1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Porez na ekstraprofit i utjecaj na tržište kapitala

• Paulie
  • September 8, 2022 at 1:14 PM
  • Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • November 4, 2022 at 7:22 PM
    Quote from Parica

Mene je ova najavljeni porez totalno ukomirao...

...ovo je hardcore crni labud jer napada uspjesne firme koje su trebale bit zastita u ovim teskim vremenima...situacija je apurdna jer je postalo bolje da firma zaradjuje manje...VLEN, KODT, SPAN, KTJV, turisti, KOEI, banke, JDGT, MDKA...sve sto valja i brutalno zarajuje je sad na tapetu...uzas...

Prema probnim balonima što vlada pušta dodatno bi se, po stopi 30%, oporezivala sva dobit koja je 20% veća od prosječne ostvarene dobiti u posljednje tri godine...pa sam sukladno tome napravio tablicu KATA KLIZMA kako bi to izgledalo u stavrnosti ako se provede (a mislim da hoće ;( )...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Znači, svi bi bili gubitnici, ali KOEI, RIVP, LKPC i SPAN bi predvodili listu gubitnika...a ATPL je u ovom slučaju, zbog lanjske ogromne dobiti dobitnica...

Podaci su uzeti sa poslovna.hr, odnose se na nekonsolidirana izvješća, dobit u prva tri kavrtala 2022. se odnosi na dobit prije oporezivanja, Q42022 sam odokativno projicirao...

U privitku dostavljam i exelicu da možete i svoje perjanice dodat i da vidite njihovo prolazno vrijeme...

p.s. u kešu sam 50%, ništa ni više ni manje nego zadnjih mjeseci, tako da ne drukam na pad...već sam žalostan jer sam bezbrižno držao VLEN, KTJV, RIVP, KODT, SPAN a sad razmišljam da to sve rasprodam...a kupit nemam što jer će ionako država sve što je dobro oderat.... ;( ;( ;(

Dividend yield plaćenog poreza u posljednjem stupcu se odnosi na prinos plaćenog extra poreza (ne ukupnog poreza)...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Nekako se nadam da bi razni lobiji mogli zaustaviti tu besramnu otimačinu. Žele privući investicije u Hrvatskoj? Pa neka onda ukinu/drastično smanje porez na kapitalnu dobit, dividendu, itd. Neka smanje porez na dobit. A ne ovako. Što ne isplate HEP i Lutrija i takvi dio svoje zadržane dobiti u državni proračun? Koji je cilj tih poduzeća? Da gomilaju dobit do besvijesti? A tko će napasti vladajuće zbog ovoga? Oni marksisti iz oporbe sigurno neće, kao što ni Sanadera nisu napadali kad je povlačio sjećamo se kakve poteze.

Jedino lobiji mogu pomoći, a i pitam se je li uopće ustavan takav zakon? Već ustavnost "Lex Agrokora" je dovedena u pitanje, a i ovo mi smrdi.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 4, 2022 at 9:14 PM
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Parica

...ovo je hardcore crni labud jer napada uspjesne firme koje su trebale bit zastita u ovim teskim vremenima...situacija je apurdna jer je postalo bolje da firma zaradjuje manje...VLEN, KODT, SPAN, KTJV, turisti, KOEI, banke, JDGT, MDKA...sve sto valja i brutalno zarajuje je sad na tapetu...uzas...

Prema probnim balonima što vlada pušta dodatno bi se, po stopi 30%, oporezivala sva dobit koja je 20% veća od prosječne ostvarene dobiti u posljednje tri godine...pa sam sukladno tome napravio tablicu KATA KLIZMA kako bi to izgledalo u stavrnosti ako se provede (a mislim da hoće ;( )...

Znači, svi bi bili gubitnici, ali KOEI, RIVP, LKPC i SPAN bi predvodili listu gubitnika...a ATPL je u ovom slučaju, zbog lanjske ogromne dobiti dobitnica...

Podaci su uzeti sa poslovna.hr, odnose se na nekonsolidirana izvješća, dobit u prva tri kavrtala 2022. se odnosi na dobit prije oporezivanja, Q42022 sam odokativno projicirao...

U privitku dostavljam i exelicu da možete i svoje perjanice dodat i da vidite njihovo prolazno vrijeme...

p.s. u kešu sam 50%, ništa ni više ni manje nego zadnjih mjeseci, tako da ne drukam na pad...već sam žalostan jer sam bezbrižno držao VLEN, KTJV, RIVP, KODT, SPAN a sad razmišljam da to sve rasprodam...a kupit nemam što jer će ionako država sve što je dobro oderat.... ;( ;( ;(

Dividend yield plaćenog poreza u posljednjem stupcu se odnosi na prinos plaćenog extra poreza (ne ukupnog poreza)...

Display More

Nekako se nadam da bi razni lobiji mogli zaustaviti tu besramnu otimačinu. Žele privući investicije u Hrvatskoj? Pa neka onda ukinu/drastično smanje porez na kapitalnu dobit, dividendu, itd. Neka smanje porez na dobit. A ne ovako. Što ne isplate HEP i Lutrija i takvi dio svoje zadržane dobiti u državni proračun? Koji je cilj tih poduzeća? Da gomilaju dobit do besvijesti? A tko će napasti vladajuće zbog ovoga? Oni marksisti iz oporbe sigurno neće, kao što ni Sanadera nisu napadali kad je povlačio sjećamo se kakve poteze.

Jedino lobiji mogu pomoći, a i pitam se je li uopće ustavan takav zakon? Već ustavnost "Lex Agrokora" je dovedena u pitanje, a i ovo mi smrdi.

Display More

Ne vjerujem da su toliko blesavi da ce to uvesti za sve. Jer ako uvedu ubit ce jos dodatno gospodarstvoumjesto da privuce nove investitore u novi kapital. Jel za koju godinu nece im tko imati puniti ni ovo malo proracuna…

• ejpox
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    • November 5, 2022 at 12:20 AM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Yieldchaser

Ne vjerujem da su toliko blesavi da ce to uvesti za sve. Jer ako uvedu ubit ce jos dodatno gospodarstvoumjesto da privuce nove investitore u novi kapital. Jel za koju godinu nece im tko imati puniti ni ovo malo proracuna…

Nisu blesavi. RH i građani RH su za njih ono što ti ostane na karti kad obrišeš guzicu. Čim je narod jadniji, u lošijoj situaciji lakše njime manipuliraš. Uzmi "špekulantima" da daš siromašnima. Game over je tu i treba iscijedit zadnje kapi i dati si vremena za odstupnicu a ovce nek se zabavljaju kostima.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 5, 2022 at 7:56 AM

Da, ali ne mozes biti toliko gl.p i blesav. Ajde jos da taj novac ostaje u nekom fondu gdje ce ti se onda vratiti u godinama kad budes u minusu, iako ni to nema logike ni smisla, jer svaka kompanija mora misliti i osigurati si sredstva i imovinu za lose godine koje ce sigurno doci prije ili kasnije.

Ovako cemu se boriti i poslovati? Samo da te drzava jos odere sa porezima, nametima? Nije dovoljno sto ima mali milion blesavih nameta koje ne rjesavaju, nego ajmo uvesti nove…

Vjerovatno nemaju intelektualni kapacitet da malo promisle siru sliku.. Ili to malo zahebavaju gospodarstvo pa ce poslje reci, ma odnosi se samo na naftne i energetske kompanije koje su iskoristile stanje u ukrajini za extra zaradu.

Kao sto i ostali razmatraju i nadam se da ce uvesti extra porez na naftne kompanije, ali to treba na razini EU i SADa, tj, onih drzava koje prodaju te iste energentne u tim drzavama. Ako to napravi samo jedna drzava, onda su ti politicari te drzave pravi idi.ti

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • November 7, 2022 at 9:42 AM
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Parica

Display More

Nekako se nadam da bi razni lobiji mogli zaustaviti tu besramnu otimačinu. Žele privući investicije u Hrvatskoj? Pa neka onda ukinu/drastično smanje porez na kapitalnu dobit, dividendu, itd. Neka smanje porez na dobit. A ne ovako. Što ne isplate HEP i Lutrija i takvi dio svoje zadržane dobiti u državni proračun? Koji je cilj tih poduzeća? Da gomilaju dobit do besvijesti?

Display More

Isplaćuju pojedina društva od 2020. godine dobiti sukladno posebnim odlukama kojima se određuje popis, izgleda da će i ove godine tako: https://vlada.gov.hr/sjednice/163-s…ske-36309/36309

HEP je izostavljen.

• beric_tomislav
    Početnik
    • November 7, 2022 at 9:46 AM

Navodno da se ovaj porez ne bi naplaćivao kompanijama čiji je "extra profit" rezultat uloženih investicija u zadnjih nekoliko godina....

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • November 7, 2022 at 12:16 PM
    Quote from beric_tomislav

Navodno da se ovaj porez ne bi naplaćivao tvrtkama čiji je "extra profit" rezultat uloženih investicija u posljednjih nekoliko godina....

A tko će to utvrditi ili utvrđivati i po kojim kriterijima?

• beric_tomislav
    Početnik
    • November 7, 2022 at 1:37 PM
    Quote from havi

Navodno da se ovaj porez ne bi naplaćivao tvrtkama čiji je "extra profit" rezultat uloženih investicija u posljednjih nekoliko godina....

Nisam siguran... jutros sam naletio na neki članak u kojem je ovo bilo navedeno, ali nije bilo nikakvih detalja... samo su napisali da zbog ovog kriterija SPAN ne bi bio obveznik plaćanja ovog poreza.... nažalost, ne sjećam se gdje sam vidio taj članak

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • November 7, 2022 at 2:19 PM
    Quote from havi

Nisam siguran... jutros sam naletio na neki članak u kojem je ovo bilo navedeno, ali nije bilo nikakvih detalja... samo su napisali da zbog ovog kriterija SPAN ne bi bio obveznik plaćanja ovog poreza.... nažalost, ne sjećam se gdje sam vidio taj članak

Suigrac na nogacu u petak mi je rekao da ima frenda koji radi u SPANU i da su izvan sebe oko ovog poreza i da Uprava planira nagradit zaposlenike extra bonusima i povecat troskove sto je vise moguce...ako laze on, lazem i ja...i meni to ima smisla i tako bi i ja napravio...

Dogadja se upravo ono sto je bilo ocekivano...pokrenuli su anti poduzetnistvo...sto manja dobit to bolje...jbt, ovo stvarno nije normalno...

P.s. imam SPAN i ne prodajem ga, jako vjerujem u drustvo i Upravu, ali ocito to vise nije najvaznije..

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • November 7, 2022 at 2:29 PM

Pa nije antipoduzetništvo nagrađivati zaposlenike. Možda i investicije pokrenu. Sve je bolje nego državi dati ekstra porez. Ali sigurno će tu biti još puno lelujanja i uvođenja dodatnih kriterija sve dok se ne izdvoji samo Ina.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • November 8, 2022 at 6:19 PM

Bilo bi najbolje i najkorisnije ukinuti institucije koje raspisuju ove glupave poreze. I ćao đaci...

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • November 14, 2022 at 6:15 PM

Ministar Primorac: Uvest ćemo porez na ekstra dobit

O porezu na ekstra dobit: To će biti jedan solidaran doprinos

Odgovarajući na pitanja novinara oko najavljenog poreza na ekstra dobit, Primorac je rekao da prihodi od njega nisu uključeni u prijedlog proračuna za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. godinu. "Sve ono što nije doneseno, bit će uključeno u onom trenutku kada to donesemo i kada prođe zakonsku i saborsku proceduru", izjavio je Primorac.

Rekao je i da ne voli taj porez nazivati porezom na ekstra dobit ili ekstra profit. "To će biti jedan solidaran doprinos, a ne namet poduzetnicima koje vlada želi kazniti", ustvrdio je Primorac.

Potvrdio je da će do uvođenja tog poreza doći, no nije želio govoriti o njegovim detaljima. Kada bude raspravljen bit će upućen u javno savjetovanje, pa će biti vremena za njegovo predstavljanje. pojašnjavanje i uvažavanje konstruktivnih prijedloga, rekao je. No potvrdno je odgovorio na pitanje novinara hoće li itko, tko je ostvario nekakvu dobit, biti pošteđen od tog poreza.

"Oni koji su ostvarili ikakvu dobit svakako će biti pošteđeni, ali ako je ta dobit rasla nekakvim stopama koje su veće od nekih stopa koje se budu pokazale kao uobičajene, onda će takvi subjekti upasti u 'porezne škare', odnosno oni će participirati u solidarnom doprinosu", izjavio je Primorac, dodajući da je intencija tog "doprinosa" da subjekti u javnom i privatnom sektoru podnesu dio tereta trenutne krize.

MINISTAR financija Marko Primorac izjavio je danas da se prijedlogom proračuna za 2023. održava stabilna razina deficita, a predviđa se i daljnje smanjenje…
    www.index.hr
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 14, 2022 at 6:28 PM
    Quote from Paulie

O porezu na ekstra dobit: To će biti jedan solidaran doprinos

Odgovarajući na pitanja novinara oko najavljenog poreza na ekstra dobit, Primorac je rekao da prihodi od njega nisu uključeni u prijedlog proračuna za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. godinu. "Sve ono što nije doneseno, bit će uključeno u onom trenutku kada to donesemo i kada prođe zakonsku i saborsku proceduru", izjavio je Primorac.

Rekao je i da ne voli taj porez nazivati porezom na ekstra dobit ili ekstra profit. "To će biti jedan solidaran doprinos, a ne namet poduzetnicima koje vlada želi kazniti", ustvrdio je Primorac.

Potvrdio je da će do uvođenja tog poreza doći, no nije želio govoriti o njegovim detaljima. Kada bude raspravljen bit će upućen u javno savjetovanje, pa će biti vremena za njegovo predstavljanje. pojašnjavanje i uvažavanje konstruktivnih prijedloga, rekao je. No potvrdno je odgovorio na pitanje novinara hoće li itko, tko je ostvario nekakvu dobit, biti pošteđen od tog poreza.

"Oni koji su ostvarili ikakvu dobit svakako će biti pošteđeni, ali ako je ta dobit rasla nekakvim stopama koje su veće od nekih stopa koje se budu pokazale kao uobičajene, onda će takvi subjekti upasti u 'porezne škare', odnosno oni će participirati u solidarnom doprinosu", izjavio je Primorac, dodajući da je intencija tog "doprinosa" da subjekti u javnom i privatnom sektoru podnesu dio tereta trenutne krize.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…it/2411879.aspx

Display More

nek ih sad Luka Banja Luka nagradi Zlatnom kunom, a Brkan će riješit janjetinu i sve 5 :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • November 14, 2022 at 6:34 PM

Napisao bi ja nesto, al bi me valjda admin dozivotno banirao .

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 14, 2022 at 7:30 PM

Znaci krenulo je...

Predvidja se pad prihoda jer ide recesija, a troskovi ce rasti jer ce se javljati penzioneri, odgojitelji, ucitelji i svi koji misle da imaju neka prava.

Iduca godina je i zadnja bez izbora, i treba poceti sa zagrijavanjem za izbore.

A to znaci uzmi jednima i dijeli onima kojih ima vise. Bit ce tu i poziva za ukidanjem drugog stupa, porez na nekretnine na nacin da oporezuje moju viksu, ali ne i onome dolje njegovih 5 apartmana, moze i veci porez na kakti prevelike place, a svakako bi trebalo kazniti i kapitaliste koji imaju vise od 100.000,00 ili 1.000.000 kuna na racunu s nekih 10-20% jednokratnog doprinosa jer je jelte kriza.

Naravno, Vlada ce sve pozive sindikata drzavnih sluzbi, penzionera i raznih udruga ozbiljno razmotriti i uciniti sto se moze. Jer to je solidarno i pravedno.

Eeeeee, od mene necete ni lipe uzeti.

Povlacim sve iz platnog prometa i dok ne prodje ovaj olovni dio ciklusa ne promoljujem nos. CASH-R-A 100%

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • November 14, 2022 at 9:24 PM

ništa nije krenilo danas ili jućer a niti prošli tjedan nego već odavno a burze te negativne učinke uračunavaju tijekom cijele ove godine.......samo što je danas, jućer i "prošli tjedan" to došlo na tv programe u hrvata........

raćunica burzi je jedno a tv program nešto drugo........

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • November 17, 2022 at 9:53 AM

Kaže Robin Hood da će porez obuhvatiti 200 ekstraproftaša. Ne bih nikad rekao da ih u HR ima toliko.

Poduzetnici nisu sretni: Ministar financija danas predstavlja novi porez
    Država na novom porezu, koji će danas predstaviti ministar financija, planira ubrati dvije milijarde kuna.
    dnevnik.hr
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 17, 2022 at 9:56 AM
    Quote from nascar

Kaže Robin Hood da će porez obuhvatiti 200 ekstraproftaša. Ne bih nikad rekao da ih u HR ima toliko.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvats…a---752142.html

kod nas je ovih 200 neki magičan broj.

prvo 200 obitelji, sad 200 ekstraprofitaša :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 17, 2022 at 10:05 AM

porezni prihod iznad 300 M kuna, pa sad računajte - N1 uživo

high frequency CROBEX reagirao kao mrtvi konj :S

porezni gubitci se isključuju iz izračuna

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • November 17, 2022 at 10:18 AM

Evo ga službeno je sada, novi porez je uveden. Što će sada u zadnjih mjesec dana ove godine raditi kreativno knjigovodstvo. ^^

Naravno porez se pravda plemenitošću poput solidarnosti. Nije porez uveden da pokrpa nezasitnu rastrošnu državu.

Osobno vjerujem da će ovo biti višegodišnji porez. Jednom kad se država kao narkoman navuče na veće prihode proračuna, teško se to skida.

Zaslužili smo zbog uhljebljivanja na svim nivoima i glasanja za ovakve, umjesto da glasamo za protržišne liberalne stranke tipa Fokus.

Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit. Imat će stopu od 18 posto poreza na dobit te dodatan porez koji će ovisiti o razini profita u 2022. koja će biti iznad razine od 20 posto od prosjeka u zadnje 4 godine.

Ako je nekome dobit rasla sto postu u odnosu na rast zadnje 4 godine, njemu će efektivna porezna stopa biti oko 30 posto poreznog opterećenja po novom izračunu.

Tiče se svih poduzetnika, ne samo energetski sektor.

UŽIVO Primorac: Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će novi porez
    PLENKOVIĆ je najavio da se uvodi porez na ekstraprofit.
    www.index.hr

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      424
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt