Dobro mi je:
1. Sto im je NPM oko 1% i tu postoji veliki potencijal rasta
2. Ipak je drustvo iz IT industrije, nemaju direktnog konkurenta na nasem TK pa ocekujem povecanu potraznju investitora
3. Ne prodaju vlasnici svoje dionice vec drustvo nudi vlastite dionice...novci iz IPO-a ostaju u drustvu
dodao bi da je ok okolnost činjenica da zaposlenici kupuju pod istim uvjetima kao i mi...ovi iz postojeće dioničke strukture se ne računaju, njih je malo, prvih 10 ima preko 98%...iako mislim da će alokacija biti mizerna, obzirom na institucionalce i njihov apetit
SPAN (SPAN d.d.)
-
-
-
info iz prve ruke, interes je velik.
-
Oni su naveli podatke za prošlost, ali ono najvažnije budućnost ništa. Meni je to neozbiljno. Kad kupuješ dionice u IPO-u valjda te zanima na šta će oni te novce potrošiti, koji su im planovi za budućnost i kako ih misle ostvariti. To su najosnovnije informacije koji bi trebali dati. I onda ti procijeniš može li se to ostvariti i ima li dionica mjesta za rast. Kupuje se budućnost a ne prošlost. Financijski izvještaji za prošle godine su ok da vidiš kako firma posluje, ali onog najbitnijeg nema. Evo nek mi netko od vas što ćete kupiti objasni na temelju kojeg plana mislite da će dionica rasti u budućnosti?
-
Dobar tekst o Spanu
Započeo upis dionica Span-a: ovako bi kompanija mogla kotirati u odnosu na ostale vodeće dionice na Zagrebačkoj burziInicijalna javna ponuda dionica Spana, prve IT tvrtke kojom će nakon davnog uvrštenja Ericsson Nikole Tesle krenuti trgovanje na Zagrebačkoj burzi, ušla je u…lider.media -
Nanobit sa cca 17 mil kuna manje godišnjih prihoda od Spana ostvaruje dobit od 68,7 mil kuna Span 6,5 mil. kuna za 2020g prema fininfo.....jesu li te firme neki konkurenti i slični ili postoje bitne različitosti koje bi mogle opravdati ovakvu razliku u dobiti?.......jel za ovo mora postojati neko dobro objašnjenje......isto tako, između ostalih na fininfo im je među povezanim subjektima i HIŠ?.......hrv. ind. šečera?.......poznati su nekome?.....na koji način su povezani?......od početka nisam trzao na taj span a kad ovo vidim baš me zanimaju odgovori ako netko zna......uz to ništa o budučnosti i planovima?......nisam temeljito proučavao ali izgleda da Parica je i iznio je neke podatke o tome......meni onako na prvu bez nekog "pogleda u budučnost" a s obzirom na dobit koju ostvaruju izgleda kao šuplja priča ili ementaler......možda sam u krivu ali novi ipo-i nam trebaju.....ali uspješni a ne samo ipo zbog ipo-a.......pogotovo je tu IT sektor zanimljiv......ali zašto baš mi dobijemo ovo a ne Nanobit, Rimca ili nešto treče zanimljivo.......opet treča županijska?
-
NANOBIT i SPAN je usporedivo ko HT i ERNT ili KOEI
koliko mi je poznato (istraživanje usmeno pred IPO sa poznatim iz IT industrije) SPAN većinu prihoda ostvaruje od prodaje MSFT licenci, gdje su male marže, što kažu u IT industriji je dosta out of date bussines praksa. Većina se u toj niši prebacuje na SAS usluge kako bi imali stabilnije CF/prihode.
Također nije poznato zašto SPAN ima tako dobar distributivni ugovor sa MSFT u regiji, u smislu kako ga dobio tako ga može i izgubit ako dođe neki jači igrač...
-
SPAN prodaje tuđe proizvode, uglavnom Microsoftove, dok Nanobit razvija svoje aplikacije te naravno tada i sad prihod ide njima... SPAN trenutno ima veliku PR kampanju za upis dionica, pogotovo po informatičkim web stranicama, na bug.hr je već bilo 10ak članaka o SPAN-u...
Evo jedan današnji...
Sedam pitanja i odgovora o Span dionicama
-
Stojim već 40 min u redu u banci s papirima u rukama, do sad su se 2 broja pomakla, da bi kupio dionice tvrtke koja, pazi sad - prodaje IT rjesenja. Čekam jos samo pečat i biljege.
-
Stojim već 40 min u redu u banci s papirima u rukama, do sad su se 2 broja pomakla, da bi kupio dionice tvrtke koja, pazi sad - prodaje IT rjesenja. Čekam jos samo pečat i biljege.
Kad vec toliko cekate daj vam boze da to bude neka dobra prica, kao davno kod hgspota! Samo onda na vrijeme svoje cekanje kapitalizirajte!
-
čekao sam sat i 10 minuta... nije to do Spana nego do Zabe. Jedna djelatnica na šalteru za sve nas. Ide jako sporo, a bilo nas je desetak.
-
-
Bilo je u prijašnjim postovima pitanja oko HT-a, evo ovdje kažu da su ih odbili jer su ponudili malo
Spanu se isplatilo odbiti HT, evo kolika mu je sada valuacija: ‘Čini mi se da prostora za rast ima‘Dvostruko viša cijena od one po kojoj su se dosad velike IT tvrtke prodavale u Hrvatskojnovac.jutarnji.hr -
i...tko je uplatio?
Nazalost, mislim da cemo dobiti mrvice :-/
-
Dobro je za ZSE.
-
Jesam li ja to dobro izračunao da je BV Spana 28,32 kn, a da on traže (max.) 175 kn u IPO-u, koje će vrlo vjerojatno dobiti?
Kapital = 55.524.000
Broj dionica = 1.960.000
te
da je P/E omjer (pri cijeni od 175 kn) = 46
P = 175
EPS = 3,18
I gledam prospekt i ne mogu vjerovati. Pa gdje im je bilanca?
Moraš ići na njihov web po FI!!!
-
I prema mojim valuacijama firma po IPO cijeni činila mi se skupa i zbog toga nisam podnio ponudu.
Evo i ovaj isječak iz članaka kaže: Span je ulagačima objavio poziv da tijekom ovog tjedna iskažu interes za kupnju 578.200 dionica ili 30 posto tvrtke. Cijena po dionici je 160 do 175 kuna. Time je signalizirao da svoju valuaciju vidi u rangu 42 do 46 milijuna eura, odnosno 314 do 343 milijuna kuna. To je gotovo dvostruko viša cijena od one po kojoj su se velike IT tvrtke u Hrvatskoj prodavale do sada.
Spanu se isplatilo odbiti HT, evo kolika mu je sada valuacija: ‘Čini mi se da prostora za rast ima‘Dvostruko viša cijena od one po kojoj su se dosad velike IT tvrtke prodavale u Hrvatskojnovac.jutarnji.hr -
Svaki je IPO u principu mačak u vreći.
Sjećam se kada je Jadran uvršten na burzu, nije bio IPO, al' bio je mačak. nismo znali koliko vrijedi.
I sjećam se kako je to završilo.
I na HT su se dobro proveli, na Atlantik grupi su morali imati strpljenja dugog desetljeće, upisivao se po 980 kn
Ovaj IPO pada na vrhuncu bulla, sa rastućom inflacijom i svime što uz nju slijedi , sve skupa
-
Jesam li ja to dobro izračunao da je BV Spana 28,32 kn, a da on traže (max.) 175 kn u IPO-u, koje će vrlo vjerojatno dobiti?
Kapital = 55.524.000
Broj dionica = 1.960.000
te
P = 175
EPS = 3,18
Pribroji kapitalu jos 100mil iz IPO-a i eto BVPS od 80 kn...
-
Kapital = 55.524.000
Broj dionica = 1.960.000
te
P = 175
EPS = 3,18
Po toj logici,
ako prodaš 99,9% firme dobiveni kapital dijeliš sa onih preostalih 0,1% dionica?
Milim da to ne ide baš tako.
-
Kapital = 55.524.000
Broj dionica = 1.960.000
te
P = 175
EPS = 3,18
Moram priznati, dao si mi misliti, a čak sam i konzultirao jednog računovođu.
U pravu si, SPAN će tih 100 milijuna uknjižiti kao kapitalnu dobit što će promijeniti BV.
Ali!!!
To je samo dio priče.
Tu postaje važno gledati i dugovnu stranu.
Ukupni dug im je 174 milijuna kuna , tako da kada spojiš lovu od IPO-a i trenutni kapital, nemaju dovoljno za pokriti sve!
Vjerovnici, naročito ako su to banke, su jako sretni sa ovim IPO-om!
Pametnome dosta.
Možda u ovome leži odgovor na pitanje kud će s lovom, što su, eto, nekim čudom ili previdom zaboravili navesti u prospektu.
-
Po toj logici,
ako prodaš 99,9% firme dobiveni kapital dijeliš sa onih preostalih 0,1% dionica?
Milim da to ne ide baš tako.
I mene je to kopkalo, ali zdrav razum govori da to ide bas tako...
1. Prodaju se dionice u vlasnistvu drustva, a ne od vlasnika sto znaci da cijeli uplaceni kapital ostaje u drustvu
2. Dok sam razmisljao koju valuaciju kupujem (sudjelovao sam u IPO) isao sam racunat sto bi kupovao na trzistu (na cijeni IPO-a) da ne sudjelujem u IPO-u i tad sam shvatio da to tu istu valuaciju kupujem u IPO-u jer nemoze sudionik IPO kupovat BVPS po 28kn, a ja nakon dva tjedna i knjizenja IPO kupovat BVPS oko 80kn (ili EV/EBITDA po 11 pa na trzsitu po 8)...isto vazi i za sve druge multiple
E sad, kupovat IT firmu u IPO na EV/EBITDA 8, P/E 50, 2 P/BVPS...i uz toliko nisku NPM od 1% koja valjda nize ne moze bit meni je bilo prihvatljivo...isto tako, IT firmama su ljudi najveci kapital...SPAN ima cca. 300 programera, zamisli koji potencijal tu leži...beskonačan, pitanje je samo hoce li se ostvarit...
Zato smatram da je ovo bila "dobra kupnja"...za dva tjedna cemo bit pametniji
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k