znam da stalno ponavljas tu depopulaciju, ali to nije razlog da cijene nekretnina padnu
Di bi bija razlog i ja fantaziram
znam da stalno ponavljas tu depopulaciju, ali to nije razlog da cijene nekretnina padnu
Di bi bija razlog i ja fantaziram
moja prognoza, koja ce biti 99% tocna
cijene nekretnina idu gore, sve vise hrvata se seli, dolazi porez na nekretnine, cijene najma idu na europske cijene, hrvati sve manje zive u velikim gradovima, stanove kupuju njemci , nepalci su u najmu
2030 se uvodi indijski jezik kao izborni u osnovnim skolama jer na hrvatskom vise nemozes naruciti ni kavu u kaficu
za dalje ne znam
Da. Problem je što stanovništvo nestaje već više od dva desetljeća, broj nekretnina raste a cijene svejedno ne padaju nego rastu. Rastu jer je tržište nekretnina jedinstveno za cijelu EU a porezna politika nije jedinstvena nego svatko ima svoju. A porezni tretman nekretnina je kod nas čak povoljniji nego u ostatku EU. A o komparativnoj prednosti zbog atraktivnosti lokacija u odnosu na druge ne treba ni govoriti. Osim toga sve više ljudi kupuje nekretnine kao investicijsku klasu pa samim time sve manje ostaje onima koji bi kupili za stanovanje a ta dva motiva tržište ne razlikuje. A izgleda da ni politika ne radi razliku niti ih previše briga.
jedini razlog za drastičniji pad cijena nekretnina je da turizam gadno istankira, pa se cijela spirala zavrti, al opet, nekretnine su padale i od 2008., pa je dno bilo tek 2013.
sada, za RH, a pogotvo za obalu, ja taj scenarij ne vidim.
čak i da šudukne drugi val inflacije, opet ćeš mijenjati neku zemlju koja više od nas ovisi o energentima (Njemačka se tu savršeno uklapa) za hrvatsku obalu.
uzmimo u obzir i fetiš na nekretnine kod Hrvata, koji će prije likvidirat dionice, 3. stup, životno osiguranje, prodat koje auto viška, itd. nego nekretninu, pogotovo kad za nju plaćaju kredit s 3% kamate.
a opet, stranci će radije likvidirat nekretninu u Dojčland-u, nego se umotavati u pokrivala da bi šetali ulicom.
Splitu bi se lako mogla dogodit Florida, kad i ekipi iz financijske industrije ne bude više ugodno šetat ZG-om.
ima zemlje na Kopilici koliko hoćeš da napraviš novu Radničku x2
Podaci DZS-a pokazuju i da je u prvom polugodištu 2023. u Hrvatskoj prodano 2.353 novih stanova, od čega 999 u Zagrebu i 1.354 u drugim naseljima. Od ukupnog broja prodanih novih stanova, 250 su stanovi POS-a, dok su njih 2.103 prodala trgovačka društva i druge pravne osobe.
I onda se na temelju 2353 prodana stana, formira cijena hhahaah
i to isto napraviti za sve koji zele kupiti dionicu
otvori firmu, kupi dionicu applea, i placaj doprinose na osnovicu, MJESEČNO!
Display Moreima ovdje nekoliko teza koje se provlače kao pod 'normalno' a u startu ne stoje (tiču se iznajmljivača apartmana - paušalci)
pa moram reagirati:
- PDV je plaćen na sve popravke održavanja;
- hoteli mogu sebi odbiti ulaganje kroz amortizaciju, paušalisti ne;
- nije velika razlika u porezu na dohodak, finese u odnosu na porez na dohodak od nesamostalnog rada i/ili na dohodak od trajnog najma;
- na najam (dugoročni ili paušalni) se ne računaju/plaćaju doprinosi jer to nije rad već dohodak od kapitala
rješenje svih gore navedenih krivih teza vidim u tome da se svi paušalisti odrede kao poduzetnici, jer oni to po definiciji i jesu, pa shodno tome:
trebaju se svi prijaviti u poduzetništvo kao trg. društva (d.o.o. i dr.) ili kao redovni obrti
iz toga proizlazi obveza da vode poslovne knjige, uđu u registar poreznih obveznika za PDV, pa mogu odbijati troškove od porezne osnovice, a PDV ih 'ne dira' tj. on je neutralan jer PDV uvijek plaća krajnji kupac, poduzetnik ga plaća samo u svojem dijelu lanca ali ga može prebiti s izlaznim računima ili tražiti od PU natrag (znači troškovno neutralan, malo opterećenje novčanog tijeka, to je sve)
za pod toč. 4. vlasnik apartmana prijavljuje sebe kao člana uprave tog d.o.o. i plaća poreze i doprinose na osnovicu (trenutno) 888,67 eur MJESEČNO! ukoliko nije drugdje prijavljen, već radi kod nekog i ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada
sve ostalo je podilaženje jednom velikom broju glasača, iskrivljavanje tržišta rada, stvaranje nejednake porezne presije u društvu na one koji žive od rada i od kapitala itd. itd.
vjerujem da bi se kod registracije društva/obrta i prijave unaprijed stečenih nekretnina kao imovine koja će se rentati, javile razno-razne nepravilnosti u smislu porijekla imovine
sve potpisujem.
+ šta prije kupnje nekretnine za turistički najam možeš pozjamiti svoj novac firmi, naravno, uz kamatu i isplaćuješ si dobit prije poreza.
ili rentaš tu nekretninu firmi, pa troškove održavanja odbijaš od rente koju isplaćuješ.
treba vidjeti koja je bolja opcija, tj. ako ti se više ne isplati ići u turistički najam ili najam općenito, treba li isplatiti PDV nakon šta se nekretnina amortizira ako je hoćeš nekad "izvući" iz firme (ovo nisam siguran kako se rješava )
ti si onda jedan od rijetkih, možda jedini, koji tako misli
svi ostali govore kako je iznajmljivanje ozbiljan biznis: priprema sezone, osvježavanje prostora bojom, sitni popravci potrganih dijelova opreme, odlazak do IKEA-e po tanjure i čaše, prijava/odjava gostiju, čišćenje lancuna i prostora nakon check-out gostiju, administriranje na booking.com ili AirBNB-ju...
pa ako je biznis ajmo se onda tako prema tome i odnositi
Izjednačava se društvena uloga tržišta kapitala sa nekretninama i tu se radi u startu ogromna greška. Primarna uloga nekretnina je mjesto za stanovanje a ne investicijska klasa. A naš porezni sustav stimulira nekretnine upravo kao investicijsku klasu i to za sve građane EU pa i šire.
Jasno je da je takav porezni sustav dugoročno neodrživ jer radi ogromnu štetu i da će se prije ili kasnije morati napraviti zaokret. A trebalo je to napraviti još prije ulaska u EU.
A zašto ne bi tržište kapitala oporezivali paušalno kao nekretnine a nekretnine kao tržište kapitala danas? Barem do nekog iznosa.
pa ne mozes oporezivat pausalno trziste kapitala kada trziste kapitala ne znaci da generira dobit
trziste kapitala je specificno jer moze generirati veliki gubitak.
zamisli da imas dionicu, koja konstantno ide dolje, i vrijednost investicije ti se svaki mjesec sve vise smanjuje, a ti si primoran na to placat pausalni porez
od cega? novaca nemas, novci su ti vezani u dionice, koje padaju, i ne zelis prodat da platis porez jer se nadas da ce se eventualno oporavit trziste
oporezivanje je drugacije zavisno o djelatnosti koju obavljas, to je uvijek tako i ne moze sve biti isto
svi usporedjuju koliko im drzava uzme za rad sa porezima na apartman, al ne mozes to usporedjivat
jer svi koji su kupili taj apartman su ga kupili od rada, i njima su isto skinuli koliko i drugima
razlika je u tome sto su jedni snalazljiviji, pametniji, sposobniji, pa su od ostatka novaca poceli iznajmljivat, a neki su kupili dionice, itd itd
a neki su od tih novaca sve potrosili na kladionicu i na ozujsko
svi smo mi platili taj porez na rad na pocetku
DISCLAIMER: naravno da ima ljudi koji su zamutili pokrali ovo ono i pokupovali krdo nekretnina na crno. no to je manjina i o tome je bespotrebno raspravljat kada generalno pricamo o stvarima.
ti si onda jedan od rijetkih, možda jedini, koji tako misli
svi ostali govore kako je iznajmljivanje ozbiljan biznis: priprema sezone, osvježavanje prostora bojom, sitni popravci potrganih dijelova opreme, odlazak do IKEA-e po tanjure i čaše, prijava/odjava gostiju, čišćenje lancuna i prostora nakon check-out gostiju, administriranje na booking.com ili AirBNB-ju...
pa ako je biznis ajmo se onda tako prema tome i odnositi
pa sta se ne prica ovdje da je ulaganje takodjer ozbiljan biznis? koliko citanja informacija trebas prozvakat da bi ulozio u dionicu.
ktome zaradjuju daleko vise nego netko na apartmanima(bar po pisanjima ovdje na forumu) i sto onda nebi ulagac otvorio neki doo obrt i sebe zaposlio pa ce na kraju platit doprinose i vec e poreze jer koliko vidim to vas jako boli kod iznajmljivaca.
eto prvo krenite od sebe i poduzmite sve da prvo vi ispunite sve sto ste napisali u gornjem postu(samozaposlite se-platite doprinose itd na dobit od kapitalne) .pa kad to sve pocnete placat vi kao ulagac onda se prebacite na iznajmljivace koji su svoj novac ulozili u beton a ne u dionicu.
ja vidim da vas stalno svrbi sto drugi ima. a na kraju cemo se svi cuditi kad i sami dodjemo na red. zar stvarno mislite da nakon iznajmljivaca nece i ulagac doc na red., vrtite ovdje milijarde kuna s nikakvom poreznom presijom. 10 % je kikiriki u odnosu sto placaju svi poduzetnici. znaci sve ulagace treba prebacit u poduzetnike pod hitno i kad to naprave mozemo zaposlit jos 100.000 novih uhljeba.
ova prica se vodila po ostalim forumima prije par godina i znamo kako je zavrsila. uvodjenjem poreza na kapitalnu dobit od 12%.
tako sve price zavrsavaju jer sve nas je manje u HR a uhljeba je sve vise pa nakon iznajmljivaca opet cemo mi pricat o nekom porezu al tada ce to bit porez na kapitalnu i kako smo mi ulagaci svete krave koje placaju samo 10% a svi ostali 30-40
i tad ce bit neki user koji ce nabrojat sto bi sve bilo bolje nekom uvest jer se to njga ne tice jer ne trguje dionicama (ili nema nekretninu kao u ovom slucaju)
jer svi koji su kupili taj apartman su ga kupili od rada, i njima su isto skinuli koliko i drugima
razlika je u tome sto su jedni snalazljiviji, pametniji, sposobniji, pa su od ostatka novaca poceli iznajmljivat, a neki su kupili dionice, itd itd
Alo o čemu ti pričaš? Pa živimo u Hrvatskoj. Tri su načina kako se najviše dolazilo do nekretnina u Hrvatskoj
- Privatizacijom društvenih stanova
-Nelegalnom gradnjom koja se zatim legalizirala
-Prenamjenom poljoprivrednih površina u građevinske
A sad ćemo se praviti da je sve od rada.
Nažalost ovaj tvoj način ostaje za mlađe naraštaje ali radom će teško doći do nekretnine jer nekretnine vrijede a rad baš i ne a još ga snažno i porezi odrežu. Za razliku od nekretnina.
Display Morejer svi koji su kupili taj apartman su ga kupili od rada, i njima su isto skinuli koliko i drugima
Alo o čemu ti pričaš? Pa živimo u Hrvatskoj. Tri su načina kako se najviše dolazilo do nekretnina u Hrvatskoj
-Prenamjenom poljoprivrednih površina u građevinsko
Nažalost ovaj tvoj način ostaje za mlađe naraštaje ali radom će teško doći do nekretnine jer nekretnine vrijede a rad baš i ne a još ga snažno i porezi odrežu. Za razliku od nekretnina.
cuj mozda ti sudis ostalima po sebi jer se i sam bavis mutnim poslovima al ja sam svoju nekretninu krvavo zaradio i prestani mene i sve postene gradjane svrstavat u svoje mutne price.
ko da ja sad napisem da svi koji ulazu u dionice su maznuli lovu ili im je tata dao ....
a zamisli tek kad usporedis porez na kapitalnu i porez na rad. kolika je tu razlika u porezu. porez na rad odrezu postenski a na kapitalnu koji nis ne rade al puno zaradjuju odreze mizenih 10%. pa gdje to ima? na kraju ce svi ulgaci u dionice otic na burzu po besplatno zdravstveno. bar se tako cini kad se pogleda kolika su im davanja prema drzavi- socijalni slucajevi su svi ulagaci. ne moraju placat nikakve doprinose. placaju mizeran porez. mozda da uvedu i neki doplatak za ulagace da im je lakse ? jadni ni par milijuna mjesecno ne mogu zaradit pa sto da placaju doprinose ...
eto pila se vrlo lako okrene naopako pa pocne pilat tamo gdje mnogi ne zele da pila.
-Prenamjenom poljoprivrednih površina u građevinsko
ovakav mentalitet da su svi sve pokrali bih ocekivao na forum.hr
Znam da istina boli ali činjenice ostaju činjenice
Legalizirano 900 tisuća ilegalnih objekata
Početkom 90-ih godina preko programa društvenog zbrinjavanja oko 240.000 stanova je prodano, mnogi za 10-ak tisuća eura, a oko 30.000 je otišlo u najam od čega oko 12.000 u Zagrebu.
Display Morejer svi koji su kupili taj apartman su ga kupili od rada, i njima su isto skinuli koliko i drugima
U obitelji imam nekoliko nekretnina, moji nisu dobili nikakav privatni stan, nismo gradili nego kupovali, zemlja stoji i stajat ce jer ne mislimo gradit nista , jednom rijecju imamo i necu rec previse ali djeca su osigurana i novcano i stanovima , Vidim vas problem je kaj vas svrbi kaj drugi ima, Jeste se zapitali mozda zasto vi nemate ili ako imate oprostite , onda valjda pripadate onim " mozemo " koji bi sve podjelili ali nista zaradili ? jer po vasem pisanju mislim da nemate i da ste jalni na sve koji imaju .
Da se nesto krivo ne radi onaj tko nema ? jucer slusam da je neki podstanar kupio auto rata mu 450 eura na 7 godina , dal je to normalno ?
Moj podstanar se nosi kao da posjeduje zgradu, a ne da prebire po dzepovima kad dode 15-ti u mjesecu .
Da nebi dosli na politiku, nisu moji bili ni u komunistima , ni ove nove stranke niti se bavili kriminalom.
Takodjer ni daljnja i uza rodbina mi ima dovoljno .
Od rada i investiranja .
Display MoreDisplay MoreAlo o čemu ti pričaš? Pa živimo u Hrvatskoj. Tri su načina kako se najviše dolazilo do nekretnina u Hrvatskoj
U obitelji imam nekoliko nekretnina, moji nisu dobili nikakav privatni stan, nismo gradili nego kupovali, zemlja stoji i stajat ce jer ne mislimo gradit nista , jednom rijecju imamo i necu rec previse ali djeca su osigurana i novcano i stanovima , Vidim vas problem je kaj vas svrbi kaj drugi ima, Jeste se zapitali mozda zasto vi nemate ili ako imate oprostite , onda valjda pripadate onim " mozemo " koji bi sve podjelili ali nista zaradili ? jer po vasem pisanju mislim da nemate i da ste jalni na sve koji imaju .
Da se nesto krivo ne radi onaj tko nema ? jucer slusam da je neki podstanar kupio auto rata mu 450 eura na 7 godina , dal je to normalno ?
Moj podstanar se nosi kao da posjeduje zgradu, a ne da prebire po dzepovima kad dode 15-ti u mjesecu .
Da nebi dosli na politiku, nisu moji bili ni u komunistima , ni ove nove stranke niti se bavili kriminalom.
Takodjer ni daljnja i uza rodbina mi ima dovoljno .
Od rada i investiranja .
Uopće mi nije jasno zašto se pojedinačno prepoznajete? Nisam nikoga prozvao pojedinačno a lik je gore naveo da se u Hrvatskoj do nekretnina isključivo dolazi radom. I na to sam stavio protuprimjere koji pokazuju da to baš i nije tako. I u čemu je sada problem?
Display MoreAlo o čemu ti pričaš? Pa živimo u Hrvatskoj. Tri su načina kako se najviše dolazilo do nekretnina u Hrvatskoj
pa mladi će, na kraju, opet do nekretnina doći na način kao i njihove didovi i babe, tj. privatizacijom društvenih stanova, tj. kupovinom POS-a za najam nakon x godina.
Baby boom-eri i Gen X su svoje nekretnine stekli, većinom, kupnjom na kredit, legalno.
prema tome, mladi, za sadašnju situaciju isključivo imaju za kriviti ili svoje dide i babe ili matere i ćaće.
prve šta nikako da odapnu, pa da oni mogu uselit ili rentavat, a druge šta im ovakav fiskalno/monetarno/uhljebaški sustav konstantno dižu cijene nekretnina i kamate na kredite.
šta država ima s time, osim šta se petlja di ne treba?
imaju isključivo lokalne samouprave koje ne rade svoj posao.
ili bi vi opet otimali stanove od nekih tuđih roditelja ili baba i dida, kao i nakon WWII, ali i Domovinskog rata?
trenutno su mladi u jednom zaebanom periodu, jer rade sve više, a imaju sve manje, ali opet će to doći na svoje.
navodno ovi šta sad dolaze s faksa samo ljenčare i ne pristaju na ništa ispod 1000 € plaće, a opet, šefovi na to pristaju.
zašto onda vi, ako ste stariji od 30, ne tražite 3000 €, jer na ovoga ljenčinu ionako mora strošit barem pola godine na edukaciju da bude sposoban za išta?
negdi ste zapeli, al ne očekujte da država pregovara umjesto vas.
cijela generacija starijih milenijalaca se "ušupila" i ne zna se izborit za sebe, a da svi kolektivno date otkaz, biznisi bi se doslovce urušili, jer ovi "friški" ništa ne znaju, niti se šef ima vremena baviti s njima, pa ih uvali vama da ih educirate, za možda 500€ veću plaću.
ja to, ni mrtav, pod tim uvjetima ne bi radio, ali, svak zna svoje 🤷
napisao sam odmah u postu "disclaimer" znajuci da se uvijek ljudi uhvate na muljatore
pa umjesto da raspravljamo o porezima, odmah pocnemo o tome kako su svi pokrali
radi tih koji su pokrali ne uvodis novi porez ili dizes postojeci da bis njih kaznio
oni koji su pokrali su pokrali, i njih treba rijesiti pravna drzava, i to je to, dal hoce nece, nebitno za daljnju raspravu
no valjda neces dizat porez svim ljudima zato jer je nekolicina pokrala?
isto kao i kod iznajmlljivaca, dignimo porez ljudima koji rade legalno, zato jer puno ljudi radi na crno
koja je to logika?
btw, ne bavim se apartmanima.
Upravo suprotno tko kupuje dionice treba dobiti državne poticaje jer razmišlja o svojoj mirovini bez pomoći države i kvazi fondova
I onaj tko je kupio i sredio nekretninu razmišlja o svojoj mirovini bez pomoći države i kvazi fondova.
Display MorePrvo i osnovno ponoviti što je dobit, što je prihod, a što je promet. Nakon što to apsorbirate, pročitajte još jednom ovu svoju rečenicu.
Isto tako vam je s kupnjom i opremanjem apartmana. Novac prvo treba zaraditi, a tek onda investirati u apartman. I sve to da bi se neki naslađivali kako se malo plaća.
Nitko ne spori da porez treba platiti, ali isto tako treba i ne mlatiti gluposti, i znati kolili su troškovi bavljenja nekim poslom.
Dakle trošak apartmana:
- kupnja
- opremanje
- tekući troškovi struje, vode (klimatizira se cijeli dan uz otvorene prozore, tušira se non stop)
- plaća se skuplja čistoća
- plaća se boravišna pristojba
- plaća se krevetarina
- plaća se čistačica, pranje posteljine
- sve se plaća i oprema s PDV-om, i tekući troškovi se plaćaju s PDV-om
- plaća se agencijska provizija 20-30%
To je sve što imam o tome reći.
ovaj dio: "klimatizira se cijeli dan uz otvorene prozore, tušira se non stop", najviše volim.
Ja u iznajmljenom apartmanu uključim pećnicu, sva kola na šporetu, vruću vodu na obje pipe odvijem na max, frižider isto na max. Na mobiteli i laptopu uključim max potrošnju i punim ih stalno. Ispečem paprike i napravim ajvar.
Klima cijelo vrijeme na 18.
Radi ovakvih postoji još nepisano pravilo +10% na cijenu tako da se i ovaj dio neutralizira.
Apartman si platio da ga koristiš na normalan način kako se i doma ponašaš, a ne da se iživljavaš. Je li doma kuću hladiš ili griješ s otvorenim prozorima ?