1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • 1
  • 494
  • 495
  • 496
  • 531
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 3, 2023 at 10:23 AM
    • #9,881
    Quote from lebowski

13-14%? Treći svjetski rat.

ovo šta on govori postepeno dizanje, nema šanse.

nemamo ni ekonomiju ni demografiju za to.

Quote from accountant

st-brajo jesi li vidio Santellija? što kažeš?

'The Fed is running out of tricks...'

https://twitter.com/StealthQE4/status/1708982094389547292/

1. dobro je skužio BoJ.

o tome ja "trubim" odavno, i japanskim hedge fondovima tipa SoftBank, ali nitko to ne prati.

2. ovaj drugi scenarij je moguć jedino ako Kina, nakon ove Rick-ove kapitulacije bond trejda, doslovce stisne "sell" na onih 700-800 milijardi $ obveznica koje drže.

u današnjim vremenima, sve je moguće i ništa nije moguće.

ovisi kako tko gleda 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 3, 2023 at 4:24 PM
    • #9,882

Dow Jones doslovce 0, year to date.

di si bia, šta si radia, a troškovi se gomilaju.

bolje da su zatvorili brokeraje :S

Russell je gotov :thumbdown:

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 3, 2023 at 4:47 PM
    • #9,883

pogledajte ovo za Nasdaq.

ako FED popusti, ode ovo na Mars :S

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • October 3, 2023 at 5:08 PM
    • #9,884

Men' se čini da je red na sljedećem bounceu lijepo zatvoriti naftne pozicije, ako ga uopće bude.

Strah me i zamisliti kolike će nerealizirane gubitke prikazati US banke. Strava! Kroz dva tjedna bit ćemo pametniji... kreću FI-jevi

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • October 3, 2023 at 8:32 PM
    • #9,885

ok, bikovi svih zemalja... sad je vrijeme

točno smo na 0.382 retracement

blizu je i linija 200SMA

valja izdržati!

Files

Capture - Copy.JPG 118.35 kB – 0 Downloads
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 4, 2023 at 10:22 AM
    • #9,886

ovaj market je najbolji primjer kako "performance chaseri" ostaju "bez gaća".

prvo se tvrdilo da je Nasdaq preskup, pa se alternativa tražila u Small Caps, pa se tu "izdimilo".

nakon toga, alternativa se tražila na long bonds, pa se i tu "izdimilo"

sad se alternativa traži u high dividend paying stocks, pa će se, vjerojatno, i tu "izdimit".

s druge strane, oni koji su uložili u Nasdaq i trezorce, sad "piju kavu", "jedu kokice" i komentiraju u stilu "vidi budala".

pogotovo ovi koji su uložili u trezorce.

ti su vjerojatno i ugasili ekran i "otišli na pecanje" :S

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 4, 2023 at 11:02 AM
    • #9,887

postoji jedan parametar koji se zove M2 stvarna monatarna snabdjevenost novcem. u grubo rečeno koliko stvarnog novca ima u opticaju. fed to već duže smanjuje po stopama od 2-3% kako koji mj. da bi došli do jednog fenomenalnog rezultata. u zadnju godinu su povukli 13,50% dolarosa iz opticaja. u doba velike depresije im je trebalo 3 g. da povuku 12%. zato se i nije čuditi kamatama samo još treba uvažiti da se pravi efekti monetarnog zatezanja vide nakog godine primjene. a to je baš ovo doba od prilike. isto se može uočiti da se vuku paralele sa velikom depresijom što govori da će nadolazeća kriza imati sličan učinak.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 4, 2023 at 11:10 AM
    • #9,888

