1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 3, 2021 at 9:20 PM
    • #5,521
    Quote from mitkko
    Quote from lebowski

Da, tako je bilo nezgodno i prije par dana kad je GOGL objavio neočekivano očekivano odličan Q3. Pa tržište nije reagiralo sve dok nije skočio 17% u jednom danu.

Tako da bih uzimao s rezervom izjave tipa tržište nije reagiralo na rast vozarina, odnosno futuresa.

Ne razumijem šta hoćeš reći. Nemam šta uzimati ili ne uzimati sa rezervom, pogledaš grafove pa se uvjeriš u činjenično stanje. GOGL je iznimka, manje-više svi drugi su rasli malo, nikako ili su čak i nastavili sa padom.

Evo pogledaj primjer DSX sa kojom se često volimo uspoređivati. Pogledaj graf DSX i usporedno prikazani grafovi ATPL i BDRY. Možemo vidjeti da su od dna vozarine porasle točno 50%, ATPL je u top periodu porasla 15%, a DSX je u tom periodu pala za 19%, evo je danas i na novom dnu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Uspoređujete neusporedivo..mozete gledati sentiment trzista, trenutno neodlucan ili negativan, nista drugo. Kakav DSX i ATPL..

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 3, 2021 at 9:22 PM
    • #5,522
    Quote from KicanCRO
    Quote from mitkko

Ne razumijem šta hoćeš reći. Nemam šta uzimati ili ne uzimati sa rezervom, pogledaš grafove pa se uvjeriš u činjenično stanje. GOGL je iznimka, manje-više svi drugi su rasli malo, nikako ili su čak i nastavili sa padom.

Evo pogledaj primjer DSX sa kojom se često volimo uspoređivati. Pogledaj graf DSX i usporedno prikazani grafovi ATPL i BDRY. Možemo vidjeti da su od dna vozarine porasle točno 50%, ATPL je u top periodu porasla 15%, a DSX je u tom periodu pala za 19%, evo je danas i na novom dnu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Uspoređujete neusporedivo..mozete gledati sentiment trzista, trenutno neodlucan ili negativan, nista drugo. Kakav DSX i ATPL..

Daj mi molim te objasni kako je sada odjednom to neusporedivo? Dakle, pričamo o DSX, BDRY i ATPL. U kojim okolnostima su ove stvari usporedive, odnosno u kojima nisu?

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 3, 2021 at 9:33 PM
    • #5,523
    Quote from mitkko
    Quote from lebowski

Da, tako je bilo nezgodno i prije par dana kad je GOGL objavio neočekivano očekivano odličan Q3. Pa tržište nije reagiralo sve dok nije skočio 17% u jednom danu.

Tako da bih uzimao s rezervom izjave tipa tržište nije reagiralo na rast vozarina, odnosno futuresa.

Hoću reći da se sentiment može promijeniti u sekundi i uhvatiti te na krivoj nozi.

Joakim i dalje čeka capeove na 10.000$, a oni na 20.000$. Futuresi čitav tjedan rastu, a danas su rasli na steroidima. Zato spominjem rast GOGLa od 17% u jednom danu. To je bilo nemoguće predvidjeti i tko nije bio u njemu tog dana, nije ga sigurno ni kupio. A nije ga sigurno kupovao nakon toga niti će ga kupovati.

Draže mi je da su vozarine skočile 50% od dna, a dionice 15%. Bio bih napetiji da je obratno. Ali i to bi bilo draže nego da su pale, vozarine ili dionice, svejedno.

I na kraju krajeva, ako DSX pada kad vozarine rastu, pa ako će padati i kad vozarine budu padale, ali jače, onda ga neće bit za mjesec dana.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 3, 2021 at 9:47 PM
    • #5,524
    Quote from lebowski
    Quote from mitkko

Hoću reći da se sentiment može promijeniti u sekundi i uhvatiti te na krivoj nozi.

Joakim i dalje čeka capeove na 10.000$, a oni na 20.000$. Futuresi čitav tjedan rastu, a danas su rasli na steroidima. Zato spominjem rast GOGLa od 17% u jednom danu. To je bilo nemoguće predvidjeti i tko nije bio u njemu tog dana, nije ga sigurno ni kupio. A nije ga sigurno kupovao nakon toga niti će ga kupovati.

Draže mi je da su vozarine skočile 50% od dna, a dionice 15%. Bio bih napetiji da je obratno. Ali i to bi bilo draže nego da su pale, vozarine ili dionice, svejedno.

I na kraju krajeva, ako DSX pada kad vozarine rastu, pa ako će padati i kad vozarine budu padale, ali jače, onda ga neće bit za mjesec dana.

Display More

U svemu se slažem, samo bih te u dvije stvari nadopunio:

• Ako dionica slabo raste kada vozarine snažno rastu, vrlo je izgledno da će snažno pasti ukoliko vozarine počnu opet značajnije padati. To je osnovna psihologija tržišta. To si sam konstatirao, ali u to ne vjeruješ, a to je po meni jako opasno jer bi te moglo dočekati na krivoj nozi.
    • Spominješ Joakima. On je nagovještao da ćemo Capeove ubrzo gledati puno niže (možda čak u jednom trenutku i na 10.000) u vrijeme kada su oni bili 80.000 USD. Te njegove najave su tada zvučale suludo, nemoguće, i nitko ga nije ozbiljno shvaćao. Zašto misliš da je nemoguće da vozarine opet padnu, možda ne na 10.000, ali padnu. Kako bi me trebala ohrabriti činjenica da su Capeovi sada na 20.000?

Moram se vrlo jasno ograditi jer ćete me opet svi napasti za drukanje samo zato što razmišljam drugačije od većine. Ne navijam za pad, ništa ne prognoziram... samo naglas govorim ono o čemu razmišljam. Nevjerojatno mi je da nitko ne razmišlja o ovim gore stvarima na ovakav način kako sam tu naveo. Ili možda samo ne govore o tome javno?

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 3, 2021 at 10:17 PM
    • #5,525
    Quote from mitkko
    Quote from lebowski

• Ako dionica slabo raste kada vozarine snažno rastu, vrlo je izgledno da će snažno pasti ukoliko vozarine počnu opet značajnije padati. To je osnovna psihologija tržišta. To si sam konstatirao, ali u to ne vjeruješ, a to je po meni jako opasno jer bi te moglo dočekati na krivoj nozi.
    • Spominješ Joakima. On je nagovještao da ćemo Capeove ubrzo gledati puno niže (možda čak u jednom trenutku i na 10.000) u vrijeme kada su oni bili 80.000 USD. Te njegove najave su tada zvučale suludo, nemoguće, i nitko ga nije ozbiljno shvaćao. Zašto misliš da je nemoguće da vozarine opet padnu, možda ne na 10.000, ali padnu. Kako bi me trebala ohrabriti činjenica da su Capeovi sada na 20.000?

Moram se vrlo jasno ograditi jer ćete me opet svi napasti za drukanje samo zato što razmišljam drugačije od većine. Ne navijam za pad, ništa ne prognoziram... samo naglas govorim ono o čemu razmišljam. Nevjerojatno mi je da nitko ne razmišlja o ovim gore stvarima na ovakav način kako sam tu naveo. Ili možda samo ne govore o tome javno?

Display More

Na burzi su uvijek sve mogučnosti otvorene.......samo za neke od tih mogučnosti postoji veča ili manja vjerojatnost........trenutna situacija je takva da bdi nastavlja rasti i to barem po nekom mom razmišljanju trebaju popratit i cijene dionica svojim rastom.........takva trenutna razlika između velikog rasta bdi-a i stagnacije,pada ili blagog rasta dionica(neznam više ni sam u kojoj su trenutno fazi dionice vani) ne izgleda održivo još dugo.......trenutno mi dionice izgledaju više "izmučeno" od bdi-a, pogotovo ako u obzir uzmemo da je onaj visoki vrh bdi-a bio kratkog daha a taj visoki vrh bdi-a, dionice iovako nisu popratile tako velikim rastom cijene u odnosu na rast indexa u tom razdoblju........uglavnom, izgleda mi nestvarno da bdi do kraja god. ode na recimo 3500 (ili 4000) a da dionice to ne poprate sa bar 10-20% rasta........pa i sami vidimo futurese danas, več bi i sljedeči tjedan bdi mogao "napasti" 3500 bodova......ako nastavi ovotjednim tempom do četvrtka ili petka je tamo......

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 3, 2021 at 10:28 PM
    • #5,526

Trziste je jedna amorfna masa bezglavih smusenjaka. Budite uvjereni u jednu stvar: realne valuacije na brodarima generalno necemo gledati, a jednog dana ce se prodavati na 3 booka i 15 godisnjih zarada onda kad bi vec trebale biti u podrumu, dan pred pad u ponor.

Trziste je uglavnom u krivu. Vecina ne zaradjuje.

Nije posao kupiti Atpl na 350 i izaci na 500 i sad pecati na 380. I opet jahati neke valove. Posao je uci na 200 i izaci na 1000.

A jos je manji posao uci na 540 i bezglavo prodavati na 340. Ali takvih je, sudeci po prometima ipak bilo najvise.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • December 3, 2021 at 10:30 PM
    • #5,527
    Quote from mitkko
    Quote from lebowski

Display More

Svatko s imalo iskustva razmišlja i o padu i o rastu, a razlika u mišljenjima obično se svodi na dugoročnost investicije i vjerovanja u fundamente. Ako se ja slažem s Cleavesom da GOGL vrijedi 18$, jeftino mi gaje kupiti i po 10 i po 6 dolara.

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • December 3, 2021 at 11:32 PM
    • #5,528

4 Newcastlemax, 11 Capesize, 5 Post-Panamax, 5 Kamsarmax and 8 Panamax..fleet od DSX. Znamo sto ima nasa ATPL. Stoga nema uporista u usporedbi ovo dvoje. BDRY nisam spomenuo pa ne vidim potrebe da mi ga se stavlja u usta. Nitko ne racuna ni da na nasem trzistu nema izbor brodara kao na stranim trzistima te tragom toga razumljivo je da su vise vrednovani. U zadnje vrijeme rasprava se svela na svađu i gluposti pa puno ljudi nema volju za komentiranjem, zeljno iscekujuci da marcano sunce ogrije njihov portfelj.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 4, 2021 at 8:33 AM
    • #5,529

Ma pred par mjeseci su bile tablice i izracuni... mislim da je to svakom koga zanimaju brodari normalno da prati i uspoređuje vozarine za brodove koje tko ima, pa ce se vidjeti koliko $$$ donose koje vozarine + neki pregled sljedecih kvartala koji dolaze i opceg sentimenta u svijetu. Sva ova kolebanja kroz par tjedana, mjeseci su za dnevne trejdere

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • December 4, 2021 at 9:35 AM
    • #5,530
    Quote from mitkko
    Quote from KicanCRO

Daj mi molim te objasni kako je sada odjednom to neusporedivo? Dakle, pričamo o DSX, BDRY i ATPL. U kojim okolnostima su ove stvari usporedive, odnosno u kojima nisu?

Samo mala napomena prije nastavka. Dionica DSX se umnožila tako da su od jedne nastale dvije kompanije a obe i dalje posjeduju dioničari DSX-a. Dosadašnja Diana Shipping kapitalizacije oko 350 mil usd i nova OceanPal kapitalizacije oko 35m ( a u međuvremenu je bila i dvostruko viša). Bez ove napomene paušalna rasprava o cijeni DSX-a ipak nema smisla.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • December 4, 2021 at 9:58 AM
    • #5,531
    Quote from lebowski
    Quote from mitkko

Svatko s imalo iskustva razmišlja i o padu i o rastu, a razlika u mišljenjima obično se svodi na dugoročnost investicije i vjerovanja u fundamente. Ako se ja slažem s Cleavesom da GOGL vrijedi 18$, jeftino mi gaje kupiti i po 10 i po 6 dolara.

Samo da ga kupite na 10 i krene prema 6 bi to mrtvo hladno gledali?

Koliko je market spreman rusiti brodare pokazuje cinjenica da se gogl nekidan mogao kupiti po cijeni iz tamo negdje travnja, kao da u medjuvremenu nismo imali ni odlicna 2 kvartala, ni tih gotovo 100k na capeovima ni dividende...

Nadam se da necemo testirati kombinaciju pad marketa + pad vozarina jer ce biti krvi do koljena :rolleyes:

Quote from 5. Element

Trziste je jedna amorfna masa bezglavih smusenjaka. Budite uvjereni u jednu stvar: realne valuacije na brodarima generalno necemo gledati, a jednog dana ce se prodavati na 3 booka i 15 godisnjih zarada onda kad bi vec trebale biti u podrumu, dan pred pad u ponor.

Nije posao kupiti Atpl na 350 i izaci na 500 i sad pecati na 380. I opet jahati neke valove. Posao je uci na 200 i izaci na 1000.

A jos je manji posao uci na 540 i bezglavo prodavati na 340. Ali takvih je, sudeci po prometima ipak bilo najvise.

Jasno vam je ako uhvatite 2 takva vala 350-500 da imate gotovo duplo vise dionica kada dode na 1000? Ja sam kao i vi los u tome iako sam pokusao (na kraju je ispao burek i vratio sam se hodlanju) ali nekima to jako dobro ide :S

Edited once, last by looserst: Merged a post created by looserst into this post. (December 4, 2021 at 10:03 AM).

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • December 4, 2021 at 11:44 AM
    • #5,532

Ima ona trend is your frend. A ima i ona od gurua da se najvise zaradi kontra marketa. Kad je euforija prodaj kad je panika kupi.

Ako brodare market krivo procjenjuje (kontinuirano) pa onda nema zime, zar ne? Dobre dividende, jeftina roba. No opet tko kaze da market mora (ikad) realno valuirati brodare?

U vrijeme jeftinog novca naravno da tehnološke kompanije su napucane preko mjere. Netreba se tome čuditi, npr tesla. Na njima se grade kule u zraku a brodare percipiraju kao granu koja ce za 5-10 godina nestati ili se smanjiti. Kad je para jeftina kule u zraku se ne rade na industriji koja je u opadanju (npr ugljen), ovisi velikim dijelom o Kini (političke konotacije, trgovinski rat, Tajvan).

No dolazi vrijeme kada se pipe budu zatvarale, kada fed bude dizao stope, kada buducnost bude neizvjesnija, kada inflacija nagriza novac. Realna para (npr dividenda) bude puno vise znacila a kule u zraku ce se raspasti.

Imam te brodare nadam se da ce ploviti i dalje dobro.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 4, 2021 at 12:24 PM
    • #5,533
    Quote from looserst
    Quote from lebowski

Koliko je market spreman rusiti brodare pokazuje cinjenica da se gogl nekidan mogao kupiti po cijeni iz tamo negdje travnja, kao da u medjuvremenu nismo imali ni odlicna 2 kvartala, ni tih gotovo 100k na capeovima ni dividende...

Nadam se da necemo testirati kombinaciju pad marketa + pad vozarina jer ce biti krvi do koljena :rolleyes:

Quote from 5. Element

Jasno vam je ako uhvatite 2 takva vala 350-500 da imate gotovo duplo vise dionica kada dode na 1000? Ja sam kao i vi los u tome iako sam pokusao (na kraju je ispao burek i vratio sam se hodlanju) ali nekima to jako dobro ide :S

Display More

Ma tko zavrti cijeli iznos?

Obicno kako cijena ide gore i broj dionica pada.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • December 4, 2021 at 12:49 PM
    • #5,534
    Quote from 5. Element
    Quote from looserst

Ma tko zavrti cijeli iznos?

Obicno kako cijena ide gore i broj dionica pada.

Display More

Ma ok,svako ima svoju taktiku i vasa je hodlanje nakon jeftine kupnje. Na kraju se i moja svodi na to. Ali nisam zato kontra ekipe koja trejda i povecava sebi broj dionica ili sprema razliku na racun. Ili jos bolja opcija ako upali vanka: long-short-long. To je kao seks ili gol marka livaje 8)

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • December 4, 2021 at 2:23 PM
    • #5,535
    Dramatične promjene na globalnom tržištu pšenice: Mlinari se hvataju za glavu, a cijene lete u nebo
    www.poslovni.hr

Suše,poplave i bliske budućnosti…

Files

DBB49FF6-C1B0-49B0-89A2-8804F1E50E6C.png 210.18 kB – 0 Downloads
  • looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • December 4, 2021 at 3:04 PM
    • #5,536

Evo i nasega Ulfa, malo weekend stiva o zeljezu:

Iron Ore: Another Bounce as Demand Is Expected to Recover — Breakwave Advisors
    Prices are continuing their volatile journey
    www.breakwaveadvisors.com
    DiAbLeRo
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    432
    • December 4, 2021 at 4:15 PM
    • #5,537

Evo malo naznaka budućnosti:

Hapag-Lloyd Agrees to 'Eye-Watering' $130,000 a Day for Panamax Charter
    By Mike Wackett (The Loadstar) – Ocean carriers face ‘Hobson’s choice’ on the containership charter market: agreeing to owners’ hugely inflated daily hire…
    gcaptain.com
  • stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    910
    • December 6, 2021 at 12:08 PM
    • #5,538

BCI 5TC 38970 (+874)

Kao da je bitno...

josip100
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    580
    • December 6, 2021 at 1:32 PM
    • #5,539

Freight futures am update

Capesize up ~5%
    Panamax up ~1%
    #shipping #drybulk $BDRY

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 6, 2021 at 1:36 PM
    • #5,540

Freight futures am update

Capesize up ~5%
    Panamax up ~1%

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 3 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt