1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 11, 2023 at 11:46 AM
    Quote from dionicar

Moram jedino reci da je hrpa tih apartmana i kuća naslijeđena.. i k možda malo preuređena..tako da je ispaltivost puno prije od 50 godina

Svejedno ih je netko morao kupit. Onda se tome "roditelju" taj apartman nije isplatio, nego je na njemu puno izgubio. Znači roditelj je djetetu mogao ostaviti taj apartman ili keš. Rekao ti je davno Milton Friedman, mi smo društvo koje se temelji na obitelji, ne na pojedincu.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 11, 2023 at 12:21 PM

Znaci neki zagovaraju da pola svega kaj su necije bake, djedovi ,roditelji i oni stekli da kad umru pola toga ode drzavi.

Zao mi tih ljudi jer ocigledno nista u zivotu nisu stekli ni oni ni njihovi.

Zao mi i njihove djece.

Cini se da je stvarno najpametnije prodat sve kaj se ima nekim arapima i odselit se iz ove vukojebine gdje klosari koji nista nemaju zagovaraju gluposti.

Marx i Engels su goli k. .. prema njima..

Takvi su otimali i 41 a bogme i 45.

Stavio bi tu znak jednakosti.

Zato gledat svoja posla i gledat samo svoju obitelj.

Nikad sluge nisu pisale povijest.

• Bull_over_Bear
    Student
    Reakcija primljeno
    155
    • March 11, 2023 at 12:35 PM

Po meni, jedini cilj takvog poreza treba bit poticanje aktivacije 50k+ stanova koji zjape prazni. Ako rentaš ili iznajmljuješ turistima, kaj god, taj te novi porez ne zahvati.

Da svi ti počneju rentat(da aktivno traže stanare) cijena rente bi pala i rentanje bi bilo puno atraktivnije nego je sad za mladu osobu. isto tako, ako ne žele s tim posla nek prodaju il šta god. isto ide i za državne nekretnine koje zjape neiskorištene.

“Frugality includes all other virtues.” – Cicero

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • March 11, 2023 at 1:12 PM

Porez ne neaktivne nekretnine koje zjape prazne da. Obavezno.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 11, 2023 at 1:16 PM
    Quote from maratonac

Jeste svjesni da ima napuštenih praznih nekretnina po Lici i Slavoniji koje ne možete ni prodati ni darovati. Ako se taj porez uvede vlasnicima je najbolje da ih dinamitom raznesu, jer ionako ne vrijede ništa.

• Bull_over_Bear
    Student
    Reakcija primljeno
    155
    • March 11, 2023 at 1:21 PM

To se lagano zaobiđe idejom da prve 3-4 nekretnine koje posjeduješ ne upadaju u taj porez...

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • March 11, 2023 at 1:21 PM
    Quote from maratonac

To ste dobro rekli. I to progresivna stopa. Da to postoji sa sa svojih 35 ne bi živio sa roditeljima nego bi mi bio dostupan stan za kupiti da mi kao VSSu više od 25% primanja za režijama i kreditom ne ide na stanarinu. A ne ovako...

Quote from Bull_over_Bear

To se lagano zaobiđe idejom da prve 3-4 nekretnine koje posjeduješ ne upadaju u taj porez...

Nikakve prve 3-4...čim imaš drugu lupis porez na godišnjoj bazi od 3% procjenjuje vrijednosti nekretnine ..

Edited once, last by dionicar: Merged a post created by dionicar into this post. (March 11, 2023 at 1:22 PM).

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 11, 2023 at 1:32 PM
    Quote from dionicar

To ste dobro rekli. I to progresivna stopa. Da to postoji sa sa svojih 35 ne bi živio sa roditeljima nego bi mi bio dostupan stan za kupiti da mi kao VSSu više od 25% primanja za režijama i kreditom ne ide na stanarinu. A ne ovako...

Nikakve prve 3-4...čim imaš drugu lupis porez na godišnjoj bazi od 3% procjenjuje vrijednosti nekretnine ..

Vidite, vi ste za porez na nekretnine jer imate gaće na štapu, onaj tko je ipak zaradio nešto imovine razmišlja drugačije. Stan u Splitu ili Zagrebu vam je došao na 300.000 EUR. Na 3% poreza to vam je 9000 eura godišnje, i to bi bio porez viši nego u bilo kojoj zapadnoj državi.

To znači da bi za 33 godine dali cijeli stan državi. Također podstanari koji bi živjeli u tim stanovima bi plaćali vjerojatno 1500 EUR podstanarstvo, jer taj porez u visini 750 eura mjesečno bi netko morao platiti.

Inače koliko to posto plaće nekom zapadnjaku u koje se očito ugledate ide na režije i kredit za stanarinu ? Mislite da je manje od 25% ? Gadno se varate, pitajte naše koji su otišli u Irsku, Njemačku, ili negdje drugdje. Kako to da na zapadu porez na nekretnine nije ništa rješio ?

• Bull_over_Bear
    Student
    Reakcija primljeno
    155
    • March 11, 2023 at 1:47 PM
    Quote from dionicar
    Quote from maratonac

Quote from Bull_over_Bear

Sad sa kojom točno nekretninom krenut u to ne bi ulazio. Samo stojim iza toga da prva i druga ne bi trebale bit dirnute

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • March 11, 2023 at 1:49 PM
    Quote from dionicar

nego bi mi bio dostupan stan za kupiti da mi kao VSSu više od 25% primanja za režijama i kreditom ne ide na stanarinu.

25% nije neuobičajeno na zapadu ... kao što veli Paulie ...
    Dodatno, koliko bi ti posto odlazilo na stanarinu da ne plaćaš neefikasni HZZO, HZMO i porez, PDV 25% i ostalo što se vidi i ne vidi? Znaš koliki ti je bruto 2?

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 11, 2023 at 1:55 PM
    Quote from maratonac

Rezultat bi bio samo djelomično postignut, , Hrvati su žilav, lukav i snalažljiv narod pa će nekretnina u kojoj se živi biti u vlasništvu pater familiasa, druga na ženu, treća na sina, četvrta na kćerku, peta na babu Itd.

U našoj državici u stvarnosti kronično smo deficitarni sa adekvatnom zakonskom regulativom, jasnim i poštenim mjerilima, kriterijima, pravilima i nadasve fiskalnim tretmanom i kontrolom te učinkovitim sankcijama, a to su sve odlike uređenih pravnih država.

Potrebno je provesti ponovnu kategorizaciju privatnog turističkog smještaja po strožim kriterijima i mjerilima čime bi se broj smještajnih jedinica znatno smanjio, podigla kvaliteta smještaja, turistička sezona razvukla i na lipanj i rujan i smanjio pritisak na dva udarna prebukirana ljetna mjeseca Uz to naravno ide i porast cijena kvalitetnijeg turističkog smještaja, povećanje stope poreza na zaradu odnosno ukidanje paušalnog poreza i uvođenje poreza na dohodak.

Posljedično povećao bi se broj nekretnina za dugoročni najam sto bi uzrokovalo i pad cijena najma. Studenti i mlađe osobe koje se žele osamostaliti od roditelja pogotovo u priobalnim mjestima lakše bi došli do adekvatnog smještaja, a oni svi troškovi koje je kolega Paulie naveo dijelom bi otpali, a dijelom bi se financirali iz onog oslobođenja u iznosu od 30% koliko ti se od iznosa najamnine priznaje za održavanje i uređenje nekretnine kod dugoročnog najma.

Dalje ne znam jer moja razmišljanja su na nivou malog Ivice, ne bavim se nikakvim iznajmljivanjem, nemam puno nekretnina, ali možda bi tada usporio rast cijena, ili se zaustavila ova suluda pomama za nekretninama.🤷‍♂️

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 11, 2023 at 1:59 PM

Kolegice Ledica, mislim da se država ne bi smjela miješati u tržište, to će na kraju uvijek polučiti drugačiji efekt nego bilo koji zakon propiše. Pomama za nekretninama ima svoj limit, u Americi je uzet najmanji broj kredita u zadnjih 28 godina za kupnju nekretnine. S povećanim kamatnim stopama gubi se interes za nekretnine. Ja sam ekonomski liberal, i nikom ne želim nametati kako će ulagati svoj novac. Kada ljudi shvate da negdje drugdje mogu više zaraditi sigurno će to i učiniti.

Ima još jedna stvar, Hrvati će konačno morati shvatiti da ne može svatko živjeti u Monte Carlu, Beverly Hillsu ili Dubrovniku. Atraktivnost ima svoju cijenu, neke destinacije su za one debljeg džepa. Neki kvartovi i gradovi su definitivno za bogataše, a ne za mlade. Tako je svugdje u svijetu. Pa nije ista cijena kuće u Kaliforniji i Kentuckyju.

