Ulaganja u prirodni plin

 • u hr je najveći potrošač plina petrokemija kutina. mislim nekih 25% zbog toga i ide u remont zimi kad je najveća potrošnja stanovništva. paralelno s time ako plin nebi išao iz rusije u evropu on bi se vrlo lako pretvarao u umjetno gnojivo kojem je cijena otišla u nebesa nekih +350%. mislim da je prošlogodišnji izvoz samo u latinsku ameriku od strane rusije bio nekih 10 milijardi$.

 • to je valjda zavisno od države do države. ako imaš neku ozbiljnu industriju onda to guta. moš misliti neka termocentrala za proizvodnju struje. na nju je onda sigurno spojeno i neko grijanje od viška topline. zamjene za plin nema i neće je skoro biti.

 • industrija guta za grijanje, ili proizvodnju?


  A glupo je toliko sve izgraditi na jednom energentu kojeg nemas sam, pa da postanes toliko ovisan o njemu.

  Definitivno bi trebali u narednom periodu pojačati solarne elektrane + dizalice topline/klime da se pokrije po danu jer se to moze odraditi, a po noci hidrocentrale i nuklearke + ove termocentrale samo dio, da plin bude usputno da se ne moze ucjenjivati, drzave bi trebale sufinancirati solare poprilicno i to bi se rjesilo kroz koju godinu.

  A valjda ce i baterije razviti da dnevnu produkciju mozes pohraniti da se pokrijes i po noci sam.

  Iako kad dolazi do ovakvih transfomacija, kao sada sa masovno sa elektricnim vozilima… bilo mi je cundo da se to moze odraditi bez rata, jer nece netko tko prodaje te enegente i zivi od toba samo tako lako sve to napustiti

 • grijanje je sporedna stvar. to će se već nekako riješiti ali petrokemiju ne možeš na baterije pokrenuti. po meni u ovom trenutku pa i za buduće to je strateška industrija. 25% emisije co2 dolazi od kućanstava npr. u njemačkoj je najveća koncentracija u ponedjeljak zbog roštilja na ugljen koji se vikendom koristi. mi nikada nismo sami zadovoljavali svoje potrebe za energijom premda smo imali nalazišta ali smo ih iscrpili ili poklonili drugima. zemljopisni položaj hr je bogom dan i možemo vrlo lako profitirati od toga (npr. janaf) zašto to ne radimo to je druga stvar. skandinavske zemlje su najveći korisnici drvne mase koja je obnovljivi izvor i lova ostaje kod kuće. mi se ponašamo kao da živimu u sahari. jedna dobra vijest ina je neki dan dobila novu koncesiju u egiptu.