1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • December 15, 2021 at 7:37 PM
    • #5,681
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

Pa di si kolegice, nema te ko plina iz Rusije :)

Nego, da komentiram ovu tvoju gore statistiku. Je, proizvodnja je porasla ovaj mjesec za 12%, ali jel znas da ista kontinuirano pada vec zadnjih tocno 45 mjeseci. Tako da sa ovim porastom od 12% je mjesecna proizvodnja na 1,93mln, ali to je manje u odnosu na recimo listopad za 18% kada je proizvodnja bila 2,34mln dnevno (sluzbena statistika, javno dostupna, slucajno imam bas taj podatak za listopad pri ruci, dok je i u studenom bilo priblizno isto). Volio bih cuti tvoj komentar na ovo.

To je ono sto je bitno. Dakle, jos jednom, citati sa razumijevanjem i u pravom kontekstu.

Kuzis, mi "trejderi koji smo prodali i volimo crnjaciti kako bismo jeftino dokupili" :D bi za ovo rekli da je samo jedan "dead cat bounce".

Ispravio bih samo jedan svoj netocan navod - proizvodnja celika ne pada kontinuirano u zadnjih 45 mjeseci, vec sam htio reci da je na najnizim razinama u odnosu na zadnjih 45 mjeseci.

Primjetili smo ali i srecom navikli na nerijetku brzopletost bez namjere😉

Nije potrebno skakati ^^ Sezonski pad proizvonje u prosincu je ocekivan pa nije bas korektno usporedivati sa prethodnim mjesecima.

Druga polovica godine je u padu ali prva bitno iznad.

Godisnji prosjek proizvodnje rekordno ili jako blizu toga.

Dovoljan za prosjek vozarina na capesizeu najbolji >10g.

Slicno i na manjim brodovima.

Netko ce reci lose i nedovoljno, posebno ako su out po "tehnicki" :)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 7:43 PM
    • #5,682
    Quote from brajakica
    Quote from mitkko

Ispravio bih samo jedan svoj netocan navod - proizvodnja celika ne pada kontinuirano u zadnjih 45 mjeseci, vec sam htio reci da je na najnizim razinama u odnosu na zadnjih 45 mjeseci.

Primjetili smo ali i srecom navikli na nerijetku brzopletost bez namjere😉

Nije potrebno skakati ^^ Sezonski pad proizvonje u prosincu je ocekivan pa nije bas korektno usporedivati sa prethodnim mjesecima.

Druga polovica godine je u padu ali prva bitno iznad.

Godisnji prosjek proizvodnje rekordno ili jako blizu toga.

Dovoljan za prosjek vozarina na capesizeu najbolji >10g.

Slicno i na manjim brodovima.

Netko ce reci lose i nedovoljno, posebno ako su out po "tehnicki" :)

Display More

Haha, covjece, zona sumraka :)

Pa jel nisi ti sama usporedila porast proizvodnje u odnosu na prethodni mjesec? To ti znaci ovaj simbol m/m koji si citirala ^^ Takodjer, moja usporedba je sa zadnjih tocno 45 mjeseci - dakle, to je najniza razina proizvodnje u zadnjih skoro 4 godine.

Jos uvijek mi nisi to rastumacila.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 15, 2021 at 8:34 PM
    • #5,683

Restocking rudace se izgleda svakako radi.

Tako da je poslije one gluposti od olimpijade izgledan nastavak nekih aktivnosti tamo.

Medjutim, ono sto mislim da ce donijeti prevagu je ostatak svijeta. Kad se definitivno prigasi korona.

I tada bi mogli docekati ono sto smatram da treba biti. Premasenje 2008.

Primjecujete da promatram malo dulje razdoblje od tjednih ili malo duljih razina tipa e sad evo pada pa mozda naraste, ide u podrum itd. :)

P.S.

Vidjet cemo. Nikad se ne zna.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 8:49 PM
    • #5,684
    Quote from 5. Element

Tako da je poslije one gluposti od olimpijade izgledan nastavak nekih aktivnosti tamo.

Medjutim, ono sto mislim da ce donijeti prevagu je ostatak svijeta. Kad se definitivno prigasi korona.

Primjecujete da promatram malo dulje razdoblje od tjednih ili malo duljih razina tipa e sad evo pada pa mozda naraste, ide u podrum itd. :)

P.S.

Display More

Kada smo kod restockinga, evo jedan svjezi graf, pokazuje odnos proizvodnje celika (kontinuirano pada) i zaliha zeljezne rude (kontinuirano raste) od ljeta do danas.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • December 15, 2021 at 8:59 PM
    • #5,685
    Quote from mitkko
    Quote from 5. Element

P.S.

Display More

Kada smo kod restockinga, evo jedan svjezi graf, pokazuje odnos proizvodnje celika (kontinuirano pada) i zaliha zeljezne rude (kontinuirano raste) od ljeta do danas.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Sad ces na crnu listu kao ja jutros za istu ovu informaciju... ili mozda neces jer je tvoja friskija 8)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 9:00 PM
    • #5,686
    Quote from looserst
    Quote from mitkko

Sad ces na crnu listu kao ja jutros za istu ovu informaciju... ili mozda neces jer je tvoja friskija 8)

Rekao bih da sam ja na crnoj listi vec neko vrijeme, a vidim da ni ti nisi bas ovdje omiljen :) Moramo jedan drugome cuvati ledja jer napadaju sa svih strana :)

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • December 15, 2021 at 9:01 PM
    • #5,687
    Quote from 5. Element

P.S.

Display More

Ako moze pitanje kolega tj dva:

Sta tocno ocekujete da ce premasiti 2008?

Zasto je olimpijada glupost?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 15, 2021 at 9:11 PM
    • #5,688
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

Pa di si kolegice, nema te ko plina iz Rusije :)

Nego, da komentiram ovu tvoju gore statistiku. Je, proizvodnja je porasla ovaj mjesec za 12%, ali jel znas da ista kontinuirano pada vec zadnjih tocno 45 mjeseci. Tako da sa ovim porastom od 12% je mjesecna proizvodnja na 1,93mln, ali to je manje u odnosu na recimo listopad za 18% kada je proizvodnja bila 2,34mln dnevno (sluzbena statistika, javno dostupna, slucajno imam bas taj podatak za listopad pri ruci, dok je i u studenom bilo priblizno isto). Volio bih cuti tvoj komentar na ovo.

To je ono sto je bitno. Dakle, jos jednom, citati sa razumijevanjem i u pravom kontekstu.

Kuzis, mi "trejderi koji smo prodali i volimo crnjaciti kako bismo jeftino dokupili" :D bi za ovo rekli da je samo jedan "dead cat bounce".

Pa to je zapravo super, jer nas ocekuje brutalan rast kad krene proizvodnja nakon OI, ili ce kinezi odustati od oporavka i zadovoljit se padom gospodarskih aktivnosi. 🤭

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 9:14 PM
    • #5,689
    Quote from D_artagnan
    Quote from mitkko

Pa to je zapravo super, jer nas ocekuje brutalan rast kad krene proizvodnja nakon OI, ili ce kinezi odustati od oporavka i zadovoljit se padom gospodarskih aktivnosi. 🤭

Problem je sto brodari ne zaradjuju na proizvodnji celika, vec prijevozu rude.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 15, 2021 at 9:15 PM
    • #5,690

I gdje je problem? Tu rudu teleportiraju 😀

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 15, 2021 at 9:17 PM
    • #5,691

Siguran sam da u svakom turističkom mjestu ima netko tko u prosincu iznajmljivačima govori: Zašto mislite da ćete popuniti apartmane? Pa vidite da zadnja tri mjeseca nema nikog.

Pa ti objašnjavaj...

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • December 15, 2021 at 9:17 PM
    • #5,692
    Quote from mitkko
    Quote from looserst

Rekao bih da sam ja na crnoj listi vec neko vrijeme, a vidim da ni ti nisi bas ovdje omiljen :) Moramo jedan drugome cuvati ledja jer napadaju sa svih strana :)

Bio sam omiljen nekoc... ili mi se tako mozda samo cinilo (vjerojatno ovo potonje). Citirao san Joakima kao da je Jesenjinova pjesmarica, postao rakete, bdi je rastao, atpl na 180 a stecajusa na 10, bojali smo se samo brace pivac i tamo nekog fonda iz slavonije...eh to su bili dani...

Ti si sebi potpisao presudu sa trecim grafom (prva dva su pokazivala rast)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 9:21 PM
    • #5,693
    Quote from D_artagnan

Problem je sto je zadnjih 6 mjeseci taj uvoz rude kontinuiran, zalihe se kontinuirano povecavaju, pa jednom kada/ako dodje do nekakvog umjerenog povecanja proizvodnje celika nece doci do velikog i/ili naglog povecanja demanda za prijevozom rude - postojece zalihe ce taj demand razvodniti pa necemo vidjeti velike skokove u vozarinama. Naravno, ukoliko budemo vidjeti agresivan rast proizvodnje celika, stvari ce biti povoljne, ali takve prognoze za sada ne vidim niti kod jednog analiticara. Dapace, svi prognoziraju daljni pad proizvodnje i demand celika u 2022.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • December 15, 2021 at 9:22 PM
    • #5,694
    Quote from D_artagnan

Ne vidi se na grafu da su je vec poprilicno teleportirali? A teleporter se zove cape.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 9:26 PM
    • #5,695
    Quote from lebowski

Siguran sam da u svakom turističkom mjestu ima netko tko u prosincu iznajmljivačima govori: Zašto mislite da ćete popuniti apartmane? Pa vidite da zadnja tri mjeseca nema nikog.

Pa ti objašnjavaj...

Necu vise o ovome pisati - ne radi se o zadnja 3 mjeseca, niti o sezonalnosti. Svatko tko zeli moze pogledati sluzbene statistike, lako ih je naci na googleu.

Dalje samo pozitiva!

🚀 🚀 🚀

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • December 15, 2021 at 9:33 PM
    • #5,696

Breko bare, iz crvena u zeleno🤔

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • December 15, 2021 at 9:46 PM
    • #5,697
    Quote from mitkko
    Quote from lebowski

Pa ti objašnjavaj...

Necu vise o ovome pisati - ne radi se o zadnja 3 mjeseca, niti o sezonalnosti. Svatko tko zeli moze pogledati sluzbene statistike, lako ih je naci na googleu.

Dalje samo pozitiva!

🚀 🚀 🚀

Kad mitko hvali ...prodaj..kad kudi kupuj....

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 15, 2021 at 10:08 PM
    • #5,698
    Quote from tin
    Quote from mitkko

Dalje samo pozitiva!

🚀 🚀 🚀

Kad mitko hvali ...prodaj..kad kudi kupuj....

Kako ti ono kažeš - "ali ATPL uopće nema Cape-ove". Zato se ne treba uzrujavati jer nas se sve ovo sa čelikom uopće i ne tiče. :)

🚀 🚀 🚀

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • December 15, 2021 at 10:24 PM
    • #5,699
    Quote from mitkko
    Quote from D_artagnan

Problem je sto je zadnjih 6 mjeseci taj uvoz rude kontinuiran, zalihe se kontinuirano povecavaju, pa jednom kada/ako dodje do nekakvog umjerenog povecanja proizvodnje celika nece doci do velikog i/ili naglog povecanja demanda za prijevozom rude - postojece zalihe ce taj demand razvodniti pa necemo vidjeti velike skokove u vozarinama. Naravno, ukoliko budemo vidjeti agresivan rast proizvodnje celika, stvari ce biti povoljne, ali takve prognoze za sada ne vidim niti kod jednog analiticara. Dapace, svi prognoziraju daljni pad proizvodnje i demand celika u 2022.

Zasto onda meni ti grafovi jedinom izgledaju super, generalizira se zeljezna ruda kao mjerilo ocekivanja vozarina, zeljezna ruda se 90% prenosi capovima ostalih 7% otpada na panamaxe i to vjerovatno vecinom zbog velicine luke iskrcaja kada cape ne moze na to podrucje istovarit pa se uzima panamax pretpostavljam.

S druge strane zasto taj graf meni izgleda super pa kineska proizvodnja je na povjesnom dnu svi znaju da je moraju pokrenit da potaknu ekonomiju zato ocito sad i gomilaju zalihe, medjutim drugu stranu medalje tog grafa se ne uzima jer nije ucrtan, a to je da se u proizvodnji celika koristi energija i da je proizvodnja celika jedan od najvecih potrosaca te iste energije sta u prijevodu znaci za kinu potrosnju ugljena s kojim se i sada bore radi zime zato ocito i ne pale peci jace jer bi im nastao problem s ugljenom, tako da je za mene to super cim zima pocme popustat kinezi ce pojacat proizvodnju da nadoknade zaostatak koji je vec sada povjesni i s te strane moze se ocekivat potraznja za ugljenom bez nekih vecih sokova, s obzirom da se i potraznja za zitaricama ocekiva nesto vece, meni se cini da je outlook za manje brodove bolji nego za capove pa ih valja i gledat odvojeno, a ne stavljat u isti kos, jos jedino u svemu tome je bitno kakve su i zalihe celika.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 15, 2021 at 10:24 PM
    • #5,700
    Quote from mitkko
    Quote from 5. Element

P.S.

Display More

Display More

Graf je logican.

Ako za neku dinamiku uvoza pada proizvodnja onda raste stock.

Ono sto mene zanima su dvije stvari:

- istek poreza

- opca konjunktura koja ce podignuti utilizaciju i premasiti vozarine iz 2008, kad je prava Olimpijada u Kini bila najveci driver.

To je bio cilj 2020 kad sam skuzio pricu s brodarima i nije se promijenio.

Mozda se i ne ostvari, sve 5. Ali gle, vec smo utvrdili da je moj veci. :)

A postoji razlog zasto je tome tako...

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 9:42 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 21, 2025 at 9:42 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 21, 2025 at 9:42 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt