1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • September 11, 2023 at 2:59 PM

Nisu problem ovi što imaju, već ovi što nemaju, a stavljali bi prstiće u tuđe džepove...

Također su problem ovi što stambene kvadrate po GUP-u stavljaju u turističke svrhe...to se više ne smije dopuštati. Ovi što grade namjenski za turizam, nisu problem.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • September 11, 2023 at 5:28 PM
    Quote from Manu

Znam da istina boli ali činjenice ostaju činjenice

Legalizirano 900 tisuća ilegalnih objekata

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ta/2110155.aspx

Početkom 90-ih godina preko programa društvenog zbrinjavanja oko 240.000 stanova je prodano, mnogi za 10-ak tisuća eura, a oko 30.000 je otišlo u najam od čega oko 12.000 u Zagrebu.

http://www.imperijal.net/1/13/radar/596…o-sef-hepa.html

legalizacija po meni uopče nije bila loš projekt ili rješenje kako vam bolje odgovara. rušiti masu bespravno sagrađenih objekata po meni nije nikakvo rješenje. problem je u tome što nije bila dobro provedena!

zakaj bi bilo loše legalizirati i ucrtati u karte npr dva ili tri manja gosp objekta na dvorištu nekog malog seljaka ili susjedove garaže? ako se ne varam 1500 kn po objektu i imaš čiste papire i kvadraturu za eventualnu sutrašnju gradnju! dakle, za par tisuća imaš čiste papire!! super, ali....

onda čuješ da je poznanik za 12 ili 15 000 kuna legalizirao vikendicu na viru ili pagu od 150m2 koju je već 20 g rentao na crnjaka!!! i još vlasnici govore kako ih jako puno koštalo i kako ih država pljačka!!!! a oni godinama varali državu!!! e tu je problem. takve bespravne divlje gradnje je trebalo derati barem 5x više. i one kojekakve egzibicioniste duž cijele obale i u svim večim gradovima. i ove sve parade koje su spomenute. masa zgradurina i građ rugla je legalizirana za male pare. zakaj i zbog koga je to tako provedeno, mislim da svi znamo.

tu se zakazalo, a ne kod onog seljaka koji nije imao ucrtane gosp objekte ili susjed garažu!

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 11, 2023 at 6:00 PM

legalizacija je samo posljedica.

npr. u ST su komunisti oduzeli zemlju (dosta toga i mojoj familiji, jer je zemlja bila bliže centru, bad luck, jbg. 🤷).

nakon toga, nisu napravili novi prostorni plan, ucrtali ceste i ostalu infrastrukturu za tada cijelu Općinu Split (Split + prigradska naselja), već samo za širi centar grada, pa je, izvan toga, svatko gradio kako mu je prdnilo, netko poštujući stare izmjere, netko ne.

posljedica toga je da i dan danas imaš kvartove (sada su neki u Gradu Splitu), koji ne udovoljavaju nikakvim normalnim parametrima, od prometnih, pa nadalje (o Solinu, Kaštelima, Podstrani, itd., da ne govorim).

i, onda se komunizam srušio, i sve vratilo na staru izmjeru iz Austro-Ugarske.

a onda su rekli, fuck it, cesta ima bar jedan smjer i može proć cca kamion Čistoće, pa ćemo legalizirat (istina da se nekad jedva ima di za okrenit, al Bože moj).

ako bi rušio, krivo bi rušio, jer cesta ni da pola toga porušiš, opet ne bi bila ravna 🤦

ima još primjera kolosalnih zaeba centralnih planera Općine Split (posljedice nekih se ni dan danas nisu riješile).

rezultat je: oduzeta imovina, propale tvornice, kaos u prostornim planovima, brdo škalje prvi red do mora u Dugom Ratu, itd.

prema tome, kad mi netko spomene da bi opet nekome nešto uzimao, preraspodjeljivao, itd., aj majke ti, okani se ćorava posla, dobro svi ne pomremo od "nepoznatog" zagađivača arsenom (prvi ovi šta žive na Brdima, pa onda i svi ostali) šta su nam ovi koji su zadnji put išli "ispravit socijalnu pravdu" ostavili u dotu.

p. s. srećom su barem azbest u Vranjicu zatrpali 🤦

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 11, 2023 at 6:49 PM

Kad ti je Karl Marx uzor, novi porez ti je rješenje za sve.

Benčić: Što ako cijene nastave rasti? Porez na ekstraprofit
    MINISTARSTVO gospodarstva sazvalo je za sutra hitan sastanak sa svim velikim trgovcima. Saborska zastupnica Sandra Benčić je to komentirala.
    www.index.hr
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 11, 2023 at 7:19 PM
    Quote from Paulie

Kad ti je Karl Marx uzor, novi porez ti je rješenje za sve.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…it/2494488.aspx

njih financira Soroš.

a Soroš se obogatio kao trader.

da bi se obogatio kao trader treba ti:

1. likvidnost

2. dubina marketa (kako za dionice, tako i za nekretnine)

imamo porez na nekretnine koje se ne koriste stalno, što znači da se porez na držanje radi špekuliranja plaća.

e sad, da su oni ikad pročitali išta o Soroševoj karijeri, onda bi znali da bi se trebali zalagati da se ukine porez na kapitalnu dobit i od vrijednosnih papira, ali i od nekretnina.

zato kod nas ni na tržištu dionica, ni na tržištu obveznica, a niti na tržištu nekretnina nema likvidnosti, a posljedica je stvaranje balona.

p. s. podržavam ovo šta je rekla za veće ovlasti regulatoru, jer monopoli i koncentracije, u pravilu, dovode do sve veće cijene za sve lošiju uslugu

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • September 11, 2023 at 10:38 PM

st-brajo

kako mjeriš likvidnost na tržištu nekretnina?

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 11, 2023 at 10:51 PM
    Quote from accountant

st-brajo

kako mjeriš likvidnost na tržištu nekretnina?

Quote from Junius

Podaci DZS-a pokazuju i da je u prvom polugodištu 2023. u Hrvatskoj prodano 2.353 novih stanova, od čega 999 u Zagrebu i 1.354 u drugim naseljima. Od ukupnog broja prodanih novih stanova, 250 su stanovi POS-a, dok su njih 2.103 prodala trgovačka društva i druge pravne osobe.

I onda se na temelju 2353 prodana stana, formira cijena hhahaah

ovo je dobar način, za početak 🤷

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • September 12, 2023 at 6:39 AM

Koliko me sjećanje služi, agenti nekretnina prate tražene cijene nekretnina po oglasima. Samo porezna ima bazu realiziranih/prodajnih cijena kvadrata. Naravno čuvaju podatke kao zmija noge. Zato se ne može uvesti još porez imovinski na nekretnine jer, kao fol, nemaju oni te podatke po kvartovima, zonama, gradovima... ;)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 12, 2023 at 7:50 AM
    Quote from accountant

Koliko me sjećanje služi, agenti nekretnina prate tražene cijene nekretnina po oglasima. Samo porezna ima bazu realiziranih/prodajnih cijena kvadrata. Naravno čuvaju podatke kao zmija noge. Zato se ne može uvesti još porez imovinski na nekretnine jer, kao fol, nemaju oni te podatke po kvartovima, zonama, gradovima... ;)

pa baš ovo šta si naveo služi za određivanje komunalne naknade (to je ona "magla" koju platiš nakon šta platiš režije, u koje su ti ubacili i potrošnju i razne naknade ili paušale koje bi trebali služiti za obnovu i vodovoda i kanalizacije i plinovoda, itd.).

znači, iz "režija" već platiš sve što treba za održavanje gradske infrastrukture.

