Cijena zakašnjelo reagira na financijska izvješća. Kod nas i inače često cijene zakašnjelo i/ili kontradiktorno reagiraju, a sada pogotovo kad je ukrajinska kriza počela baš oko izvješća. Sve ovo je očekivano. Ja sam na drugome forumu još prošle godine govorio da bi cijena ZABE mogla ići i do 75kn, a da će 💯 biti 68+kn.
to je vrlo vjerovatno točno, ali mene kopka pomisao da trenutno divka nije jedini faktor koji diže cijenu., već mislim da pravi rast cijene tek prestoji. pitanje za zilijun kuna jest da li samo do ex dividend daya ili će nakon predaha nastaviti dalje. zašto to mislim? probajte prošlogodišnu dobit po dionici suprotstaviti sadašnjoj cijeni. ispada koef 11!!?? uobičajeno jest da se koef za velike banke vrti oko.... koliko ono ... 15
A ne, kolega... Povijesni prosječni P/E za banke je ispod 15, otprilike 12-14.
ZABI cijenu drži velika nagomilana dobit, a najvjerojatnije je i ovaj kvartal bio dosta jak. Imali su enormni negativni novčani tijek prošle godine, mislim na Q32021. To je za neki drugi biznis jezivo jer bi značilo da je daleko više novca izašlo iz kompanije, nego u nju ušlo. Ali za banku, pogotovo jaku, to znači snažne kreditne plasmane i dobra je stvar. I sad je histerija oko prijava za APN, a ZABA se pokazuje kao najjača. Te stvari će se osjetiti na kamatnim i drugim poslovnim prihodima.
Inače je poslovanje banaka jedno od najkompliciranijih za analizu.