Kome je skup Dubrovnik, Split, Zadar, Istra ili Zagreb, taj ima Sisak, Đakovo ili Osijek. Ne možemo svi živjeti na najelitnijim destinacijama.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • March 11, 2023 at 2:25 PM

Paulie

Kakvi krediti? Nisi čitao da se preko pola novih nekretnina plaća u kešu?

Pola stanova u RH plaćeno gotovinom

I to je normalno u državi koja ne želi da funkcionira OIB i gruntovnica, te porijeklo imovine. Ali se zato donese zakon poput Lex Agrokor, bez problema. Za to se nađe političke volje kad treba tokove kapitala malo preusmjeriti...

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 11, 2023 at 2:42 PM

Ma kolega Paulie , ne smatram ono sto sam napisala u prvim rečenicama svog posta miješanjem države nego samo uspostavom nekakvog reda ponukana primjerom u kući na moru gdje ja imam apartman. Dakle , gospođa iznad moje etaže iznajmljuje 3 sobe turistima preko bookinga, smještajnim jedinica dodijeljene 3* , pa recimo oglašava obiteljsku de luxe bračnu sobu veličine 15m2 sa vlastitom kupaonicom, u stvarnosti je to soba od 8,90 m2, a kupaona jedva da se ugura u nju jedna osoba, nema vise od1,80 m2. U to sam sigurna jer je to bila obiteljska kuća roditelja moga supruga, raspored i kvadratura prostorija na sve tri etaže bila je identična. U špici sezone jedno noćenje ovog ljeta bilo 570 kuna, a godišnji paušal 2• 300 kuna= 600 kuna za sobu i bila je dva mjeseca ful puna.Kuća je stara 40 godina, nerenovirana osim moje etaže koju sam 2016. renovirala u opsegu od recimo 95 % jer sam ostavila nedirnuta samo četiri vanjska zida i postojeće otvore.

Mene je sram i neugodno mi je kad dotična gospođa koja je uzgred rečeno nepismena ( nikad nije bila upisana u školu, a potpisuje se tako da nacrta svoje inicijale )) , od jezika govori samo nekakvu mješavinu bosansko- hrvatskog jezika prima turiste, uglavnom strance. S takvom turističkom ponudom se samo sramotimo.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 11, 2023 at 2:55 PM
    Quote from maratonac

bolje bi bilo da prezna kontrolira trasakciju, odnosno od kuda pare pa da vidiš kako se više neće kupovati da bi stajalo prazno...u cijelome svijetu pranje novaca košta 50 centi za dolar, jedino u hr opereš dolar za dolar i još zaradiš 50 centi

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • March 11, 2023 at 3:01 PM
    Quote from etoimene
    Quote from dionicar

nego bi mi bio dostupan stan za kupiti da mi kao VSSu više od 25% primanja za režijama i kreditom ne ide na stanarinu.

25% nije neuobičajeno na zapadu ... kao što veli Paulie ...
    Dodatno, koliko bi ti posto odlazilo na stanarinu da ne plaćaš neefikasni HZZO, HZMO i porez, PDV 25% i ostalo što se vidi i ne vidi? Znaš koliki ti je bruto 2?

Naravno da znam bruto2.

U svakom slučaju platim uredno zdravstveno.. HZZO. Za razliku od nekih koji ne plate a usluga mi je ista kao njima.

Uopće me.me zanima kako je na zapadu.. zanima me ako ni je plaća npr 12 000 kn, Max bi mi cca 3000 trebao odlaziti na kredit za stan i režije. Ostalih 9000 za auto, štednja i sl...

Što se tiče HZZOa.. ja osiguranje ne mogu izabrati negoide % plaće.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 11, 2023 at 3:49 PM

A tko ce radit te stanove koje bi vi rentali za 100 eura ili kupovali za 3000 kuna mjesecno ?

Zasto ih onda vi ne radite ? jos bi i zaradit mogli.

Slazem se da apn treba ukinut .

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 11, 2023 at 4:00 PM
    Quote from havi

A tko ce radit te stanove koje bi vi rentali za 100 eura ili kupovali za 3000 kuna mjesecno ?

Zasto ih onda vi ne radite ? jos bi i zaradit mogli.

Slazem se da apn treba ukinut .

oni čiji su didovi gratis dobili, a starci ras*ickali, pa sad nemaju ništa.

oni najbolje znaju šta većini treba 😅

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • March 11, 2023 at 4:07 PM
    Quote from Ledica

Ma kolega Paulie , ne smatram ono sto sam napisala u prvim rečenicama svog posta miješanjem države nego samo uspostavom nekakvog reda ponukana primjerom u kući na moru gdje ja imam apartman. Dakle , gospođa iznad moje etaže iznajmljuje 3 sobe turistima preko bookinga, smještajnim jedinica dodijeljene 3* , pa recimo oglašava obiteljsku de luxe bračnu sobu veličine 15m2 sa vlastitom kupaonicom, u stvarnosti je to soba od 8,90 m2, a kupaona jedva da se ugura u nju jedna osoba, nema vise od1,80 m2. U to sam sigurna jer je to bila obiteljska kuća roditelja moga supruga, raspored i kvadratura prostorija na sve tri etaže bila je identična. U špici sezone jedno noćenje ovog ljeta bilo 570 kuna, a godišnji paušal 2• 300 kuna= 600 kuna za sobu i bila je dva mjeseca ful puna.Kuća je stara 40 godina, nerenovirana osim moje etaže koju sam 2016. renovirala u opsegu od recimo 95 % jer sam ostavila nedirnuta samo četiri vanjska zida i postojeće otvore.

Mene je sram i neugodno mi je kad dotična gospođa koja je uzgred rečeno nepismena ( nikad nije bila upisana u školu, a potpisuje se tako da nacrta svoje inicijale )) , od jezika govori samo nekakvu mješavinu bosansko- hrvatskog jezika prima turiste, uglavnom strance. S takvom turističkom ponudom se samo sramotimo.

kazete 570kn *60 dana =34.200kn . tu treba odbit rezije za 60 dana. odbit radnika za 60 dana koji je pospremao za gostima i prao. kolko ostane? kolki je neoporezivi dio na dohodku? pa rad preko studentservisa da ne upadne u porezne skare je 24.000kn. znaci da odbijemo i tih 24.000 od onih 34.000 i te rezije i placu nekom studentu da cisti taj apartman 2 mjeseca ispadne da je i tih 300kn*2 previse jer kako god okrenuli ipak taj apartman trazi i odrzavanje te kupnju nove klime- frizidera-farbanje zidova itd.

zato i imamo clanke das 300kuna godisnje poreza i mozes 300.000 kuna zaradit iznajmljivanjem..

jeje. mozes ak dilas drogu u tom apartmanu s jednim krevetom :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 11, 2023 at 4:26 PM
    Quote from emil
    Quote from Ledica

kazete 570kn *60 dana =34.200kn . tu treba odbit rezije za 60 dana. odbit radnika za 60 dana koji je pospremao za gostima i prao. kolko ostane? kolki je neoporezivi dio na dohodku? pa rad preko studentservisa da ne upadne u porezne skare je 24.000kn. znaci da odbijemo i tih 24.000 od onih 34.000 i te rezije i placu nekom studentu da cisti taj apartman 2 mjeseca ispadne da je i tih 300kn*2 previse jer kako god okrenuli ipak taj apartman trazi i odrzavanje te kupnju nove klime- frizidera-farbanje zidova itd.

zato i imamo clanke das 300kuna godisnje poreza i mozes 300.000 kuna zaradit iznajmljivanjem..

jeje. mozes ak dilas drogu u tom apartmanu s jednim krevetom :D

Niste kolega pažljivo čitali, iznajmljuju se tri sobe s kupaonama, gazdarica sama čisti( čisti ??? ) ,

posteljina iz Lidla, šarena, rohava koja se ne pegla, a nakon završetka sezone dolaze građevinski radnici kojima se predaju ključevi, a susjeda ih malo nadzire i preuzima ključeve kad odu.

To iznajmljivanje bi se trebalo tretirati kao dugoročni najam u neturistucke svrhe i trebalo bi odvojeno voditi evidencije i platiti porez na dohodak, ali tko će to kontrolirati, tko će zaviriti u njihove torbe da provjeri da li su unutra gaće za plažu ili alat… i tako to…..

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      442
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago