1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 4, 2021 at 3:02 PM
    • #4,921
    Quote from Milijarder
    Quote from Marielena

Pa to sam odmah i pretpostavila da ce ovo umjetno ogranicavanje proizvodnje od strane komunisticke partije na kraju dovesti do povecanja demanda. Slican utjecaj kao zagusenje luka. Kao da je planska ekonomija ikada funkcionirala.

Planska ili dogovorna ekonomija je u nekim situacijama mnogo efikasnija od tržišne, kojoj je cilj samo stvaranje dobiti. 8o

Planska ekonomija je nakon 45. godine od zemlje seljaka stvorila industrijaliziranu državu, koju su novopečeni opančari, nakon 91. zatukli i pretvorili u prah i pepeo! :cursing:

A Kina i njen rast BDP-a, iz godine u godinu, je dokaz kako to ide! :D

A zamislite da nas je okupirao Truman.

Da li bi to bilo bolje ili losije?

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • November 4, 2021 at 3:14 PM
    • #4,922
    Quote from jasko

BCI 5 T/C routes 180000 26710 -452

BPI 5 T/C routes 82500 28492 -1699

BSI 10 T/C routes 58328 28191 -1814

BHSI 7 T/C routes 38200 32177 -446

BDI INDEX 2769 -123

NIsam zna da se handy tako dobro drzi uvik sam nekako umanjio za koju 1-2k $ od supre pa ga nisam ni pratio bas neko vrime, zanimljivo, ocito je s te donje strane market bolji sta smo i znali.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • November 4, 2021 at 6:26 PM
    • #4,923

The Baltic Exchange Dry Index fell 4.3% to 2,769

Pada i danas...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 4, 2021 at 7:14 PM
    • #4,924
    Quote from mitkko
    Quote from D_artagnan

Ludo, ludo.. ovo je netko ciljano napravio petak, utorak i jucer ujutro, al dobro je, samo je trebalo pametno iskoristit priliku sa njima

Zasto mislite da je to bilo ciljano ili manipulacija?

Pa kad srušiš dionicu u 2 dana -30 %, a kompanije objavile super izvješća i sa svim padom vozarina i dalje zarađuju više nego odlično, nemožeš reći da se eto slučajno malo cijena spustila, korigirala.

Ono da su imali ogromne gubitke ili revalorizaciju pa da im brodovi vrijede duplo manje, onda ajde, ili da idu prema predstečaju pa da rokne cijena 30-40%, Ovako mogu samo gledait, smijati se i iskoristit pad.

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • November 4, 2021 at 8:18 PM
    • #4,925
    Quote from D_artagnan
    Quote from mitkko

Pa kad srušiš dionicu u 2 dana -30 %, a kompanije objavile super izvješća i sa svim padom vozarina i dalje zarađuju više nego odlično, nemožeš reći da se eto slučajno malo cijena spustila, korigirala.

Ono da su imali ogromne gubitke ili revalorizaciju pa da im brodovi vrijede duplo manje, onda ajde, ili da idu prema predstečaju pa da rokne cijena 30-40%, Ovako mogu samo gledait, smijati se i iskoristit pad.

Da li ja krivo gledam ili ipak nitko iz TOP10 ATPL nije prodavao u utorak?

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • November 4, 2021 at 9:09 PM
    • #4,926

iskreno, točno to sam i očekivao! sindikat na djelu!

Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • November 4, 2021 at 9:17 PM
    • #4,927
    Quote from 5. Element
    Quote from Milijarder

Planska ili dogovorna ekonomija je u nekim situacijama mnogo efikasnija od tržišne, kojoj je cilj samo stvaranje dobiti. 8o

Planska ekonomija je nakon 45. godine od zemlje seljaka stvorila industrijaliziranu državu, koju su novopečeni opančari, nakon 91. zatukli i pretvorili u prah i pepeo! :cursing:

A Kina i njen rast BDP-a, iz godine u godinu, je dokaz kako to ide! :D

A zamislite da nas je okupirao Truman.

Da li bi to bilo bolje ili losije?

Truman je bivšu državu i okupirao sa Trumanovim jajima! :D :P

Quote from StatusQuo
    Quote from jasko

BCI 5 T/C routes 180000 26710 -452

BPI 5 T/C routes 82500 28492 -1699

BSI 10 T/C routes 58328 28191 -1814

BHSI 7 T/C routes 38200 32177 -446

BDI INDEX 2769 -123

NIsam zna da se handy tako dobro drzi uvik sam nekako umanjio za koju 1-2k $ od supre pa ga nisam ni pratio bas neko vrime, zanimljivo, ocito je s te donje strane market bolji sta smo i znali.

Display More

Otrov se vozi (drži) u malim dozama! ;)

Edited once, last by Milijarder: Merged a post created by Milijarder into this post. (November 4, 2021 at 9:19 PM).

