A ovdje se vidi Bollinger squeeze
Average volume cca milijun, dovoljno, cijena ispod 10 dolara.. nos kaže da će up
A ovdje se vidi Bollinger squeeze
Average volume cca milijun, dovoljno, cijena ispod 10 dolara.. nos kaže da će up
Gdje steeeeeeeee...............
Pušite ?
Danas i purani lete
Malo short, više long
Jučer sam se logirala na chartmill.com, topla preporuka
Prvih 14 dana free pristup svemu, poslije nešto sitno časte
Malo dana, puno stvari za pročitati
Da smo se ranije logirali ne bi nam ni ovo promaklo. Ovo kao da gledam graf od Medike ili Ikba, na milijun puta većem prometu
Otvarajući ovu temu imala sam na umu da ćemo podijeliti i nešto teorije, a ono samo praksa
A pametni uče na tuđem iskustvu, bene na svojem
Najveći je problem dakako izabrati papir. Kažu- prvo biraj sektor
Potom je problem odrediti da li je papir u uptrendu, buy the dip and hold, ... downtrendu - kupuj pad, prodaj rast, ili shortaj, ili je u rasponu. Pa tako meni trebaju tri watch liste. Moj se pak frend bez ijedne liste bogati, rođen je pod sretnom zvijezdom.
Ovo je posao, i ima ga
Napravila sam domaću zadaću
Danas Barron's nudi godišnju pretplatu za 2 eura mjesečno . Otkazivanje je moguće on line
Energija je rasla 1.53% u tjedan dana, Favorit mi je Vista
Ne znam da li je tko iskoristio hype oko A.I.. sada je pak vrijeme, čini se , za malo hlađenje i priliku za ulaz
Uistinu ne mogu zamisliti na koje će nam načine to promijeniti život. A.I
Favorit mi je ON. Bio je u uptrendu i prije eksplozivnog rasta
Zamjerka mu je širok stop. Ima popriličan ATR, manji stop će okinuti samo zbog buke na marketu
Uglavnom, sada treba pričekati konsolidaciju
Imate vi kakvih prijedloga ?
A nisu baš purani letili.... Jasno meni.... Victoria secret je letila i ja samje naravno prodao no debelim prstom stisno i malo shorta kojeg sam kasno primjetio.... pravi debeli prst.
CODA
HIMX
REGN
mi se baš i nisu proslavili.
Ukratko, VSCO je rastao na krilcima sreće.
Ovaj rast je šišanje shortera. Mogu si mislit pomora na DE , CAT I CC [Preko 20% plusa!!!!!!!]
Tako da bi po starom običaju šišanja market moro ić ap još ponedjeljak i utorak.
Ja sam otvorio novi folder "dno kanala". dno kanala je majka svih bitaka. tromjesečni kanal.
Pa ako netko ruje po dnu , nek se javi Da usporedimo gliste... pardon liste
Za sada sam još smušen. No Sigurno ste čuli za TRMD, TIO i ABCL. e oni su prvi upisani.
ASC neću ni spominjati jer je brodar, a tko ne trguje brodarima taj ni ne postoji
Ajme meni, gdje ih samo nađete takve
Za dva glas protiv, jedan suzdržan
Pec dakle
Svaki sektor brodara je dobio svojih šest mjeseci do godinu-dvije dana slave u kojima je sve izgledalo bajno i brzo se ispuhalo. Bulkeri 2021, kontejneraši od sredine 2020 do ljeta 2022. Kod njih je trajalo dugo pa su se previše navukli na novogradnje pa će oversupply biti zastrašujući.
Sada se čini da bi isto mogao doživjeti i tankerski sektor. Oni su imali dva vrha, onaj u lockdownu i ovaj nedavno.
Glede mede i tankera prognoze su da će im prihod manje rasti ove i iduće godine nego prethodne
Ali evo jednog koji bi mogao u mali bounce. Dalje od gornjeg ruba kanala se ne vidi. Možda je ovo samo povlačenje prije idućeg lega up, možda je nastavak downtrenda
Ne zaboravite stop nalog postaviti
Ako ZSE ima par papira koje već poznajemo u duši, ovdje ima previše papira, previše mogućnosti, previše svega
Glede mede i tankera prognoze su da će im prihod manje rasti ove i iduće godine nego prethodne
Ali evo jednog koji bi mogao u mali bounce. Dalje od gornjeg ruba kanala se ne vidi. Možda je ovo samo povlačenje prije idućeg lega up, možda je nastavak downtrenda
Ne zaboravite stop nalog postaviti
Ako ZSE ima par papira koje već poznajemo u duši, ovdje ima previše papira, previše mogućnosti, previše svega
Treba ovako napisati: Glede mede i tankera prognoze su DANAS da će im prihod manje rasti ove i iduće godine nego prethodne. Prognoze koje se rade DANAS zasnivaju se na daljnjem dobrovoljnom smanjenju proizvodnje nafte OPEC+ do kraja 2024. (do sada je bilo do kraja 2023. godine) i dodatnom dobrovoljnom smanjenju proizvodnje Saudijske Arabije za 1 milijun barela dnevno, što će se produljivati ili neće svakog mjeseca.
Dok medvjedi stavljaju naglasak na SMANJENJE, bikovi će staviti naglasak na DOBROVOLJNO.
Bikovi u tankerima poput CEO FRO-a će, štoviše, dodati i ovo:
IF one assume #CHINA #Oil imports will continue at this pace, #SaudiArabia voluntary cut of 1mbd will icrease distances #CrudeOil needs to travel. #OOTT #tankers #OPEC $FRO
od automobilista do sada sam vozio Ford ( daaavno) toyotu ( prije dosta vremena) i Stellantis 8 Recentno, malo do iza dividenda dana)
i sa svimasam donekle zadovolja ( zaradom) no nekako sam ih potrošio.
STLA svi kuju u nebesa no čii mi se ( mjesecima) zbog istrpavanja.
Sve su jasniji podaci da će ogroman udar na autoindustriju doći ne od Tesle već od Kine.
Idem kopat po kineskim autoproizvođačima, pa ako netko ima neki ticker nek ga stisne. Mislim tome si služimo tu da si ušparamo vremena
prošle godine se na kinesko takmičenje za auto godine prijavilo 46 njihovih kompanija, pa sad biraj.
Ja sam od kineza imao i shortao NIO, LI i RIVN
Nio je u padu dosta dugo i bas im ne ide, RIVN je u kompi sa Amazonom pa ga to drzi, a LI mi se cini da dosto dobro radi
Spomenuti TRMD [nafta, transport, gas , klasika] ima godišnju dividendu 23 % , isplaćuje kvartalno.
Jasno, kada bi takve stvari funkcionirale niko ne bi moro radit, no kažu analtičari da je sada dionica u srazmjerno malom riziku.
Ajme majko edit, pa to je tankeraš!!! mislio sam da je to kopneni operator....
Ode NEWT nebu pod oblake , a tri puta sam ga imao, jer sam trejder naravo.
Samo danas 10%. 23 % dividenda. mjesečna.
Govedo.
epska tužba valja se desetljećima u USA, optuženici su Du Pond, Chemours i MMM. Poletili su u petak, ( Chemours CC i 23%) jer je najavljen rasplet, no u ponedjeljak je opet došlo do zapleta.
Tu su se razdvojili, Chemours i Du pont su ostvarili koji posto rasta a MMM je zatučen 4,5%.
e , sad, ovdje bi zapravo short bio glavni alat jer
MMM i dalje misle zatuć ( uglavnom spekulativno), jer su mu svi krivi ( inače solidna dionica, treba čekat da je ugnjave pa razmatrat ulazak, lijepi dobro pofutran stoljetnom dividendom blue chip)
ova druga dva ne mogu rasti dovijeka jer nisu odradili korekciju od petka.
MMM, uglavnom tehnićari kažu da bi ovaj suport trebo se razletiti ko nožem kroz putar
resistanice 102
support 97
9
Resistance: $102.5Price: $97.98
Meni NVDA miriši na short ... bar da zatvori gap ...
Meni NVDA miriši na short ... bar da zatvori gap ...
čekam ja više toga za šort: META, PLTR, UBER i sl.
ali... još nije vrijeme, još se neda ekipa i kupuju call-ove
(ja vam to mogu savjetovati, ne budite kao ja, kao glavni kontraš ovdje: kad svi u tech ja u nafti vidim nešto )
Cisti rulet na naftnim dionicama danas jesi sutra nisi promini ti se raspolozenje u sekundu danas mislis da si pogodio sutra da si falio, kupio sam malo DINO to isto izgleda zanimljiva prica dugorocno iako mozda nije toliko u fokusu, jel drzis ti to jos ili ....gledao kako jos MTDR kupit da zaokruzim pricu s naftom ali dok se ja neckam koja cijena mi odgovara tako ove naftne odrade svoje pa je sad tesko dodat jos nesto iako ne bi trebalo bit ali previse je bilo ovih propadanja da nije lako kupovat u rastu koji jos nije siguran
Što se tiče naftaša draže mi je držat europske divove tipa Shell, Eni, Total ili Equinor.
Fundamentalno su dosta jeftiniji od XOM il CVX, nešto su manji od njih.
Divovi su u odnosu na kojekakve sitne američke.
Dividenda im je dobra te na njih prodajem call-ove pa još nešto ušićarim. Nisu u fokusu jer je EU periferija, te ih nema u etf-u tipa Xle, ali zato su jeftini.
#accountant malo isao usporedjivat ovaj MRO i MTDR i nisam stekao dojam da je MTDR bolji za povrat gledajuci prema Boed, CFO u odnosu na Mcap ? po cemu na njemu ocekujes bolji povrat cisto radi manje kapitalizacije i vece volatilnosti ili nesto ne vidim dobro
nisam išao tako daleko u usporedbi tog dvojca
neke pokazatelje MTDR ima povoljnije od MRO tipa P/E i P/S, mrvicu je profitabilniji
.....
ako dobro gledam na TradingView MRO je puno smanjio broj dionica ali je značajno digao neto dug, kod MTDR je obratna situacija gdje su prepolovili neto dug pa mi je to nekako povoljnije
jos cu malo bacit oko na njih iako mi se cine tu negdi vjerovatno u medjusobnim odnosima, problem je sta je MTDR volatilniji i odnosi se brzo promjene
MTDR izgleda dobra growth prica
svaka cast .
Zasad MTDR vodi
(ja vam to mogu savjetovati, ne budite kao ja, kao glavni kontraš ovdje: kad svi u tech ja u nafti vidim nešto )
Cisti rulet na naftnim dionicama danas jesi sutra nisi promini ti se raspolozenje u sekundu danas mislis da si pogodio sutra da si falio, kupio sam malo DINO to isto izgleda zanimljiva prica dugorocno iako mozda nije toliko u fokusu, jel drzis ti to jos ili ....gledao kako jos MTDR kupit da zaokruzim pricu s naftom ali dok se ja neckam koja cijena mi odgovara tako ove naftne odrade svoje pa je sad tesko dodat jos nesto iako ne bi trebalo bit ali previse je bilo ovih propadanja da nije lako kupovat u rastu koji jos nije siguran
nije ti to čudno!
Marc Chaikin (dobijem dnevni newsletter) i dalje zagovara svaki rally na naftašima prodati (čitaj: šortati)
imam i DINO i PBF od rafinerija
nedavno dodao IMO (kanađani) i MTDR po preporuci s GuruFocus.com
jedino sam skroz izašao (s gubitkom) iz Tenarisa, više nisam imao živaca (valjda zato jer je EU dionica pa ju nitko ne doživljava iako ima duplo bolje pokazatelje od HAL, SLB i BKR iz branše)
dosta ih i trejdam dnevno/tjedno tipa MGY, VTLE
no najviše me od svega veseli povratak MPW među žive, to što šorteri mogu napraviti od dionice... to nisu istine!
a već sam mislio nema šanse da tu izvučem pare
-----------------------------------
EDIT: ovo je ključ svega, ako bude pravog bull-a, bez Russella nema ništa