kolega sto se zamarate. nemojte ni prijavljivati porez sa Revoluta......
Porez na kapitalnu dobit
-
-
-
I to za kikiriki iznos... bas su blesavi u min. Financija i poreznoj... sa takvim malim iznosima se zatrpavaju i zagusuju sustav, a milioni i milijarde im cure na velikim igracima i javnoj upravi, troskovima, javnoj nabavi, netransparentnosti...
Trebali bi do 500-1.000kn godisnje, da se ni ne prijavljuje, jer je to na mjesecnoj razini par kava, veci trosak nego korist.
-
Neoporezivo bi trebalo biti do visine osnovnog osobnog odbitka koji iznosi 4 000 kuna i koji se priznaje kod obracuna primitaka od nesamostalnog rada tj. primitaka iz radnog odnosa i mirovina jer porez na kapitalnu dobit je ionako poseban porez i ne može se zbrajati s drugim dohotcima što nas stavlja u neravnopravan položaj prema onima koji imaju pravo na osobni odbitak kao dio dohotka koji se ne oporezuje.
-
Upravo tako, neko normalo i razumno razmisljanje.. iako je 4k na mjesecnoj razini.... a i porezna ce sebe osloboditi od nepotrebnog posla
-
Neoporezivo bi trebalo biti do visine osnovnog osobnog odbitka koji iznosi 4 000 kuna i koji se priznaje kod obracuna primitaka od nesamostalnog rada tj. primitaka iz radnog odnosa i mirovina jer porez na kapitalnu dobit je ionako poseban porez i ne može se zbrajati s drugim dohotcima što nas stavlja u neravnopravan položaj prema onima koji imaju pravo na osobni odbitak kao dio dohotka koji se ne oporezuje.
Tako je bilo do 2017godine, ko fol opravdanje je da kod kapitalnih primitaka ne plaćaš doprinost za zdravstveno i mirovinsko.
Ali ako netko ima godišnju kapitalnu zaradu iznad 100k kuna, najbolje mu je trgovat, tj vodit knjige kao da se radi o samostalnom dohotku, mora si isplatiti neku min plaću koja je propisana za obrte od nekih 4.5k kuna i na nju doprinose(bolje platit mirovinsko od kojeg imaš koristi, nego porez od 10%), ovde možeš koristiti poreznu olakšicu, a ovu razliku do 100k kuna uvik možeš isplatiti neporezivo na plaću u vidu neporezivog regresa od 3000kn, onih 7500kn koje možeš isplatiti na plaću bez doprinosa i poreza, onih 6000kn neporezivnog i bez doprinosa za topli obrok, pa onih 6000kn za troškove prijevoza, ako si prijavio obrt da drugu lokaciju, nego gdje živit.
Također možeš pod troškove podvest i dosta elektronike koju su kupio, sve u svrhu vođenja obrta, jebate možeš čak kupit i automobili, pa ga godišnje amortizirat za 20% kako bi doveo porez na dobit na 0 kn.
I najbolje od svega, ako si ove godine ostvario velike gubitke, prenosivi su do 5 godina u budućnost, dakle ako si 2019 ostvario gubitak 100k kuna, možeš ih prebit sa dobiti iz 2025 i onda te godine ne platiti porez na dobit.
-
Tako je bilo do 2017godine, ko fol opravdanje je da kod kapitalnih primitaka ne plaćaš doprinost za zdravstveno i mirovinsko.
Ali ako netko ima godišnju kapitalnu zaradu iznad 100k kuna, najbolje mu je trgovat, tj vodit knjige kao da se radi o samostalnom dohotku, mora si isplatiti neku min plaću koja je propisana za obrte od nekih 4.5k kuna i na nju doprinose(bolje platit mirovinsko od kojeg imaš koristi, nego porez od 10%), ovde možeš koristiti poreznu olakšicu, a ovu razliku do 100k kuna uvik možeš isplatiti neporezivo na plaću u vidu neporezivog regresa od 3000kn, onih 7500kn koje možeš isplatiti na plaću bez doprinosa i poreza, onih 6000kn neporezivnog i bez doprinosa za topli obrok, pa onih 6000kn za troškove prijevoza, ako si prijavio obrt da drugu lokaciju, nego gdje živit.
Također možeš pod troškove podvest i dosta elektronike koju su kupio, sve u svrhu vođenja obrta, jebate možeš čak kupit i automobili, pa ga godišnje amortizirat za 20% kako bi doveo porez na dobit na 0 kn.
I najbolje od svega, ako si ove godine ostvario velike gubitke, prenosivi su do 5 godina u budućnost, dakle ako si 2019 ostvario gubitak 100k kuna, možeš ih prebit sa dobiti iz 2025 i onda te godine ne platiti porez na dobit.
priča je još bolja ako si obrtnik paušalist (doprinosi su mizerija).
a onda bi ti knjiga prometa bila brokerski nalozi od trejdanja?
ajde, to još i mogu razumijeti za našu burzu.
a što ako trguješ vani? prevest svaki nalog po sudskom tumaču za strani jezik?
-
Evo danas prvi put predao Joppd obrazac preko e-porezne....imate opciju provjere obrasca prije slanja, gdje vam odma ukaže na greške ili neispunjena polja, te nakon slanja vam odma dođe obavijest na e-mail da je obrazac ispravan i da je u obradi...
-
Evo danas prvi put predao Joppd obrazac preko e-porezne....imate opciju provjere obrasca prije slanja, gdje vam odma ukaže na greške ili neispunjena polja, te nakon slanja vam odma dođe obavijest na e-mail da je obrazac ispravan i da je u obradi...
A kako ide sa uplatom poreza? Kolijko sam shvatio kad predaješ papirnato joppd trebaš priložiti i kopiju uplatnice...?? Pogubio sam se i ovako sa uputama a tek on line pojma nemam...help
zanima me sta sve trebam napraviti prije popunjavanja joppd obrazca tj. jel moram se podnijet zahtjev u RPO i predavati neka izvjesca o kupnji i prodaji dionica/dobitka jer ako samo ispunim obrazac kako oni znaju od čega je placen porez i prirez ili ima negdje za ubazit privitak za izvjesce za proslu godinu koje mi daje broker
ja sam lani JOPPD obrazac isprintao na dobri stari papir, ispunio kemijskom olovkom i poslao zajedno sa izvještajem/izračunom brokera i potvrdom o uplati putem pošte preporučeno.
poslije mi je, kako imam e-građanin, na e-mail stigla obavijest da sam pravilno ispunio obrazac i to je bilo to.
kad znaš kakva ekipa tamo radi, bolje je stvari pojednostavniti na njima razumljiv način nego komplicirati sa e-komuniciranjem.
moje razmišljanje je da je državi uvijek bolje dati njihov "cut" na njima razumljiv način, nego se s njima u beskraj zivkati ili dopisivati.
platim što treba i pusti me na miru
Ima li kakvih represalija ako se joppd ne preda baš 28.02.??? Thanx in advance
-
Bas si ga zakomplicirao, naci ces puno objasnjenja na netu a ovdje je link od G. koji te vodi kroz proces ispunjavanja za PKD
ovdje vam je sve
-
Nema nikakvog potpisivanja na razini 3 tj. preko tokena banaka,ne znam o čemu govori....a apropo plaćanja, treba vam samo točan IBAN za porez i prirez vaše općine prebivališta, te točan poziv na broj, po njemu vas u tren spoje sa vašim JOPDD obrascom, nema nikakvog prilaganja uplatnica.
-
-
ja to njima sve u papiru (izvještaj od brokera + joppd + dokaz o uplati)
nisam se potrudio niti sastaviti popratni dopis.
bitno da je predano poštom preporučeno s povratnicom do zadnjeg dana veljače (zadnji dan uključeno).
ako je tako poslano, računa se kao da je taj dan zaprimljeno kod tete na šalteru.
nakon toga mi je stigao isti ovaj e-mail koji spominje Marin83 jer imam e-građanin.
ne sjećam se niti jesam li poslije dobio i porezno rješenje, al me nitko nije zvao niti se trebalo s njima oko toga nadmudrivati
-
Šteta što preko e-građanin nema za JOPDD obrazac uz obrazac i dostava priloga, pa im lijepo priložiš brokerov obračun kapitalne dobiti i poreza i račun plačenog poreza u pdf formatu.
p.s. meni se nije dalo čekat da mi oni naprave račun na E-građani ,pa sam na svoju ruku napravio uplatu poslin prilaganja Jopdd-a-. Ne pada mi napamet da mi prođe rok od 1.3 za uplatu.
Jedno pitanje vezano za ovaj gore link sa youtube, liku je oznaka izvješća bila na JOPDD obrascu 20366(kao što i treba), a kad je zatražio od e-građani da mu generira kod za uplatu poreza i prireza, onda je taj broj bio 20365(dakle greška)..milsim da će ovome biti nekih komplikacija, jer mu poziv na broj neće biti točan, te neće moći povezati uplatu ,sa dotičnim JOPDD obrascom.
Ne kaže se bez veze, Vrag je u detaljima.
-
ja sam prijavio na taj način i platio i sve je bilo u redu
-
Molim pomoć, dobio obračun od hite zadnja kolona koja glasi ukupno oporezivo, pretpostavljam da na to plačam porez i prirez.Prvi puta to radim pa nisam siguran. Dali je dovoljno taj obračun priložiti.Hvala!
-
Molim pomoć, dobio obračun od hite zadnja kolona koja glasi ukupno oporezivo, pretpostavljam da na to plačam porez i prirez.Prvi puta to radim pa nisam siguran. Dali je dovoljno taj obračun priložiti.Hvala!
Nikakve dokumente nije potrebno prilagat. Morate popunit obrazac i to je sve sto morate napravit. Njima ako nesto treba trazice naknadno.
Cak i krivo popunjen ili prazan obrazac samo s imenom i prezimenom je dovoljan a oni ce naknadno zatrazit sve sto treba. Al posto je danas 28.2 ocito ispunjavate elektronski pa tamo ipak morate popunit sve kolone. Al da posaljete postom preporuceno dovoljno je upisat ime i prezime a naknadno ce se poslat sve sto treba.
-
Nikakve dokumente nije potrebno prilagat. Morate popunit obrazac i to je sve sto morate napravit. Njima ako nesto treba trazice naknadno.
Cak i krivo popunjen ili prazan obrazac samo s imenom i prezimenom je dovoljan a oni ce naknadno zatrazit sve sto treba. Al posto je danas 28.2 ocito ispunjavate elektronski pa tamo ipak morate popunit sve kolone. Al da posaljete postom preporuceno dovoljno je upisat ime i prezime a naknadno ce se poslat sve sto treba.
Danas popunio obrazac JOPPD, predao u poreznu. Kako sam mislio da je zadnji dan objašnjavam gospođi u poreznoj da sam uplatio izračunati porez i prirez preko interneta i da mi primi papire iako nisam imao nikakve priloge ako budu trebali donijt ču sutra samo da mi lupi mur s današnjim danom. Gospođa prima i kaže nije danas zadnji dan, isto mi je donijeli sad ili u 6. mjesecu, to ste trebali predat nahkasnije do kraja siječnja, ali niko to ne predaje na vrijeme.
-
ta TETA pojma nema. Jesi siguran da si bio u Poreznoj a ne u skladistu?
Mozda su sad tolerantniji radi korone al za neprijavljivanje slijedi prekrsajni postupak.
Kasnjenje ko kasnjenje se ne spominje direktno al tu su vracamo na tumacenje odnosno misljenje porezne o tome.
a ovo dole je upravo to misljenje gdje se neopravdan razlog za propustenje roka prijave poreza (kasnjenje) prijavljuje i pokrece se prekrsajni postupak.
1. Godišnja prijava poreza na dohodak
Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu.
ima izuzetaka od toga :
Ako porezni obveznik iz opravdanih razloga odnosno razloga za koje nije odgovoran (boravak na liječenju, elementarne nepogode, viša sila) propusti predati poreznu prijavu do 28.2.2018., može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje (članak 94. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 115/16)) i to u roku od osam dana od dana kada je prestao razlog koji je uzrokovao propuštanje odnosno od dana kada je doznao za uzrok npr. porezni obveznik se nalazi na bolničkom liječenju od 20.1. do 11.3.2018. godine, radi čega nije podnio godišnju poreznu prijavu do 28.2.2018. godine. Ako je obvezan podnijeti poreznu prijavu, može 19.3.2018. godine podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje i istodobno poreznu prijavu.
Međutim, po isteku roka od tri mjeseca od propuštenog roka porezni obveznik više ne može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje (dakle najkasnije do 31.5.2018.), osim ako je propuštanje i toga roka bilo uzrokovano višom silom.
O zahtjevu za povrat u prijašnje stanje nadležna ispostava Porezne uprave odlučuje rješenjem.
U skladu s člankom 48. Zakona i člankom 92. Općeg poreznog zakona, po poreznim prijavama koje su porezni obveznici obvezni podnijeti, ali ih nisu podnijeli u propisanim rokovima, pri čemu nisu postojali opravdani razlozi za propuštanje roka, Porezna uprava utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak procjenom te sukladno članku 193. Općeg poreznog zakona, podnosi prijavu za vođenje prekršajnog postupka.
-
ta TETA pojma nema. Jesi siguran da si bio u Poreznoj a ne u skladistu?
Mozda su sad tolerantniji radi korone al za neprijavljivanje slijedi prekrsajni postupak.
Kasnjenje ko kasnjenje se ne spominje direktno al tu su vracamo na tumacenje odnosno misljenje porezne o tome.
a ovo dole je upravo to misljenje gdje se neopravdan razlog za propustenje roka prijave poreza (kasnjenje) prijavljuje i pokrece se prekrsajni postupak.
1. Godišnja prijava poreza na dohodak
Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu.
ima izuzetaka od toga :
Ako porezni obveznik iz opravdanih razloga odnosno razloga za koje nije odgovoran (boravak na liječenju, elementarne nepogode, viša sila) propusti predati poreznu prijavu do 28.2.2018., može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje (članak 94. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 115/16)) i to u roku od osam dana od dana kada je prestao razlog koji je uzrokovao propuštanje odnosno od dana kada je doznao za uzrok npr. porezni obveznik se nalazi na bolničkom liječenju od 20.1. do 11.3.2018. godine, radi čega nije podnio godišnju poreznu prijavu do 28.2.2018. godine. Ako je obvezan podnijeti poreznu prijavu, može 19.3.2018. godine podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje i istodobno poreznu prijavu.
Međutim, po isteku roka od tri mjeseca od propuštenog roka porezni obveznik više ne može podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje (dakle najkasnije do 31.5.2018.), osim ako je propuštanje i toga roka bilo uzrokovano višom silom.
O zahtjevu za povrat u prijašnje stanje nadležna ispostava Porezne uprave odlučuje rješenjem.
U skladu s člankom 48. Zakona i člankom 92. Općeg poreznog zakona, po poreznim prijavama koje su porezni obveznici obvezni podnijeti, ali ih nisu podnijeli u propisanim rokovima, pri čemu nisu postojali opravdani razlozi za propuštanje roka, Porezna uprava utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak procjenom te sukladno članku 193. Općeg poreznog zakona, podnosi prijavu za vođenje prekršajnog postupka.
Kako je 28. veljače bila nedjelja još se moglo prijaviti i 1. ožujka, što sam i učinio. prema riječima TETE iz porezne u prekršaju sam a prema riječima kolege Emila nisam, malo sam guglo i ovo pronašao,
Kreće oporezivanje zarade od dionica
Što se tiče poreza na kapitalnu dobit, on će iznositi 12 posto. Vlada je, na sreću, uvažila primjedbe brokerskih kuća i ulagača koji su bili izrazito nezadovoljni prvotno predloženim načinom obračuna poreza, tako da su u posljednji čas izvršene izmjene zakona, te će se ovaj porez obračunavati na godišnjoj razini, uz uvažavanje ostvarenih kapitalnih gubitaka.
Naime, prema prvoj verziji zakona, ulagačima je bilo propisano da nakon svake pozitivne transakcije vrijednosnim papirima, moraju platiti predujam poreza, dok su se istovremeno gubici potpuno ignorirali. Takav način obračuna potpuno bi uništio tržište kapitala u Hrvatskoj.
Naknadnim izmjenama je utvrđeno da porezni obveznici, predujam poreza na kapitalnu dobit moraju uplatiti do 31. siječnja tekuće godine za kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini, a umanjeno za ostvarene kapitalne gubitke.
-
Upravo suprotno.
Ja sam rekao da si u prekrsaju. A teta sto je rekla neznam . ti si napisao da je rekla da je sve ok.
Ovo sto si copy/paste je staro i to je prije objave zakona koji je u medjuvremenu vec promjenjen . Nema veze s danasnjim zakonom. to je tekst stariji od zakona koji je na snazi.
Ktome od ove godine je 10 % a ovaj tvoj tekst je kad je bilo 0%.
Prijava poreza je bila i prije i nakon zakona najkasnije do kraja veljace a ne sijecnja.
-
Ma kolega Emil, zbunilo me to što je gospođa u poreznoj rekla da sam to trebao predati do kraja siječnja i da taj porez na kapitalnu dobit nema veze s porezom na dohodak koji se predaje do kraja veljače. U tekstu koji sam copy paste se isto spominje kraj siječnja istina tekst je star ali je naglasak na siječnju, onda i sada. Ako sam trebao predati do kraja veljače onda nisam u prekršaju kao što kažete jel je 28 bio nedjelja i zaprimali su prijave i 1. ožujka.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner