Komunizam u praksi. Cijela ideja počiva na Marxovoj maksimi da je 'vlasništvo krađa' te da je 'kriv onaj tko ima'.
Treba demotivirati ljude da stječu nekretnine, a motivirati ih da ih prodaju. Sve mora imati svemoćna država. Neće tu biti nikakve redistribucije društvenog bogatstva.
A praktični problemi razrezivanja i naplate tog poreza, koje je Paulie ispravno naglasio, cijelu tu priču čine djelom fikcije, a ne struke.
Stvar s novim, dodatnim porezima jest da kad se jednom, da se tako izrazim - impregniraju u porezni sustav , sva kasnija porezna rasterećenja su dosta teška. Nijedna nova vlast se ne želi odreći stabilnog i kontinuiranog prihoda, ma koliko on malen bio. Potrebna je snažna politička volja da se to ukine. A i na kraju krajeva - zašto bi tk uopće uvodili da bi onda kasnije ukidali? Pa gle samo porez na kapitalnu dobit. Porez na pasivne kamate. Jednako je oporezovan onaj tko dobije stotine kuna kamata i onaj tko dobije milijune kuna dividendi i kapitalne dobiti. Porez na kapitalnu dobit uveo SDP pred deset godina i eto, nije ga se HDZ odrekao iako je minoran prihod državnog proračuna, valjda manje od 0,5%. A kolika je šteta time prouzročena i onako napaćenome hrvatskome tržištu kapitala?
bravo majstore!
upravo o tome se i radi.
ekipa zadojena marksizmom bi stalno nešto otimala i preraspoređivala umjesto da se pozabavi samim uzrocima nekih nuspojava.
a ja cijelo vrijeme o tome i govorim.
tako su npr. kreteni dopustili osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. uz smiješan temeljni kapital, jer uopće ne razumiju pojam osobne odgovornosti za neuspjeh, pa im muljatori osnuju 200 firmi, prebacuju račune s jedne na drugu, itd.
i onda, kao kad je to već "jeftino" za osnovati, onda ćemo im dati neke poticaje i opet zaposliti svu silu uhljeba da nadgledaju kako se to troši, npr. jesi li kupio A4 papir odgovaruće granulaže (karikiram), umjesto da se išlo sa olakšicama i poreznim i birokratskim rastrećenjima.
a mogu mislit šta će tek bit s nekretninama di ni vlasništvo još nije prevedeno na stvarne vlasnike, pa procjene vrijednosti koje će vjerojatno isto do bola zakomplicirati.
ako i misle uvoditi ikakav porez na nekretnine bilo bi logično ljude stimulirati da imovinu počnu prenositi na sebe, davati im neke olakšice, ubrzati sudske postupke, osloboditi ih troškova i sudskih pristojbi i slično, da naivci barem povjeruju da im država želi dobro, a onda im ga uvaliti.
šta je najjače, tada bi većina ljudi vjerojatno i pristala svojevoljno, jer im je država ipak prvo nešto i dala, pa eto jbg.
ovako prvi ja neću na sebe provoditi vlasništvo nad nekim nekretninama, jer mi ekonomski to nema nikakvog smisla, a ni onaj koji bi mi to oteo neće se baš usrećit, jer će dobit zabavu za cijeli život od koje mu život samo može postat kraći i bolesniji dok to pripiše na sebe