Display MoreNešto ću vas pitati, ali nemojte me molim vas odmah razapeti, ništa ne drukam i ne tvrdim. Zanima me samo kakav bi bio sentiment na forumu kada bismo u bližoj budućnosti vidjeli kretanje cijene nekako ovako kako sam ucrtao na grafu.
Na grafu je fraktal iz 2016.. Ovakvo kretanje cijene bi tehnički bila prirodna konsolidacija u uptrendu, dobra prilika za kupnju, ništa zabrinjavajuće, čak bi rekli da je "zdravo". Mene zanima kako bi razmišljali oni koji su sada kupili na ovom potencijalnom vrhu, da li bi možda panično prodavali ukoliko bi se cijena približavala možda koti 300, ili bi možda dokupljivali, neki bi možda izašli iz dionice dok traje konsolidacija i tražili u međuvremenu zaradu u drugim dionicama, u kojem trenutku bi se kupnji priključili oni koji trenutno nisu u dionici, koje zone bi pratili?
Greškom sam ovaj post stavio na temu ATPL umjesto Tehnička. Molim Admina da to premjesti.
Sebe smatram uspješnim trejderom pa ću pokušat odgovorit. Da se odmah razumijemo, nema čarobne formule i svaki dan mi je nova borba.
Ne koristim TA i već igram na feeling i na fundamente, odnosno trejdam samo "jake" dionice.
"Jake" dionice su one koje mlate pare i većinom isplaćuju divku, tu je taktika jednostavna...u padu stalno kupujem, u rastu kratim...i tako all day long...npr. KODT, ATGR i ADPL imam već preko 4 godine, ali u različitim količinama, ovisno o kretanju cijene...kupujući teškaše rizik gubitka je minimalan...
A sad malo o ATPL...
Jako mi je bitno kako se osjećam u poziciji...to mi je glavni indikator kupnje/prodaje
Ako mi nije ugodno, kratim 1/4 po bilo kojoj cijeni i postavljam kupnju 5% niže...najčešće manju količinu nego sam prodao i tako smanjujem izloženost s padom...
S druge strane, ako se dobro osjećam unutra i ako vjerujem onda radim suprotno, u padu kupujem više, a na odbijancima prodajem manju količini i tako povećavam izloženost...upravo to sad radim na ATPL (jučer uzeo 200kom na 373kn prodao 50kom na 386kn; danas uzeo 200 kom na 352kn prodao 50kom na 368kn...)
Nastavi li padat, kupovni nalozi će bit sve rjeđi (svako 20 kn), a prodajni nalozi će pratiti cijenu, tako da svaki rast izađem određenu količinu...
Ako dođe do 300kn pretpostavljam da ću bit izložen maksimalno koliko sam spreman prihvatiti i u daljnjem padu (ako dođe do njega) neću sudjelovati, možda tek na 265kn...
Teško mi je riječima opisati kako funkcioniram, ali do neke granice više kupujem, a manje prodajem, nakon toga izbjegavam kupnju i kupujem baš ako dobro padne, a nakon toga (padajući nož) prestanem s kupnjom i samo prodajem u rastu...
p.s. rijetko prodajem po bidu, jedino na otvaranju...