1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Porez na kapitalnu dobit

• Vedran
  • September 26, 2020 at 5:33 PM
  • Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • February 27, 2024 at 8:11 AM
    Quote from emil
    Quote from tupko

Hvala.

Sve sam to i napravio (provjerio, poslao, platio), samo me zanimalo kako Porezna prati kolika je dobit (i odgovarajuci porez).

moje misljenje je : NIKAKO. sam si sve prijavio dobrovoljno i da nisi sumnjam da bi se ista dogodilo.

ali...

zastara na porezna dugovoanja su mislim 6 godina. nikad nemres bit 100% siguran da bas tvoje ime nece negdje isplivat pa da provjere dal je sve u redu. pogotovo jer zaradjujes premalo-politicki si nebitan pa samim time bi i mogao nahebat.... da pokazu ostalima da nesto rade

Ako vas ikada zovu da dokumentirate.......samo isprintate sve moguće transakcije za svaku sumnjivu godinu, to sve iskopirate u 3 primjerka, potrpate u 10 registratora (velikih!!!) i lijepo im donesete. Obavezno vezati sve špagom. Iskipate im to u kancelariji i čekate da vas zovu za jedno 3-4 mjeseca da dođete po dokumentaciju jer su, puf puf pant uhhh, sve kakti detaljno pregledali. Špagice će biti netaknute. Case closed!

• Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • February 27, 2024 at 10:48 AM
    Quote from emil
    Quote from tupko

Hvala.

Sve sam to i napravio (provjerio, poslao, platio), samo me zanimalo kako Porezna prati kolika je dobit (i odgovarajuci porez).

moje misljenje je : NIKAKO. sam si sve prijavio dobrovoljno i da nisi sumnjam da bi se ista dogodilo.

ali...

zastara na porezna dugovoanja su mislim 6 godina. nikad nemres bit 100% siguran da bas tvoje ime nece negdje isplivat pa da provjere dal je sve u redu. pogotovo jer zaradjujes premalo-politicki si nebitan pa samim time bi i mogao nahebat.... da pokazu ostalima da nesto rade

Zastarni rok je 6 godina, ali u praksi to ispada duže. "Primjera radi, obveza poreza na dobit za 2021. utvrđuje se u 2022., s tim da zastarni rok počinje teći od 1.1.2023., a rok zastare od 6 godina nastupa 1.1.2029."

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • February 28, 2024 at 7:57 AM

Imam jedno pitanje ako mi tko može pomoći - do ove godine sam JOPPD predavao ručno pa bi mi u Poreznoj dali uplatnicu s podacima za uplatu po kojoj bi izvršio uplate. Kroz sustav ePorezne nisam dobio ništa slično, bi li trebao platiti s prošlogodišnjim podacima ili kako ste vi došli do detalja za vršenje uplate?

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • February 28, 2024 at 8:54 AM
    Quote from Philidor

Imam jedno pitanje ako mi tko može pomoći - do ove godine sam JOPPD predavao ručno pa bi mi u Poreznoj dali uplatnicu s podacima za uplatu po kojoj bi izvršio uplate. Kroz sustav ePorezne nisam dobio ništa slično, bi li trebao platiti s prošlogodišnjim podacima ili kako ste vi došli do detalja za vršenje uplate?

mozes generirat uplatnicu na e porezna gdje si ispunio joppd obrazac.

uputstvo kako popunit joppd i generirat uplatnicu je ovdje . premotaj na 7:10 i tu pocinje objasnjenje kako do podataka za uplatu.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • February 28, 2024 at 3:49 PM

Jel nas sad kači porez na dividendu od 10% + prirez ili ide 12% po novome? Nisam upućen...

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • February 28, 2024 at 3:52 PM
    Quote from Roki

Jel nas sad kači porez na dividendu od 10% + prirez ili ide 12% po novome? Nisam upućen...

Prošlogodišnja dobit, se oporezuje sa prošlogodišnjim poreznim stopama.

• C-man
    Početnik
    • February 28, 2024 at 3:59 PM
    Quote from Junius
    Quote from Roki

Prošlogodišnja dobit, se oporezuje sa prošlogodišnjim poreznim stopama.

krivo, ide sa 12%, do sad je bio porez 10% + prirez za Zg je to bilo blizu 12% sad je fiksno 12% jer nema prireza, zaokružili poreze na više.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • February 28, 2024 at 4:51 PM

12% je za sve isplate u 2024.

Računovodstveni i porezni tretman isplate dividendi/udjela u dobiti u 2024. godini – Racunovodstvo i financije | HZRFD

to je to smanjenje s kojim se je plenki hvalio. Znaci svima (bez izuzetaka) jepovecao porez na kapitalnu ukidanjem prireza., nekome par promila(Zg) a nekome 2%(Svnedelja).

sad ocekujemo da nam se uvodjenjem poreza na nekretnine opet pohvali kako ce svima bit bolje i da ce svima tec med i mlijeko...naravno da ce stvarnost bit sasvim drugacije. svi cemo to placat . netko vise netko manje al nitko se od toga nece izvuc i svi ce to placat prije ili kasnije i bez obzira koliko nekretnina imao. A one koji nemaju nekretnine ce oprat porezom na enimanje nekretnine. mislite da pretjerujem? pa jel jos imamo porez na SAMCE? u njemackoj je sitnih 40 % taj porez(cirka)...sto ne bi imali porez na neimatelje nekretnina? ... tim samackim porezom ce ujedno izbit adut ovima sto ce se rastat da bi mogli imat jednu nekretninu na sebi a drugu na bracnom drugu. ak se rastanu onda ce im uzet drugim porezom.

eto dragi moji porezni navijaci. drzava vam je zahvalna na podrsci...

Porez na samce – povratak u Jugoslaviju
    Piše: Mikula Zancchi Imate li više od 30 godina, samac ste i nemate djece? Niste ni invalid? Ako je tako tada hitno morate nešto poduzeti u svome životu. Inače…
    autonomijadalmacije.wixsite.com
    ZAPANJUJUĆI POREZNI UDAR O KOJEM SE MALO PRIČA Super je biti samac, ali znate li da vas to može koštati do čak 17 posto neto plaće?
    Nesumnjivo, biti samac za mnoge ima prednosti koje je nemoguće nadoknaditi novcem.Dolaziš i odlaziš kako te volja.Nitko ti ne kvoca, ne inkomodira te ili ti…
    www.jutarnji.hr

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 28, 2024 at 8:35 PM

kad čovjek vidi koja je ovo zaebancija sa ovim JOPPD i uplatama di svatko prijavljuje što god hoće, šta ne bi bilo lakše i jednostavnije ukinuti porez na kapitalnu dobit i uvesti porez na nerealiziranu kapitalnu dobit?

imaš cijenu dionice na 02.01. i na 31.12. ili kad je već zadnji trgovinski dan.

ako je naraslo, platiš porez, a ako nije, nitko nikome.

a time bi riješio istu stvar i kod crypta.

dodatan benefit je i što bi se poboljšala likvidnost na burzi, pa bi se moglo i pošteno trejdati, jer bi i tax loss selling dobio na značaju

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • February 28, 2024 at 8:46 PM

a ako sam kupil 1.1 a prodal 1.3 ? onda nikom nista :d

kupis 1.12 platis porez 31.12 onda ti to padne 50% i t iprodas s gubitkom 1.2 i onda nikom nista...

samo im ti davaj ideje kako da nam uzmu jos vise para iz djepa :D

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 28, 2024 at 8:56 PM
    Quote from emil

kupis 1.12 platis porez 31.12 onda ti to padne 50% i onda nikom nista...

mislio je ovo Biden uvesti jer fali za mirovinsko i zdravstveno (mi imamo Nepalce, pa nama, ko fol, ne fali).

realno, većina ovih što će uskoro u penziju i imaju najviše dionica, a mladih nije dovoljno rođeno da plaćaju troškove za stare, unatoč pomoći iz Nepala.

ali, mladi više žele da se oporezuju nekretnine, pa da im ovi što imaju i jedno i drugo nabiju cijene najma.

a mladi će zazuvrat otvoriti "investicijske račune", pa dodatno nabiti cijene dionica onima koji ih najviše i imaju.

roditelji dragi, odgojili ste financijski nepismene k*etene 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 28, 2024 at 9:47 PM
    Quote from emil

kupis 1.12 platis porez 31.12 onda ti to padne 50% i t iprodas s gubitkom 1.2 i onda nikom nista...

dionice nisu za hoard-anje sve dok god imaš shemu da insajderska ekipica kupuje dionice po povlašenim cijenama u odnosu na burzovne cijene.

i onda ti još uvale CFO-a koji prezadužuje firmu, a cijena dionice na burzi ne reflektira rizik defaulta, jer dodatno pumpaju fondovi i mirovinci.

+ šta se u predstečaju dug ne pretvara u equity prije nulovanja.

btw., ovo sve zna ekipica sa private equity-a koji su "puni ko brod" i sad samo čekaju.

zadnjih godina sam pričao sa raznim M&A akterima i na spomen naše burze su se samo slatko nasmijali, jer znaju da imaju svog igrača kojem Hanka drži leđa i koji će, kad zatreba, spustiti cijenu na razine koje korespondiraju na private marketu, a ako je firma prezadužena equity čak i izbrisati.

porez na nerealiziranu kapitalnu dobit + izmjena predstečaja bi ovo sve skupa suzbila, a firme bi morale postati transparentnije prema investitorima ako bi njihov novac stvarno i htjele + šta bi dionice onda stvarno postale imovinska klasa koja je nasljediva, jer, de facto, skoro nikad ne bi mogao biti nulovan.

čak štoviše, ovaj porez bi više preferirao firme koje daju dividendu od onih koje svoje dionice otkupljuju i tako opet insajderima, koji imaju pravo opcijske kupnje uz diskont, nabijaju cijenu.

• vecoki
    Student
    Reakcija primljeno
    47
    • December 26, 2024 at 4:31 PM

Poštovanje kolege!

Htio sam pitati za 2024, porez na kapitalnu dobit je 12%, a prireza nema više za nikoga, pa ni za stanovnike Zagreba?

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • December 26, 2024 at 7:44 PM
    Quote from vecoki

Poštovanje kolege!

Htio sam pitati za 2024, porez na kapitalnu dobit je 12%, a prireza nema više za nikoga, pa ni za stanovnike Zagreba?

Mislim da se sada uplata vrši na IBAN državnog proračuna, ne više u lokalni proračuna jedince u kojoj imaš prebivalište.

• james
    Početnik
    • December 27, 2024 at 12:42 PM

Poštovani
    Molim da mi odgovorite na pitanje:
    Dali moram platiti porez na kapitalnu dobit ako sam ostvario dobit na dionici (prodao ju za godinu i pol od kupnje) ali ju nisam realizirao odnosno prebacio na svoj tekući racun vec ostavio na racunu za trgovanje i njome trgovao ili ostavio na racunu preko dvije godine od dana kupnje dionice na kojoj sam ostvario dobit.
    Hvala na odgovoru

• vecoki
    Student
    Reakcija primljeno
    47
    • December 27, 2024 at 1:37 PM

Hvala vam, a jesam li u pravu da je 12% poreza bez prireza?

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 27, 2024 at 2:22 PM
    Quote from james

Poštovani
    Molim da mi odgovorite na pitanje:
    Dali moram platiti porez na kapitalnu dobit ako sam ostvario dobit na dionici (prodao ju za godinu i pol od kupnje) ali ju nisam realizirao odnosno prebacio na svoj tekući racun vec ostavio na racunu za trgovanje i njome trgovao ili ostavio na racunu preko dvije godine od dana kupnje dionice na kojoj sam ostvario dobit.
    Hvala na odgovoru

da

Quote from vecoki

Hvala vam, a jesam li u pravu da je 12% poreza bez prireza?

da

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago
  • Brokeri i brokerske naknade

389 Replies, 5 years ago
  • Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

289 Replies, 5 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

244 Replies, 5 years ago