zvjezdani
može malo detaljnije kaj je bilo sa suđenjem u americi?
Mogu, kako ne. Samo to nije vezano uz AD Plastik, pa će moderator to premjestiti.
Dakle, kada ti kažem ime spora sve će ti biti jasno. Nama grupi investitora 2006. godine bila je prezentirana investicijska prilika u kojoj se, navodno, ulagalo u tržište valuta (FOREX). Nudilo se 5% od ostvarene dobiti i na svom internet sučelju si stalno bio informiran o dnevnom stanju portfelja. Mislili smo da se ne radi o ponzijevoj shemi jer se od nas nije očekivalo da dovodimo druge investitore. Dakako, ako si koga doveo imao bih nagradu od +0,5% dobiti, ali to nije bio uvjet nizašto. To je trebalo biti nešto kao investicijski fond, ali preko tvrtke za međunarodno trgovanje valutama. Pokazalo se da je prikazano trgovanje bila laž. Osnivač toga, španjolac German Cordona je dobio 13 godina zatvora.
https://www.rfi.fr/en/contenu/20170310-spanish-mini-madoff-sentenced-13-years
Ali, štos je bio u tome što je čovjek umjesto u Forex, ulagao u nekretnine i zlato. SAD je blokirala cijelu njegovu dostupnu imovinu i preko Ministarstva pravosuđa na Floridi (DOJ of Florida) pozvala investitore koji su mogli dokazati investiciju na obeštećenje. Kako je cijena zlata u međuvremenu jako narasla, bilo je dovoljno sredstava za puni povrat. Samo je to trajalo punih 18 godina. Da štos bude još veći, razlika u tečaju je bila jako povoljna za mene, jer sam 2006/7/8 dolar kupovao po 4,8 kuna, a kada sam dobio povrat, tečaj je bio 1 $ = 0,93 €. Naravno, inflacija je napravila svoje. Uz to, dobio sam na kućnu adresu, američki ček, kojeg niti jedna banka u EU ne prihvaća (navodno se mogao unovčiti u Bugarskoj, ali si dobio samo 50% sredstava 😂😂😂), tako da sam morao čekati pola godine da ček istekne, kako bi mi banka iz amerike napravila transfer direktno na moj bankovni račun. Cijela zavrzlama je bila oko toga.
Eto, to ti je moja štorija.
Investicijski krimosi nisu samo u Hrvatskoj. Ima ih i vani. Pitam se kada bi Hrvatska organizirala ovakav povrat oštećenim strankama? 😂😂😂