jeste dobili kakvu obavijest od agram brokera vezano za skdd cpp, omnibus?
SKDD-CCP - Zbirni/omnibus račun
-
-
-
Jesmo, očigledno smo svi dobili,ali mi nije jasno što sada to znači? Ako sam ja dobro služio to znači da ako neki vjerovnik ovrši agram brokere ili klijenta s kojim dijelimo račun onda će vjerovnik uzet i moje dionice (novac na brokerskim Računu)? A mi nemamo pravo glasa ili šta?
-
Jesmo, očigledno smo svi dobili,ali mi nije jasno što sada to znači? Ako sam ja dobro služio to znači da ako neki vjerovnik ovrši agram brokere ili klijenta s kojim dijelimo račun onda će vjerovnik uzet i moje dionice (novac na brokerskim Računu)? A mi nemamo pravo glasa ili šta?
To bi bilo kao da netko iz rajfajzen banke ovrši klijenta u Zabi, klijent nema dovoljno na računu pa skinu svima nam ostalima s računa.
-
----------------Sukladno Uredbi (EU) br. 648/2021 Europskog parlamenta i vijeća od 4. srpnja 2012. o OTC izvedenicama,
središnjoj drugoj ugovornoj strani i trgovinskom repozitoriju (EMIR), Središnje klirinško depozitarno društvo d.d.
(dalje u tekstu: SKDD) će dio poslova poravnanja prenijeti na SKDD-CCP Smart Clear d.d. (dalje u tekstu: SKDDCCP).
Obzirom da će Agram brokeri d.d. postati član sustava poravnanja SKDD-CCP, potrebno je naše klijente upoznati
s promjenama koje će se dogoditi prijenosom poslovanja s SKDD na SKDD-CCP te kakav utjecaj će navedene
promjene imati na samu narav i troškove sustava poravnanja.
SKDD-CCP će, u skladu s Pravilima poravnanja, postati središnja druga ugovorna strana u transakcijama izvršenim
na Zagrebačkoj burzi, koje u skladu s Pravilnikom o primjerenosti transakcija SKDD-CCP smatra primjerenima za
poravnanje. Popis financijskih instrumenata primjerenih za poravnanje u sustavu SKDD-CCP moguće je pronaći na
internetskim stranicama SKDD-CCP (poveznica https://www.skdd-ccp.hr/portal/f?p=100:1:11355435532862:::::).
SKDD-CCP za potrebe poravnanja transakcija omogućuje dvije vrste računa, i to:
A. Zajednički (Omnibus) račun za klijente, te
B. Izdvojeni (Individualni) račun za pojedinačnog klijenta.
' Bem ti i Europu !!!!!!!!!!!!
Da li se ovo odnosi samo na Agram brokere, ili na sve brokerske kuće u RH ?
Izdvojeni račun košta 25 tisuće kuna godišnje
Ovo je kraj trgovanju na ZSE
Ako mi treba pravna nesigurnost idem u Interactive brokere... naknada za transakciju je jedan dolar.
-
Pa kako je moguće da je hanfa izdala dozvolu za takvu namiru ?
Ovo mi izgleda kao ona jamstva koja je izdao LEDO? Samo će nas ovršit jednog dana.
-
U ponedjeljak se nadam imati vremena nazvati brokera
Najvrednije što imam su dionice Medike, i njih u krajnjem slučaju mogu odregistrirati
Nema dakle prodaje.
Al' nema ni zaplijene ?
Pinklec na rame i u bijeli svijet, uspješno su nas potezom pera otjerali.
-
Meni ništa nije jasno.. da dobio nešto od PBZa i spominje se 5000 kn..
-
U ponedjeljak se nadam imati vremena nazvati brokera
Najvrednije što imam su dionice Medike, i njih u krajnjem slučaju mogu odregistrirati
Nema dakle prodaje.
Al' nema ni zaplijene ?
Pinklec na rame i u bijeli svijet, uspješno su nas potezom pera otjerali.
E ali u tome i je caka jer kada ih odregistriraš one spadaju pod SKDD (gdje su sad) ili su (će) biti prebačene na SKDDccp? Trebali bi ići na višu razinu sigurnosti a ne na manju!
-
Dionice su kao vlasništvo uvijek evidentirane u Središnjoj depozitarnoj.
Kako bi inače imali Knjige dioničara ?
Treba ih samo odregistrirati od brokera, da ne podliježu njihovim zbirnim računima
Tako sam si ja to zamislila, a kako je... doznati ćemo u ponedjeljak
-
Evo mail od PBZ-a:
U odnosu na sve klijente koji su do sada u SKDD-u kliring financijskih instrumenata obavljali putem redovnih računa, Banka će istu poslovnu praksu nastaviti i u SKDD- CCP-u otvaranjem zbirnog računa bez dodatnih troškova (pozicije i kolateral klijenta su na razini CCP-a- račun pozicija i račun kolaterala- odvojeni od kućnog računa člana, ali nisu odvojeni od ostalih klijenata na omnibus računu).
Kao što je navedeno, a kako bi minimizirala sve potencijalne rizike u budućnosti koji mogu nastati uslijed pojačanih kapitalnih zahtjeva početkom rada SKDD-CCP-a, Banka će sve zahtjeve za margin i kolateral podmiriti iz svojih sredstava i neće prikupljati sredstva od klijenata, bez podizanja naknada za trgovanje za postojeće klijente. Migracija na zbirni/omnibus račun u SKDD-CCP za sve postojeće klijente se neće dodatno naplaćivati klijentima.
Ako moze tumačenje od strane stručnjaka sto to znaci za nas male ...🤔
-
-
Ajmo priznati da nemamo pojma.
U ponedjeljak ćemo zvati brokere.
Oni će naravno zasuti pozivima biti Ludi od sreće.
Možda to u praksi za nas stvarno ništa ne znači.
-
Strpljen spašen do ponedjeljka..😉
-
Dopis im je svima takav da zasluzuju da ih svi redom zovu i traze pojasnjenje da se moze skuziti sta je pjesnik htio reći u svojoj pjesmi 😏
-
Sad mu je lakse, nisam jedini koji nije skuzio sto je pjesnik htio reci. Jedino mi se vrtio crni scenario po glavi ili mozda nije sve tako crno...🤔😉
-
Može li mi netko objasniti o čemu se tu radi i što je najbolje odabrat za mene sitnog ulagača (od cca 50k kn u dionicama) ?
-
A navodno je nekakvo povecanje sigurnosti tralala itd.
EU regulativa nekakva.
Tekst regulative u prilogu.
Navodno se odnosi samo na OTC transakcije.
Procitajte pa recite sto mislite.
Pozdrav.
-
Ajde bas da vidimo od nas ovdje poprilicno jel netko skuzio sta su oni (svi brokeri) mislili sa tim dopisima 🤣🤣🤣🤣.
Ja sam skuzio da je to neko poravnavanje između njih i SKDDa, da to nema nekog utjecaja na mene osim ako ne zelim da to poravnavanje rade nesto kao odvojeno za svakog klijenta posebno.... ??? Meni djeluje svejedno kako ce to izvesti i prebaciti, samo da odrade dobro.
A kad se dionice prebace na osobni racun kod brokera i skdda, to vise nema nikakvog utjecaja te nove regulative, po mom shvacanju.
-
Ništa mi nije jasno, ali znam da se nemam što odlučiti - 25.000 kn/god. ne dam, dakle biram drugu opciju.
Moram priznati da sam na prvu pomislio kako će u ponedjeljak nastati stampedo na prodaji, ali sad mislim da možda... dakle možda... sve ovo nije ni tako loše. Što ako je ovo priprema za shortanje??
Uglavnom, oni nas obavještavaju da se radi o važnim novostima vezanim uz promjene poslova poravnanja za transakcije izvršene na Zagrebačkoj burzi d.d.
A onda dalje nas upućuju na Popis financijskih instrumenata primjerenih za poravnanje u sustavu SKDD-CCP moguće je pronaći na internetskim stranicama SKDD-CCP (poveznica https://www.skdd-ccp.hr/portal/f?p=100:1:11355435532862:::::).
I.... jel netko našao taj popis, jer ja ga ne mogu naći??
Još ću malo bit dosadan.... Iz godišnjeg FI od SKDD-CCP stoji sljedeće:
"Društvo je u 2020. godini nastavilo s procesom licenciranja i postupanjima u odnosu na utvrđene regulatorne obveze te obveze u svezi operativnih pripema za početak rada. S početkom operativnog rada Društva, SKDD prestaje pružati usluge ugovorne namire, a poslove poravnanja transakcija sa Zagrebačke burze preuzima SKDD-CCP. Cilj Društva je pružati usluge poravnanja i upravljanja rizicima članovima (investicijska društva/financijske institucije) te im omogućiti sigurnije poslovanje na tržištu kapitala. SKDD-CCP procesom novacije centralno preuzima obveze ugovornih strana čime se postiže dodatna stabilnost tržišta i umanjuje mogućnost nastanka šokova uslijed neispunjenja obveza nekog od sudionika tržišta."
Sve se nekako mislim da smo se uzj.... bez veze.
-
Trebamo razmisljati pozitivno iz dostavljenog. Sve ostaje kako je. Izaberemo besplatnu opciju za vođenje i dobivamo vecu sigurnost i zaštitu...😊.
P.s. Samo jos trebamo za gore navedeno potvrdu brokera...🙃
-
Koliko sam shvatio na primjeru PBZ-a zbog nove regulacije ono što je do sada bio zbirni skrbnički račun brokera kod skdd sada postaje omnibus račun kod skdd-cpp. Jesu li zbog toga rizici sada veći ili manji? Teško pitanje. Rekao bih približno slični.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun