Najprije hitno ukinuti porez na kapitalnu dobit, a sve eminentne brokerske kuće u RH s uvođenjem eura uvest mogućnost da preko iste platforme kupujemo i evropske i američke dionice.
Ideje za razvoj zagrebačke burze - ZSE
-
-
-
PKD jest smetnja, ali nije ni priblizno toliko utjecajan kao apartmanizacija. Da se to oporezuje milijarde bi isle drugdje. Ne sve od toga, ali jedan dio sigurno. Em bi bilo love na burzi em bi i sama nekretninska prica bila smislenija, kvalitetnija, s popratnom infrastrukturom, a ne kao sada gdje svaka seljacina zidje i zidje sve vece i vece rugobe.
-
Burza moze naprijed tek kad se uvede porez na nekretnine, tj. prvenstveno apartmane. To je zlo koje cijelu zemlju vucd prema dolje.
Nemam apartmane ni takve imovine jer mi nije interesantno, ne mogu brzo djelovati i mjenjati investicije. Ali to nije logično ni pravedno. Imovina je imovina, bilo to lova na računu, banci, apartmanu terenu, kući, dionicama. umjetninama.
Ako ćeš oporezovati onda ideš na sve.... nije ti dosta poreza što si platio dok si dobio svojih 1.000 kn na račun (koliko je prije bilo BRUTO?) i nešto od toga kupio dalje???? stvarno svakakih razmišljanja.
Ajmo ljude obrazovati kako i u šta se investira, ajmo drakonski kažnjavati manipulacije sa nekretninama, terenima, urbanističkim planovima, muljanja na TK .. ala agrokor, DLKV, ..... ima posla jako puno gdje će se fino napuniti državna blagajna. Ajmo drakonski kažnjavati imaginarna radna uhljebnička mjesta, lažna boravišta za putne troškove... ima posla preko glave... Kao i rad na crno, neizdavanje računa...
-
Burza moze naprijed tek kad se uvede porez na nekretnine, tj. prvenstveno apartmane. To je zlo koje cijelu zemlju vucd prema dolje.
Nemam apartmane ni takve imovine jer mi nije interesantno, ne mogu brzo djelovati i mjenjati investicije. Ali to nije logično ni pravedno. Imovina je imovina, bilo to lova na računu, banci, apartmanu terenu, kući, dionicama. umjetninama.
Ako ćeš oporezovati onda ideš na sve.... nije ti dosta poreza što si platio dok si dobio svojih 1.000 kn na račun (koliko je prije bilo BRUTO?) i nešto od toga kupio dalje???? stvarno svakakih razmišljanja.
Ajmo ljude obrazovati kako i u šta se investira, ajmo drakonski kažnjavati manipulacije sa nekretninama, terenima, urbanističkim planovima, muljanja na TK .. ala agrokor, DLKV, ..... ima posla jako puno gdje će se fino napuniti državna blagajna. Ajmo drakonski kažnjavati imaginarna radna uhljebnička mjesta, lažna boravišta za putne troškove... ima posla preko glave... Kao i rad na crno, neizdavanje računa...
Treba se borit da se smanje hebeni porezi u ovoj drzavi , a ne da se uvode novi porezi da bi onda bilo sve odlicno , mos mislit, to me podsjeca na petoljetke u sfrj , ili kak se to vec zvalo.
Poznavajuci nase ljude, nebi me cudilo, da i uvedu porez na nekretnine, najvjetrojatnije bi se visak trpao u neke zlatnike , to je jos bolje jer je likvidno i mozes brzo unovcit, bolje nego neke nelikvidne dionice
Mislim da bi trebalo narod educirat ( pocet klincima u osnovnoj skoli pa dalje objasnjavat ulaganja i bla bla bla kaj vec ide uz ulaganja, nebitno dal se radi o dionicama, otvaranju svojih opg-ova , firmi ili cemu sve ne )
A drugo je kaj vladajucim kastama , nebitno koja je stranka , njima pase da je narod nepismen , neobrazovan i da nije bogat .
-
Treba se borit da se smanje hebeni porezi u ovoj drzavi , a ne da se uvode novi porezi da bi onda bilo sve odlicno , mos mislit, to me podsjeca na petoljetke u sfrj , ili kak se to vec zvalo.
Poznavajuci nase ljude, nebi me cudilo, da i uvedu porez na nekretnine, najvjetrojatnije bi se visak trpao u neke zlatnike , to je jos bolje jer je likvidno i mozes brzo unovcit, bolje nego neke nelikvidne dionice
Mislim da bi trebalo narod educirat ( pocet klincima u osnovnoj skoli pa dalje objasnjavat ulaganja i bla bla bla kaj vec ide uz ulaganja, nebitno dal se radi o dionicama, otvaranju svojih opg-ova , firmi ili cemu sve ne )
A drugo je kaj vladajucim kastama , nebitno koja je stranka , njima pase da je narod nepismen , neobrazovan i da nije bogat .
Mada nije pravi topic i admin će vjerojatno sve premjestiti ipak moram odgovoriti jer nisi u pravu. Porezna ravnopravnost je važnija od iznosa pojedinog poreza. Jasno da načelno nitko nije za veće poreze. Ali bi svi trebali biti za poreznu pravdu ili barem nešto što teži k tome. Je li pravedno npr. da zaposleni podstanar iz svoje plaće financira kupovinu kanadera i vatrogasne opreme koji će se koristiti za zaštitu imovine nekog Mađara na Viru s desetak apartmana koji hipoteski može imati tax free zaradu?
-
Fascinira koliko je slovenski SBITOP jače pogođen od CROBEX10. Baš je jako propao u cijeni, a imam osjećaj da nismo ni blizu cilju.
prebacio sam tvoj quote na drugu temu, jer sam se želio na nešto nadovezati.
CROBEX treba postati cap weighted i uključivati firme preko 100 M € market cap-a i to dati mirovinskim fondovi B kategorije da se igraju, održavaju tržište.
šta se mene tiče, nek se zove CROBEX large cap.
onda treba uvesti CROBEX mid cap za firme od 100 M € do 10 M € i to dati mirovinskim fondovima kategorije A.
i na kraju, CROBEX small cap za firme ispod 10 M € do 1 M € (šta je i prag za uvrštenje na burzu).
3 glavna indeksa, bez smiješnih sektorskih indeksa sa par dionica (eventualno proširiti CROBEX turist, al o tome bi se dalo raspravljati).
naprave se i 3-4 ETF-a ili UCITS fonda koje prate indekse, da se pokrije svaki indeks.
ovo slovensko čudo je nešto na tragu CROBEX large cap-a, koliko sam mogao upratiti.
mirovinci stalno nešto kukaju, al samo im treba postaviti jasni regulatori okvir, jer trenutno imaju para ko blata koje prže na tankirajućim stranim tržištima, umjesto da dižu likvidnost i premije za preuzimanja na domaćem tržištu 🤷
-
oprosti st-brajo al' meni ovo gore što si napisao za Crobex-e liči na to da pokušavaš s 11 igrača napraviti tri nogometne ekipe
ne ide, jednostavno ne ide!
-
oprosti st-brajo al' meni ovo gore što si napisao za Crobex-e liči na to da pokušavaš s 11 igrača napraviti tri nogometne ekipe
Dobar sudac je tu najbitniji ostalo bi se dalo presložiti kako god
-
ima dovoljno igrača, al trenutno stoje s rukama u džepovima, umjesto da igraju, jer im je teren neadekvatan.
uostalom, ovo što sam predložio bi bio i najlakši način da se država dezinvestira od svih firmi koje nisu strateške, tj. koje ne kontroliraju infrastrukturu ili prirodne resurse.
da se playing field adekvatno presloži, došli bi ulagači, ne boj se.
a bilo bi i za nas male ribice, kad bi se radile kvartalne usklade, itd.
tu je i Grubišić bio oprao mirovince, da uzimaju naknadu kao da ulažu aktivno, a ne neku minimalnu, kao neki ETF koji ulaže pasivno.
ali, naravno, onda su se dečki odma digli na zadnje noge (ko da su uhljebi ), jer bi onda ipak "ležarinu" trebali i zaraditi
-
Da, pa da se to sve dalje ne komplicira i ne pogoršava greške, jedino logično je smanjiti državne intervencije, a građanima se može ako žele bolju kamatu natuknuti da pogledaju dividend yield bankarskih dionica, možda prodati državni udio u HPB na nekom malom IPO-u pa da nije samo ZABA (morat će onda i HPB početi isplaćivati dividendu kako bi bila atraktivnija...).
Općenito CROBEX (postoji indeksni fond) može sad postati atraktivniji kako se revizijom u rujnu proširi i poboljša njegova struktura (obzirom da je puno dionica postalo likvidno u zadnje vrijeme) za širi krug građana koji možda i ne znaju, ne mogu, sami investirati u pojedinačne dionice.
za širi krug građana(one koji trenutno imaju novac za potencijalno ulaganja) mi koji ulažemo u dionice, otprilike smo im na nivou kladioničara, jednom sam davno na jednom neformalnom druženju spomenu da ulažem u dionice, komentar, aha, kockaš se, od onda više nigdje to ne spominjem,
da bi se takvo što dogodilo, trebalo bi izvesti nekoliko bitnih zahvata,
od političara malo tko posjeduje nekakav znatniji novac uložen u dionice,
tako da oni nemaju potrebu niti voditi računa o TK u Hrvatskoj, jer se ponašaju prema onoj, neka se češe koga svrbi,
oni što su zaduženi za vođenje TK, imaju sasvim solidne plaće da nemaju potrebe tražiti kruha preko pogače, pa tako ni nekakve nove IPOe i nove firme, oni se SPANom hvale već dvije godine od izlistanja, a otišlo ih 20 s tržišta za to vrijeme,
većina mlađih ljudi, koji će potencijalno u budućnosti doći do nekakvog kapitala, koji bi trebali oploditi i ulagati, nemaju gotovo nikakve spoznaje o TK, osim nešto onih, koji su se odlučili okušati s kriptovalutama,
osim toga puno je ljudi, koji nemaju dovoljno vremena posvetiti se nekom ulaganju, jer moraju raditi nekakav svoj osnovni posao za koji znaju da im donosi siguran prihod bez previše rizika,
mi jednostavno trebamo našu burzu prodati stručnjacima, koji će znati privući klijente i strane ulagače u većem broju i više kapitala, a ovi dosadašnji neka preuzmu Makedonsku i bave se preprodajom paprike, rajčice, kupusa, patlidžana, mrkve i sl.
-
-
za širi krug građana(one koji trenutno imaju novac za potencijalno ulaganja) mi koji ulažemo u dionice, otprilike smo im na nivou kladioničara
Ajd da govorimo o trgovini izvedenicama, to se u 17. stoljeću smatralo špekulativnom aktivnošću (ali bilo je zabavno, polijevanje kantama vode za kraj trgovinskog dana itd.), ali ulaganje u obične dionice..., naravno, može se s njima špekulirati, ali one služe za ulaganje. Čini mi se da pismenost Hrvata u 21. stoljeću zaostaje par stotina godina za naprednim svijetom.
Jamie Catherwood on Twitter“What's more exciting than an "Opening Bell"? This 17th century alternative... In the late 1600s, the world's first futures exchange (Dojima Rice Exchange)…x.com(više u https://edisciplinas.usp.br/pluginfile.php…Market_Case.pdf)
Mi smo prvi put imali burzu dionica (i drugih vrijednosnica) tek 1907., stoljećima nakon razvijenog svijeta, no komunizam nas očito ponovno bacio par stoljeća nazad. I njima je to bila samo špekulacija, "Zagrebačka je burza 1945. prestala s radom jer kao špekulantska ustanova nije imala mjesta u socijalističkom društvu.".
Ljudi koji ne vjeruju u stvaranje vrijednosti, u win-win, koji sve gledaju kao zero-sum game ne mogu drugačije nego dionice kao takve smatrati isključivo špekulacijom, kockom.
-
Usporedno s time, aktivno radimo na pripremi prvog Strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u kojem namjeravamo adresirati ulogu velikih institucionalnih investitora na tržištu kapitala te predložiti mjere s ciljem poticanja tržišnog prometa i ukupne likvidnosti hrvatskog tržišta kapitala, razvoja postojeće tržišne infrastrukture i njezine održivosti kao i poticanje burzovnih inicijativa.
Ministar otkrio pravu istinu o poskupljenjima u Hrvatskoj: ‘Pogledajte koliko su rasli iznosi računa!‘Donosimo ključne odgovore ministra Primorca o bujanju fiskalnih računa, kao i najavu niza novih izmjena poreznih zakonanovac.jutarnji.hrAjde neka. Jedino nisam shvatio kad će to biti? S ovim paketom zakona koji kreće početkom godine ili nekoj nedefiniranoj dalekoj budućnosti?
-
Usporedno s time, aktivno radimo na pripremi prvog Strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u kojem namjeravamo adresirati ulogu velikih institucionalnih investitora na tržištu kapitala te predložiti mjere s ciljem poticanja tržišnog prometa i ukupne likvidnosti hrvatskog tržišta kapitala, razvoja postojeće tržišne infrastrukture i njezine održivosti kao i poticanje burzovnih inicijativa.
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…racuna-15366042
Ajde neka. Jedino nisam shvatio kad će to biti? S ovim paketom zakona koji kreće početkom godine ili nekoj nedefiniranoj dalekoj budućnosti?
ja sam shvatio da Marko kreće na Kosovo
-
s obzirom da Marko ima mršavi dionički portfelj (prema javnom podatku na http://www.sukobinteresa.hr), tek nešto dionica Slatinske, FTB turizma, dva privatizacijska paketa HT-a, 8 dionica Končara, 8 dionica LRH... to su sve podaci još iz 2018. godine koliko se da iščitati
uglavnom... izgleda kao nešto što je 'popadalo s drveta' a ne kao dobro posloženi dionički portfelj
ima dosta nekretnina i tu se ne razlikuje od prosječnog državljanina RH, te značajan iznos štednje koje drži na nula kamata
umjesto da uloži u recimo hrvatski turizam
dodao bih da mu je najbolja 'imovina' supruga, koja je aktivna u HDZ-u
ne, ne očekujem da u njegovom mandatu se išta dobroga dogodi na hrvatskom tržištu kapitala
-
Priprema se strategija razvoja tržišta kapitala: Dodatni porezni poticaj za ulaganje u dioniceStrategija bi trebala biti gotova iduće godine i važan je dokument za ulazak Hrvatske u OECDnovac.jutarnji.hr
Ne znam gdje bi ovo stavio, mozda ovdje ?
-
Na žalost, to je zadnja rupa na svirali vladajućim ...
-
Na žalost, to je zadnja rupa na svirali vladajućim ...
Zašto? Zato što je puno unosnije i sigurnije biti umreženi u koruptivnu hobotnicu i pljačkati novac iz našeg proračuna, dobijati građevinske dozvole tamo gdje mi bez HDZ iskaznice ne možemo pa takvu nekretninu rentati itd
-
Ma nek oni svi na razini EU i demokratskog svijeta srede da se ne moze investirati preko raznih zaklada, fondova, holdinga gdje se ne zna tko je stvarni vlasnik bez OIBa i poreznog broja.
Glupo je da realno bilo tko moze bit vlasnik necega bez da se zna tocno tko i koji su izvori njegovog bogatstva, bilo to politicari, mafijasi, netko iz krim miljea bilo koje drzave moze upravljati resursima neke kompanije, drzave… ovako realno preko zaklada ajde ti znaj tko je vlasnik
-
To je svizac i čokolada ...
-
To je svizac i čokolada ...
A da, tako i vlasnici zaklade mogu bit i celnici hamasa, hezbolaha, irana, dodik, putin EU, americki ili nasi politicari, razni plinsko-naftni karteli koji se prepucavaju preko svih ljudi jer upravljaju drzavama, vojskom drzave ili raznim privatnim vojskama, ala vagner i razne militantne skupine, a njima se hebe za sve, boli ih tuki 🙃, u biti oni i jesu glavni u vlasnistvima uglavnom. Zato to treba jasno znati, ali prije ce oni zavaditi ekipu da se pobiju, nego da dozvole da se to skenira i napravi jednostavni pregled
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADRS (Adris grupa d.d.) 1.2k
- harpun