PODR (Podravka d.d.)

 • Ako su te brojke točne (a lako je moguće da jesu sudeći po jučerašnjem trgovanju kada je PODR plivala kontra korone) , dioničari mogu odahnuti.


  Dobit u zadnjem kvartalu 2019 je oko 26 mil kuna što je značajno povećanje u postotku na zadnji kvartal 2018. a godišnja dobit je oko 7 % veća u odnosu na prošlu godinu.


  Ipak, s obzirom trenutnu cijenu (cca 450 kn) to daje P/E 14.5 što ju baš i ne čini pretjerano primamljivom prilikom za ulaz novih dioničara . Zarada po dionici je znači dvije kune veća u odnosu na prošlu godinu.

 • Dajte mi molim vas pojasnite kako ste vi iz P/E 14 i kusur (ili koliko već jest) zaključili da li je Podravka povoljna ili nepovoljna, jeftina ili skupa?


  A koliki je EV/Ebitda?


  A kod konkurenata?


  Unaprijed zahvaljujem.

 • Gledajte, svatko ima svoju investicijsku logiku. Moja se, između ostaloga, bazira na seljačkoj logici koliko firma zarađuje po dionici, koliko organski raste i koja cijena opravdava tu valuaciju. Ako je zarada po dionici oko 31 kn,jasno je da će se dividenda kretati najviše oko 10 kn (donja granica je 25 %, prema politci dividende koju je sama Podravka objavila).... eto zato je meni PODR poprilično nepovoljna, jer ja bolju dividendu mogu dobiti na drugim dionicama.


  Taj EV/Ebitda koji stručnjaci koriste za valuaciju firme meni baš puno ne znači iz nekoliko razloga (naše plitko tržište, uvijek niže valuacije u odnosu na likvidna tržišta, amortizaciju koju mogu provoditi kako im paše iz godine u godinu itd)... Stoga uistinu ne znam koliko je taj odnos kod konkurenata (u Hrvatskoj? tko bi to uopće mogao biti).Ili ste mislili u svijetu (neusporedivo zbog gorenavedenog). Te finese ostavljam fond managerima i forumskim stručnjacima koji vrednuju OPTE po EBIT-a x 8, recimo. Ja sam samo seljo beljo.


  Prema tome meni osobno je PODR trenutno realno vrednovana, a to hoće li ju netko preuzeti ili će recimo izgubiti tržišne udjele (police Konzuma npr) pa će biti potcjenjena ili precjenjena - nemam kristalnu kuglu.

 • Nitko nije posebno komentirao izvješće, brojke koje su puštene u javnost su bile točne. S ovim padom učinilo mi se da bi PODR mogla biti prilika....Međutim, mirovinci baš i nisu zadovoljni - povećane zalihe i - -->

  GDJE JE NESTAO CASH

  Posebna je pak priča stanje novca, odnosno casha na računu i u blagajni kompanije. Zadnjeg dana lanjskog prosinca, tako, grupa Podravka je na računu imala svega 55,6 milijuna kuna, što nije dovoljno ni za isplatu bruto plaća svim zaposlenima, za što treba više od 80 milijuna kuna mjesečno.

  Zadnjeg dana 2018. godine Podravka je na računu imala 211 milijuna kuna gotovine, a potkraj prosinca 2017. godine čak 362 milijuna kuna! Prije par mjeseci taj je iznos, dakle, spao na 55,6 milijuna kuna.


  https://danica.hr/podravka-je-…una-casha-sad-nema-ni-56/  Druga zanimljiva vijest je o plaćama. Opet, čini se, trpaju u džep podobni.  https://danica.hr/osjetan-rast…vki-skocila-na-9170-kuna/  Valja naglasiti kako je riječ o prosječnim primanjima svih zaposlenih – radnika i menadžera – a prosjek bi bio osjetno niži da se iz mase izdvoje primanja direktora. • To su pitanja za upravu. Uostalom, fondovi zajedno imaju dovoljno glasova da sami postave koga požele za predsjednika uprave. Nisam ih baš čuo kad im je Marić birao predsjednika jer su se bojali da će i sami biti smijenjeni ako se usprotive. Posljedice se sad vide kao i bezbroj puta prije u sličnim firmama.

  Ovdje tek do izražaja dolazi pravi sukob interesa o kojem se ne govori u povjerenstvima i koji zakonski nije pokriven.

 • Ne kuzim? Kakve veze ima Cash? Pa nije Podravka banka. Cash je ionako bilancna kategorija, mogli su istodobno imati u nekom potraživanju 200-300 milijuna kuna, a ono je dospjelo recimo 5 dana kasnije.


  Cash na računu lijepo izgleda kao i male zalihe i veliki obrtaj, no takvo gledanje na likvidnost i poslovanje je pojednostavljeno. Pored toga Podravka je prije koju godinu dokapitalizirana i nije odmah taj Cash stavila u cijelom iznosu u funkciju.


  Na kraju, osim sto piše, treba gledati i tko piše. Navedeni autor već godinama arbitrarno i vrlo subjektivno tumači rezultate i događaje. Ako već spominje nekog iz mirovinskih fondova pa sto onda nije naveo s kime je točno razgovarao jer ovako može svatko napisati sto poželi. Sjetimo se samo kada je pisao kako je Podravka umocena u Agrokor stotine milijuna kuna da bi se kasnije pokazalo da se radilo o cca 65 milijuna kuna spornih mjenica koje su u jednom dijelu kasnije naplaćene. To je tada bilo ispod 1,5% konsolidiranih prihoda kompanije. Dakle, ne treba raspirivati požar, tamo gdje još nema ni vatre.

 • Don't kill the messenger...


  Imam fokus na Podr, uostalom to sam i napisao prije 10-ak dana. Bila mi je tada preskupa- u međuvremenu se korektirala- pa sam sada išao malo čeprkati po njoj. Što se tiče casha, ok, mogli su oni platiti predujam za zalihe pa se to bilježi tako a ne kao cash. Svašta je moguće, ja inside informacije nemam.


  Neke stvari je nemoguće iščitati iz bilance (zgodan je Manuov post) i treba pratiti ovakve side news koje su presudne kad se radi o firmi u kojoj država (čitaj: HDZ) ima i dalje presudan utjecaj. Zato sam i smatrao da je zgodno navesti ovaj drugi link. Po mom skromnom mišljenju, puno bolja prilika je Atgr (nije ista branša ali s kome da uspoređujem Podr u Hrvatskoj?) .


  To naravno ne znači da se ne može zaraditi na Podr, bit će onako kao največi dioničari odluče. Ali, ako je gorespomenut članak istinit, onda se mirovinci neće baš pretrgati....

 • Biti će zanimljivo vidjeti kako državni rukovoditelji :D gledaju na trenutnu situaciju  Predmet: Najava sjednica Uprave i Nadzornog odbora PODRAVKE d.d. – obavijest
  Temeljem odredbi Uredbe (EU) br. 596/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 16.
  travnja 2014. o zlouporabi tržišta (Uredba o zlouporabi tržišta), Zakona o tržištu kapitala
  i Pravila Burze, najavljujemo da će se dana 23. ožujka 2020. godine održati sjednice
  Uprave i Nadzornog odbora PODRAVKE d.d. na kojima će se razmatrati revidirani
  financijski izvještaji Grupe PODRAVKA (konsolidirano) i PODRAVKE d.d.
  (nekonsolidirano) za razdoblje 1.1.-31.12.2019. godine te Prijedlog odluke o upotrebi
  dobiti PODRAVKE d.d. za 2019. godinu.

 • Gledaju tako da trenutno ne osjecaju nikakve promjene !

 • https://www.poslovni.hr/hrvats…-odluku-dionicara-4221384

  COVID-19 ‘prži’ i kompanijske dividende


  “Podravkini proizvodi postali su brendovi zbog svoje snage što potrošači sami prepoznaju, može se reći praktički bez velikog utjecaja promocije”, kaže Jurčić.

  Gledajući ovaj primjer zaokreta u raspodjeli dobiti u širem kontekstu, svim kompanijama koje su ostvarile lani dobit, a zbog korone će imati u ovoj godini pogoršani financijski tok, savjetuje da učine isto, odnosno kaže kako bi dobro bilo da ne isplaćuju dividendu, nego da je zadrže u kompaniji radi čuvanja stabilnosti i dugoročnog zdravlja kompanije.

 • Ovo je definitivno dobra odluka i daje nadu da se neke stvari mijenjaju u RH. Lako za dividendu, odgovorno ponašanje vodećih (države, a valjda i mirovinaca, ne znam koliko oni stvarno mogu utjecati na poslovanje i odluke) daje nadu da će i nešto dobro izaći iz svih ovih nedaća. Nemam Podr.

 • Dividenda = 9,00 kn

  Odobrava se isplata dividende dioničarima Društva, imateljima redovnih dionica oznake PODR-R-A u bruto iznosu od 9,00 kn (devet kuna) po dionici.
  Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. na dan 29. svibnja 2020. godine (dan stjecanja tražbine - record date).
  Datum od kojeg će se trgovati dionicom društva Podravka d.d. bez prava na isplatu dividende je 28. svibnja 2020. godine (ex date).

  https://zse.hr/userdocsimages/…zx1wnEdpRVOI8mnIVLg==.pdf