1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Parica
  • May 12, 2021 at 2:48 PM
  • darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    903
    • January 4, 2022 at 12:02 PM
    Quote from Roki
    Quote from kornat

Izvanredno, za otvorenje sezone dividendi JDGT je redovito prvi,,,, mene čudi da nova ekipa investitora koja je na burzi ne primječuje dionice poput jdgt, ili kodt ili delistane i neprežaljene atln, ili mdka koja je u zadnje dvije godine stagnirala sa vrijednosti pa lani povuka 70% rasta, i uz to cca 5 % dividende,,,, ja ovakve dionice potpisujem zauvijek, ne treba mi više

Ma primjećujemo ali otkud nam para za sve :D

Glupo mi je bilo kupiti male iznose svih desetak dionica koje su mi favoriti pa sam se radije krcao sa 2-3 do neke malo veće količine pa onda išao dalje. I ta se škola plaća, no dobro, za sada nije strašno, zapravo sam u plusu 12% ali moglo je biti i bolje da sam rasporedio pare ravnomjerno na svih desetak...

Nema veze, imam bazu i sada polako ali sigurno širim portfelj, dividenduše only...

I ja sam na teži način naučio da treba kupovati "dividenduše only", žao mi je što od početka nisam primjeni takvu strategiju.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • January 4, 2022 at 12:31 PM

Veli Buffet da dividende ne lažu.

pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • January 4, 2022 at 7:59 PM

Jedno od osnovnih pravila investiranja je: ne izgubiti ono što već imaš.

Pri tome je diverzifikacija najvažnija. Ne staviti sve na crveno!

Nagovaranje da se sve uloži u jednu dionicu ili u jedan segment tržišta je zločesto. Ovaj forum čitaju i početnici, manje upućeni, netko će staviti sve na jednu kartu a to nije ništa nego kockanje.

Ako su novci koje ulažete u dionice samo mali dio vaše imovine i ako ih možete prežaliti onda uložite sve u jednu dionicu. U protivnom diverzificirajte koliko god zamamno izgledao godišnji prinos od 500%. To vrlo rijetki pogode, većina izgubi.

Ja sam u srednjim godinama, možda sam previše oprezan, ali i vi mlađi morate znati da će vam umirovljenje doći malo pa sutra. Ne razbacujte olako novce koje ste teško zaradili.

Ulažite u različite stvari, nekretninu (makar na kredit), plemenite metale, mirovinski fond, životno osiguranje (neisplativo, ali ako imate djecu ...), možda i u kripto, uglavnom diverzificirajte.

Na kraju, što god da napravili, napravite to nakon što ste dobro promislili. Nemojte se ravnati po savjetima sa foruma.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 4, 2022 at 9:08 PM

nikome nebi preporučio sve u jednu dionicu niti nigdje nisam napisao da sam sve uložio u jednu dionicu već "više nego inače"

zanemario diverzifikaciju.

diverzifikacija sama po sebi nije garancija pozitivnog rezultata ako netko nebi znao šta radi.

osobno nemam problema sa "dobiti od dobiti" investirati manje diverzificirano kada sam uvjeren da znam šta radim.

razumjeti će oni sa dužim investitorskim stažom.

ulagačka strategija je individualna odluka,podržavam diverzifikaciju a posebno onih sa manje "staža" i držim je boljim izborom.

nema univerzalnih pravila primjenjivih za sve investitore,svatko gradi svoj vlastiti put.

sretno svima na tom putu,na sreću se može prilično utjecati učenjem i praksom.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• kornat
    Student
    Reakcija primljeno
    95
    • January 12, 2022 at 9:00 PM

,,,kad spominjete kralja ,evo 16 stranica ( nemam više elektronski, našao sam je u knjižnici i kopirao ) knjge koja mi je pomogla stvatati moju strategiju investiranja na početku investiranja , sretno novima

Files

Kako to radi Buffet.pdf 824.16 kB – 64 Downloads
  • kornat
    Student
    Reakcija primljeno
    95
    • January 13, 2022 at 10:59 AM

za one koji žele više temeljnih znanja, mudro je pročitati i imati knjigu Benjamina Grahama, osobe koju Warren naziva njegovim učiteljem,,, ( pokušajte je nači elektronski, imam elektronsku od 2006, ali ne staje mi zipovana ovdje )

Benjamin Graham

INTELIGENTNI INVESTITOR

Bilješke i komentari uz novo izdanje Jason Zweig

Predgovor i dodatak Warren E. Buffett

Prijevod Mladen Fruk

Stručna redakcija, komentari i pogovor Silvije Orsag

MASMEDIA

,,,evo još dvije e-knjige koje su meni jako drage jer se može puno toga naučiti kako bi temelji investiranja bili stabilni i u gadnim vremenima,,,

LEON RICHARDSONINVESTIRANJE

I. dio

ZLATNA PRAVILA USPJESNOG ULAGANJA

III. izdanje

LMN

Zagreb, 2006.

KAZALO

Predgovor…………………………………………………………………………….. 4

UVOD …………………………………………………………………………………. 5

POJEDNOSTAVLJENO ULAGANJE ZA OZBILJNOG

INVESTITORA-AMATERA......................................................................................... 6

ZAŠTO BOGATI POSTAJU BOGATIJI...................................................................... 9

ZLATNI KLJUČ DO BOGATSTVA............................................................................. 11

KAMATE NA KAMATE............................................................................................. 14

ŠTO JE ULAGANJE, A ŠTO ŠPEKULACIJA........................................................... 17

TRŽIŠTE OBVEZNICA............................................................................................... 19

TRŽIŠTE DIONICA BOJNO POLJE ZA

ŠPEKULACIJE I ULAGANJE..................................................................................... 24

METODE ULAGANJA NA TRZISTU DIONICA....................................................... 33

PRIMJENA POKAZATELJA.................................................................................... 37

DERIVATI............................................................................................................. . 40

VALUTE.................................................................................................................... 43

KAKO SUDJELOVATINA TRŽIŠTU

DRAGOCJENIH METALA....................................................................................... 47

SIGURAN RAST VAŠEGA BOGATSTVA.............................................................. 50

DOPUNITE ZNANJE ZDRAVIM RAZUMOM........................................................ 53

ovo je druga knjiga istog autora drugi dio , jako dobra,,,

LMN d.o.o.

Zagreb, Poljička ulica 19 Tel. /Fax: 01/615 15 15

Knjiga II.

Uredila Jerina Malešević

Naslov izvornika Leon Richardson

INVESTING SIMPLIFIED FOR THE SERIOUS

AMATEUR INVESTOR

PART II

Prijevod

Jerina Malešević Đurđica Ercegovac

Jezična redakcija Zorica Pavlić-Jeraj

Korektor Boris Mihić

Design i elektronička obrada teksta

Đurđica Ercegovac

Boris Mihić

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 21, 2022 at 1:45 PM

ima li kakva caka za danas, treba li strpljivo trpjeti ove udarce po bidu ili bi valjalo raspaliti koji puta i po asku

• sonda
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    517
    • January 21, 2022 at 2:02 PM
    Quote from Moller

ima li kakva caka za danas, treba li strpljivo trpjeti ove udarce po bidu ili bi valjalo raspaliti koji puta i po asku

:D :D :D :D :D

Trebali bi petkom imati izbor za najbolji komentar tjedna. Dajem glas za boldano.

Koji si ti kralj. ^^ ^^

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • January 21, 2022 at 2:36 PM

Čitam u Jutarnjem kako jedan iskusni investitor sada ozbiljno tvrdi kako će uskoro S&P na -50%. Zbilja? Samo svi oni zaboravljaju naglasiti činjenicu da nitko ne zna kada i kako će se to dogoditi. Kraj je blizu. Da? To je kao i bilo koji kraj bilo čega - svi znaju da će biti, samo ne i kada. Super.

U praksi vam je to kao u u prometu - što brže vozite veće su vam šanse da nastradate. Jer opravdano se žurite - cilj je doći što prije kući. I nekim čudom to sve prođe dobro i onda dođete doma izađete iz auta i hodajući zapnete za stepenicu i razbijete se ko p..ka. Dogodilo se nedavno mom susjedu - slomio nogu ko da mu je Mirko Filipović napravio francusku obradu - totalka na običnoj stepenici. Što će reći - uvijek vas iznenade one stvari na koje niste računali da bi vam mogle doći glave. Trivijalne kao što je ponekad sasvim normalna stepenica na ulazu u kuću.

Inače kao i svi na burzi stalno imam osjećaj da blago rečeno nisam dobar jer me uvijek iznenade vrhovi i dna. I mislim si - e jesam glup, samo pušim. Naravno nije istina da samo pušim, ali onaj pesimista u nama zna biti jako glasan i depresivan po tom pitanju. Kao danas naprimjer :P

I onda nađem video predavanja Burtona Malkiela autora knjige "A Random Walk Down Wall Street" i kaže on lijepo jasno i glasno - nitko na ovom svijeti bez obzira na stupanj inteligencije, znanja i obrazovanja ne može predvidjeti kada će se dogoditi točka preokreta. Aaaah koje olakšanje - a ja sam mislio da se to samo meni događa da zapravo što više toga znam imam osjećaj da sam sve dalje od svojih ciljeva.

Ipak postoje jasne metode kako postići svoje ciljeve, ali nijedan ne uključuje jurnjave za bilo čime u bilo kojim okolnostima. Jer stvari se stalno ponavljaju, pa ako smo imalo mudri pronaći ćemo svoje mjesto pod suncem. Polako, oprezno, svjestan svih mogućih okolnosti - sve ostalo je škola ponekad vrlo gorka.

Tko ne vjeruje neka gleda Burton Malkiel - Talks at Google 2010  :thumbup:

• chomli
    Početnik
    Reakcija primljeno
    66
    • January 21, 2022 at 3:11 PM

Pročitao sam "A Random Walk Down Wall Street". Odlična knjiga i ona mi je bila jedna od prvih edukacija za investiranje.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 9, 2022 at 8:44 PM
    Quote from Shogun

Kolega zlocesti da, vidjet cemo. Ali evo moje oklade, kupio sam oko 2400 dionica ATPL u 2019/2020 godini, prosjek oko 200 kuna, vi kupite kad vi mislite da "ciklus" pocinje i obrnite par puta pa cemo vidjeti tko ima veci prinos, recimo 2026.....Mislim da je to fer?

Iskustvo koje se stekne, kada u trejdu u par godina napraviš promet nekoliko desetaka milijuna kuna je neprocijenjivo, i kako vrijeme ide sve si bolji i bolji u tome što radiš, počneš osječat tržište i dionice, jednostavno počneš disat kako i tržište diše, a strah je sve manji i sve si sigurniji u to što radiš...

Holdat na ZSE nema smisla, tako nećeš ništa naučit, niti išta zaradit, džabe sve knjige i črčkarije, ako ne stekneš praksu. Negdje sam pročitao da je na američkim burzama od ww2 do danas ostalo cijelo vrijeme prisutno samo 23 dionice, od tisuća koje su prošetale američkim TK-a.

Stoga aktivno upravljanjem porfeljem i i ulaganje shodno trendovima je pod morati. Pa šta ako propustiš dio rasta, ima stalno drugih prilika, nadoknadit ćeš, ali kad ljosne cijelo tržište, a ti pasivno promatraš, a u dionicama si, nema ti spasa.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • February 10, 2022 at 8:23 AM

Na nelikvidnom tržištu (što ZSE svakako je) se puno lakše pokazuju nelogičnosti u valuacijama dionica pa je tim lakše prakticirati value investing, a za trejdanje su podobnija likvidnija tržišta od ZSE, tehnička analiza slabije predviđa trendove na znatnim odstupanjima volumena i niskim prometima... IMHO

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 10, 2022 at 11:01 AM

moje mišljenje je da je najbolje negdje između, osobno imam dionica koje ne diram i povremeno pogledam, a imam i ove burekonosne,

ali svakako da je nabolje imati vlastitu strategiju, ovisno o vremenu, kapitalu, željama, sklonosti riziku........itd

zašto sam se ja odlučio za ovu strategiju između, evo da plastičnije pojasnim,

možete vi imati npr. ženu s predivnim nogama, ali svima je jasno gdje je najbolje

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • February 10, 2022 at 11:08 AM

upravo to. sredina... pogotovo ako imaš jači portfelj... 50% sredstava za trejd, 50% stabilno rastuće dionice. Kad krene neka recesija ili jače kolebanje sve u keš i sa 10% portfelja čekati odbijančiće odskoke mrtvih mačaka. Kad se tržište smiri Jovo na novo.

• Sinner99
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    327
    • February 10, 2022 at 1:08 PM

Nisam ekonomist po struci,pa je moja strategija, 80% u jakim fundamentima sa dividendom, 10% trejd, 10% cash, i funkcionira. Ponekad izgubim na trejdu jer nisam tehnicar :S

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • March 2, 2022 at 3:14 PM

rijetko kad nisam u nekoj poziciji na dionici koja je vruća. i aktivno radim na tome da mi je ulaz što niži. tako da kad se smjer okrene ili se nešto pokrene krenem podebljavati poziciju i tako je gradim... često se desi da kad je smjer već okrenut i počne lupanje po asku, prosjek kojeg imam je 2-3 % niži od cijene po kojoj se udara... i onda dodajem kako cijena raste. To je sva mudrost. Naravno nekad ne funkcionira ali najčešće funkcionira... tako da teško je izbijati trejdere iz pozicija baš skroz :)

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 2, 2022 at 5:19 PM
    Quote from NaBiduAsku

rijetko kad nisam u nekoj poziciji na dionici koja je vruća. i aktivno radim na tome da mi je ulaz što niži. tako da kad se smjer okrene ili se nešto pokrene krenem podebljavati poziciju i tako je gradim... često se desi da kad je smjer već okrenut i počne lupanje po asku, prosjek kojeg imam je 2-3 % niži od cijene po kojoj se udara... i onda dodajem kako cijena raste. To je sva mudrost. Naravno nekad ne funkcionira ali najčešće funkcionira... tako da teško je izbijati trejdere iz pozicija baš skroz :)

Tako je kolega...ljudi misle da moraju izaći/ući iz/u dionice odjednom ili u protivno ne smiju prodavati ili kupovati...

Ovako i ja radim kad sam u nekoj dionici, stalno dokupljujem i stalno prodajem, na vrhu vala prodam dio 10-20-30%, na dnu vala dokupim isto 10-20-30%...ovako ako se i zeznem nisam se zeznija skroz već mali postotak...

Također znam uvijek staviti bolesno visoki nalog na asku i bolesno niski nalog na bidu, jer ti ekstremni proboji bilo u jaki plus ili jaki minus obično traju par minuta ili sat vremena uvrh glave i ako nisi na poziciji nu tom trenu, propustiš priliku...

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 29, 2022 at 11:39 AM
    Quote from Laudator
    Quote from Marin83

Hrabro...

prosjek je sad 400, dobit 173k pa mogu malo ludovat :S

Ja bi tu dio prodao, s obzirom na jake amplitude svojstvene ovoj dionici...gotovo i da ne možeš pogriješit...

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • March 29, 2022 at 11:45 AM
    Quote from Marin83
    Quote from Laudator

prosjek je sad 400, dobit 173k pa mogu malo ludovat :S

Ja bi tu dio prodao, s obzirom na jake amplitude svojstvene ovoj dionici...gotovo i da ne možeš pogriješit...

Neće suza nego na oko, day-tradera!

Ne mogu vjerovati!

Čini se da je day-trader stanje duha, a ne poslovnog stava, kako sam do sada mislio!

Marine, hvala što si mi pomogao ovo spoznati!

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 29, 2022 at 11:53 AM
    Quote from Milijarder
    Quote from Marin83

Neće suza nego na oko, day-tradera!

Ne mogu vjerovati!

Čini se da je day-trader stanje duha, a ne poslovnog stava, kako sam do sada mislio!

Marine, hvala što si mi pomogao ovo spoznati!

Reci to onima koji su se držali tvoga stava na 570kn, pa su gledali 350kn na gledalici i to par puta...poanta je dio prodat kad dionica jače poraste, a dokupit kad dionica jače padne. Nikad nisam rekao da treba sve prodat, pa čak niti većinu.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:43 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 21, 2025 at 11:43 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 469

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:01 AM
    2. Odgovora
      469
      Pregleda
      203k
      469
    3. umalo

May 21, 2025 at 11:01 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 21, 2025 at 11:43 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 11:01 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago