Izvješće je u redu.
To što je narasla 20% bzvz i mala divka je donijelo zahlađenje i otrežnjenje.
Vjerujem da će nastaviti rasti. Jer poslovanje je solidno ali ima taj jaki kupac. Tko će ga znati iz kojeg razloga skuplja sve šta mu se nudi.
Izvješće je u redu.
To što je narasla 20% bzvz i mala divka je donijelo zahlađenje i otrežnjenje.
Vjerujem da će nastaviti rasti. Jer poslovanje je solidno ali ima taj jaki kupac. Tko će ga znati iz kojeg razloga skuplja sve šta mu se nudi.
poznavajući forumsku logiku, ova bi se izjava mogla interpretirati kao - danas sam prodao pola, možda i sve, pa bi sada da padne
napokon sam ga uspio srusiti da se mogu vratiti 😁
Ne volim pretjerani optimizam jer dovodi do naglog pada kao ovdje, a i na vlenu mi se cini da ce biti tako.
Tko god je u zadnja 2 tjedna napisao i malo negativnije, odma bi ga razapeli.
i kaj znače ove amplitude +-10%, jedanput pogodimo, dvaput fulamo, naravno uvijek smo u pravu, jer kako jednom netko reče o forumskom piskaranju - pola nas laže, a pola ne govori istinu
SPAN..bolji od HTa
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…d-ht-a-15330650
SPAN..bolji od HTa
Da, na kraju će još SPAN kupiti HT, a ne obrnuto, kako su pisali
Sve ove vase rasprave su mi smijesne iz perspektive IPO cijene 175kn po koliko sam kupio. Svejedno mi je jel 50, 55 ili 62 Eura. Zarada je ogromna. Ni ne pomisljam na prodaju. Nakon 2g mozda mogu razmotrit. A ekipa sto kupi na 50 pa proda na 55 ili jos gore kupi po 62 i sad ocajava na 55... Sto reci... manite se ovog... nije za vas...
napokon sam ga uspio srusiti da se mogu vratiti 😁
Ne volim pretjerani optimizam jer dovodi do naglog pada kao ovdje, a i na vlenu mi se cini da ce biti tako.
Tko god je u zadnja 2 tjedna napisao i malo negativnije, odma bi ga razapeli.
i kaj znače ove amplitude +-10%, jedanput pogodimo, dvaput fulamo, naravno uvijek smo u pravu, jer kako jednom netko reče o forumskom piskaranju - pola nas laže, a pola ne govori istinu
Ma i to je legitimo, ali nikada mi nije palo napamet lagati, vjerujte mi, ne isplati se život je kratak za to sra..je
Bok ekipa! Pratim što pišete... Pa mi nešto ne štima. Ako veći netko izlazi (fond, suvlasnik... nije bitno), a recimo Mesari kupuju, ne bi li cijena trebala rasti? Tak je barem bilo na Krašu, Podravci
Uostalom, oni se mogu i dogovoriti pa van burze pojesti cijeli paket.
Mislim da je ovo ipak reakcija na FI i hlađenje /korekcijica
Da i Estonija će biti dodana, a i prošlogodišnji Q2 je bio sa 'samo' 1 milion eura dobiti, tako da ne bi trebalo biti problema 'obraniti' taj rezultat.
Konacno poceo kupovat Trezor.
Bojim se da je trezor samo intervenirao u petak da se spriječi jači pad. Bilo bi neugodno da trezor sad kupuje, nakon sto je imao prilike kupovati mjesecima ranije po znatno nizim cijenama. Osobno mislim da nije bilo mjesta intervenciji jer je ionako cijena značajno prešišala fer vrijednost po mojoj osobnoj procjeni.
Malo sam pogledao sta su radili u q1 2022.
Prodali su za 21 mio HRK licenca u Ukrajini, toga sada nema, jer MSFT radi prolongat licenca trenutno jos for free i uradili jako profitabilan posao migracije u Cloud za americku/englesku multinacionalku Tate & Lyle. Bez toga bi jim prihodi rasli u Q1 2023 blizu 15 %. Tako da se slazem s vama kolega LeoNT, izvjesce uopste nije slabo i cijena bi se mogla vratit na 60+. Ako nastave sa kupnjom Pivci i trezor, onda nece dugo potrajat do nivoja gdje je bila cijena prije izvjesca.
Bok ekipa! Pratim što pišete... Pa mi nešto ne štima. Ako veći netko izlazi (fond, suvlasnik... nije bitno), a recimo Mesari kupuju, ne bi li cijena trebala rasti? Tak je barem bilo na Krašu, Podravci
Uostalom, oni se mogu i dogovoriti pa van burze pojesti cijeli paket.
Mislim da je ovo ipak reakcija na FI i hlađenje /korekcijica
Dobro si to primjetio. I ja mislim da bi po svim zakonima tržišta te ponude i potražnje SPAN trebao rasti a on je od početka godine pao sa 37 na 55 eura.
Burza cesto reagira van svake logike stoga nemoj da te to pokoleba u pristupu i razmišljanju.
Svakako treba ukazati na takve neobične pojave.
Kolegi Haviu želim prodati stotinjak dionica po 40 Eura izvan burze, da prestane destruktivno i pesimistični pisati o ovoj sjajnoj priči
Ja ne pišem ni negativno ni destruktivno. Pišem ono sto mislim. Činjenica je da institucionalni investitori koji bi trebali imati vrlo dug horizont ulaganja već dugo konstantno prodaju. Moje je mislijenje da će hype oko Spana vremenom potpuno splasnuti pogotovo ako se pokaze da firma vise ne može odbaciti rezultate iznad ocekivanja. I tu nastojim biti realan. Slično je na VLEN-u, slično je bilo i na Saponiji i nekim slicnim jedno vrijeme zanemarenim dionicama. Mislim da je Span dobra firma, al eto mislim da je odradila vise nego sto vrijedi i očekujem jedno vrijeme konsolidaciju i traženje nove potvrde smjera. Nažalost, ništa ne raste non-stop
Ja ne pišem ni negativno ni destruktivno. Pišem ono sto mislim. Činjenica je da institucionalni investitori koji bi trebali imati vrlo dug horizont ulaganja već dugo konstantno prodaju.
oni koji prodaju ti stvarno ne bi trebali biti mjerodavni za bilo kakve odluke, ako si imalo pratio zbivanja na burzi u prošlosti...
Ja mislim da oni dobro znaju sto rade. Lako je prodati tisuću ili dvije tisuće komada Spana na trzistu. Al prodajte 30 ili vise tisuća komada, a da ostvarite znacajnu zaradu s obzirom na vrijeme držanja dionice. Ono sto sam siguran je da je prosječni analitičar u mirovinskom društvu mnogo bolje obrazovan i iskusniji u procjenama od “analitičara” s foruma.
8.5. je konferencijski poziv za analiticare odnosno presentacija poslovanja v q1. Mislim da postoji jos uvijek puno neznanja o tome sta Span radi i sta zele da uradi u buducnosti. Na kraju presentacije uvijek je vrijeme i za pitanja. Ja sam prosle godine slusao pricu, a koliko se sjecam tamo nije bilo puno sudionika iz redova institucionalnih ulagaca koji su malo kasnije razprodali sve na nivoju 43 eur a i jeftinije. Dzabe ti CFA titula ako te ne interesuje okoliš u kojem kompanija radi i ne slusas sta ima za reci CEO. I na Ledu i Jamnici su ovi ostali unutra do 0. Tako da stvarno nisu referenca za bilo sta.
Ja mislim da oni dobro znaju sto rade. Lako je prodati tisuću ili dvije tisuće komada Spana na trzistu. Al prodajte 30 ili vise tisuća komada, a da ostvarite znacajnu zaradu s obzirom na vrijeme držanja dionice. Ono sto sam siguran je da je prosječni analitičar u mirovinskom društvu mnogo bolje obrazovan i iskusniji u procjenama od “analitičara” s foruma.
znaju dobro što rade kao i kada su kupovali thnk na 14000kn, ledo na 8000kn, ingru na 64000kn, magmu na +280kn, nexe obveznice (zar je bitno po koliko ) tevu na 60$ - ovo zadnje u ogromnim količinama
btw, sa ovom svojom konstatacijom da su obrazovaniji i iskusniji, samo si pokazao koliko malo znaš o marketu
Ja sam napisao analitičari, a ne fond menadzeri i uprava. Analize se rade maksimalno na rok od godine dana, uobičajeno se revidiraju kvartalno. To sto vi pisete nije krimen analitičara nego opcenito danak neiskustvu i ne prepoznavanju i kvantificiranju razlicitih vrsta rizika. Gledano sumarno, od osnivanja mirovinski fondovi imaju povrat na razini od cca 5% godišnje. To znaci da bi od recimo od inicijalnih 100.000 kn ta svota danas iznosila nešto vise od 278.000 kn (za B kategoriju fonda). Za mirovinski fond na ovako nerazvijenom trzistu kapitala to je solidan povrat.
Mislim da prosječni ulagatelj individualac nije ostvario ni takav povrat jer ih je većina tijekom godina otpala i nestala sa tržišta. Ili su se naprosto okrenuli likvidnijim i rizičnijim ulaganjima. Ali i ti entuzijasti uglavnom nisu ostvarivali mnogo vece povrate u kontinuitetu.