Ah, kad netko po vlastitom priznanju ne zna, ne razumije u potpunosti i ne može procijeniti rizike onda nije uputno pisati gloom&doom poslanice po forumu nego se obratiti brokeru sa zamolbom da ga uputi. Računi brokera u domaćim bankama odnosno brokeraji su znatno sigurniji (i novčano i vlasnički) od računa kod inozemnih brokera kakve u nas posjeduje većina naših retail investitora.
SKDD-CCP - Zbirni/omnibus račun
-
-
-
Ah, kad netko po vlastitom priznanju ne zna, ne razumije u potpunosti i ne može procijeniti rizike onda nije uputno pisati gloom&doom poslanice po forumu nego se obratiti brokeru sa zamolbom da ga uputi. Računi brokera u domaćim bankama odnosno brokeraji su znatno sigurniji (i novčano i vlasnički) od računa kod inozemnih brokera kakve u nas posjeduje većina naših retail investitora.
Vrlo jasno piše:
- Klijent je izložen riziku koji proizlazi iz pozicija drugih klijenata na takvom zbirnom računu jer se na takvom računu miješa imovina više klijenata,
- Kolateral Klijenta može biti iskorišten za pokrivanje pozicija drugih Klijenata na istom zbirnom računu.
Nismo baš toliko neinteligentni da ovo ne možemo shvatiti, nema ovdje nikakve sigurnosti.
Isto tako o nekom minimalnom osiguranju nema niti riječi u dopisu kojeg sam ja dobio.
-
Odregistracijom se dionice miču s omnibusa. Omnibus račun je račun brokera na koji su vezani svi njegovi klijenti koji nemaju individualni račun. Znači ako nisu registrirani kod brokera ne mogu ni biti na omnibusu.
U tom slučaju ću osobno napraviti odregistraciju svih dionica, a registrirat ću ih onaj dan kad ih mislim prodat. Iskreno mislim da je tako najbolje svima, jedino će aktivnim trejderima to biti kompliciranije. Jer dok god su dionice na tom omnibus računu, izložene su tome da vam ih otmu. I ne vjerujte ništa onom tko vas uvjerava da do toga neće doći jer pristankom na ovo ste dali suglasnost.
Zanimljivo da čak ne postoji ni neko minimalno osiguranje, recimo do 100.000 eura kao kod depozita.
S obzirom na veze kod nas, ne bi me čudilo ni da oni s poznanstvima budu na dobrim računima, a onaj tko nema kontakte bude na zajedničkom računu s dužnicima, sve je moguće.
Ovo je sramotno i skandalozno, tko je ovo dopustio, Žigman ili Gažićka ? Ovo mi se čini kao prava Borg mućka.
Meni jedino nije jasno kako ovo može biti po ijednom normalnom zakonu provedeno. Nadam se da će ih netko veći tužiti.
PBZ se izjasnio da oni za kolaterale ne koriste pozicije klijenata nego svoja sredstva. Kao klijentu to mi je dovoljno. Za druge brokere ne znam.
-
To je u redu ako to imate potpisano s njihove strane i ako to vrijedi kao dokaz na sudu.
Ukoliko oni koriste svoja sredstva za kolaterale (to i meni piše), zašto sam ja u dopisu dobio gornje dvije boldane točke kao odlomak visokog rizika.
Također mi piše da su rizici osiguranjem vlastitim sredstvima brokera umanjeni, a ne da su u potpunosti nestali. Vjerojatno to osiguranje brokera/banke ide do neke visine.
-
Vrlo jasno piše:
- Klijent je izložen riziku koji proizlazi iz pozicija drugih klijenata na takvom zbirnom računu jer se na takvom računu miješa imovina više klijenata,
- Kolateral Klijenta može biti iskorišten za pokrivanje pozicija drugih Klijenata na istom zbirnom računu.
Nismo baš toliko neinteligentni da ovo ne možemo shvatiti, nema ovdje nikakve sigurnosti.
Isto tako o nekom minimalnom osiguranju nema niti riječi u dopisu kojeg sam ja dobio.
