Jel se zna kad ce izaci odluka?
Ima propisan rok?
Ima propisan rok?
Ima propisan rok?
Cekaju 8 radnih dana jer dopustaju da ponuda u tom roku stigne preporucenom postom - to je valjda do 02.09. Onda nakon 15 kalendarskih dana ide odluka o prihvacanju ponude.
Ne razumijem sta hoces reci, daj molim te pojasni. Ja iz ove tvoje slike vidim samo to da cijena kontinuirano raste zadnjih 20 radnih dana tj. da je u tom periodu porasla vise od 30%.
Sta trzas na kolegu. Opusti se. Vidis da ima pik na tebe. Sve ide kako treba.
Da nije dokapitalizacije strah me pomisliti di bi sad bili, ali doci cemo sa malim zakašnjenjem.
Poslušajte šta kaže predsjednik Uprave od 0:07:25 https://radio.hrt.hr/ep/pomorska-vecer-1dio/393121/
Ne razumijem sta hoces reci, daj molim te pojasni. Ja iz ove tvoje slike vidim samo to da cijena kontinuirano raste zadnjih 20 radnih dana tj. da je u tom periodu porasla vise od 30%.
Vidim da se ni kolegici Ivana7 ne svidja ovaj moj komentar, a kako nju postujem cu jednostavnim grafom potkrijepiti svoju tvrdnju - bez puno svijeca, linija i indikatora, cisto da ne ispadne da pricam napamet. Kazu da slika vrijedi 1000 rijeci.
Vidi kolegice - zadnjih mjesec dana cijena raste na rastucem volumenu, pada na opadajucem, a uz to cijelo vrijeme radi "higher high" i "higher low" - to je inace dobar pokazatelj rastuceg trenda. Moze se to nekome ne svidjati, ali je tako.
Cinjenica je da su to jos uvijek dosta mali prometi, ali vjerujem da ce se i to razmahati kada prodje dokap.
ovaj zadnji rast gore sa moje dionice jasno vidljivo da je skoro isti rast na 29 thrk prometa i 271 thrk prometa.
ovaj movement sa 35 na 48 je odrađen u 12 trg dana i pr prometom od 15 thrk.
price action je bio značajniji u periodu lipnja i početkom srpnja.
Da ima mesa na asku, trgovina bi bila jaca. Nece nitko da prodaje, znajuci buduci ishod.
Jer netko bacio matematiku kako misle kupiti 2+1 novih brodova. Ja koliko god da računam ne dolazim do načina....
Jer netko bacio matematiku kako misle kupiti 2+1 novih brodova. Ja koliko god da računam ne dolazim do načina....
Matematika je jednostavna
vlastiti kapital (kapital od dokapa + prodaja dva starija broda + kapital iz buduće dobiti) + kredit
vlastiti kapital 30-40% cijene broda
kredit 60-70% cijene broda
Znači za dva broda treba im minimalno 120m vlastitog kapitala, za tri 180m ali ne odjednom. A toliko valjda mogu prikupiti.
To je kod komercijalnih banaka. A HBOR-ov program za obnovu brodarskog sektora pokriva i više od 75% investicije.
Display MoreJer netko bacio matematiku kako misle kupiti 2+1 novih brodova. Ja koliko god da računam ne dolazim do načina....
Matematika je jednostavna
vlastiti kapital (kapital od dokapa + prodaja dva starija broda + kapital iz buduće dobiti) + kredit
vlastiti kapital 30-40% cijene broda
kredit 60-70% cijene broda
Znači za dva broda treba im minimalno 120m vlastitog kapitala, za tri 180m ali ne odjednom. A toliko valjda mogu prikupiti.
To je kod komercijalnih banaka. A HBOR-ov program za obnovu brodarskog sektora pokriva i više od 75% investicije.
Prihvatljiv koeficijent zaduženosti je do nekih max 0,5 da bi bio ok. JDPL je po bilanci zadnjeg kvartala imao zaduženost 0,92. Banci nije bitna samo suhoparna bilanca već gleda realno stanje. Realno stanje ( vrijednost brodova sa 21.07. cca 386mk i vrijednost zgrade 45mk) daje koeficijent zaduženosti od 0,70. Postavio sam si tezu što se treba dogoditi da se dosegne tražena vrijednost koeficijenta zaduženosti od 0,5 gdje bi tada kod banaka mogli dobiti kredit sa adekvatnim kamatama. Jedna od simulacija je npr, povećanje vrijednosti brodova za 10% ( mislim da je ovo i dosta preniska kalkulacija ali ajde ), kumulativna novoostvarena neto dobit od 90 mk i razduženje od nekih 50mk. Koeficijent zaduženosti je sa ovom projekcijom 0,53. Vjerojatno je realnije da će porast vrijednosti flote biti veća, a razduženje manje ali ako sve uzmem u obzir stvarno mi je realno da će kupiti ove nove brodove. Neka su novi brodovi 450mk ( 2*225mk), sa ovim koeficijentom zaduženosti mislim da trebaju dobiti dobar kredit + prodaja brodova split i trogir ( očekivana vrijednost ( 89 mk) + novostvorena akumulacija novca ( 100 mk). Meni ovo pije vodu.
Zanima me ako netko zna da li je JDPL ovom ranijom narudžbom osigurao i krajnju cijenu novogradnje ( ukoliko vrijednost novogradnji u budućnosti poraste) ? Ako je onda bi ovo mogao biti super potez jer vrijednost starih brodova raste a osigurana je cijena novogradnje.
Ako se zeli skupit malo veca kolicina morat ce se po asku.
Vijest o novogradnjama objavili i vodeći brodarski portali
Zanimljivo o dokapu nije bilo nijedne vijesti na tim portalima što mislim nije slučajno. Inače bi možda bilo i više jakih ponuda.
Bilo je tu par kolega koji su išli u dokapitalizaciju, da li su vas kontaktirali iz Jadroplova? Da li vam je prihvaćena ponuda ili su vas tražili promjenu cijene?
tnpl dala ponudu
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…oplova-15098842
tnpl dala ponudu
Postaje sve zanimljivije, veseli me ovakav veliki interes za dokap Dakle, imamo cak 3 velika kupca koja zele preuzeti vecinski paket, tako da pretpostavljam da cemo vidjeti nadbidavanje, tj. cijena bi morala biti veca od tih 25 kn.
Uprava sada mora sacekati jos koji dan da prodje onih 8 radnih dana prije zakljucenja skupljanja ponuda, a onda, buduci da je interes bitno veci od ponudjenog broja dionica, uprava ide prema ponuditeljima sa kontra ponudama.
Dobro smo ovdje na forumu pretpostavili da bi se mogla javiti i Tankerska
Uprava je u onoj svojoj zadnjoj objavi na burzi zapravo dala vrlo blagu izjavu kako je iznos ponuda znacajno premasio emisiju dionica. Meni kada netko kaze da je nesto znacajno premaseno, ja podrazumijevam recimo 50 i vise posto, u svakom slucaju ne vise od 100 posto. Ali kako vidimo prema ovome clanku, uz pretpostavku da su svi ponuditelji ponudili minimalnu cijenu, onda je interes za upisom dionica barem nekih 3,3 puta veci.
Ne znam samo kako cemo u svemu ovome proci mi mali investitori, kazu da se takvih javilo desetak. Nadam se da ce nesto ostaviti i za nas.
Ova prica se za sada stvarno lijepo razvija.
Ne znam samo kako cemo u svemu ovome proci mi mali investitori, kazu da se takvih javilo desetak. Nadam se da ce nesto ostaviti i za nas.
Dobit cete kosti. Janjece. Sa boraje
Možda ovisi i o visini vaše ponude?
Pa jbga, ponudite i vi vise.. a manje od sadasnje cijene 😅
Ne trazim puno, moze i kost, ako nista drugo da malo barem prste zamastim