"režije" opet plaćaš ako imaš nekretninu (ili ih plaća tvoj podstanar).

i sad si došao do odgovora koga tvoj porez na dohodak, u biti, hrani i na šta se troši (plaće uhljeba ili, kako to oni vole formulirati "zadani dio proračuna")

let that sink in for a moment.

onda još, ako išta tražiš od tvoje lokalne samouprave, opet plaćaš razne "naknade, pristojbe", itd.

btw., ako je sve tako fun and games, zašto onda ovu "komunalnu naknadu" ne odvoje kao namjenska sredstva za POS za najam?

nego ti kažu "imamo višak u proračunu, pa ćemo":

- dati udrugama civilnog društva za razne "projekte"

- dat ćemo penzionerima (prigodno, a najbolje pred izbore, jer ipak su stari, pa da im ne "ishlapi")

- dat ćemo stipendije "onima koji nemaju" (čitaj Hrvatima izvan RH koji dolaze studirati u RH, a ne prijave imovinu u BiH)

- nastavi niz, al mislim da si shvatio poantu (ili se bar nadam 🤷)

u ST su pratili broj zaposlenih u gradskoj upravi nakon svakog gradonačelnika (a di su još gradska poduzeća).

ukratko, ako tražiš prirodni priraštaj, ne trebaš dalje tražit.

samo onda ne razumijem kako je njih sve više i plaće im sve veće, a djece sve manje (valjda se ne smiju međusobno, jel, zakon zabranjuje 🤷)

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 25, 2023 at 10:02 PM

U Zagrebu 54.000 praznih stanova, nije bolje ni u Splitu ni Rijeci: 'Rješenje je porez na nekretnine' - Večernji.hr (vecernji.hr)

znaci porez na nekretnine dolazi sigurno, ocito je da su novinari dobili upute kako gurat taj porez jer u zadnjih nekoliko mjeseci takvih je clanaka nebrojeno puno, a mozemo ih ocekivat sve vise i vise

mene samo zanima da mi netko objasni po kojoj logici je rjesenje za sve porez na nekretenine i kako to ljudi puse

porez na nekretnine ce samo uzrokovat:

- cijene najma ce otic gore: najmodavci ce porez prenijeti na najmoprimce

- cijene apartmana ce otic gore: iznajmljivaci ce porez prenijeti na turiste

- cijene nekretenina ce otic gore: prodavatelj ce porez uracunavati kao rashod te ce ga namiriti prodajom

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 25, 2023 at 10:05 PM

A to ih ne zanima, a sve te cijene idu gore i baz poreza, jbga…

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • September 25, 2023 at 10:07 PM
    Quote from zdenkic

mene samo zanima da mi netko objasni po kojoj logici je rjesenje za sve porez na nekretenine

pa lijepo. sto vise poreza to vise uhljeba . znaci to je idealno rijesenje...za njih.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 25, 2023 at 10:09 PM
    Quote from D_artagnan

A to ih ne zanima, a sve te cijene idu gore i baz poreza, jbga…

idu, no uvodjenjem poreza ce se podici cijena instantno na cjelokupnom trzistu

ako "ja" moram platiti tisucu eura poreza , "ja" za tih tisucu eura podizem najamninu

i to ce napraviti svatko tko iznajmljuje nekretninu, nitko ne zeli imat tisucu eura manje prihoda

preko noci ce sve cijene instant otici gore, i moguce je da ce to biti pocetak kraja hrvatske kakvu znamo

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 25, 2023 at 10:12 PM

Pa vjerovatno na prvu nekretninu nece bit nes posebno vise od sada a ove 2-3+…. Jbga svatko ce dignuti, pa ako uspije rentat super, alii bez poreza ides sa max cijenom koju mozes postici valjda 😀

Mene intersira kako misle odredit vrijednost neke nekretnine, to ce biti komedija, jer 2 stana u istom kvartu, zgradi mogu imati poprilicno razlicitu vrijednost

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 25, 2023 at 10:15 PM
    Quote from D_artagnan

Mene intersira kako misle odredit vrijednost neke nekretnine, to ce biti komedija, jer 2 stana u istom kvartu, zgradi mogu imati poprilicno razlicitu vrijednost

na zalost, mislim da ce ici sa nekim glupostima kao i sa porezom na kuce za odmor, i placat ces po kvadratima

tako da ces moci imat rusevinu od 100 kvadrata i placat ces vise nego 50 kvadrata luksuzne novogradnje

to je i sada situacija sa porezom na odmor, velike stracare placaju vise nego manje vile sa bazenima

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 25, 2023 at 10:37 PM

Vjerovatno da, jer tko ce procjenit jel imas interijer od 20 ili 220k €

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 25, 2023 at 10:39 PM
    Quote from D_artagnan

Vjerovatno da, jer tko ce procjenit jel imas interijer od 20 ili 220k €

Još najbolje da poreznike vodimo po stanovima i kućama da popisuju što smo krvavo zaradili.

Kako je krenulo još će tražiti pravo prve bračne noći kao u “Hrabrom srcu”.

Glasat ću protiv svake opcije koja je za nove poreze.

• boca
    Student
    Reakcija primljeno
    90
    • September 26, 2023 at 2:34 AM
    Quote from zdenkic

U Zagrebu 54.000 praznih stanova, nije bolje ni u Splitu ni Rijeci: 'Rješenje je porez na nekretnine' - Večernji.hr (vecernji.hr)

znaci porez na nekretnine dolazi sigurno, ocito je da su novinari dobili upute kako gurat taj porez jer u zadnjih nekoliko mjeseci takvih je clanaka nebrojeno puno, a mozemo ih ocekivat sve vise i vise

mene samo zanima da mi netko objasni po kojoj logici je rjesenje za sve porez na nekretenine i kako to ljudi puse

porez na nekretnine ce samo uzrokovat:

- cijene najma ce otic gore: najmodavci ce porez prenijeti na najmoprimce

- cijene apartmana ce otic gore: iznajmljivaci ce porez prenijeti na turiste

- cijene nekretenina ce otic gore: prodavatelj ce porez uracunavati kao rashod te ce ga namiriti prodajom

Display More

Ne mora dovesti do rasta cijena, cijenu odrđuju kupci. Npr. ako turist radije ode u Španjolsku, nego da plati više u HR onda mu ne možeš dići cijenu.

Isto tako, ako se dio praznih stanova potakne staviti na tržište cijena može i padati za najam i/ili kupnju nekretnine.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 26, 2023 at 8:16 AM
    Quote from boca

Ne mora dovesti do rasta cijena, cijenu odrđuju kupci. Npr. ako turist radije ode u Španjolsku, nego da plati više u HR onda mu ne možeš dići cijenu.

Isto tako, ako se dio praznih stanova potakne staviti na tržište cijena može i padati za najam i/ili kupnju nekretnine.

radi tisucu eura poreza godisnje, cijena stana sigurno nece pasti 20 tisuca

to se nije desilo niti jednom do sada u svijetu, a vjeruj mi da necemo biti prvi

cijenu odredjuje ponuda/potraznja, a u hrvatskoj je potraznja mnogostruko veca od ponude

Cijene stanova rastu. Svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci, najviše Slovenci - Index.hr

kao sto sam pisao vec na forumu, mi smo dostupni na EU trzistu, a ne samo na hrvatskom

EU ima 500 milijuna kupaca, naspram samo sacicu dostupnih stanova u ZGu i na obali (to je jedino sto se prodaje)

porez ce uciniti nekretnine nedostupnije hrvatima, a dostupnije i privlacnije stranim ulagacima i strancima

floskule da ce porez na nekretninu dovesti do pada cijena mogu prodavati i pusiti samo ljudi koji ne poznaju osnove ekonomije

niti jednom nikakvo povecanje poreza nije nista ucinio jeftinije. to je cisti oksimoron.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • September 26, 2023 at 8:30 AM

Da nažalost kolega zdenkic je u pravu, nema tu benefita osim zlobnog naslađivanja prema ciljanim grupama. Ja sam i dalje na poziciji da se na neki način zagorča i zakomplicira kupovina nekretnina strancima, jer zabraniti se ne može a nije ni poželjna totalna zabrana. Problem je i u nama što mi nemamo privredu izvan nekretnina i turizma, odnosno privredu vrijednu spomena, ali dok se to riješi ode obala.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago