Display MoreMene je ova najavljeni porez totalno ukomirao...
...ovo je hardcore crni labud jer napada uspjesne firme koje su trebale bit zastita u ovim teskim vremenima...situacija je apurdna jer je postalo bolje da firma zaradjuje manje...VLEN, KODT, SPAN, KTJV, turisti, KOEI, banke, JDGT, MDKA...sve sto valja i brutalno zarajuje je sad na tapetu...uzas...
Prema probnim balonima što vlada pušta dodatno bi se, po stopi 30%, oporezivala sva dobit koja je 20% veća od prosječne ostvarene dobiti u posljednje tri godine...pa sam sukladno tome napravio tablicu KATA KLIZMA kako bi to izgledalo u stavrnosti ako se provede (a mislim da hoće )...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Znači, svi bi bili gubitnici, ali KOEI, RIVP, LKPC i SPAN bi predvodili listu gubitnika...a ATPL je u ovom slučaju, zbog lanjske ogromne dobiti dobitnica...
Podaci su uzeti sa poslovna.hr, odnose se na nekonsolidirana izvješća, dobit u prva tri kavrtala 2022. se odnosi na dobit prije oporezivanja, Q42022 sam odokativno projicirao...
U privitku dostavljam i exelicu da možete i svoje perjanice dodat i da vidite njihovo prolazno vrijeme...
p.s. u kešu sam 50%, ništa ni više ni manje nego zadnjih mjeseci, tako da ne drukam na pad...već sam žalostan jer sam bezbrižno držao VLEN, KTJV, RIVP, KODT, SPAN a sad razmišljam da to sve rasprodam...a kupit nemam što jer će ionako država sve što je dobro oderat....
Dividend yield plaćenog poreza u posljednjem stupcu se odnosi na prinos plaćenog extra poreza (ne ukupnog poreza)...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Nekako se nadam da bi razni lobiji mogli zaustaviti tu besramnu otimačinu. Žele privući investicije u Hrvatskoj? Pa neka onda ukinu/drastično smanje porez na kapitalnu dobit, dividendu, itd. Neka smanje porez na dobit. A ne ovako. Što ne isplate HEP i Lutrija i takvi dio svoje zadržane dobiti u državni proračun? Koji je cilj tih poduzeća? Da gomilaju dobit do besvijesti? A tko će napasti vladajuće zbog ovoga? Oni marksisti iz oporbe sigurno neće, kao što ni Sanadera nisu napadali kad je povlačio sjećamo se kakve poteze.
Jedino lobiji mogu pomoći, a i pitam se je li uopće ustavan takav zakon? Već ustavnost "Lex Agrokora" je dovedena u pitanje, a i ovo mi smrdi.