Joakim nam otišao i Cleaves nikako da ažurira svoju tablicu vrijednosti brodova. Kako je prošlo već skoro 2 mjeseca od zadnjeg izračuna NAV-a, prebacio sam se na tablicu vrijednosti brodova od firme Advanced Shipping & Trading S.A. iz Grčke. Svi ti analitičari preuzimaju podatke iz baze javno objavljenih SH transakcija, tako da bi podaci trebali biti slični i usporedivi.
Ova firma daje procjene za brodove starosti do 15 godina, tako da sam vrijednosti za 20 godina stare brodove i scrap preračunao iz vrijednosti 15 g. brodova, a u skladu sa omjerima koji su vrijedili za te brodove u prethodnim izvještajima. Te vrijednosti su u mojoj tablici označene crvenom bojom. Neka sam zbog ove aproksimacije napravio i nekakvu grešku, ona ne može biti veća od +/- 500k USD, što je greška u NAV-u od +/- 2 kn.
Zanimljivo je da je sada tržišna vrijednost brodova 156M kn veća od knjigovodstvene !!!
NAVps = 154 kn
P/NAV = 0,40
Pogledajte kako po pitanju ovog pokazatelja stoje strani brodari. Prosječni P/NAV je 1,13. Samo jednoj firmi je ispod 1,00.
Evo i tablice iz koje sam preuzeo podatke: