Povećanje sive ekonomije i poreznih mućkanja.
Idemo dalje.
Idemo dalje.
Idemo dalje.
sivo, nesivo, ostalo je samo još mjesec ipo dana do kraja godine, tako da nije izgledno da će se porez moći izbjeći.
btw., sviđa mi se ovaj ministar, jer će ovaj porez okrpiti one koji su iskoristili situaciju za nabijanje marži, a nije da ih fali.
još čekamo da i burza takve kazni, al đaba
Ovo je kazin, znaci traze extra porez radi solidarnosti bez obzira npr. sto firma moze ovu godinu vec biti u minusu ili proslu godinu sto je zaradila mora pokriti gubitak iz prijasnjih godina. Ali, solidarno su sebi povecali place...
Meni je možda najstrašnije što je ovakav ministar koji bezpogovorno uvodi ovakav tip porez donedavno predavao na ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
Pa što ovakvi tipovi uče nove generacije, mi se sve više udaljavamo od kapitalizma i tržišta. Najviše nadrljaš u Hrvatskoj ako si uspješan, zato smo valjda u globalu u svim segmentima ovako neuspješna drzava.
Ne znam je li itko shvatio da nam je proračun probio sve granice i došao do 200 mlrd kuna, samo se to ne vidi jer su ga prikazali u eurima. Predkoronski proračun je bio na oko 130 mlrd kuna.
Meni je možda najstrašnije što je ovakav ministar koji bezpogovorno uvodi ovakav tip porez donedavno predavao na ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
Pa što ovakvi tipovi uče nove generacije, mi se sve više udaljavamo od kapitalizma i tržišta. Najviše nadrljaš u Hrvatskoj ako si uspješan, zato smo valjda u globalu u svim segmentima ovako neuspješna drzava.
Ne znam je li itko shvatio da nam je proračun probio sve granice i došao do 200 mlrd kuna, samo se to ne vidi jer su ga prikazali u eurima. Predkoronski proračun je bio na oko 130 mlrd kuna.
uspješni, how yes know.
iskoristili priliku da dignu cijene i stjeraju tržište u kut.
inače, taj posao bi trebala odraditi AZTN, al ovako je bilo lakše, a btw., ionako svi znamo da u RH teško možeš biti firma sa 300 M kuna prihoda godišnje bez dobrog zaleđa politike.
politika dala, politika uzela
na Viru se lagano približavam 100% extraprofita i malo me struh Marka
Moguće da je Marić dobio nogicu jer se protivio ovom porezu? Ovaj novi dudek nije ni beknuo protiv ovog...
Display MoreEvo ga službeno je sada, novi porez je uveden. Što će sada u zadnjih mjesec dana ove godine raditi kreativno knjigovodstvo.
Naravno porez se pravda plemenitošću poput solidarnosti. Nije porez uveden da pokrpa nezasitnu rastrošnu državu.
Osobno vjerujem da će ovo biti višegodišnji porez. Jednom kad se država kao narkoman navuče na veće prihode proračuna, teško se to skida.
Zaslužili smo zbog uhljebljivanja na svim nivoima i glasanja za ovakve, umjesto da glasamo za protržišne liberalne stranke tipa Fokus.
QuoteOni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit. Imat će stopu od 18 posto poreza na dobit te dodatan porez koji će ovisiti o razini profita u 2022. koja će biti iznad razine od 20 posto od prosjeka u zadnje 4 godine.
Ako je nekome dobit rasla sto postu u odnosu na rast zadnje 4 godine, njemu će efektivna porezna stopa biti oko 30 posto poreznog opterećenja po novom izračunu.
Tiče se svih poduzetnika, ne samo energetski sektor.
Ne, porez tek kreće u javnu raspravu. Nakon javne rasprave mislim da ide ponovno na Vladu, a onda u sabor na jedno ili dva čitanja i onda stupa na snagu.
E sad, hoće li u ovako predloženom obliku biti prihvaćen ili ne, tek treba vidjeti.
Naravno, sve firme još uvijek mogu izračunati za sebe mogu li izbjeći i na koji način "upadanje" u ovaj zakon.
Ne, porez tek kreće u javnu raspravu. Nakon javne rasprave mislim da ide ponovno na Vladu, a onda u sabor na jedno ili dva čitanja i onda stupa na snagu.
E sad, hoće li u ovako predloženom obliku biti prihvaćen ili ne, tek treba vidjeti.
Naravno, sve firme još uvijek mogu izračunati za sebe mogu li izbjeći i na koji način "upadanje" u ovaj zakon.
pa mogu izbjeći jedino svrgavanjem HDZ-a sa vlasti, al slušajući ministra sve je već sa svim dionicima dogovoreno, još samo sabor formalno to treba izglasati.
Uvesti poreze neoženjama, neudatima, parovima bez djece. Još ako živi ona/on sam u stanu extra porez solidarnosti.
Ajde super da će taj porez ići u fond za stabilizaciju pa će vratiti tim istim kompanijama kad budu imali godišnji gubitak a koji će sigurno imati u nekom razdoblju.
Koji su ovo cirkusanti na vlasti nemožeš vjerovati... nemaju doticaj sa realnosti, vjerovatno nisu nikad nešto napravili, zaradili i vodili neku i najobičniju firmu koja posluje bez dodira sa državom. Oni u isti koš stavljaju sve djelatnosti, od energetike pa redom...
Nego ništa ne pričaju o smanjenju rashodovne strane, broja općina, županije, gradova... koliko bi se tu moglo uštediti i prebaciti za pametnije stvari. Ništa ni od reformi zdravstva da se začepe rupe gdje curi...
A ništa ako uvedu, vjerujem da će ovi pametniji napuniti dobro zalihe i potrošni materijal za godinu, dvije koliko stane u skladište ili platiti unaprijed
Molim ATPL da izmjeste sjediste u Dubai.
Porez nula, vise para za dionicare.
porez na extraprofit za one koji imaju takav i takav prihod?! nebi li dobit trebala biti kriterij ako već idu s nebulozama?
Očekujemo li temeljem novog poreza bitno lošiji Q4 u mnogih firmi, možda čak i nagli zaron u gubitaše? Poslijedično dodatni pad CRObexa?
Bit ce zanimljiv 4Q moglo bi biti puno kreativnog knjigovodstva i odgadjanja priznavanja prihoda i trebat ce to sve povezat tko kako igra, a onda moguce i rekordni 1Q ako to bude tako, iako sumnjam da netko nece pokrenit ustavu tuzbu zbog retroaktivnosti zakona, a i pitanje je sta ce se sve jos izrodit u savjetovanju i saborskoj proceduri
ovo naše kobajage tržište kapitala koje je iovako strogo kontrolirano i neefikasno sad dobiva još jedan dodatni "kamen smutnje" na leđa.......novac iovako teško ili nikako ne ulazi na market a iz ovog će najviše profitirati veliki i insajderi koju budu na izvoru informacija i budu znali koga će i kako ovo pogoditi te kako će koja firma unutar vlastite strategije reagirati na ovo kako bi izbjegla nepotreban udar na financije........sumnja mi kaže da ovime između ostalog dolaze po lovu koju su davali u coroni za očuvanje radnih mjesta pa su te firme iskoristile dobiveni poklon, ostvarili dobre rezultate kasnije i isplatile dividendu........a sad, šta je tu moralno, ispravno, opravdano rizikom i vlastitom sposobnošću a što zbog pomoći i slično tko to više zna......ima li tko podatke koje su firme sa Zse najviše poticaja za očuvanje radnih mjesta ubrale u coroni a da ih nisu vraćale a kasnije isplaćivale dividendu a imali dobe rezulatate za 2021 a imat će i za 2022?.....
ovo je loš potez gdje preko leđa "svih" žele prelomiti extra profite manipulatora gdje će ti extra manipulatori opet izmanipulirati u svoju korist a neki dobit batinimom po leđima ni krivi ni dužni......totalno nepotrebno stvaranje loše klime koje će za rezultat imati više negativnih nego pozitivnih utjecaja.......
sve dobro koje se dogodilo zbog svjetske situacije i pogodilo nas ni krive ni dužne sebi su pripisivali a sad bi neke buduće negativnosti drugi trebali plaćati a ne oni kad su već toliko sposobni.....ak su toliko extra sposobni nek zarade lovu bez zavlačenja ruku duboko u tuđi džep...
sve dobro koje se dogodilo zbog svjetske situacije i pogodilo nas ni krive ni dužne sebi su pripisivali a sad bi neke buduće negativnosti drugi trebali plaćati a ne oni kad su već toliko sposobni.....ak su toliko extra sposobni nek zarade lovu bez zavlačenja ruku duboko u tuđi džep...
Nitko ne rijesava posljedice zbog cega je inflacije visoka na nacin da se profit usmjeri u rijesavanje toga problema, e ne uzimanje profita koji ponovo se preusmjerava u odrzavanje potrosnje koju bi realno trebali smanjit da smanje inflaciju, ovako i dalje podupiru potraznju i inflaciju, odgadjaju investicije, a na dugi rok ekonomija je efikasna kao i u koroni lova koju dobijes, poslje ti pokupi inflacija svaka kompanija ce gubitak i porast troskova jedino moci nadomjestit rastom cijene. Izgleda da iz yuge nismo nikad ni izasli
vrijeme je da se oslobodimo
i osnujemo političku stranku Sloboda ulaganja, nakon toga 20-30 predstavnika u Sabor, 5-6 u Vladu i jedan na Pantovčak( koji može dobro pojesti da ne ostaje) , jedino tako možemo naprijed, nikakvi ante pečatići neća nas zaštititi bolje od nas samih