Al najprije se morate zapitati zašto bi se uopće i u kojoj situaciji našao netko tko nema pokriće u novcu ili papirima? I kada se to zadnji puta dogodilo?
Ne znam za vas, al ja kao i kolega manu mirno spavam. Svaki broker ima svoj rizik.
Al nekakvo uzbunjivanje i podrivanje sustava pričom kako su sad nastali neki novi puno veći rizici naprosto ne stoji. Pogotovo ako ne znate kako je do sada sustav funkcionirao i u kojoj situaciji je zakazao.
-
Al najprije se morate zapitati zašto bi se uopće i u kojoj situaciji našao netko tko nema pokriće u novcu ili papirima? I kada se to zadnji puta dogodilo?
Ne znam za vas, al ja kao i kolega manu mirno spavam. Svaki broker ima svoj rizik.
Al nekakvo uzbunjivanje i podrivanje sustava pričom kako su sad nastali neki novi puno veći rizici naprosto ne stoji. Pogotovo ako ne znate kako je do sada sustav funkcionirao i u kojoj situaciji je zakazao.
Ovo mi zvuči kao netko tko me traži za jamca i uvjerava da će sve biti OK. Vi niste svjesni s kim dijelite račun, koje je stanje tog računa niti kolika je potencijalna aktivacija jamstva na tom računu.
Rizik je vjerojatno donekle umanjen osiguranjem sredstava brokera za kolateral, ali nigdje vam nije napisano koliki je iznos osiguranih sredstava, niti znate jesu dostatna s obzirom na veličinu klijenata koji dijele račun.
-
Ovo mi zvuči kao netko tko me traži za jamca i uvjerava da će sve biti OK. Vi niste svjesni s kim dijelite račun, koje je stanje tog računa niti kolika je potencijalna aktivacija jamstva na tom računu.
Rizik je vjerojatno donekle umanjen osiguranjem sredstava brokera za kolateral, ali nigdje vam nije napisano koliki je iznos osiguranih sredstava.
Da li vi možete sa svog vlasničkog računa kod brokera prodati više dionica nego što imate i za dostupna novčana sredstva više kupiti od onoga s čime raspolažete kod brokera?
Ovako, kako je sad vam je svugdje u EU i ne čujem baš često da postoje veliki problemi nakon implementacije CCP-a u okruženju i šire.
To što vi odjednom vidite rizike koji su u suštini postojali i ranije, to samo pokazuje da ih niste ni ranije anticipirali, a kamoli razmišljali o njima. Rizici se nisu značajno povećali, al vaša percepcija o njima, očito jest.
-
Možemo li onda individualce zvati humanitarcima?
-
Individualni računi su namijenjeni za investicijske i mirovinske fondove, moj broker me je ohrabrijo da oni nikad nisu imali takvih problema sa zajedničkim računima, ali ni bankarski brokeraji nisu sigurniji jer i banka može propasti, a država ne osigurava takve račune. Zna li tko na forumu da li je koja brokersku kuća u RH imala problem da su oštetili svoje klijente kroz zajednički račun.
-
prva generacija i manipulacija kešom klijenata. sve se je sretno završilo. bar za mene. što se banaka tiče pravi triler je bio u slučaju riječke banke i njhovog deviznog dilera Nodila.
-
-
Pozivamo Vas na odabir računa za namiru transakcija: zbirni (zajednički, omnibus) račun ili izdvojeni
(individual) račun do 31.12.2021. koja će se provoditi preko SKDD-CCP-a.
Ako ne dostavite Erste banci informaciju o vrsti računa preko kojeg želite da se izvrši namira transakcije
koje se provode preko SKDD-CCP-a do 31.12.2021., smatrat će se da ste odabrali da se namira izvršava
preko zbirnog (zajedničkog, omnibus) računa te se prelazak na ovaj račun za sve postojeće Klijente neće- dodatno naplaćivati.
O čemu se ovde ekipa radi???
-
-
Pa kaže:
Putem SKDD-CCP će se namirivati vrijednosni papiri koji su primjereni za poravnanje sukladno kriterijima koji su
definirani u Pravilniku o primjerenosti transakcija, a koje SKDD-CCP objavljuje svakodnevno na internetskim stranicama
SKDD CCP-a (link: FI primjerenih za Poravnanje (skdd-ccp.hr) putanja: SKDD CCP, Članovi, FI primjereni za
Poravnanje).
-
I, jel radi taj link?
Prije 10ak dana sam upravo taj dio izdvojio, jer na njihovoj web stranici to nisam mogao naći.
Btw, web stranica im je super štura. Imali su vremena koliko su htjeli i nisu se pripremili. Fucking hrvatski javašluk.
-
Odregistracijom se dionice miču s omnibusa. Omnibus račun je račun brokera na koji su vezani svi njegovi klijenti koji nemaju individualni račun. Znači ako nisu registrirani kod brokera ne mogu ni biti na omnibusu.
U tom slučaju ću osobno napraviti odregistraciju svih dionica, a registrirat ću ih onaj dan kad ih mislim prodat. Iskreno mislim da je tako najbolje svima, jedino će aktivnim trejderima to biti kompliciranije. Jer dok god su dionice na tom omnibus računu, izložene su tome da vam ih otmu. I ne vjerujte ništa onom tko vas uvjerava da do toga neće doći jer pristankom na ovo ste dali suglasnost.
Zanimljivo da čak ne postoji ni neko minimalno osiguranje, recimo do 100.000 eura kao kod depozita.
S obzirom na veze kod nas, ne bi me čudilo ni da oni s poznanstvima budu na dobrim računima, a onaj tko nema kontakte bude na zajedničkom računu s dužnicima, sve je moguće.
Ovo je sramotno i skandalozno, tko je ovo dopustio, Žigman ili Gažićka ? Ovo mi se čini kao prava Borg mućka.
Meni jedino nije jasno kako ovo može biti po ijednom normalnom zakonu provedeno. Nadam se da će ih netko veći tužiti.
Sve to izleda pomalo čudno i nedorečeno kako bi u praksi to trebalo izgledati.....ja sam neki dan zvao zaba brokera i ni on sam ne zna kao mi to objasniti i kaže da se zapravo ništa ne mijenja i da sam ja i dalje vlasnik svog keša i dionica ako i odaberem taj zajednički račun a da su to neki pozadinski poslovi koji su su se i prije odvijali ali klijenti nisu ni znali za to ili bili upoznati sa time......zapravo, tko bi na burzi uopče i trgaovao znajući da mu u svakom trenutku netko može maznuti keš ili dionice..... pa toga nije bilo ni na divljem zapadu valjda zato jel dionica nije ni bilo ......za individualne račune kaže da se uglavnom namjenjeni fondovima......može individualne račune imati sirotinja ali to košta cca 1000 kn mjesečno........
-
Individualni računi su namijenjeni za investicijske i mirovinske fondove, moj broker me je ohrabrijo da oni nikad nisu imali takvih problema sa zajedničkim računima, ali ni bankarski brokeraji nisu sigurniji jer i banka može propasti, a država ne osigurava takve račune. Zna li tko na forumu da li je koja brokersku kuća u RH imala problem da su oštetili svoje klijente kroz zajednički račun.
Je, bas će Zaba ili PBZ propasti. Ako one propadnu, propala je i država.
Btw. I takvi su računi osigurani, ne kao depozitni, do 150 tisuća kuna. https://www.skdd.hr/portal/SDAWEB.…lob_hr?p_id=599
Probleme su imale one brokerske kuće koje vise ne postoje. Jer da ih imaju sada i da postoje, zatvorili bi ih i zabranili im rad.
Na ovom forumu caruju dezinformacije i općenita nagađanja. Ne znam iz kojeg razloga se dopusta pisanje koječega. Za zamisliti se.
-
Pozdrav svima, zvao sam brokera i dobio sljedeće objašnjenje.
Broker kaže da SKDD-CCP služi samo za namiru, odnosno, kod zbirnog računa postoji praktički minimalna šansa da se kupovina ili prodaja zatvore na vašu štetu. Recimo, kupujete 200 dionica HT-R-A s dovoljnim sredstvima, međutim netko drugi na zbirnom računu nema novaca za pokriće svoje transakcije, i onda se može dogoditi da umjesto 200 dionica dobijete 150 dionica, iako ste platili svih 200 dionica. A onih preostalih 50 dionica je otišlo na pokrivanje tuđeg duga.
Broker me uvjerava da jednom kad se transakcija završi i dionice upišu u SKDD te dionice više nitko ne može uzeti. Znači rizik zbirnog računa postoji samo kod otvorene transakcije/naloga, ali jednom kad se nalog zatvori rizika više nema.Ukoliko je ovo stvarno ovako, onda nije ni približno katastrofično ni opasno kako sam mislio i sada sam puno mirniji. Bilo bi dobro da vas još nekoliko provjeri ovu informaciju da budemo sigurni.
Glavno je da bi trebali biti mirni što se tiče vlasništva nad dionicama koje su upisane u SKDD ukoliko nemaju otvorene naloge, čak i ako sam broker propadne ili se neki klijent na zbirnom računu prezaduži.
-
Broker kaže da SKDD-CCP služi samo za namiru, odnosno, kod zbirnog računa postoji praktički minimalna šansa da se kupovina ili prodaja zatvore na vašu štetu. Recimo, kupujete 200 dionica HT-R-A s dovoljnim sredstvima, međutim netko drugi na zbirnom računu nema novaca za pokriće svoje transakcije, i onda se može dogoditi da umjesto 200 dionica dobijete 150 dionica, iako ste platili svih 200 dionica. A onih preostalih 50 dionica je otišlo na pokrivanje tuđeg duga.
Broker me uvjerava da jednom kad se transakcija završi i dionice upišu u SKDD te dionice više nitko ne može uzeti. Znači rizik zbirnog računa postoji samo kod otvorene transakcije/naloga, ali jednom kad se nalog zatvori rizika više nema.Ukoliko je ovo stvarno ovako, onda nije ni približno katastrofično ni opasno kako sam mislio i sada sam puno mirniji. Bilo bi dobro da vas još nekoliko provjeri ovu informaciju da budemo sigurni.
Pa ova gore grafika ti to lijepo objašnjava...
-
A i ovoje bitna stvar: Nedostaci su umanjeni činjenicom da Banka kao Član osigurava kolateral za Klijente.
Ispada da rizik gotovo nepostojeći ,kada je broker banka, je posjeduje ogromna novčana sredstva za podmirenje svih svojih obveza,a brokeraj je samo poslovni odjel banke, a ne zasebna pravna osoba u vlaništvu banke. U prevodu banka pokriva troškove svog brokerskog ureda.
Problematične bi mogle biti brokerske kuće koje nisu banke, zbog ograničenih financijskih sredstava, zbog toga sam i izabrao banku kao brokera.
-
Glavno je da bi trebali biti mirni što se tiče vlasništva nad dionicama koje su upisane u SKDD ukoliko nemaju otvorene naloge, čak i ako sam broker propadne ili se neki klijent na zbirnom računu prezaduži.
ovo boldano jedino može biti scenarij ako netko može ići u short selling ili mu pukne margin.
meni se još nije uspjelo dogoditi da zadam nalog, a nemam dovoljno sredstava na računu za zadavanje naloga.
rekao bih da su ovo pripreme za uvođenje shorta.
a što se tiče one garancije od 150.000 kn, to se odnosi isključivo na novčana sredstva na brokerskom računu koja tu stoje pasivno.
znači, ako pri izvršenju naloga platiš više, a dobiješ manje i ne vrati ti se višak cash-a i za to postoji rješenje, a to je tužba za naknadu štete.
za promašeno ulaganje i rupu u portfelju ti nitko ništa ne garantira.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun