Display MoreKako ne shvacas da je OPEC namjerno sporije dizao proizvodnju da bi utjecao na cijenu nafte te da to nema veze sa stvarnim demandom, pa sa manjim supply dize cijenu zbog toga i otpustanje rezervi da bi se utjecalo na supply koji je uvijek bio umjetan jer ovisi o dogovoru ne o stvarnim mogucnostima proizvodnje, na taj nacin se OPEC stiti jer smanjenu zaradu od smanjenog demanda kompenzira s vecom cijenom nafte na koji sami dogovorno utjecu, ovo sad oko geopolitike je vec stvar koji ne ovisi o dogovoru i bitno utjece na outlook jer nije stvar nad kojom se ima kontrola, jer tankeri imaju ipak ogranicenje za razliku od output-a proizvodnje.
Iz cega ste zakljucili da ja ne razumijem igru opec+?
Napisala sam da nam je cijena nafte manje interesanta od drugih stvari kao sto su demand, supply, scrap, EEXI,CII, JCOP.
vise puta sam svoje ponovila a sada ste i vi na redu da napisete svoje.
Koliko je bio demand?
Koliko je sada? koliko ce po vama biti za 3-6 ili 12mjeseci
Prestanimo se igrati skrivaca i nadmudrivanja u kojem neki ne iznose apsolutno nikakva ocekivanja i nikakve prognoze.
Kakva je korist od takvih "strucnjaka", koji ce retroaktivno izvoditi zakljucke?
Ili cekati u zasjedi mjesecima da netko stavi zarez gdje je trebala doci tocka?
Tko zna i zeli da ga se respektira kao onog tko zna treba se izjasniti po kljucnim pitanjima za tankerase/produktase.
Cinjenica je da do rata tankeri uopce nisu bili nista posebno investabilni to se vidilo i na kraju godine kada su sve prognoze da ce se tankeri oporavit za kraj godine pali u vodu i onda prolongirano za jos godinu dana kao bit ce slijedeca, to je cinjenica, uzrok stagnacije cijene dionica tankera je samo zbog ocekivanja da ce se ipak oporavit s vremenom da ce se zaustavit trend gubitaka i zbog rasta vrijednosti brodova zbog inflacije i popunjenosti brodogradilista drugim brodovima, demand i supply nije bio uskladjen i uskladjivao bi se pomalo s vremenom ali nedovoljno da nesto posebno postane investibilan taj sektor nasuprot puno drugih sektora, rat je jedina bitna cinjenica koja je odredila investibilnost sektora, sve prije toga je puno svacega za nista konkretno sta bi napravilo turning point vrijedan znacajnog rasta.