Ekonomist: Stiže porez na nekretnine. Sad je vrijeme za to - Index.hr
evo ga kao naruceno, nakon 4 dana clanaka kako su nekretnine skupe, dolazi spas
Odakle Novotnyu ova informacija ? Prvo izbori su, bitno je i tko će pobjediti.
valjda je jasno, Novotny, njemu uvijek javljaju sve novotarije i pomalo pi je
Quote...možemo očekivati porez na nekretnine jer je stiglo vrijeme za to. Na taj način bi se pokušala stvoriti stabilna baza prihoda za lokalne samouprave, ali bi se i zaustavila hiperinflacija rasta cijena nekretnina", kaže.
eto... da ne bi bilo da ja nešto kajjaznam... umišljam to s padom cijena
no, po mnogo čemu smo posebni u EU pa me ne bi začudilo da nakon eventualnog uvođenja poreza (ne znam samo koje vlade?) bi cijene nekretnina baš nastavile rasti, iz razloga jer u 'Rvatistanu kad ne znaš kud s parama najlakše je gledati što prvi susjed radi s njima
samo mi najte reći da ste mislili da budu padale!!!??? i sa njim i bez njega cijene mogu samo gore uz poneki manji zastoj. a porez? platit će najmoprimci ili kupci!
HDZ i DP su protiv poreza na nekretnine, MOST protiv klasičnog poreza za nekretnine, SDP i MOŽEMO za porez na nekretnine.
QuoteHoćete li uvesti porez na nekretnine?
HABIJAN: Ne.
RADOLOVIĆ: Bit ću konkretnije, treba ga uvesti na one nekretnine koje se ne koriste. Samo u Zagrebu je 50.000 praznih stanova.
TROSKOT: Klasični porez na nekretnine nećemo uvoditi.
BAKIĆ: Mnogo je argumenata zbog kojih ga je trenutno potrebno uvesti i mi smo spremni. Konkretno za višak nekretnina, za treće i više.
RADIĆ: Ne. To nije klasični porez, ne može se nešto što je u vašem vlasništvu posebno oporezivati.
Na početku, već u prvom obraćanju SDP ide s "porezom na ciljani ekstraprofit". Prva rečenica je dolje HDZ, druga rečenica je gore porezi.
Na početku, već u prvom obraćanju SDP ide s "porezom na ciljani ekstraprofit". Prva rečenica je dolje HDZ, druga rečenica je gore porezi.
U skladu s time ću ih nagraditi na izborima. Prvo i osnovno što gledam je tko će me najmanje oporezovati.
SDP se samo mora pogledati u ogledalo i dobit će odgovor zašto HDZ vječno vlada.
U skladu s time ću ih nagraditi na izborima. Prvo i osnovno što gledam je tko će me najmanje oporezovati.
mene čudi što Habijan nije rekao da je porez na nekretnine već uveden u obliku poreza na "kuće za odmor", tj. na nekretninu koja se ne koristi za stanovanje.
i da daljnje oporezivanje nekretnina ne dovodi do željenih učinaka.
i to bi bio pravi odgovor.
tek onda bi ovi ostali pokazali svoje pravo lice.
ovako opet imamo debatu za budale i fukare 🤦
Ovakav politički stav sa porezom na nekretnine je toliko tupo i glupo od SDP-a , da me podsjeća na jedan drugi mitski promašaj iz daaaleke 2007:
Prvom čovjeku SDP-a Zoranu Milanoviću čelnik HDZ-a poručio je da je kukavica jer nema snage na čelu Vlade preuzeti odgovornost i povesti zemlju. - Zar će premijer iz Banskih dvora trčati po mišljenje u Sabor?
vidimo kako je porez na nekretnine SMANJIO cijene nekretnina u EU.
toliko da birokrati sad donose nove mjere
"Prema podacima Eurostata, kupovne cijene stambenih nekretnina u EU-u povećale su se za 47,9 % od 2010. do 2023., a cijene najma za 22,8 %."
ne budite budale i fukare, ne slušajte mainstream ispirače mozga, tj. "stručnjake", već uključite zdrav razum i ne dopustite da vam otimaju privatno vlasništvo!
niti će ta OTIMAČINA dovesti do toga da se birokracija i izdavanje građevinskih dozvola ubrza, (već upravo suprotno, jer nerad i nečinjenje pogoduje VEĆIM cijenama nekretnina i, samim time, VEĆIM prihodima od poreza 💡), a pitanje i di će taj novac na kraju otići, jer porez nije NAMJENSKO sredstvo, za razliku od npr. komunalne naknade.
zamisli samo, da smo hrabriji malo, stanemo rame uz rame, da nam konačno svane...
možda vam i svane kad vas netko na glavu izbaci iz vlastitog doma, jer ne budete imali dovoljno prihoda da taj porez možete i platiti💡
....možda vam i svane kad vas netko na glavu izbaci iz vlastitog doma, jer ne budete imali dovoljno prihoda da taj porez možete i platiti💡...
kolega, cijenim inače što pištete... ali moram reagirati jer ovo je nonsense
svi prijedlozi, koji su probili medijsku blokadu i izašli van, su na tragu toga da prva (stambena) nekretnina bude oslobođena poreza na imovinu (možda u cjelini, možda po broju kvadrata po glavi ukućana)
sve ostalo će biti podložno porezu: ako se iznajmljuje onda porez na dohodak od najma, ako je prazno onda porez na dohodak od imovine... oko paušala po krevetu se, čini mi se, najviše lome koplja
ajde recimo da vjerujemo tim izjavama da nece oporezivati sve, iako je to cista laz, al ajmo povjerovati na trenutak, i ajmo reci nek krenu oporezovati samo petu nekretninu navise.
sto ce biti kada im ponestane para? pocet ce oporezivat 4tu
a kad im ponovno ponestane para, onda ce pocet od trece
ti spinovi su samo spinovi i populisticki izrazi za uvodjenje poreza.
jednom kad se uvede porez, gotovo je, i pisi kuci propalo
preko noci ce svi vlasnici postati najmoprimci, nemas za porez, odi na cestu
tako je SVUDA gdje je uveden porez na nekretnine, Hrvatska nece biti prva i jedina drzava koja ce imati drugaciji porezni tretman
tko misli da ce Hrvatska biti jedina na svijetu koja ima drugaciji porezni tretman na nekretnine je nista drugo nego naivan
....možda vam i svane kad vas netko na glavu izbaci iz vlastitog doma, jer ne budete imali dovoljno prihoda da taj porez možete i platiti💡...
kolega, cijenim inače što pištete... ali moram reagirati jer ovo je nonsense
svi prijedlozi, koji su probili medijsku blokadu i izašli van, su na tragu toga da prva (stambena) nekretnina bude oslobođena poreza na imovinu (možda u cjelini, možda po broju kvadrata po glavi ukućana)
sve ostalo će biti podložno porezu: ako se iznajmljuje onda porez na dohodak od najma, ako je prazno onda porez na dohodak od imovine... oko paušala po krevetu se, čini mi se, najviše lome koplja
a najbolje da će ti odmah uvesti porez kojim sirotinja leti van.
uostalom svi ćemo ostariti i dohodci će nam se smanjiti.
a para će im uvik faliti, pa će se porezna baza povećavati.
ne treba biti nobelovac za shvatiti di to vodi.
bitna će samo biti dinamika povećavanja porezne baze
upravo tako. kad se jednom uvede samo ce se polagano poostravat dok ne dodjemo da to placamo svi.
nitko nije spomenuo sto se tocno planira s tim porezom napravit? gradit studenstke domove? to nitko nije spomenuo nikad osim nas na forumu. ja sam siguran da ce taj porez otic na par tisuca novih uhljeba u nekim novim agencijama ili nekim sredisnjim registrima koji ionako nista ne rade.
i dalje se tu ne govori sto s ostalom imovinom osim nekretnine.
stalno se usporedjuje nekretninu s dohodkom od rada a to ne spada u istu kategoriju.
blize je dohodak od kapitala dohodku od iznajmljivanja a tu su si poravnati po poreznom opterecenju mada dohodak od kapitala osim 12 % poreza nema vise nikakvo opterecenje a dohodak od nekretnine itekako ima.(odrzavanje ..da ne spominjem rizik problema s podstanarima itd)
pa zamislimo da nam zele uvest porez na drzanje kapitala (prazan stan). ili ako imas 2-3-6 dionica onda odma veci porez (kao i na nekretnine)
po meni treba uvest oslobodjenje od placanja ikakvog nameta na nekretnine nakon drzanja dulje od 2 godine pa da se to napokon izjednaci s draznjem dionica ...
eto to je put kojim treba ic a ne zagovarat da ostalima krava crkne kad je moja vec pred izdisajem od tolkih uhljeba na grbaci. radje nek meni skinu 3 uhljeba s moje krave
ovaj case možeš primjeniti na, recimo, poslovni model MSFT.
svake godine novi paket, ubaci se neki nepotreban feature, a cijena licence samo ide gore.
pa ti nemoj platit, a treba ti kao sredstvo za rad.
a ako ti neš, ima ko će.
pa se tako u ST, u zadnje vrijeme, naselili razni "siroti" Ukrajinci.
jer ono što ekipica ne konta je upravo činjenica da se kapital ne može ograničiti.
ili se preseli u Afriku, pa ćeš manje i MSFT-u plaćati, obzirom da te geolokacijski targetira.
svaka sličnost sa krupnim kapitalom je slučajna
Display Moreovaj case možeš primjeniti na, recimo, poslovni model MSFT.
svake godine novi paket, ubaci se neki nepotreban feature, a cijena licence samo ide gore.
pa ti nemoj platit, a treba ti kao sredstvo za rad.
a ako ti neš, ima ko će.
pa se tako u ST, u zadnje vrijeme, naselili razni "siroti" Ukrajinci.
jer ono što ekipica ne konta je upravo činjenica da se kapital ne može ograničiti.
ili se preseli u Afriku, pa ćeš manje i MSFT-u plaćati, obzirom da te geolokacijski targetira.
svaka sličnost sa krupnim kapitalom je slučajna
ma brajo tebe da nema, trebalo bi te izmislit'
legendo!
Evo kako inflacija diže porez na nekretnine u SAD-u, svake godine plaćaš sve više. Prate li plaće ovo ?
Prosječni Amerikanac plaća 4000 dolara godišnje na SVOJU nekretninu. I ovo bi neki htjeli u nas ?
ne ne ne , ali ne kuzis
mi kada uvedemo porez na nekretnine onda ce samo zlocesti hdzovci koji imaju 100 apartmana placati porez a svim ostalima ce samo pasti cijene!
zanimljiv gafikon. zasto pricamo samo o porezu na nekretnine? eto kako je to u EU rijeseno.
POREZOM NA IMOVINU u svim oblicima. po grafu vidimo da porez na nekretnine samo u dvije drzave drzi prvo mjesto po prihodma od imovine. necemo valjda selektivno uvodit porez samo na beton. sto je sa satovima-umjetninama-zlatom-srebrom-kešom-dionicama? sve to treba izjednacit jer sve spada u imovinu. trenutno je dionica i nekretnina skoro izjednacena . znaci fali nam porez na satove- slike- bijesne aute itd. naravno izjednacit na dole. pa posto nema poreza na drzanje zlata molim lijepo da se ukine i porez na drzanje nekretnina.