1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SPAN (SPAN d.d.)

• LodeRunner
  • May 26, 2021 at 12:21 PM
  • karlo
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    Bookmarks
    4
    • March 6, 2024 at 8:30 AM
    • #2,141
    Quote from LeoNT
    Quote from nenad

IT tržište će izgledati znatno drugačije već kroz dvije godine. Gomilanje juniora koje treba učiti je trenutno promašaj epskih razmjera. Kvalitetni seniori i sve veća automatizacija i AI su budućnost. Vrlo bliska budućnost.

Ne znam radite li i koliko dugo u ITu. Ja evo već preko 20 godina.

IT tržiše se stalno mijenja i raste.

I juniora i seniora će uvijek trebati.

Dapače, može se reći da juniori sa novim idejama, energijom i pogledom na svijet donose osvježenje u tvrtku. Često se dogodi i da juniori uče nove stvari koje nitko u firmi još ne poznaje.

I juniori i seniori imaju svoje uloge i uvijek će i imati.

Sa druge strane, ne mozes dobiti velike projekte ako nemaš ljude.

Da, evo ja sam junior, i zapošljavanje juniora im se nekad isplati jer zašto plaćat seniora 20/30tak eura sat kad taj neki task/posao koji može obavit junior kojeg plate brutno 8ipo eura jer radi preko studentskog ugovora...

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • March 6, 2024 at 9:12 AM
    • #2,142
    Quote from karlo
    Quote from LeoNT

Dapače, može se reći da juniori sa novim idejama, energijom i pogledom na svijet donose osvježenje u tvrtku. Često se dogodi i da juniori uče nove stvari koje nitko u firmi još ne poznaje.

Da, evo ja sam junior, i zapošljavanje juniora im se nekad isplati jer zašto plaćat seniora 20/30tak eura sat kad taj neki task/posao koji može obavit junior kojeg plate brutno 8ipo eura jer radi preko studentskog ugovora...

Ma SPAN se reklamira ko super firma a plaćaju kikiriki.

Zašto ? Zato što mogu.

Ljudi su sretni da dobiju prvo iskustvo.

A i dionica se ne zna kamo će heh

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 6, 2024 at 9:19 AM
    • #2,143

To je jako loš poslovni model što se vidi i po rezultatima poslovanja. Kad ti zaposlenici nešto nauče onda daju otkaz i idu raditi gdje ih se plati bolje. Uvijek su najskuplji zaposlenici oni koji ništa ne znaju, neovisno o tome koliko ih malo platiš.

Veličanstvenih sedam plaća svoje zaposlenike obilato, ali uzimaju najbolje od najboljih. Zato imaju nadprosječne rezultate.

Nije ovo industrija dostave pošte ili hrane ni pranja suđa da možeš zaposliti najjeftinijeg.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • March 6, 2024 at 9:33 AM
    • #2,144

Ljudi vi malo zaboravljate da je SPAN digao prihode 30%. Pa nije dobit jedino što se gleda. J ja sam kao dioničar razočaran s dobiti, iako sam bio svjestan da će dobit biti mala zbog investicijskog ciklusa, ali ne baš ovoliko mizerna. Ali nije dobit jedina stavka koja se gleda. Jako bitan je redovan rast prihoda. Volim da je on veći od inflacije, a u ovom slučaju je višestruko veći. Kad imaš povećane prihode možeš racionalizirati i optimizirati gro stvari da bi povećao maržu. Zlo je kad ti prihodi ne rastu. Evo pogledajte ERNT. Dobit im je jako narasla ali prihodi čini mi se samo 2,5% što je ispod inflacije. To mi se uopće nije svidjelo jer je to dugoročno puška. Nije da blatim ERNT, imam i njega, ali pokazujem svima blizak primjer.
    Znači strpljenja, tok dobit raste, a pogotovo ovako značajno, dugoročno bi sve trebalo biti vrlo dobro.

• pikolito
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    300
    • March 6, 2024 at 9:50 AM
    • #2,145
    Quote from karlo
    Quote from LeoNT

Dugogodišnji sam hobby programer, net core, blazor, angular...uglavnom, SPAN je zapravo krenuo skoro pa jedinim ispravnim putem kada je riječ o programiranju, cyber security. Kaj želim reći, ovo je toliko dinamičan medij, promjene koje se tu dese možda će se u drugim strukama osjetiti za 10-15 god, AI je napravio nešto što nismo očekivali, da će stvoritelji ubiti sami sebe (svoju struku).

Programiranje danas sa bing copilotom itd...i programiranje prije godinu dana nisu iste stvari, govorim iz iskustva hobby juniora koji uz AI dobija seniorsko znanje, s tim da u nekim stvarima tipa baze ni senior takve stvari ne zna kao što znaju chatovi:D. A pazite, ovi chatovi su još bebe, rođeni prije godinu dana, gdje će biti za par godina?!...imho će 90% mjesta u programiranju izumrijeti, ali to lako zadesi i ostale struke zbog AI. I nije stvar da ti ljudi neće imati kaj za jesti, već će nam AI iz korijena promijeniti život, samo ćemo morati naći neke dobre hobije zbog viška slobodnog vremena:)...ovo sve naravno pod pretpostavkom da prije ne uništimo sami sebe ili nas uništi AI:D.

Nepravedno, ali ispada da će jedini sigurni od AI biti političari, ljudi neće dati nikada da im nad njima vlada AI:D.

Nvidia CEO thinks AI would kill coding, says ‘everybody is now a programmer’

Jensen Huang, 61, explained that learning coding was once an all-important task, but in today's world, it holds little value
    www.hindustantimes.com
  • mesetar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    235
    • March 6, 2024 at 9:55 AM
    • #2,146

Sve ide prema planu, 2023. velika ulaganja i zapošljavanje i lošiji rezultati, 2024.rast dobiti, 2025. ogroman rast dobiti.

Tko je spreman sad riskirati i izlaziti u očekivanju brzog ponovnog ulaska, sad kad je pred vratima ono najbolje, svaka čast na hrabrosti.

Jer mislim da tu kupci samo čekaju zapeti na obaraču i čim netko pokrene lavinu, moglo bi doći do strelovitog rasta u samo par poteza, jer onda je jasno da je igra mačke i miša tu gotova.

• nenad
    Početnik
    Reakcija primljeno
    25
    • March 6, 2024 at 12:34 PM
    • #2,147
    Quote from pikolito
    Quote from karlo

Dugogodišnji sam hobby programer, net core, blazor, angular...uglavnom, SPAN je zapravo krenuo skoro pa jedinim ispravnim putem kada je riječ o programiranju, cyber security. Kaj želim reći, ovo je toliko dinamičan medij, promjene koje se tu dese možda će se u drugim strukama osjetiti za 10-15 god, AI je napravio nešto što nismo očekivali, da će stvoritelji ubiti sami sebe (svoju struku).

Programiranje danas sa bing copilotom itd...i programiranje prije godinu dana nisu iste stvari, govorim iz iskustva hobby juniora koji uz AI dobija seniorsko znanje, s tim da u nekim stvarima tipa baze ni senior takve stvari ne zna kao što znaju chatovi:D. A pazite, ovi chatovi su još bebe, rođeni prije godinu dana, gdje će biti za par godina?!...imho će 90% mjesta u programiranju izumrijeti, ali to lako zadesi i ostale struke zbog AI. I nije stvar da ti ljudi neće imati kaj za jesti, već će nam AI iz korijena promijeniti život, samo ćemo morati naći neke dobre hobije zbog viška slobodnog vremena:)...ovo sve naravno pod pretpostavkom da prije ne uništimo sami sebe ili nas uništi AI:D.

Nepravedno, ali ispada da će jedini sigurni od AI biti političari, ljudi neće dati nikada da im nad njima vlada AI:D.

https://www.hindustantimes.com/world-news/us-…8965034169.html

Zašto misliš da je cyber security izuzet od AI revolucije?

• pikolito
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    300
    • March 6, 2024 at 12:45 PM
    • #2,148
    Quote from nenad
    Quote from pikolito

https://www.hindustantimes.com/world-news/us-…8965034169.html

Uz rezervu da sam kao što sam naglasio hobi programer, pa moje riječi nemaju na težini kao da odgovor daje netko iz branše - ne mislim da će biti izuzet, nego da će tu AI najkasnije pustiti pipke baš svugdje a možda i nikad, čisto zbog argumenta kojeg sam upotrijebio i za političare, pitanje povjerenja u AI. Hoćemo li AI prepustiti toliko delikatne stvari kao što je security, to bi značilo da nas kontrolira.

• nenad
    Početnik
    Reakcija primljeno
    25
    • March 6, 2024 at 1:13 PM
    • #2,149
    Quote from LeoNT
    Quote from nenad

IT tržište će izgledati znatno drugačije već kroz dvije godine. Gomilanje juniora koje treba učiti je trenutno promašaj epskih razmjera. Kvalitetni seniori i sve veća automatizacija i AI su budućnost. Vrlo bliska budućnost.

Trebat će ih ali u dalekom manjem obujmu nego do sad. To je već sad tu. A brzina kojom napreduje je zastrašujuća ili zapanjujuća ovisno iz kojeg kuta gledate.

Točno, tržište se stalno mijenja. Ali ova promjena koja ne da dolazi nego je već tu, je kao ni jedna do sada. Pogotovo za IT branšu. I dovest će do manje potrebe za ljudskim radom.

• nenad
    Početnik
    Reakcija primljeno
    25
    • March 6, 2024 at 1:20 PM
    • #2,150
    Quote from pikolito
    Quote from nenad

Uz rezervu da sam kao što sam naglasio hobi programer, pa moje riječi nemaju na težini kao da odgovor daje netko iz branše - ne mislim da će biti izuzet, nego da će tu AI najkasnije pustiti pipke baš svugdje a možda i nikad, čisto zbog argumenta kojeg sam upotrijebio i za političare, pitanje povjerenja u AI. Hoćemo li AI prepustiti toliko delikatne stvari kao što je security, to bi značilo da nas kontrolira.

Ne prepušta mu se kontrola već ti pomaže u radu. Na sličan način kao trenutno za programiranje.

• mooji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    407
    • March 7, 2024 at 10:47 AM
    • #2,151

Span i Microsoft predstavljaju AI rješenja :

Microsoft 365 & Azure AI: Transformacija poslovanja kroz inovaciju i produktivnost | Span.eu

• nenad
    Početnik
    Reakcija primljeno
    25
    • March 7, 2024 at 10:59 AM
    • #2,152
    Quote from mooji

Span i Microsoft predstavljaju AI rješenja :

https://www.span.eu/hr/insights-sk…-583-385-032024

E, to je za pohvalu.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • March 7, 2024 at 6:55 PM
    • #2,153

Nemam SPAN...ali cisto za info, koliko se sjecam kad sam upisivao dionice u IPO-u oni su 2019. radili s gubitkom zbog ulaganje u kadrove, nesto slicno kao dsnas...tako da postoji visoka vjerojatnost da od ove godine i u buducim razdobljima krene "ubiranje plodova"...

S druge strane, frend koji dosta radi s IT firmama mi govori da je situacija u sektoru poprlicno losa (u odnosu na prethodne godine)...tako da ipak nije sve isto kao 2019...

S trece strane, trenutne valuacija je poprilicno visoka pa se pitam koliko bi trebali natuc love da samo opravdaju sadasnju cijenu, a koliko tek da opravdaju fundamentalni porast cijene...

Eto toliko od mene, nisam iz struke...ali pokusavam zdravoseljackim razumom pozicionirat SPAN na marketu...volim SPAN, a pogotovo g. Dujmovica...on mi je bas osvjezenje na marketu i bilo bi, za nas sve i market opcenito, super da uspije...

Sretno svima...

• mooji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    407
    • March 8, 2024 at 10:00 AM
    • #2,154
    Quote from Parica

Nemam SPAN...ali cisto za info, koliko se sjecam kad sam upisivao dionice u IPO-u oni su 2019. radili s gubitkom zbog ulaganje u kadrove, nesto slicno kao dsnas...tako da postoji visoka vjerojatnost da od ove godine i u buducim razdobljima krene "ubiranje plodova"...

S druge strane, frend koji dosta radi s IT firmama mi govori da je situacija u sektoru poprlicno losa (u odnosu na prethodne godine)...tako da ipak nije sve isto kao 2019...

S trece strane, trenutne valuacija je poprilicno visoka pa se pitam koliko bi trebali natuc love da samo opravdaju sadasnju cijenu, a koliko tek da opravdaju fundamentalni porast cijene...

Eto toliko od mene, nisam iz struke...ali pokusavam zdravoseljackim razumom pozicionirat SPAN na marketu...volim SPAN, a pogotovo g. Dujmovica...on mi je bas osvjezenje na marketu i bilo bi, za nas sve i market opcenito, super da uspije...

Sretno svima...

Mislim da situacija u hrvatskom IT sektoru nije bitna za Span jer su njihovi ključni korisniki veliki strani igrači.

“U 2024. očekujemo rast potražnje za cyber security uslugama i AI rješenjima za koje su se već tijekom 2023. godine počela planirati veća sredstva kod naših ključnih korisnika“, naglasio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović”

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • March 20, 2024 at 9:45 PM
    • #2,155

Taj cybersecurity.. tu ce biti toliko posla. Mozda je i ovo za SPAN:

Hanfa izgubila svu dokumentaciju i podatke o nadzoru mirovinaca i osiguravajućih kuća
    DRŽAVNI regulator, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), izgubila je sve podatke odnosno dokumente o nadzoru. Naime, ovaj je državni…
    www.index.hr

"Na kraju nam kažu kako se proces oporavka od napada provodi po fazama, a istodobno se radi i na dodatnom unaprjeđenju i podizanju razine sigurnosti, što zahtijeva dodatna ulaganja u IT infrastrukturu. O kojim se troškovima radi, za sada iz Hanfe nisu spremni reći.

"Ti će troškovi i ulaganja biti podmireni iz proračuna Hanfe i iskazani u njezinom godišnjem izvještaju za 2024. godinu", kažu nam na kraju. "

• JozoMetak
    Student
    Reakcija primljeno
    22
    • March 25, 2024 at 12:27 PM
    • #2,156

Da li se zna kada mora biti info oko dividende kada je to u planu?

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • March 25, 2024 at 2:18 PM
    • #2,157

Nemate sta.puno ocekivati od dividende ove godine....25 centi cca

• mesetar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    235
    • March 26, 2024 at 9:35 AM
    • #2,158

Ma nema ništa od dividende zasada dok ne oporave poslovanje.

• JozoMetak
    Student
    Reakcija primljeno
    22
    • March 26, 2024 at 10:38 AM
    • #2,159
    Quote from mesetar

Ma nema ništa od dividende zasada dok ne oporave poslovanje.

Ako to naprave onda za cijenu dionice u 2024 nije dobro? po tome ulagaci budu bili oprezni i čekali onda Q2 da vide gdje Span ide u 2024.

• mooji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    407
    • March 26, 2024 at 2:43 PM
    • #2,160
    Quote from LeoNT

Nemate sta.puno ocekivati od dividende ove godine....25 centi cca

Zadrzana dobit iz proslih godina je 9.6 mio EUR, tako da dividenda moze bit ista ko v 2023….ako se tako odluče…

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago