Sasvim očekivano!
Da stvar bude bolja da su stavili i 300 kuna traženu ciejnu i to bi im prošlo!
Sasvim očekivano!
Sasvim očekivano!
Budem ja stavio. Pa ako prođe prođe.
Kolega, svi su izgledi da nećete imati što staviti, u slučaju prevelike potražnje oni ne razrezuju linearno, nego prema njihovoj procjeni, posebno uzimajući u obzir tko će biti dugoročan - čitajmo to tako, uzet ćemo fondove, po mogućnosti mirovince
Da, vjerojatno cemo vrlo malo dobiti, ali zanimljivo je da tako svjesno osuđuju dionicu na nelikvidnost...
Realno, briga njih za likvidnost, bitno da su oni dionice uvalili... Iskreno, mislim da nakon jednog ili dva izvješća slijedi buđenje...
Ako bude rezanja, a svi su uvjereni da hoce...mali ce dobiti 75% uloga jer su najvjerojatnije zajedno s radnicima upisali max 15mil kn...to cini 15% ukupne alokacije i nece znacajno uzet dio kolaca MF-ovima...
Pa mora izdavatelj mislit i na radnike, nije mu u interesu radnicima dat "mrtvu" dionicu...tako ce "prisilit" MF-ove da ako zele 25% vlasnistva da kupuju na burzi i tako dizu likvidnost i cijenu drustva...
Predvidjam da ce od ukupne alokacije 4/6 ici MF ovima cime ce imat 20% udjela u ukupnom vlasnistvu...OF i ostali kvalificirani ulagatelji ce dobit 1/6 alokacije (5% udjela u drustvu) i mali (+radnici) preostalu 1/6 alokacije...IMHO
Brkate kruške i jabuke, radnici su imali prednost pri upisu, prvi krug je rađen isključivo za njih, jeste li uopće pročitali prospekt? Ostali mali ulagatelji su samo kakti al pari velikim ulagateljima u drugom krugu, budući da se eksplicitno spominje da kod alokacije izdavatelj zadržava diskrecijsko pravo raspodjele dionica prema vlastitom nahođenju, s tim da će mu misao vodilja u tom smislu biti dugoročnost držanja papira. I sad vi uvjeravate da će mali dobiti 75%?!
Apropos radnika, izdavatelj samom činjenicom da radnicima nudi dodatne dionice u slučaju neprodavanja pokazuje da mu sigurno u prvom (a ni n-tom planu) nije likvidnost na burzi.
Brkate kruške i jabuke, radnici su imali prednost pri upisu, prvi krug je rađen isključivo za njih, jeste li uopće pročitali prospekt? Ostali mali ulagatelji su samo kakti al pari velikim ulagateljima u drugom krugu, budući da se eksplicitno spominje da kod alokacije izdavatelj zadržava diskrecijsko pravo raspodjele dionica prema vlastitom nahođenju, s tim da će mu misao vodilja u tom smislu biti dugoročnost držanja papira. I sad vi uvjeravate da će mali dobiti 75%?!
Apropos radnika, izdavatelj samom činjenicom da radnicima nudi dodatne dionice u slučaju neprodavanja pokazuje da mu sigurno u prvom (a ni n-tom planu) nije likvidnost na burzi.
Da, procitao sam prospekt...radnici su skoro pa nebitni u alokacij jer ionako mogu upisat ukupno 49 tis dionica sto je 9% od ukupno ponudjenih dionica...i siguran sam da nece sve ni upisat (ni pola)...
I dalje smatram da ce mali dobit 75% dionica koje su planirali upisat...i da ce (zajedno s radnicima) drzat 5% vlasnistva firme...
P.s. Sto ti je burza...prije 3 dana se raspravljalo da je precijenjeno i da nis ne vrijedi, a sad se pise da mali nece dobit nista jer je u IPO nastala jagma za dionicama...ko da su djabe
Na temelju čega smatraš da će mali dobiti 75% planiranih dionica? 5% firme je cca 17,2 milijuna kuna za radnike i male investitore?
https://www.span.eu/hr/media/pravila-alokacije/
Ja mislim da su oni željeli upisati više od tog iznosa. Uprava će morati mnogo više alocirati da zadovolji apetite malih po mojoj procjeni.
Ili neće, pa će mali morati se zadovoljiti sa alikvotno manjom količinom papira.
Jagma je nastala isključivo zato što love među institucionalima ima ko pijeska u pustinji, i nemaju gdje ulagati više. Treba samo gledati CIAK da se vidi u kom bi smjeru ovo moglo ići, s tim da je tamo upisana količina bile više nego duplo veća.
Na temelju čega smatraš da će mali dobiti 75% planiranih dionica? 5% firme je cca 17,2 milijuna kuna za radnike i male investitore?
Ja mislim da su oni željeli upisati više od tog iznosa. Uprava će morati mnogo više alocirati da zadovolji apetite malih po mojoj procjeni.
Pa cisto odokativna procjena.
Pod malim mislim iskljucivo na radnike i fizicke osobe.
Nek je prosjek uplate po glavi 20k kn (a mislim da je i nizi) treba 1.000 fizickih osoba da se uplati 20 mil kn, cisto sumnjam da ih se toliko prijavilo, a mozda sam samo lud.
Pa forumasi, ljudi koji se bave tim nisu uplatili zajedno vise od 2 mil kn (bar po pisanju po forumu)...
Kolega, svi su izgledi da nećete imati što staviti, u slučaju prevelike potražnje oni ne razrezuju linearno, nego prema njihovoj procjeni, posebno uzimajući u obzir tko će biti dugoročan - čitajmo to tako, uzet ćemo fondove, po mogućnosti mirovince
vidjet ćemo... ipak mislim da će biti drukčije. Ako bude po vama onda će to biti još jedna nelikviduša, tresla se brda...
Jagma je nastala isključivo zato što love među institucionalima ima ko pijeska u pustinji, i nemaju gdje ulagati više. Treba samo gledati CIAK da se vidi u kom bi smjeru ovo moglo ići, s tim da je tamo upisana količina bile više nego duplo veća.
A bas ga forsiras...
1. Cijeli svijet pliva u parama pa nema smisla raspravljat o razlozima ulasaka institucionalaca...za svaki IPO i dokap u zadnjih 5 godina mozes tvrdit da je prosao zbog viska likvidnosti..to nema smisla
2. Ne raspravljamo je li postoji interes institucionalaca nego hoce li izdavatelj 5% alokacije prepustit malim ulagateljima....ja se kladim da hoce...
Ocito je da bi institucionalci "progutali" dvostruko vecu alokaciju, ali je nema...
3. CIAK nije alocirao cjelokupnu ponudu dionica sto znaci da je potraznja bila niza od ponude (i dalje se trzi iznad IPO), njegov sektor se ne moze mjerit sa IT sektorom, radnici nisu bili direktno ukljuceni u IPO, nije bilo medijske pompe niti su privukli male ulagace koji skoro pa i nisu sudjelovali u IPO-u (ovo pretpostavljam)..
Zato mislim da ce SPAN bit puno bolja prica od mrtcog CIAK-a...
Izdavatelj će bez sumnje više alocirati malim dioničarima (i radnicima) ako ćemo tako gledati spomenutu skupinu od 5%, međutim, ja sam mišljenja da postoje ulagači koji su uplaćivali daleko iznad 20, 30 pa i 50 tisuća kuna. I da takvih nije nezanemariv broj. I koji su možda bolje upounati sa poslovanjem, stratregijom i budućim namjerama ili ako ništa drugo imaju neku diskretniju procjenu o tome. Baš me zanima naprimjer koliko će dodijeliti Zoranu Sabolu za njegove "nježne riječi" u javnosti i da li će on dobiti proporcionalno onome koliko je uložio (biti srezan kao i ostali manjinci su stuaciji (oversubscription-a)).
Da pogađam.... neće. Dobit će kao zaslužan mnogo više od onog što bi dobio kao "nezaslužan".... a to je po mojoj diskrecijskoj procjeni.... deep shit!
Pišu da ima prostora za rast probitabilnosti.
Što me podsjeća na prodaju nekretnine sa potencijalom.
Ja ga forsiram?! Pa ti si doslovno napisao da Dujmoviću zbog radnika nije u interesu imati nelikvidnu dionicu, kakti da bi mogli prodati pretpostavljam, a sa druge strane span motivira radnike da što dulje drže dionice jamčeči im nagradne. Daj mi objasni prvo taj disparitet?
Smisao listanja bi trebalo bit trgovanje i nikome nije u interesu imat nelikvidnu dionicu...isto tako ce g. Dujmovic jednog dana najvjerojatnije prodavat svoj udio i siguran sam da ce postic vecu cijenu ako firma "dobro" kotira na TK..ne mozes "vristat" sa svih naslovnica, pozivat na upis, a onda vecinu malih diskvalificirat na ustrb velikih...nastetili bi vlastitoj reputaciji (javno mijenje)
Sto se tice radnika nije predvidjeno da radnici do vjecnosti dobivaju dodatne dionice za holdanje vec isto traje tri godine...kome ce onda prodavati...kao i u svemu balansiranje izmedju krajnosti je jedini ispravni nacin
Nikako da "progutas" da ja ovdje ciljam da ce malima pripast 5% firme...odnosno da ce 95% vlasnistva drzat dugorocni...ako to nije stabilna vlasnicka struktura onda ne znam sto je...
Dostava potvrda Ulagateljima o broju kupljenih Ponuđenih dionica - najkasnije 3 (tri) Radna dana nakon utvrđivanja Konačne cijene - 16.09.2021
..znaci danas mozemo ocekivati info?
A pa super...smanjili su samo za 10% od uplacenog.
Puno bolje od ocekivanog...
A pa super...smanjili su samo za 10% od uplacenog.
Puno bolje od ocekivanog...
Ma odlično, ja sam se bojao da će bit puno manje. Nadamo se da će se to odraziti i na likvidnost.