1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

JDPL (Jadroplov d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:23 PM
  • looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • July 29, 2021 at 10:09 AM
    Quote from Flight

Pa Debeljak solidno upravlja svojim biznisom. Druga je stvar sto takav biznis nije jednostavno odrzati na životu u konkurenciji subvencioniranih brodogradilišta na Istoku.

Ma te dionice bez obzira tko se javi će se razgrabiti od fondova i slično.

A ako hoćeš konkurenciju jednostavno pošalješ dopis objavljen na burzi, vodećim inozemnim shipping kompanijama (ovima koje svakodnevno ovdje spominjemo) i imat ćeš pojačan interes. Naime, prije nekoliko godina kad se JDPL trebao privatizirati oko njega se.vrzmala i jedna od američkih kompanija (Grci) koje kotiraju na tamošnjoj burzi.

Nebi se slozio oko debeljaka, poprilicna je to stetocina i ja bi odma prodao do zadnje dionice ako bi on bio taj.

Koji grci su to bili?

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • July 29, 2021 at 11:10 AM
    Quote from looserst
    Quote from Flight

Pa Debeljak solidno upravlja svojim biznisom. Druga je stvar sto takav biznis nije jednostavno odrzati na životu u konkurenciji subvencioniranih brodogradilišta na Istoku.

A ako hoćeš konkurenciju jednostavno pošalješ dopis objavljen na burzi, vodećim inozemnim shipping kompanijama (ovima koje svakodnevno ovdje spominjemo) i imat ćeš pojačan interes. Naime, prije nekoliko godina kad se JDPL trebao privatizirati oko njega se.vrzmala i jedna od američkih kompanija (Grci) koje kotiraju na tamošnjoj burzi.

Nebi se slozio oko debeljaka, poprilicna je to stetocina i ja bi odma prodao do zadnje dionice ako bi on bio taj.

Koji grci su to bili?

Hm, zanimljivo razmisljanje, a sve je u HR moguce ako si dobar sa politikom... Debeljak za par desetaka milijuna kuna preuzme JDPL, a onda oni odmah naruce 3 NOVA broda za par stotina milijuna kuna, kako najavljuju, u Splitskom brodogradilistu, a drzava za to da jamstva Brodosplitu. Za Drzavu i Brodosplit je to win-win situacija i sacuvali su par tisuca radnih mjesta u Splitu.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • July 29, 2021 at 12:08 PM
    Quote from BudFox
    Quote from looserst

Koji grci su to bili?

Hm, zanimljivo razmisljanje, a sve je u HR moguce ako si dobar sa politikom... Debeljak za par desetaka milijuna kuna preuzme JDPL, a onda oni odmah naruce 3 NOVA broda za par stotina milijuna kuna, kako najavljuju, u Splitskom brodogradilistu, a drzava za to da jamstva Brodosplitu. Za Drzavu i Brodosplit je to win-win situacija i sacuvali su par tisuca radnih mjesta u Splitu.

Planom je predviđeno u sljedeće 2 godine kupiti 2 -3 nova broda, dok će se dva najstarija morati prodati zbog dugog vijeka trajanja. Cilj je u što skorije vrijeme ugovoriti gradnju brodova, zbog zauzetosti brodograđevnih kapaciteta na Dalekom Istoku, i s tim povezanih skokova u cijenama, koji se iskazuju na dnevnoj razini.........

• francesco
    Početnik
    Reakcija primljeno
    23
    • July 29, 2021 at 12:42 PM
    Quote from Flight

Ak pod otvaranjem 10 sestrinskih firmi, prelijevanjem dugova na njih, te konstantnim traženjem financijskih injekcija od države, podrazumijevaš solidnim upravljanjem onda se totalno slažem s tvojom tvrdnjom.

• francesco
    Početnik
    Reakcija primljeno
    23
    • July 29, 2021 at 12:57 PM

Nakon što me je autoritarno baniralo jer sam propitivao autoritarni autoritet g. Mitka, samo ću Vas nakratko podsjetiti da je dokap utemeljen na revidiranom FI 1Y 2020. U tom i takvom FI lijepo stoji kolika je ukupna imovina i kolike su obveze. Kad od imovine odbijete obveze ostane Vam nekih 25,4 mil. Kn, pa kad to lijepo podijelite sa 3.636.674 dionica, koliko će ih biti nakon dokapa (odbio sam vlastite, čist da se zna), dobijete 7,00 kn neto imovine po dionici. Perspektiva nekakva postoji, ali kupcu se trenutno 55% kompanije nudi pod tim uvjetima, a kao što znamo roba tj kompanija vrijedi onoliko za koliko se proda, a ne onoliko koliko baba sanja da bi je netko mogao platiti. P.S. I dalje imam JDPL na oku, no o ulasku mogu razmišljati tek nakon dokapa, svakako ne po cijeni 5X većoj od neto imovine.

lp

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    663
    • July 29, 2021 at 1:49 PM

francesco je li imovina vrijedi onoliko koliko je bila njena knjigovodstvena vrijednost 31.12.2020. godine, ili onoliko za koliko je možeš prodati?

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 29, 2021 at 2:56 PM
    Quote from francesco

Nakon što me je autoritarno baniralo jer sam propitivao autoritarni autoritet g. Mitka, samo ću Vas nakratko podsjetiti da je dokap utemeljen na revidiranom FI 1Y 2020. U tom i takvom FI lijepo stoji kolika je ukupna imovina i kolike su obveze. Kad od imovine odbijete obveze ostane Vam nekih 25,4 mil. Kn, pa kad to lijepo podijelite sa 3.636.674 dionica, koliko će ih biti nakon dokapa (odbio sam vlastite, čist da se zna), dobijete 7,00 kn neto imovine po dionici. Perspektiva nekakva postoji, ali kupcu se trenutno 55% kompanije nudi pod tim uvjetima, a kao što znamo roba tj kompanija vrijedi onoliko za koliko se proda, a ne onoliko koliko baba sanja da bi je netko mogao platiti. P.S. I dalje imam JDPL na oku, no o ulasku mogu razmišljati tek nakon dokapa, svakako ne po cijeni 5X većoj od neto imovine.

lp

Molim te da potkrijepis tvrdnje da je dokap temeljen na FI 2020 jer to nigdje ne vidim u Pozivu. Takodjer, mogao si primijetiti da se kojesta promijenilo od 2020 - vozarine su se ucetverostrucile, a vrijednost brodova porasla za 50%. To je sve samo ne zanemarivo, i to je ono sto ce potencijalni kupac gledati i uzeti u obzir, sigurno nece gledati FI za 2020.

I tebi predlazem da malo azuriras svoje poglede na sektor, ne trebas cekati FI za 2021 da bi vidio da je godina (bila) dobra.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 29, 2021 at 2:58 PM
    Quote from Flight

Al tvrtka se ne preuzima već se dokapitalizira. Želim reci iako cilj može biti preuzimanje postupak nije isti.

Ovdje se po mojem sudu ciljaju nestrateski investitori tipa fondovi i individualni ulagaci, a otvara se mogućnost i strateškima da ovladaju kompanijom.

Jesi siguran? Ako ekipa koja upravlja i odlučuje vidi šta se sprema kroz 4-5 godina sa vozarinama, onda vidi i da će jako brzo povratiti ulog. Zato su i onemogućili da svi mogu sudjelovati. Vjerovatno će preko XYZ fonda ili firme sa Malte, prebacit tih 50 mil. kn i preuzeti legalno JDPL i pobrati vrhnje 8) a ostalima će ostaviti mrvice.

Ajde bar nisu toliko pohlepni i bolesni kao ekipa oko DLKV-a. Da misle na dobrobit svih, onda nebi bilo tog ograničenja min. uloga.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 29, 2021 at 3:01 PM

Citam poziv za dokap pa mi upadaju u oci dvije stvari - objavili su predvidjene poslovne rezultate za 2021.

Planiraju 32M kn neto dobit.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Izgleda da stvarno planiraju novogradnje - kazu da su vec rezervirali poziciju u renomiranom stranom brodogradilistu (nije Brodosplit :) )

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 29, 2021 at 3:09 PM

#mitkko

Ne bih ja bas svemu vjerovao njihovoj slatkorjecivoscu, primjer "trajno ulaganje u nase pomorce generiralo je jednu od najkvalitetnijih posada u bransi" sama izjava me tjera na zahod poznavajuci stanje, a ni ostali superlativi ne drze bas vodu, al neka treba znat prodat sta se prodat da.

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • July 29, 2021 at 3:12 PM

Najbolje ce bit to ako se novi vlasnik rijesi uprave. To ce podic cijenu samo tako. Mozda ima anex ugovora "nas ostavi".

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 29, 2021 at 3:14 PM
    Quote from StatusQuo

#mitkko

Ne bih ja bas svemu vjerovao njihovoj slatkorjecivoscu, primjer "trajno ulaganje u nase pomorce generiralo je jednu od najkvalitetnijih posada u bransi" sama izjava me tjera na zahod poznavajuci stanje, a ni ostali superlativi ne drze bas vodu, al neka treba znat prodat sta se prodat da.

Ma dobro, naravno, vidis da sam taj dio preskocio, to je marketing :) Ali ne bi valjda samo tako pricali da su rezervirali poziciju u brodogradilistu, sto onda podrazumijeva da su sigurni u to da ce dokap proci (jer imaju poznatog kupca) i da vec imaju razradjene daljnje korake.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 29, 2021 at 3:21 PM
    Quote from BabaLuji

Najbolje ce bit to ako se novi vlasnik rijesi uprave. To ce podic cijenu samo tako. Mozda ima anex ugovora "nas ostavi".

Pa ima 3 godine, moze smanjit 25% najvise

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • July 29, 2021 at 9:48 PM
    Quote from mitkko
    Quote from francesco

lp

Molim te da potkrijepis tvrdnje da je dokap temeljen na FI 2020 jer to nigdje ne vidim u Pozivu. Takodjer, mogao si primijetiti da se kojesta promijenilo od 2020 - vozarine su se ucetverostrucile, a vrijednost brodova porasla za 50%. To je sve samo ne zanemarivo, i to je ono sto ce potencijalni kupac gledati i uzeti u obzir, sigurno nece gledati FI za 2020.

I tebi predlazem da malo azuriras svoje poglede na sektor, ne trebas cekati FI za 2021 da bi vidio da je godina (bila) dobra.

Covjek ima pravo za prvo i drugo...

Vidi u real Q1 2021 Fx loss cca 3 mio Hrk neto, u projekciji nema, to je amaterizam zesci, odradeno da zadovolji formu.

Projekcija BDIijca sa tradingeconomics, dokap sa forecastom bez budgeta =O

...sram me koliko nemam..

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • July 30, 2021 at 3:29 PM
    Quote from mitkko

Evo i moje procjene poslovanja u Q2. Sve parametre koje sam mogao sam postavio konzervativno, pa ćemo vidjeti. Parametre za break-even i ostale sam sveo na kalendarske dane umjesto operativne tako da mogu lakše simulirati dokovanje ovog jednog broda.

Jedina veća nepoznanica su izvanredni eventualni veći dodatni troškovi koje su imali oko zatvaranja tj. refinancijranja kredita prema Aletrni. Sve ostale troškove poslovanja sam pretpostavio da će biti na razini Q1.

EBITDA 21 milijun, EBT 11 milijuna.

Bravo!!!!

Naklon do poda...

Sve pogodjeno u lipu...

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • July 30, 2021 at 3:34 PM

Jadroplov u plusu! I repeat...Jadroplov u plusu!!

Isplatilo se cekati :P

Obavijesti izdavatelja

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 30, 2021 at 8:16 PM
    Quote from user35
    Quote from mitkko

Covjek ima pravo za prvo i drugo...

Vidi u real Q1 2021 Fx loss cca 3 mio Hrk neto, u projekciji nema, to je amaterizam zesci, odradeno da zadovolji formu.

Projekcija BDIijca sa tradingeconomics, dokap sa forecastom bez budgeta =O

Ne kuzim, u cemu je to covjek u pravu i zasto, i sta to tocno fali u projekciji? Kakve veze ima gubitak od tecajnih razlika u Q1 sa projekcijom poslovanja za cijelu godinu? Zasto je to amaterizam? Jel ti znas kakav ce biti tecaj do kraja godine i njegov utjecaj na FI? Jesi primijetio da je projekcija poslovanja prikazana u dolarima pa se onda pitam koje su to tecajne razlike trebali prikazati?

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • July 30, 2021 at 8:40 PM

...ako radis dokap u 7-8 mjesecu, imas real prvih 3 sigurno ako ne i vise, za ocekivati je da ukljucis u FI real te mjesece, uobicajeno se ne projicira FX gain/loss, ali higijena bi bila kao osnovicu uzeti bar Q1. Da i slatko je to projiciranje u Usd.

Takoder ocekivao bi da das plan barem 1-3 godine...

skrivanje real vrijednosti nekretnina...

zbog svega tog navedenog je prethodni komentar...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 30, 2021 at 8:51 PM
    Quote from user35

...ako radis dokap u 7-8 mjesecu, imas real prvih 3 sigurno ako ne i vise, za ocekivati je da ukljucis u FI real te mjesece, uobicajeno se ne projicira FX gain/loss, ali higijena bi bila kao osnovicu uzeti bar Q1. Da i slatko je to projiciranje u Usd.

Takoder ocekivao bi da das plan barem 1-3 godine...

skrivanje real vrijednosti nekretnina...

zbog svega tog navedenog je prethodni komentar...

Ne trebas podcjenjivacki komentirati projekciju u USD, to zapravo jedino ima smisla jer su im i prihodi i troskovi u USD-u, a kada radis projekciju u USD onda nema ni tecajnih razlika. Jedino tako je prica cista (koliko god se to moze reci za bilo koju projekciju), sve ostalo je podlozno subjektivnom dojmu i manipulacijama.

Bilo bi lijepo da su objavili Prospekt za dokap i sve lijepo nasiroko obrazlozili, ali nisu jer nemaju tu obvezu, a vjerojatno imaju i poznatog kupca pa nema ni potrebe. Ovo sto su objavili nije prospekt. Svatko ce se sam morati potruditi procijeniti vrijednost nekretnina, brodova i opcenito vrijednost poslovanja, ili se uvijek mozete voditi za knjigovodstvenom vrijednosti i podacima iz FI 2020, sto je prema nekim kolegama ( hint, francesco i ekipa) jedino ispravno :D .

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • July 30, 2021 at 9:02 PM

Mitko a zasto 2019 ima real fx loss a usd?

Da li je ista vrijednost broda, ovo sto kacite sa raznih izvora ista za JDPL i ATPL.

Kako ATPL procjenjuje brodove i zasto bas tako?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 2:37 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:37 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 2:35 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:35 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 2:31 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 2:31 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 23, 2025 at 1:57 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. All

May 23, 2025 at 1:57 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 1:39 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. All

May 23, 2025 at 1:39 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 23, 2025 at 2:37 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 2:31 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 23, 2025 at 1:39 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago