1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:01 PM
  • tenchi0110
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    993
    • September 30, 2022 at 8:13 PM
    • #1,001

Pa ako smo vidjeli kako su to radili na PBZu onda bi bilo blesavo prodavati ispod cijene radi kratkotrajnog delistinga koji će im poslužiti da prikažu niži 3-mjesečni prosjek.

aaaaaaaaaaaaaaaaand it's gone

• gdavidovic
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • September 30, 2022 at 8:36 PM
    • #1,002
    Quote from tenchi0110

Pa ako smo vidjeli kako su to radili na PBZu onda bi bilo blesavo prodavati ispod cijene radi kratkotrajnog delistinga koji će im poslužiti da prikažu niži 3-mjesečni prosjek.

Naravno da bi bilo "blesavo" ali kako ćete to spriječiti?

• Zvjezdani
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    485
    • September 30, 2022 at 9:03 PM
    • #1,003

Koliko sam pratio situaciju u PBZ-u i ako me sjećanje dobro služi, oni koji su tamo ostali dioničari do samog kraja su prošli bolje od onih koji su prodali na burzi. Cijena koju su dobili je bila nešto manja, ali su dobili jednu izglasanu dividendu više, pa im je ukupni score bio u pozitivi.

Ispravite me ako griješim.

Zvijezda je rođena!

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • September 30, 2022 at 9:12 PM
    • #1,004

A što da se sad napumpa cijena na 100 kn ?

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 30, 2022 at 10:00 PM
    • #1,005

Neda mi se sad tražit post, samo sam htio napomenut da sam upozorio na ovaj scenarij jer sam imao inside. Bio sam žestoko popljuvan ovdje i bilo mi je malo žao zbog toga.

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • September 30, 2022 at 10:20 PM
    • #1,006
    Quote from komot

Neda mi se sad tražit post, samo sam htio napomenut da sam upozorio na ovaj scenarij jer sam imao inside. Bio sam žestoko popljuvan ovdje i bilo mi je malo žao zbog toga.

Vjerujem da je vrijeme izliječilo rane!?

Čemu crnjaci, pa rekli su javno da neće

• Skribi
    Početnik
    Reakcija primljeno
    25
    • September 30, 2022 at 11:37 PM
    • #1,007
    Quote from titulus
    Quote from komot

Nece trenutno, ali u dogledno vrijeme sigurno hoce😌😌

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 1, 2022 at 12:28 AM
    • #1,008

Budu kad možebitna recesija dobro zabetonira cijenu. I mali dioničar ne može apsolutno ništa u vezi toga. Doduše, ako se ne varam, delistirat su mogli i ranije, ali nisu mogli istiskivati. Moguće istiskivanje je ono što je toksično.

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • October 1, 2022 at 1:17 PM
    • #1,009
    Quote from Skribi
    Quote from titulus

Nece trenutno, ali u dogledno vrijeme sigurno hoce😌😌

Vidite budućnost 😟

Voli ekipa stvarati paniku...a možda prije zvekne neka nuklearna pa vam bude svejedno za delist i istiskivanje, jer to je vjerojatnije scenarij...ovi tvrde da neće a Putin tvrdi da hoće

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • October 1, 2022 at 1:27 PM
    • #1,010
    Quote from gdavidovic
    Quote from tenchi0110

Naravno da bi bilo "blesavo" ali kako ćete to spriječiti?

Nikako . Svjedoci smo vrhunsko "odigranog" posla na Optima telekom. A ni PBZ nije nista casnije postupio.

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • October 1, 2022 at 1:37 PM
    • #1,011
    Quote from dionicar

Tesko. Jer ce mali izlaziti jer dobro poznaju ZSE.

• gdavidovic
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • October 1, 2022 at 2:18 PM
    • #1,012
    Quote from Mladen Milicic
    Quote from dionicar

Tesko. Jer ce mali izlaziti jer dobro poznaju ZSE.

Sada slijedi mrcvarenje. Rekli su u obavijesti da "trenutno" nema delistiranja i istiskivanja. Samim tim što su za to stekli kako kažu "zakonsku mogučnost" počela je bježanija malih. Znači dionica će padati a trenutak u kojem će povući delist biti će onaj kad njima bude odgovaralo po tromjesecnom prosjeku...sve u svemu slijedi mrcvarenje...

• gdavidovic
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • October 1, 2022 at 4:23 PM
    • #1,013
    Quote from Zvjezdani

Koliko sam pratio situaciju u PBZ-u i ako me sjećanje dobro služi, oni koji su tamo ostali dioničari do samog kraja su prošli bolje od onih koji su prodali na burzi. Cijena koju su dobili je bila nešto manja, ali su dobili jednu izglasanu dividendu više, pa im je ukupni score bio u pozitivi.

Ispravite me ako griješim.

Nema potrebe za ispravkom. Sve ste točno rekli. Oni koji su ostali dobili su cca 2 kune manje po dionici ali su pobrali divku te su dosta profitirali. Mada je upitno koliko je preuzimanje rizika i čekanje vrijedilo tih novaca zbog neizvjesnosti i stresa.

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • October 1, 2022 at 10:11 PM
    • #1,014
    Quote from titulus
    Quote from komot

naravno na neće čekaju valjda presudu vrhovnog suda kada se dovoljno spusti dionica na nekih 40 tak kn al globalna situacija je vrlo loša prije par dana je u zadnji čast centralna banka spasila mirovinske fondove od kolapsa al nema besplatnog ručka to če se vratiti kao bumerang ova cijena je preskupa za delistik IMHO

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 2, 2022 at 11:40 PM
    • #1,015

Poznavajući našu burzu ništa se strašno neće dogoditi za sada, misleći na nekakav pad dionice. Pa u petak je nakon te vijesti zaba čak i rasla. Treba pričekati Q3 i vidjeti za koliko je Zaba prodala udio u Allianzu. Pitanje je i što će raditi mirovinski, puno fondova ima zabu, da hoće, mogu držati projek visok bez brige i biti sigurni. Oni izlazit neće jer ne mogu. Kladim se da će cijena ostati tu gdje jest ili cak mozda i rasti prema trenutnom prosjeku od 65 kn. Nakon izvješća za Q3 smislit ću što ću.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • October 3, 2022 at 8:08 AM
    • #1,016
    Quote from Roki

Poznavajući našu burzu ništa se strašno neće dogoditi za sada, misleći na nekakav pad dionice. Pa u petak je nakon te vijesti zaba čak i rasla. Treba pričekati Q3 i vidjeti za koliko je Zaba prodala udio u Allianzu. Pitanje je i što će raditi mirovinski, puno fondova ima zabu, da hoće, mogu držati projek visok bez brige i biti sigurni. Oni izlazit neće jer ne mogu. Kladim se da će cijena ostati tu gdje jest ili cak mozda i rasti prema trenutnom prosjeku od 65 kn. Nakon izvješća za Q3 smislit ću što ću.

Upravo to. A ja još moram i pričekati malo s prodajom jer bi morao platit porez na dobit😁. Bilo bi jako fer od njih da nam ponude cijenu po kojoj su oni otkupili.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 3, 2022 at 8:14 AM
    • #1,017
    Quote from darac11
    Quote from Roki

Upravo to. A ja još moram i pričekati malo s prodajom jer bi morao platit porez na dobit😁. Bilo bi jako fer od njih da nam ponude cijenu po kojoj su oni otkupili.

Neće nuditi ništa, napravit će upravo onako kako su i najavili, a to je da za sada neće raditi delist i istiskivanje. Da hoće to napraviti napisali bi tako jer onda bi tek nastala panika i cijena bi bubnula. Ali, vjerujem da nas to čeka kroz koju godinu, do tada treba skontati što raditi s dionicama, čekati neke divke koje bi trebale biti masne ili prodati sve kod nekog eventualnog skoka ili najave prve dividende pa onda eventualno opet ulaziti ako se dogodi nekakav pad dionice. Osobno mislim da ću dosta skratiti poziciju jer mi čini oko 50% protfelja što mi je prepreviše i ostavit ju na nekih 5 do 10% portfelja do daljnjeg ali za početak čekam Q3 izvješće.

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • October 3, 2022 at 10:13 AM
    • #1,018
    Quote from Bull_over_Bear

Ukoliko dođe do toga, jel može netko pojasnit kako istiskivanje manjih dioničara funkcionira? Banka ponudi svima otkup po prosječnoj cijeni (zadnja 3 mjeseca?) i onda se svatko odluči da li će prodat ili ne? Van toga sve isto samo ne možeš više trgovat na ZSE već kao i sve ostale dionice koje nisu izlistane?

Neće ti niko ponuditi ništa nego ako dođe do delistinga moraš ići na skupštinu i glasati protiv odluke jedino tada imaš pravo na isplatu dionice, pošto je likvidna ide tromjesećni prosjek da nije likvidna bila mi moguća pljačka di oni angažiraju revizora koji procjeni vrijednost, ako ne glasaš protiv te odluke ostaju ti dionice, ali ih možeš prodat preko njuškala i sličnih oglasa

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 3, 2022 at 10:15 AM
    • #1,019

To što ste napisali vrijedi za delististiranje, ali kod istiskivanja vas nitko ništa ne pita niti o ičem glasate, jednostavno vas silom zakona isplate po ponuđenoj cijeni bez da vas išta pitaju.

U tome je i poanta istiskivanja. Delistiranje i istiskivanje nisu isti pojmovi. Delistiranje je samo micanje kompanije s tržišta kapitala, ali i dalje ostajete vlasnici ako ne glasate protiv delistiranja, istiskivanje znači da više niste vlasnici, ali ste isplaćeni za vaš udio.

U slučaju delistiranja možete odabrati da ostanete vlasnici, u slučaju istiskivanje ne možete birati ništa već dobijete pare na račun i više niste vlasnik. I naravno, cijenu kod istiskivanja ne određujete vi, nego onaj tko vas istiskuje.

Za delistiranje je potrebno 75%, a za istiskivanje 95% kapitala.

• damirbela123
    Student
    Reakcija primljeno
    26
    • October 3, 2022 at 10:29 AM
    • #1,020
    Quote from tiko1
    Quote from Bull_over_Bear

Ukoliko dođe do toga, jel može netko pojasnit kako istiskivanje manjih dioničara funkcionira? Banka ponudi svima otkup po prosječnoj cijeni (zadnja 3 mjeseca?) i onda se svatko odluči da li će prodat ili ne? Van toga sve isto samo ne možeš više trgovat na ZSE već kao i sve ostale dionice koje nisu izlistane?

Neće ti niko ponuditi ništa nego ako dođe do delistinga moraš ići na skupštinu i glasati protiv odluke jedino tada imaš pravo na isplatu dionice, pošto je likvidna ide tromjesećni prosjek da nije likvidna bila mi moguća pljačka di oni angažiraju revizora koji procjeni vrijednost, ako ne glasaš protiv te odluke ostaju ti dionice, ali ih možeš prodat preko njuškala i sličnih oglasa

Da li možete pojasniti kako se računa taj 3-mjesečni prosjek?..To je jednostavno prosjek zadnja 3 mjeseca prije planiranog datuma istiskivanja ili npr. neki prosjek najbolja 3-mjeseca u nekom periodu (godini) ili sl.?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 4:34 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 4:34 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago