ne pričamo o pušioni na Agrokoru, svi su izvukli ponderirano više od Adrisa. A gubitak je bio koliko ono milijardu kn, cromaris treba 30 godina radit za to.
Vidio sam šte ste napisali, međutim rast prihoda iz godine u godinu je jako dobar. Neovisno o početnom ulogu, treba uzeti u obzir da se ne mogu nova tržišta otvoriti odjednom, već da je to dugotrajan proces. Taj dio im ide stvarno OK. Ovakve tvrtke kao Cromaris trenutno nisu visoko profitabilne, ali ne znači da u budućnosti neće biti. Pogledajte samo grčke tvrtke koje uzgajaju istu ribu, te koje svako malo bankrotiraju, ili turske gdje im država pomaže da bi bile konkurentnije
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ADRS/FI-ADRS-acef27aa671cfe7169cb22a3e3122683.pdf
Evo izvješća, pa ko voli nek izvoli. Srećom je prilično likvidna.
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…2a3e3122683.pdf
Evo izvješća, pa ko voli nek izvoli. Srećom je prilično likvidna.
90% ovogodišnje neto dobiti su izgubili kroz sveobuhvatnu, uglavnom kroz pad vrijednosti obveznica i samo CO je na taj način izgubila -762.891.392kn ...nije ni čudno što je dionica zaronila na ove razine. I što je najgore i u 4Q će se nastaviti pad vrijednosti postojećih obveznica.
-
Strašno koji su to iznosi, skoro pa milijarda kuna, ne znam tko u Adrisu donosi odluke o ulaganjima, ali čini mi se da skupe prvu osobu s ulice da bi bolje odluke donosila.
Dakle Agrokor ode preko milijarde, sad na obveznicama ode 700 milijuna, hotel Marjan već otišlo skoro 400 milijuna, a rušenje i gradnja nisu ni počeli. Strah me i pomisliti koliki će konačan račun za Marjan biti.
Da su isplatili 150 kn dividende umjesto tih ulaganja isto bi potrošili, a bolje bi napravili.
Sposobni su zaradit, ali sposobni su i spržit novce, nevjerojatno. Ja sam isto gledao odakle toliko niska sveoubuhvatna dobit pa nisam uspio shvatiti, znači 700 milijuna gubitka je zbog obveznica.
-
Nije Adris izgubio još ništa. Obveznice su ulaganje CROS-a, al to nije realiziran gubitak, tek ako se realizira moći ćemo ga takvima i zvati .
-
Strašno koji su to iznosi, skoro pa milijarda kuna, ne znam tko u Adrisu donosi odluke o ulaganjima, ali čini mi se da skupe prvu osobu s ulice da bi bolje odluke donosila.
Sposobni su zaradit, ali sposobni su i spržit novce, nevjerojatno. Ja sam isto gledao odakle toliko niska sveoubuhvatna dobit pa nisam uspio shvatiti, znači 700 milijuna gubitka je zbog obveznica.
To je gubitak isključivo CROS-a, odnosno ADRIS grupe.
-
Zanemarimo li taj detalj, rast je opet skroman ako uzmemo u obzir da dolazi zima i uz povećane režijske troškove možemo očekivati priličan minus zadnjeg kvartala. Ti troškovi će se nastaviti i iduće godine, a teško da možemo očekivati ovakav raspašoj u turističkoj potrošnji.
-
Zanemarimo li taj detalj, rast je opet skroman ako uzmemo u obzir da dolazi zima i uz povećane režijske troškove možemo očekivati priličan minus zadnjeg kvartala. Ti troškovi će se nastaviti i iduće godine, a teško da možemo očekivati ovakav raspašoj u turističkoj potrošnji.
Slažem se, turizam je mogao povuči znatno bolje, pogotovo jer im je lani taj sektor u Dalmaciji bio na 60-70% razine iz 2019( ako me dobro memorija služi).
-
kako objašnjavate da je maistra jedini turist koji je ove godine zaradio manje nego prošle?
-
kako objašnjavate da je maistra jedini turist koji je ove godine zaradio manje nego prošle?
nesposobni
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Hrvatski ETF fondovi 166