Malo se zabavljam sa crtanjem, ovako nekako cini mi se stvari stoje tocka odluke market jos ne zna sta ce se odvit jer jedna i druga varianta jos visi u zraku i tu ce ovisit pozicioniranje i ponasanje marketa, trenutna inverzija 10y vs 2y, trenutno imamo smanjenje inverzije zbog povecanja yielda na dugom kraju dok kratki stagnira i sad tu se moze dugi kraj jos malo povecat prije nego kratki zapocme svoj put vjerovatno oko sljedeceg fed meetinga jer sljedi dizanje kamata po najavi, a mozda i odustanu pa to utjece na inverziju i onda ili imamo varijantu 1 gdje inverzija nestaje pa imamo recesiju, sta bi bilo idealno jer bi to bila blaza varijanta za sve ili imamo varijantu 2 koja zbog povecane inflacije izaziva puno vise dizanje kamata na kratkom i dugom kraju, a to je onda duza varijanta i drzi gace varijanta nakon svega. Ni sam ne znam koja varijanta je jos izglednija imam mali bias na varijantu 2 jer mi je ta varijanta od pocetka bila setup, ali treba pomno pratit i znati sta ocekivat bias je bias.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 4, 2023 at 11:24 AM
    • #9,889

StatusQuo

bravo, bravo, bravo! 👏👏👏

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 4, 2023 at 11:25 AM
    • #9,890
    Quote from st-brajo

StatusQuo

bravo, bravo, bravo! 👏👏👏

Nema ad.1 ad.2 :S

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 4, 2023 at 11:37 AM
    • #9,891
    Quote from StatusQuo
    Quote from st-brajo

StatusQuo

bravo, bravo, bravo! 👏👏👏

Nema ad.1 ad.2 :S

samo bih nadodao na moj prijašnji post da u scenariju 2 pada i Nasdaq

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • October 4, 2023 at 5:04 PM
    • #9,892

ode nafta dole

US gasoline stocks up 6.5M barrels last week, crude down a third of that - EIA By Investing.com
    US gasoline stocks up 6.5M barrels last week, crude down a third of that - EIA
    www.investing.com

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • October 4, 2023 at 5:46 PM
    • #9,893

StatusQuo

kako sam ja protumačio graf... u oba slučaja we're f__ked ;(

tko nema TradingView može pratiti i ovdje: https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

ovdje je sve lijepo objašnjeno: https://ig.ft.com/the-yield-curve-explained/

čini se da inflacija zaista popušta, npr. za naftu kažu sljedećih 6 mj. pad do cca $65-$70

commodity index oštro pada zadnjih dana

a zaposlenost je posebna priča: još izlazimo iz užurbanog ljeta kad je sezonska zaposlenost jača, pa ćemo u podacima za rujan (ili čak listopad) znati nešto više

ja tipujem dakle na br. 1 iz grafa, valjda zato jer nisam katastrofičar po prirodi

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 4, 2023 at 6:01 PM
    • #9,894
    Quote from accountant

StatusQuo

tko nema TradingView može pratiti i ovdje: https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

čini se da inflacija zaista popušta, npr. za naftu kažu sljedećih 6 mj. pad do cca $65-$70

a zaposlenost je posebna priča: još izlazimo iz užurbanog ljeta kad je sezonska zaposlenost jača, pa ćemo u podacima za rujan (ili čak listopad) znati nešto više

ja tipujem dakle na br. 1 iz grafa, valjda zato jer nisam katastrofičar po prirodi

Display More

ja ne tipujem na ništa, već sam ušao u short na Dow Jones-u, jer je razmjerno jeftin u odnosu na ove "religijske" S&P i Nasdaq :S

ovaj luđački move na bond marketu je došao iz Azije, a ne mogu riskirati da noćaš opet tamo nešto "rokne", pa se onda pitati šta će Europljani.

dok dođe red na Amere već "vuk može izist magare" :/

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 4, 2023 at 7:02 PM
    • #9,895
    Quote from accountant

StatusQuo

Display More

Ne tipujem na nista zapravo pokusavam iscitat iako je tesko sve te korelacije uhvatit jer salju mix signale i uvijek su na nekim granicama gdje mozes reci da ce se desit ili jedno i drugo valjda namjerno da te izludi, ali kad smo kod toga nije prvi put da market ovako bez bas konkretnog razloga rokne na pocetku mjeseca da spizdi bilo koga tko gleda dugorocne grafove jer se lako svi parametri pokazu onda skroz drugu sliku, a mjesec nije ni poceo i ovako kad gledas odma ovaj drugi scenarij padne u vodu iako do kraja mjeseca ima ohoho, volatilnost je zavidna iako je vix pao 5 % danas zanimljivo :D

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 4, 2023 at 7:15 PM
    • #9,896
    Quote from StatusQuo

Ne tipujem na nista zapravo pokusavam iscitat iako je tesko sve te korelacije uhvatit jer salju mix signale i uvijek su na nekim granicama gdje mozes reci da ce se desit ili jedno i drugo valjda namjerno da te izludi, ali kad smo kod toga nije prvi put da market ovako bez bas konkretnog razloga rokne na pocetku mjeseca da spizdi bilo koga tko gleda dugorocne grafove jer se lako svi parametri pokazu onda skroz drugu sliku, a mjesec nije ni poceo i ovako kad gledas odma ovaj drugi scenarij padne u vodu iako do kraja mjeseca ima ohoho, volatilnost je zavidna iako je vix pao 5 % danas zanimljivo :D

al vidi, problem je brzina ovog pomaka prema "uninvertanju".

u mjesec dana, spread se smanjio za 0,5%.

već neko vrijeme nešto "krvari" u Aziji, lova bježi iz Hang Seng-a, Europa je la pa pa, navala je i na japanske i na eurozona trezorce, i onda US 10y ovako "šudukne" :/

ja sam ušao short u Dow, jer mi isto tehnički izgleda la pa pa, dok je Russell la pa pa odavno + šta je pun junk dug kompanija, al je skup za shortanje :S

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 4, 2023 at 7:47 PM
    • #9,897

najveća potražnja (valjda i ponuda) za američkim obveznicama je za onima od 3mj. kta 5,5%. lik kaže da se sa ovima od 10y i ne treba zamarati jer ih je osjetno manje.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 4, 2023 at 8:41 PM
    • #9,898

Ok danas "malo" pisamo krv ||

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 5, 2023 at 2:43 PM
    • #9,899

evo, Rick danas kaže da je 99% njegovih "insajdera" iznenadio skok 10y yield-ova.

mislim, iznenadio je i mene, al ja se ne bi nikad kladio na long bond, već isključivo na trezorce.

jbt., i na fixed income-u u USA su teški kockari, a tržište vrijedno bilijune $.

iskreno, čudi me kako neki fond već nije eksplodirao 🤷

EDIT: evo kažu i na CNBC-u da se sad stock i bond market miču tick for tock.

i sam sam to primjetio

Edited once, last by st-brajo (October 5, 2023 at 2:59 PM).

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • October 5, 2023 at 3:55 PM
    • #9,900

U maniri kokošara sa zse kupio paketić dionica EURN u očekivanju javne ponude po 18.43, platio 17.10.

• 1
    • 494
    • 495
    • 496
    • 531

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 446

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 14, 2025 at 11:25 PM
    2. Odgovora
      446
      Pregleda
      198k
      446
    3. borsa

May 14, 2025 at 11:25 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 14, 2025 at 2:15 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      828k
      1.9k
    3. Rex123

May 14, 2025 at 2:15 PM
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 14, 2025 at 1:39 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      789k
      1.4k
    3. Goran

May 14, 2025 at 1:39 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 13, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      886k
      1.9k
    3. vitoo

May 13, 2025 at 4:46 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 173

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 13, 2025 at 1:31 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      56k
      173
    3. All

May 13, 2025 at 1:31 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

borsa May 14, 2025 at 11:25 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

Rex123 May 14, 2025 at 2:15 PM
  • Best buy

Goran May 14, 2025 at 1:39 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

vodoinstalater May 13, 2025 at 12:23 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 12, 2025 at 5:34 PM
  • ADRS (Adris grupa d.d.)

All May 12, 2025 at 11:24 AM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,609 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 8 gostiju
  1. Privacy Policy