1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

AGROKOR

• Kvark
  • February 12, 2020 at 6:36 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 15, 2023 at 8:32 PM
    • #1,381
    Quote from Ivan1902

Ajmo iskreno, da se sutra objavi u novinama da je RH dužna IT isplatiti XX milijardi € zato što je dobio arbitražu pred ICSID, koji su naši potezi?

Što mi možemo učiniti osim odseliti se, jer je država dužna XX milijardi koje nema?

Ja mu želim sreću, jer su ga zajebali kao i mene, i više od toga da on dobije, želim da oni izgube, ali što mi imamo od toga?

novo izdanje trezoraca 🤑

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 15, 2023 at 8:58 PM
    • #1,382
    Quote from Ivan1902

Ajmo iskreno, da se sutra objavi u novinama da je RH dužna IT isplatiti XX milijardi € zato što je dobio arbitražu pred ICSID, koji su naši potezi?

Što mi možemo učiniti osim odseliti se, jer je država dužna XX milijardi koje nema?

Ja mu želim sreću, jer su ga zajebali kao i mene, i više od toga da on dobije, želim da oni izgube, ali što mi imamo od toga?

1. Država uvijek ima novaca, nova zaduženja, novi porezi
    2. Ne znam koji su tvoji potezi, moji potezi su da pročitam presudu i iskoristim sve što mogu na ESP ili ESLJP
    3. Šansa da ću pobijediti na ESP ili ESLJP je višestruko veća ako Ivica pobijedi u Washingtonu jer se mogu pozvati na ICSID presudu

Ja navijam za Ivičinu pobjedu glavom i srcem. I to potpunu, da bude neka brutalna odšteta, od barem 3-4 milijarde eura.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 15, 2023 at 9:03 PM
    • #1,383
    Quote from Paulie
    Quote from Ivan1902

1. Država uvijek ima novaca, nova zaduženja, novi porezi
    2. Ne znam koji su tvoji potezi, moji potezi su da pročitam presudu i iskoristim sve što mogu na ESP ili ESLJP
    3. Šansa da ću pobijediti na ESP ili ESLJP je višestruko veća ako Ivica pobijedi u Washingtonu

tipuj radije na ESP.

ESLJP se bavi temama tipa smještaj u zatvoru.

bojim se da suci ESLJP uopće nemaju mentalni kapacitet za kompleksan slučaj poput ovoga.

s druge strane, ESP uvijek traži mišljenje neovisnih odvjetnika, pa će bit jako zanimljivo šta će oni izjaviti o ovom slučaju.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Ivan1902
    Student
    Reakcija primljeno
    110
    • September 15, 2023 at 9:32 PM
    • #1,384

Stvarno ne vidim kako bi naš slučaj mogao završiti pred ESP-om? Jedino što mi pada na pamet je procesna i materijalna konsolidacija...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 15, 2023 at 9:43 PM
    • #1,385
    Quote from Ivan1902

Stvarno ne vidim kako bi naš slučaj mogao završiti pred ESP-om? Jedino što mi pada na pamet je procesna i materijalna konsolidacija...

pa neće ni završiti ako ne tužite.

ESP gleda je li povrijeđeno neko temeljno pravo iz ugovora o EU (u vašem slučaju, pravo na slobodan protok kapitala, koje je, de facto, zaustavljeno na Bregani, iako smo tada već bili EU, a kapital ne može stati na Schengenu).

pravo na kapital može bit i pozitivno i negativno.

dioničarima Mercatora je bilo pozitivno, a vama negativno, iako je većinski vlasnik bio isti (a u vašem slučaju, kod nekih firmi, i nije bio večinski, a dobio je sve).

baš me zanima mišljenje neovisnog odvjenika.

jer tako bi, recimo, Siemens, da vrati neke dugove, mogao nulovati dioničare u npr. Madžarskoj, a ovi u Njemačkoj dobiju sve.

to bi, de facto, značilo da onda cijela EU postaje ne-investibilna ako biraš u kojoj ćeš zemlji ovako, a u kojoj onako, a isti vlasnik raznih firmi u više EU država, na jedinstvenom tržištu EU.

let that sink in for a moment

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 15, 2023 at 10:13 PM
    • #1,386

btw., u ovom grmu leži zec, jer se suci svih razina u RH, a suci Vrhovnog suda pogotovo, imaju pravo obratiti ESP, prije donošenja odluke (tako bi i trebalo ići da su sudovi neovisni, jer su se i suci nižih sudova obraćali ESP radi problema sa RBA štedionicama).,

problem je šta su naši to išli prikazati kao lokalni RH problem (šta bi vjerojatno i prošlo da niste imali i Mercator, koji je slovenska firma).

koliko znam, nešto je bilo i na Nizozemskom Agrokoru, ali svejedno, jer se radi o povezanim društvima.

čak nisam siguran je li za suce Vrhovnog suda to i obveza (tj., da ne smiju bez tumačenja ESP donijeti odluku ako imamo više EU firmi istog vlasnika u pitanju).

zato sam i rekao da je slučaj kompleksan, ali, ako vaš odvjetnik uspije sve to fino povezati, mogli bi tražiti odštetu ili od države ili od izvanrednih povjerenika.

za detalje ne znam, ali mišljenja sam da pravnu osnovu imate 🤷

• salamon
    Student
    Reakcija primljeno
    105
    • September 16, 2023 at 8:40 AM
    • #1,387

Od 9 minute .....

• bbkk0000
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    636
    • September 16, 2023 at 9:10 AM
    • #1,388
    Quote from Ivan1902

Imate krivi dojam da država nema novaca. Sam Plenković je prije nekog vremena izjavio da su spremni ako izgube. Onako iz rukava mislim da poduzeće Državne nekretnine ima daleko više nego sud može dosuditi Todoriću

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 16, 2023 at 9:48 AM
    • #1,389

Pitanje je koliko Todorić potražuje, mi to uopće ni ne znamo. Na kraju presude se vidi podatak koliko je traženo, a koliko je dobiveno presudom.

Suđenje je u potpunosti tajno, tribunal je zatražio da nijedna stranka ne smije iznositi nikakve detalje javno.

U sporu koji su pokrenuli Adria Grop BV i Adria Group Holding BV protiv Republike Hrvatske(ICSID broj predmeta ARB/20/6), Tribunal je svojim nalozima odredio povjerljivost postupka zbog čega se informacije o postupku ne smiju iznositi u javnost. Iznošenje sadržaja naloga i odluka Tribunala, kao i podnesaka stranaka, bez suglasnosti obiju strana, predstavlja povredu Tribunalovih naloga kao i obveze stranaka da ne pogoršavaju spor i da postupaju u dobroj vjeri.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Odgovor na navode objavljene u tjedniku Nacional | DORH
    U posljednja dva broja tjednika Nacional objavljeni su tekstovi vezano za postupak pokrenut pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova…
    dorh.hr
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 1, 2023 at 8:56 PM
    • #1,390

Dok je bio vladin povjerenik za Agrokor, Peruško dobio 720.000 € nagrade od Fortenove

Dok je bio vladin povjerenik za Agrokor, Peruško dobivao milijune eura od Fortenove
    FABRIS PERUŠKO potpisao je ugovor o zaposlenju s Fortenova grupom na puno radno vrijeme s godišnjim bruto prihodom od 480 tisuća eura i bonusom od 720 tisuća…
    www.index.hr
  • Damir1952
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    193
    • October 1, 2023 at 10:07 PM
    • #1,391

Tema je totalni "fijasko", nema se ovdje niti što tražiti više, niti očekivati a bome ni pisati!

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 1, 2023 at 10:28 PM
    • #1,392
    Quote from Damir1952

Tema je totalni "fijasko", nema se ovdje niti što tražiti više, niti očekivati a bome ni pisati!

Nije tema “fijasko”, pogotovo ne za 15000 stradalnika u ovom postupku, totalni fijasko je naša država, Vlada, pravosuđe ……

Slučaj Agrokor postat će ne-tema kad završi Todoriceva arbitraza u Washingtonu i postupci koji će sigurno biti pokrenuti na ESLjP-u i ESP- u.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • October 4, 2023 at 8:36 PM
    • #1,393

“Kakva god bila, pozitivna ili negativna, bit će izuzetna. U povijesti hrvatskog pravosuđa ne znam je li se DORH usudio ući u takvu manipulaciju, čak i prevaru. Našli su u Poljskoj manekena vještaka, a znali su da će KPMG Hrvatska provesti vještačenje, koji radi za privremenu upravu Agrokora te su pritom dobro plaćeni i u sukobu interesa. Htjeli su to sakriti pa su napravili ugovor kojim to mora ostati tajna, da se ne može otkriti. Nikad, apsolutno nikad, DORH nije ušao u takve protuzakonitosti, a usudio bih se reći da to ima i elemente kaznenog djela.”

Na potezu je Visoki kazneni sud.

“Ako oni to propuste, onda je Hrvatska u velikom problemu, a ako odrede da to nije zakonit dokaz i odluče da vještačenje nije obavljeno na zakonit način, mislim da će u DORH-u biti potresi”, objasnio je Nobilo.

Nobilo o slučaju Agrokor: Ako odluče da vještačenje nije zakonito, bit će potresa u DORH-u
    Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je najveći pravosudni slučaj u Hrvatskoj, onaj o Agrokoru, za koji bi idućeg tjedna napokon trebala stići odluka o zakonitosti…
    n1info.hr
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 4, 2023 at 9:07 PM
    • #1,394

Lopuško je dobro utržio svoj angažman u Agrokoru i Fortenovi, samo mu je Fortenova isplatila 720.000 eura bonusa. Koliko vam treba godina života da zaradite njegov bonus ? Odakle novci Lopuško, jesu to naši novci ?

Lopuško je prije Agrokora bio bez gaća, a sada nakon Agrokora ima vilu od 2 milijuna eura u Istri, i vilu od milijun eura u Zagrebu. Nije loše s obzirom da je bilo 6 kuna na računu.

U isto vrijeme i sve do pred kraj 2022. godine Peruško je bio izvanredni povjerenik za Agrokor, kojeg je izabrala vlada Andreja Plenkovića, te je za posao provedbe Lex Agrokora primao naknadu od oko 71 tisuću kuna mjesečno. Više od tri godine Peruško je radio i primao plaću za dva posla - jedan kao Agrokorov povjerenik kojeg je izabrala vlada RH s ciljem zaštite Agrokora kao sistemski važne tvrtke i drugi kao zaposlenik Fortenova grupe.

Valja naglasiti i da je Peruško 2020. godine kupio za oko 300 tisuća eura imanje u Istri, na kojemu se danas nalazi luksuzna nekretnina koju mediji procjenjuju na najmanje 2 milijuna eura, te vilu od 154 kvadrata s garažom u elitnom zagrebačkom kvartu, iznad Ribnjaka, gdje je bilo veleposlanstvo jedne države Europske unije. Vila je kupljena za 980 tisuća eura.

Peruško kupio imanje i vilu pa tvrdio da bi mu objava imovinske "ugrozila slobodu"
    FABRIS PERUŠKO kao vladin povjerenik u Agrokoru nikada nije predao imovinsku karticu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, iako je bio dužnosnik.
    www.index.hr
  • igracka vjetrova
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • October 4, 2023 at 9:45 PM
    • #1,395
    Quote from Damir1952

Tema je totalni "fijasko", nema se ovdje niti što tražiti više, niti očekivati a bome ni pisati

Cijenjeni gospodine Damire,pretpostavljam da Vam je 1952 godište pa ću iz poštovanja biti što pristojniji i kraći . Fijasko je Vaše razmišljanje .Fijasko je naša država ,klošari i ulizice koji prodaju glasove da bi dobili poslove,jer ih je strah boriti se kroz život ,već idu linijom manjeg otpora.Lp.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • October 4, 2023 at 10:40 PM
    • #1,396

Očekivao sam da je Peruško dosad negdje pri samom vrhu Walmarta... Vrlo misteriozan čovjek svakako. ?(

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 5, 2023 at 8:53 AM
    • #1,397

U kaznenoj prijavi koja je podnesena krajem lipnja, kako doznajemo, navodi se sumnja da su Krešimir Filipović i Miodrag Borojević unatoč sankcijama koje je EU uvela nakon ruske agresije na Ukrajinu savjetovanjem, planiranjem, financiranjem i medijskim zastupanjem sudjelovali u transakciji u kojoj je Saif Alketbi krajem listopada 2022. korišten kao paravan za pokušaj skidanja SBK Arta (tvrtke koja drži ruske udjele u Fortenova grupi koja je bila u vlasništvu Sberbanka) sa sankcijskih lista.

Fortenova kazneno prijavila oba posrednika u prodaji Alketbiju
    Nemoguće zvuči i tvrdnja da je izvjesna Irina Olegovna Šamraeva u tako brzom roku kupila za Alketbija 468 milijuna eura vrijedne udjele SKB Arta
    novac.jutarnji.hr
  • tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • October 8, 2023 at 3:46 PM
    • #1,398
    Quote from igracka vjetrova
    Quote from Damir1952

Tema je totalni "fijasko", nema se ovdje niti što tražiti više, niti očekivati a bome ni pisati

Cijenjeni gospodine Damire,pretpostavljam da Vam je 1952 godište pa ću iz poštovanja biti što pristojniji i kraći . Fijasko je Vaše razmišljanje .Fijasko je naša država ,klošari i ulizice koji prodaju glasove da bi dobili poslove,jer ih je strah boriti se kroz život ,već idu linijom manjeg otpora.Lp.

slažem se, totalni fijasko! krokodili su nestali u bari, pa su se opet pojavili. a linijom manjeg otpora pojest će ih aligatori!

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 15, 2023 at 12:24 PM
    • #1,399
    Je li Fortenova pred bankrotom? Ove brojke otkrivaju prave razmjere drame
    Fortenova grupa i tvrtke iz njezina sastava još nisu predale revidirane financijske izvještaje za proteklu godinu, premda su to po zakonu davno trebale
    danica.hr

I t r .

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • October 15, 2023 at 12:26 PM
    • #1,400

Poznato je da je Fortenova nedavno refinancirala dug prema američkom fondu HPS-u u iznosu od 1,2 mlijarde eura koji je dospijevao ovaj mjesec. Povrat je prolongiran do jeseni iduće godine, ali ovaj put uz ukupnu kamatu od čak 18 posto!

Kamatna stopa 18%, lijepo.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• AGKR

Online korisnici na ovoj temi

• 3 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt