Moje čestitke ministru financija (ali i cijelom ministarstvu) što se nekoliko dana nakon komentara mene, random forumaša, sjetio da novim izdanjem obveznica može povući dio likvidnosti iz banaka i tako prisiliti banke na povećanje kamata na depozite odnosno izbjeći taj glupi porez
Takve akcije stvaraju zametke za "run on the bank", sto ugrozava stabilnost banaka. A depoziti, za imalo upucene, nisu ni 0,1%, ni 0,2%, nego preko 2% čak i za manje iznose, 2,5% za 100-injak tis. EUR na 12 mjeseci, +3% na 24 mjeseca. Veci iznosi i na 12 mjeseci idu preko 3%.
Koliko znam, najveća kamata na oročeni depozit je 1.7% na godinu dana u PBZ-u(preimium invest štednja od 20.8.23). A od srpnja je i HPB povećao kamatehttps://www.hpb.hr/UserDocsImages…KS_20230703.pdf
Također s obzirom na ekonomsko stanje u Njemačkoj, izgleda u rujnu ništa od novog dizanja kamatnih stopa. Sve oko banaka treba uzimat sa dozom rezerve.
Zanimljivo kako nitko nije po medijima kukao, kada je HNB prisiljavala banke da 9% imovine drže kod nje za 0% kamate.