Imam rješenje za gore opisani problem potražnje za nekretninama, zove se porez na nekretnine. I ne zaboraviti u paketu ni porez na nasljeđivanje istih. Takav porez na nekretnine mora biti izdašan i približiti ga što je više davanjima na nesamostalan rad (ne porezu na dohodak, već davanjima s doprinosima). A nasljedstvo oplesti s 50%. Inače ćemo nasljeđivati apartmane kao što se na fakultetu nasljeđuju sigurna radna mjesta, sin dođe na tatino mjesto. I onda nećemo sjediti na guzicama i ubirati 'plodove rada'. Nizozemska bolest.
A onima koji će odmah skočiti na zadnje noge i reći da i druge zemlje, koje imaju visoku stopu poreza na nekretnine i nasljedstvo, i dalje imaju visoke cijene kvadrata... mogu odmah odgovoriti : Zadar će biti Zadar, a Zagreb Zagreb, kvalitetne lokacije neće pasti. Ali bi zato ostatak tržišta prodisao, stranci bi shvatili da im se više ne isplati kupiti vikend appt u Splitu, kod nasljeđivanja ne bi se samo dijelilo na jednake dijelove jer bi na svoj dio platio porez, već bi ta nekretnina završila na tržištu i netko bi je uredio.
Kratkoročni efekt bi sigurno bio takav, no nema političara i min. financija s mudima. Eto
Kad čitam vaše komentare, kao da čitam Marxov manifest, ali pomaknut malo ulijevo. Da se ovako nešto uvede ja bih momentalno prestao raditi ili bih potegao koji kontakt da se zaposlim u državnoj službi gdje ne bih radio pola sata dnevno, i ne bi mi mogli dati otkaz. Imao bih taman toliko da imam što jest, a da ništa više ne pridonesem vašoj truloj viziji društva.
Koja je poanta rada i stvaranja ičega, pa bolje ležat na kakvoj socijali nego se puno mučit, ako će nam se sve ionako ukrasti.
Vi ste osoba s jako opasnim namjerama, ja ne radim za malog Muju nego za svoju djecu.