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 4, 2021 at 9:33 PM
    • #4,928
    Quote from D_artagnan
    Quote from mitkko

Ono da su imali ogromne gubitke ili revalorizaciju pa da im brodovi vrijede duplo manje, onda ajde, ili da idu prema predstečaju pa da rokne cijena 30-40%,

Ovako mogu samo gledait, smijati se i iskoristit pad.

Mislim da dosta subjektivno na to gledate. Pod "vi" mislim na većinu sudionika na ovoj temi, slučajno sam sada baš tvoj post citirao. Ne može se gledati samo FI, već i štošta drugo. Nije prvi put da je neka dionica pala iako pozitivno posluje. Puno je tu fundamentalnih razloga za pad tržišta bulkera, manje-više se o svemu tome ovdje i pišemo, ali nije to sada tema. Pogledaj samo npr. sve relevatne strane brodare - svi redom su imali odlična izvješća, a pali su u prosjeku 25-30%. Svi volimo uspoređivati naše dionice sa stranima kada one rastu, ali kada padaju nam ništa nije jasno i zaključujemo kako oni vani nemaju pojma.

Mi smo malo, plitko tržište i kao takvi smo skloni pretjerivanju - i gore i dolje. Pogledaj usporedni graf ATPL i drugih brodara. Pogledaj shemu dijagrama - svi redom sinkronizirano rastu i padaju, vrhovi i dna su im usklađeni gotovo u dan, i tako cijele godine. Netko u postotku raste više, netko manje, nije to sada bitno, ali shema je ista - matematičari bi rekli da su im grafovi "slični".

I onda odjednom cijeli rujan vidimo divergenciju - jedino ATPL raste do novih vrhova dok svi drugi padaju. Ako taj drugi vrh na ATPL promatramo kao anomaliju, rezultat našeg plitkog tržišta, onda možemo primijetiti da je ATPL od tog "regularnog" vrha pala zapravo oko 20% (za razliku od svih drugih koji su pali (25-30%). Ovaj pad zadnjih dana je po meni jednostavno hvatanje koraka za peer grupom i fundamentima koji su se "uneredili". Plitko smo tržište, uvijek na sve reagiramo sa zadrškom pa smo tako reagirali i sada. Dovoljno je da netko krene u panici malo agresivnije prodavati i eto ti začas nereda.

Mislim da tu ne možemo govoriti o manipulacijama. Ili ako ćemo razgovarati, onda možemo možda razgovarati o manipulacijama i u slučajevima kada pretjerano rastemo? Tu ne vidim da se itko budi i spominje manipulacije, a to je iz jednostavnog razloga zato što svi mi volimo kada nešto raste i onda se ne pitamo puno za razloge i ne smeta nam ako netko možda i manipulira.

Ove priče sa shortanjem su mi besmislene. Ako poznajemo mehanizam shorta onda znamo da za short moraju postojati dvije strane - oni koji shortaju (klade se na pad) i oni koji su spremni posuditi svoje dionice ovima prvima kako bi oni uopće imali sa čime shortati. Kome je u interesu posuditi svoje dionice nekome kako bi taj netko sa njima srušio tržište? Onda druga stvar - ako ja sa 10.000 dionica srušim tržište, moram biti siguran da ću moći sutra opet kupiti tih 10.000 dionica jeftinije. Je li realno to očekivati na ZSE? Tolika posudba dionica bi se i odmah vidjela u knjizi dioničara. Treća stvar - profesionalci ne shortaju u bull marketu - to je hazarderski - profići prate trend, samo mi amateri se kockamo pa pokušavamo uhvatiti svaki mali val, išao on gore ili dolje - dovoljno je da se jedan dan vozarine okrenu prema gore i cijeli short ti pada u vodu.

Margini - vidim da se već na prvi dan ovog pada počelo spominjati pucanje magina. Margini ne pucaju tako brzo, isti dan. Margine obično i ne uzimaju početnici koji sa cijelim kreditom kupuju samo jednu dionicu, pogotovo ne brodare. Kada netko uzima margin, obično ne založi svoj cijeli portfelj, uvijek ima dionica ili keša sa strane kojima može brzo pokrpati margin - takve u normalnim uvjetima neće iz igre izbaciti jedan ili dva dnevna pada po 10%. Velik igrači ni ne moraju pokrpati margin u roku 24 sata kao što moramo mi obični smrtnici. Ako je netko od manjih investitora možda uzimao margin, nije sigurno uzimao kredite u milijunskim iznosima pa da je mogao uzrokovati toliki pad cjelokupnog tržišta. Hoću reći, i ova priča sa marginima mi je bezveze.

Jednostavno, plitko smo tržište sklono pretjerivanju. O čemu mi pričamo, pa dovoljno je samo pogledati sentiment ovdje na forumu i sve ti bude jasno - kada se počnu crtati rakete vrijeme je za zabrinuti se.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    912
    • November 4, 2021 at 9:45 PM
    • #4,929

Mitkko, svaka tebi čast ali margini su definitivno mogli uzrokovati ovo, npr. više njih.
    Pad je bio značajan i nagao.

Zapravo, više je faktora, netko je spomenuo paničare i ekipu koja preko 10 godina čeka na kapitalizaciju.

Ali slažem se da nema govora o manipulaciji i prizivanju Hanfe.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 4, 2021 at 9:57 PM
    • #4,930
    Quote from stipe_Cro

Mitkko, svaka tebi čast ali margini su definitivno mogli uzrokovati ovo, npr. više njih.

Zapravo, više je faktora, netko je spomenuo paničare i ekipu koja preko 10 godina čeka na kapitalizaciju.

Teoretski je sve moguće, ali praktično vjerujem da to ovdje nije slučaj.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 4, 2021 at 10:08 PM
    • #4,931
    Quote from mitkko
    Quote from stipe_Cro

Teoretski je sve moguće, ali praktično vjerujem da to ovdje nije slučaj.

Ma us..li se svi. Krenulo dolje i bilo je drzi gace.

Jos bar da se i brodovlasnici malo ukakaju i krenu slati u rezaliste.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • November 4, 2021 at 10:43 PM
    • #4,932

Ne mogu se oteti dojmu da je blizu preokret trenda pada brodara.

Gledam izvješća: rekord za rekordom, višegodišnje dobiti se ostvaruju, isplaćuje divka ili smanjuju dugovi za 1/3 u samo godinu dana! Vrlo, vrlo jak CF

Bulkeri Capesize su većinom na ili preko $30.000 TCE s procjenom još boljom za 10%-15% za Q4. TC ugovori sve bolji, neki i na 3 do 4 godine zaključavaju povoljne vozarine.

A tehnički? Evo SB, EGLE, GOGL, DSX čak i famozni ZIM padaju od kraja ljeta. Mnogi od navedenih su na granici SMA200 i malo ispod. Čitam recimo za DSX da su učestale hammer svijećice, što znači da kupci uspijevaju vratiti pritisak prodavatelja kroz trgovinski dan.

Držite se!

Danas je i Bank of England odustala od dizanja kamate, unatoč najavi.

Nitko nema snage prvi pokrenuti Armagedon ;)

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • November 4, 2021 at 11:43 PM
    • #4,933

Da nitko nema snage prvi stegnuti remen, a burze rastu li rastu kad padnu bit ce nuklearka

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 5, 2021 at 7:55 AM
    • #4,934

Mitko, pred mjesec dana si na JDPL pisao kad je cijena dionice bila otprilike ova ili visa da im je NAV visestruko iznad cijene dionice, da je godisnja dobit skoro na razini dionice...

i sad kad su vozarine pale na cape sto se i ocekivalo koje nasi brodari nemaju. Ok to “moze” utjecati i na panamaxe i supre koje imaju, ali TC vozarine i vrijednosti brodova se nisu drasticno izmjenjali da bi to opravdalo pad od 30% jer i JDPL je pada bila do 50 kn sto je isto cca 30%

Jedino mi drzi vodi plitko i slabo trziste pa panika koja moze svasta napraviti, ok na jadpl gdje je promet kikiriki, ali ATPL se jedan dan izvrtilo 13.000 dionica, pa neznam dali je to slucajnost i da su sve bas mali napravili ili je neka ekipa visestruko izmjenjala dionice lupajuci po prodaji, usput zestoko skupljajuci po 20-30% nizim vrijednostima kad je napravila paniku onim neiskusnijima koji ne gledaju malo širu sliku

Quote from StatusQuo

Da nitko nema snage prvi stegnuti remen, a burze rastu li rastu kad padnu bit ce nuklearka

Sve rastu ili su do ATH... jedino ZSE je daleko ispod svog ATH, ako jos maknemo korekcije izracuna zbog svojedobno INE, i drugog sastava, onda je i realni jos puno manje od ovog sadasnjeg stanja 2.004 😅

Edited once, last by D_artagnan: Merged a post created by D_artagnan into this post. (November 5, 2021 at 7:58 AM).

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 5, 2021 at 8:45 AM
    • #4,935
    Quote from D_artagnan

Mitko, pred mjesec dana si na JDPL pisao kad je cijena dionice bila otprilike ova ili visa da im je NAV visestruko iznad cijene dionice, da je godisnja dobit skoro na razini dionice...

i sad kad su vozarine pale na cape sto se i ocekivalo koje nasi brodari nemaju. Ok to “moze” utjecati i na panamaxe i supre koje imaju, ali TC vozarine i vrijednosti brodova se nisu drasticno izmjenjali da bi to opravdalo pad od 30% jer i JDPL je pada bila do 50 kn sto je isto cca 30%

Jedino mi drzi vodi plitko i slabo trziste pa panika koja moze svasta napraviti, ok na jadpl gdje je promet kikiriki, ali ATPL se jedan dan izvrtilo 13.000 dionica, pa neznam dali je to slucajnost i da su sve bas mali napravili ili je neka ekipa visestruko izmjenjala dionice lupajuci po prodaji, usput zestoko skupljajuci po 20-30% nizim vrijednostima kad je napravila paniku onim neiskusnijima koji ne gledaju malo širu sliku

Quote from StatusQuo

Sve rastu ili su do ATH... jedino ZSE je daleko ispod svog ATH, ako jos maknemo korekcije izracuna zbog svojedobno INE, i drugog sastava, onda je i realni jos puno manje od ovog sadasnjeg stanja 2.004 😅

Nisam ja rekao da te dionice odjednom vise nista ne vrijede, vec da im je cijena zbog panike pala. NAV im je isti, pokazatelji tih firmi su i dalje isti. Ne radi se o tome. Znamo za razliku izmedju cijene i vrijednosti.

Kada pricam o promjenama u fundamentima mislim na opce promjene na dry bulk trzistu. Zasto kada vozarine rastu mi ovdje ocekujemo i rast cijena brodara, ali kada vozarine padaju se cudimo zasto i cijene dionica padaju? Zasto pratimo cape-ove kada rastu, a kada padaju onda su nebitni? To su spojene posude i medjusobni odnosi velikih i malih brodova se nikako ne smiju zanemarivati.

Mislim da je iluzorno na ovako plitkom trzistu ocekivati nekakvu veliku trzisnu efikasnost - da se sve fundamentalne promjene na trzistu uvijek fer odrazavaju u cijenama dionica, a jos manje da se to dogadja u realnom vremenu, bez nekog vremenskog otklona.

Kakogod, za neke je ovo bila odlicna buy-the-dip prilika, a za druge je ovo pocetak kraja. Dobra stvar u svemu ovome je sto ima dovoljno likvidnosti da se svi mogu pozicionirati kako misle da bi trebali.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • November 5, 2021 at 10:20 AM
    • #4,936

U utorak sam dokupila na 370 zahvaljujuci panici koju su pojedinci izazivali.

Zalihe ugljena kina i indija low do very low a zima pred vratima.

Vrlo aktivni su u komentiranju oni koji su prodali.

Zivi bili pa vidjeli koliko su tocne teze da je vec zavrsila zima koja ce poceti za mjesec dana.

Isto vrijedi za tezu da je je bilo bolje prodati.

Neki to pisu od 250, mozda ce ispasti i u pravu ali na:

Nikad nizi orderbook i postcovid oporavak demanda,na congestion, na EEXI, carbon tax osobno ne prodajem i mogu samo dokupiti.

Kina ce radi jakog usporavanja GDPa morati pojacati infrasrtukturne investicije.

Sa 1.1. Pocinje nova sezona narucivanja iron ore + biti ce prazna skladista celika.

I dalje je outlook da ce 4Q biti bolji od 3Q isa ovom korekcijom vozarina.

I dalje je outlook da ce 1Q biti bolji od 1Q 2021.

I dalje je rast na vrijednosti brodova za atpl 100-200kn po dionici.

I dalje je dobit za 2021 > 100 kn po dipnici.

I dalje je projekcija dobiti za 2022 > 100 kn po dionici.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • November 5, 2021 at 12:06 PM
    • #4,937

BCI 5TC 27199 +489

josip100
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    580
    • November 5, 2021 at 1:36 PM
    • #4,938

Freight futures am update

Capesize up ~3%
    Panamax up ~2%
    #shipping #drybulk $BDRY

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • November 5, 2021 at 1:47 PM
    • #4,939

izgleda danas letimo!

već par dana je zeleno u PM, ispucavaju se ovi s viškom para u redovnom i onda pred zatvaranje opet rast

uskoro, ekipa! doći ćemo na svoje

• stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    912
    • November 5, 2021 at 2:09 PM
    • #4,940

BDI 2715 (-54)

Naravno da su sljedeća dva tjedna ključna, i to u svakom pogledu.

BC 5 T/C routes 180000 27199 489

BPI 5 T/C routes 82500 27641 -851

BSI 10 T/C routes 58328 26580 -1611

BHSI of the 7 T/C routes 38200 31074 -1103

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:06 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. goranlagea

May 23, 2025 at 4:06 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 473

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:39 PM
    2. Odgovora
      473
      Pregleda
      204k
      473
    3. All

May 23, 2025 at 3:39 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 2:37 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:37 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

goranlagea May 23, 2025 at 4:06 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 23, 2025 at 2:37 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 8 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt