1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

PLAG (PLAVA LAGUNA d. d.)

• pn11
  • February 16, 2022 at 10:58 AM
    Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 31, 2023 at 7:22 PM

Plava laguna je jedna od najstarijih i najuspješnijih kompanija/dionica u povijesti ZSE, jedan od najvećih stvaratelja dioničke vrijednosti kroz svako dugoročno razdoblje (10, 15, pa 25+ godina), i zapravo glavni “case study” koji pokazuje da ima smisla ulagati u hrvatski turizam, i to kroz velike integrirane turističke kompanije. PLAG je između ostalog i bull case za današnji RIVP! 😀

Ovdje je ukupni dionički povrat bolji od S&P 500 (“najtežeg za pobijediti od ozbiljnih/velikih indeksa” pa zgodnog za usporedbu sa bilo čime, i kad nije previše relevantno po drugim kriterijima) kroz svako dugačko razdoblje (osim zadnjih 5 godina, zbog očitih/koronskih razloga).

Kamo sreće da nam je CROBEX bio kroz povijest sastavljen od više ovakvih dionice. Bili bismo tada jedno od uspješnijih tržišta kapitala na svijetu. To govori o tome da naš turizam uopće nije loša stvar i da to nije neki veliki “problem” strukture našeg gospodarstava (samo ga treba dopuniti s drugim stvarima, jer ovo stvara vrijednost, sasvim jasno i iskoristivo, svima).

Bilo bi lijepo da se s ovim malo više trguje pa da opet uđe u CROBEX. Ovo baš dobro odgovara tamo stajati uz RIVP (recimo umjesto ARNT, a može i sve tri).

• Robbie
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    468
    • July 31, 2023 at 8:03 PM

Zna li netko možda da li isplata dividende od PLAG ide preko SKDD kao u slučaju HT-a ili nekako drukčije? Hvala

• Robbie
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    468
    • July 31, 2023 at 9:58 PM

Našao sam da je 21.04.2023. provedena isplata dividende preko SKDD-a, tako da će vjerojatno i ova biti tako isplaćena 29.09.2023.

https://www.skdd.hr/portal/f?p=100:2:10752009548148::::P2_SEC_CODE,P2_PROCESS,P2_PROCESS_VALUE:IGSUTQ,10,17514

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 31, 2023 at 11:24 PM

Bilo bi lijepo da se s ovim malo više trguje pa da opet uđe u CROBEX. Ovo baš dobro odgovara tamo stajati uz RIVP (recimo umjesto ARNT, a može i sve tri).

PLAG mi se čini vrlo dobra, no problem kod nje je mali free float. Nije li odgovarajući free float kriterij za CROBEX? Jedan od.

RIVP ima free float od oko 40% i jednu od najvećih likvidnosti na ZSE što znači da se njome teže može cjenovno manipulirati (kao s nekim drugim manje likvidnim dionicama na ZSE), dok PLAG nema ni 10% slobodnih dionica izvan top 10.

To je općenito nešto što me odvraća od dosta dionica koje sve redom lijepo izgledaju, ali imaju max. po 6, 7, 8% slobodnih dionica u opticaju.

Što se tiče ARNT, ok mi se čini, vjerojatno će dugoročno napredovati, ali me (barem do sada) nije ničim impresionirala, a toliko je bila neko vrijeme "popularna".

Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 1, 2023 at 9:19 AM
    Quote from Normani

PLAG mi se čini vrlo dobra, no problem kod nje je mali free float. Nije li odgovarajući free float kriterij za CROBEX? Jedan od.

RIVP ima free float od oko 40% i jednu od najvećih likvidnosti na ZSE što znači da se njome teže može cjenovno manipulirati (kao s nekim drugim manje likvidnim dionicama na ZSE), dok PLAG nema ni 10% slobodnih dionica izvan top 10.

To je općenito nešto što me odvraća od dosta dionica koje sve redom lijepo izgledaju, ali imaju max. po 6, 7, 8% slobodnih dionica u opticaju.

Što se tiče ARNT, ok mi se čini, vjerojatno će dugoročno napredovati, ali me (barem do sada) nije ničim impresionirala, a toliko je bila neko vrijeme "popularna".

PLAG je već bila u CROBEX-u (do nedavno) i nema takvu prepreku da bude opet. Glavni kriterij je broj dana trgovanja (75 %), a onda se za težinu u indeksu (i finalno odabir time, ovisno koliko ih se kvalificira) gleda veličina free float kapitalizacije (u EUR, ne postotak od cijele market cap) i prosječni dnevni promet trgovanja.

PLAG-R-A ima free float od preko 15 % prema njihovoj metodologiji izračuna, dakle 107 milijuna EUR, dakle puno više od ARNT, slično kao ERNT, odnosno više od skoro polovice ovih manjih članica indeksa danas!

Ali slažem se da je RIVP sa svojih oko 45 % free float (250 milijuna EUR) puno zanimljivija u smislu “doprinosa tržišu kapitala” brojem i veličinom investitora koji tu mogu participirati.

Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 1, 2023 at 10:04 PM
    Quote from Lynx

kroz svako dugačko razdoblje (osim zadnjih 5 godina, zbog očitih/koronskih razloga).

Već od danas, ovo više ne vrijedi. Sustigla PLAG “najteži indeks” i na zadnjem 5-godišnjem intervalu. Sad su svi višekratnici broja 5 pobijeđeni.

To je ono što nam treba na ZSE, kompanije koje snažno i konzistento stvaraju dioničku vrijednost a ne samo kojekakve bezvezne stvari iz “utility” sektora, ili value trap troškovni centri strane centrale (neke su to dvoje istovremeno), ili energija/rude i druge izrazito cikličke kompanije i ostali primjeri nepouzdanih stvaratelja prave dugoročne vrijednosti za dioničare da ih sad baš ne imenujem previše konkretno.

Turizam je mjesto gdje možemo naći “nove PLAG”, a i original PLAG neće nikamo pobjeći (nadam se barem).

Files

IMG_1364.jpeg 197.69 kB – 0 Downloads IMG_1365.jpeg 180.68 kB – 0 Downloads
  • KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • August 17, 2023 at 6:14 PM

Ovdje visok let nastavlja a po meni već je i previše od 310 do 366 u samo mjesec dana, što je razlog tomu ? Našli su naftu na zemlji uz hotel?

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 17, 2023 at 8:48 PM
    Quote from KultLicnosti

Ovdje visok let nastavlja a po meni već je i previše od 310 do 366 u samo mjesec dana, što je razlog tomu ? Našli su naftu na zemlji uz hotel?

Po Birtiji već kruži priča iz jednoga članka da su Lukšići jedini dioničari, tako da i mene brine da nas ne izbace nekom ponudom, npr.500€ i svi napolje do kraja sezone, zatvaramo😀

Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 18, 2023 at 12:05 AM
    Quote from Moller
    Quote from KultLicnosti

Po Birtiji već kruži priča iz jednoga članka da su Lukšići jedini dioničari, tako da i mene brine da nas ne izbace nekom ponudom, npr.500€ i svi napolje do kraja sezone, zatvaramo😀

Tragedija je u tome da u slučaju javne ponude sutra po 500 EUR dovoljno bi vas to prihvatilo (baš imate “paper hands”!) da bi oni skupili 95 % nakon čega mogu nasilno izbaciti i ostale htjeli to oni ili ne, i ostade ZSE bez još jedne kvalitetne dionice...

Nikad neću zaboraviti kako su me izbacili iz Dukata 😭 Ja nisam htio njihovih 928 kn, ja sam htio Dukat.

Ljudi se previše lagano odreknu dionice za neke bijedne novce. Što će ti 500 EUR, samo da se moraš mučiti naći novu investicijsku priliku. Nije to tako lako. Kad imaš kvalitetnu dionicu ne treba je se tek tako odreći za neke novce (koliko god ti novci na prvi pogled bili veliki - dojam tu ponekad jako i jako neintuitivno vara!).

Treba dionice naučiti čvrsto držati https://www.akrecapital.com/the-art-of-not-selling/

Zamislite da su dioničari prije 10 godina prihvatili ponudu od 102 EUR (tada postotno ekvivalent ovoj premiji s kojom se šalite). Što bi sad imali? Recimo da su reinvestirati u CROBEX? Ne bi se baš veselo proveli u odnosu na alternativu držanja PLAG i dalje do danas.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 18, 2023 at 9:49 AM

samo sam prenio iz jednoga članka gdje se očito nekome potkrala greška, te je umjesto većinski napisao jedini, e sada da li je neznanje ii namjera?

to me malo potaklo na razmišljanje postoji li takva mogućnost da se pojavi kakva dobrovoljna ponuda za otkup svih dionica, dok još nije tako vruća

a 500€, ma to je onako izbačeno radi toga što je okruglo :)

bez 505€ nema ni Hernadiju taman da me i podmiti :)

Jedna od najvećih hrvatskih privatnih kompanija priprema IPO | PoslovniPuls
    Energia naturalis (ENNA) započinje proces pripreme za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO), kao i proces ulaganja vrijedan više od
    poslovnipuls.com
  • darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    903
    • August 18, 2023 at 9:29 PM
    Quote from Lynx
    Quote from Moller

Tragedija je u tome da u slučaju javne ponude sutra po 500 EUR dovoljno bi vas to prihvatilo (baš imate “paper hands”!) da bi oni skupili 95 % nakon čega mogu nasilno izbaciti i ostale htjeli to oni ili ne, i ostade ZSE bez još jedne kvalitetne dionice...

Nikad neću zaboraviti kako su me izbacili iz Dukata 😭 Ja nisam htio njihovih 928 kn, ja sam htio Dukat.

Ljudi se previše lagano odreknu dionice za neke bijedne novce. Što će ti 500 EUR, samo da se moraš mučiti naći novu investicijsku priliku. Nije to tako lako. Kad imaš kvalitetnu dionicu ne treba je se tek tako odreći za neke novce (koliko god ti novci na prvi pogled bili veliki - dojam tu ponekad jako i jako neintuitivno vara!).

Treba dionice naučiti čvrsto držati https://www.akrecapital.com/the-art-of-not-selling/

Zamislite da su dioničari prije 10 godina prihvatili ponudu od 102 EUR (tada postotno ekvivalent ovoj premiji s kojom se šalite). Što bi sad imali? Recimo da su reinvestirati u CROBEX? Ne bi se baš veselo proveli u odnosu na alternativu držanja PLAG i dalje do danas.

Display More

Zar nas nisu "Lukšići" izbacili iz ATLN-a? Ili su to drugi "Lukšići"? 🤔 Ali barem su nas izbacili na ATH-u. 😁

Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 18, 2023 at 11:08 PM
    Quote from darac11
    Quote from Lynx

Zar nas nisu "Lukšići" izbacili iz ATLN-a? Ili su to drugi "Lukšići"? 🤔 Ali barem su nas izbacili na ATH-u. 😁

Display More

Nisu mene, nisam tu bio dioničar. Mene je samo Lactalis iz Dukata. I to se mnogima činila kao dobra cijena. Ali dojam ponekad vara.

Ovdje su još daleko od 95 %. Izbacit vas mogu samo ako se dopustite :)

• Marsovac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    448
    • August 20, 2023 at 8:35 PM

Mislim da ovaj rast cijene PLAG nema veze sa istiskivanjem dioničara nego sa izvrsnim rezultatima za drugi kvartal.

Kad se pogleda malo bolje rezultat za drugi kvartal vidi se rast prihoda od 40%, a sve to uz rast rashoda od samo 10%.

Ako uspiju takve postotke ostvariti u trećem kvartalu, a vjerujem da bi mogli, možemo očekivati i značajan rast dobiti u trećem kvartalu i samim time onda i rast dividende dogodine, koja je i ove godine bila već visokih 8,5% na trenutnu cijenu.

U stvari ako se sad kupe dionice dobije se i još drugi dio dividende za ovu godinu i vjerojatno dobra dividenda za slijedeću godinu pa to može biti iznos dividende ukupno i preko 10% u samo godinu dana i pritom si kupio dionice najbolje hrvatske turističke kompanije, po mom mišljenju.

Zanimljivo da druge turističke kompanije nisu uspjele u istoj mjeri obuzdati rast rashoda i ostvariti ovakav rast dobiti u drugom kvartalu očito menedžment Plave lagune radi jako dobar posao.

Pecarosh
    Početnik
    Reakcija primljeno
    52
    • August 30, 2023 at 12:31 PM

Isplata dividende 11,19€

Obavijesti izdavatelja - EHO

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 30, 2023 at 3:02 PM

kažem ja da se ovi izgleda spremaju na "veliko čišćenje" prije iduće sezone,

pa sačekajmo baš da vidimo kakve su namjere

Obavijesti izdavatelja - EHO

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • August 30, 2023 at 3:07 PM

Kako će ova dijona pljusnut brzo, ko olovo u more. Kvaliteta ne jamči da pluta.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 30, 2023 at 3:22 PM
    Quote from KultLicnosti

Kako će ova dijona pljusnut brzo, ko olovo u more. Kvaliteta ne jamči da pluta.

mislite na ove ??

Promjene dioničara - MojeDionice

Sokolic
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    513
    • August 30, 2023 at 3:26 PM

Kad izađe izvješće za ovaj kvartal i olovo će letjeti

• KikiRiki
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • August 31, 2023 at 1:02 PM

banana država -> banana burza 😁

Tko mi može objasniti zašto cijena pada?

i zašto OMF krati poziciju?

Files

Screenshot_20230831_125816_Acrobat for Samsung.jpg 82.55 kB – 0 Downloads
    Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 31, 2023 at 2:34 PM
    Quote from KikiRiki

i zašto OMF krati poziciju?

Nije jedina dionica i jedini mirovinac koji čini mi se baš to radi: prodaju ono što im je puno raslo u zadnje vrijeme.

Nadam se da nije “samo zato što je puno raslo“, da imaju neke modele, procjene vrijednosti, mada mi to sve mahom izgleda kao neki primitivni volatility/momentum trading. Mirovinci bi ipak trebali biti ozbiljni dugoročni investitori a ne trejderi i špekulanti.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago

Slične teme

• Best buy

• gta1
    • February 15, 2020 at 10:05 PM
    • Dionice
  • Turističke dionice i perspektive

• Aruce
    • February 28, 2020 at 12:11 PM
    • Stručne rasprave
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• maratonac
    • February 19, 2020 at 1:17 PM
    • Kavana
  • Prilike koje sam propustio na ZSE

• pikolito
    • October 1, 2021 at 1:22 PM
    • Dionice
  • ATLN (Excelsa nekretnine d.d.)

• xdado
    • January 22, 2021 at 10:53 PM
    • Dionice

Online korisnici na ovoj temi